Obama är en stor talare. Putin är en annan. Båda har dessutom rätt i en sak: de påstår att den andra ägnar sig åt dubbelmoral. Min simpla uppfattning är att man bör bedöma båda efter samma måttstock. Vilket förstås är svårt när man lever gott i en kultur som står närmare Obama än Putin.
Maria Ludvigsson meddelade häromdagen på Svenska Dagbladets ledarsida att Vladimir Putin inte följer några andra regler än sina egna. Hon har rätt. Man måste vara bra enögd för att inte inse det. Hennes upprördhet hade varit trovärdig om hon också kunnat konstatera att Barack Obama inte heller följer andra regler än sina egna. Den ena tar sig rätten att gå in med militär i ett angränsande land, den andra beordrar in drönare för att mörda utvalda människor - och de som råkar befinna sig i deras närhet.
På något sätt blir det absurt när ledarsidor med rätta kritiserar Ryssland för att ha tvingat fram ett avtal om att ha en militärbas på Krimhalvön, men inte tycker det är det minsta olustigt att USA på motsvarande sätt har tvingat till sig Guantanamobasen på Cuba.
Kampen för internationell rätt blir totalt urvattnad när man med rätta pekar på att Rysslands agerande strider mot folkrätten, men bortser från att USA:s ingrepp i Irak eller Grenada också stred mot folkrätten.
När Carl Bildt stod på torget i Ukraina och la blommor på den plats där regimen i Ukraina sköt ihjäl demonstranter så borde det vara en markering av en ståndpunkt som innebär att regimer inte skall bära sig åt på det sättet - men eftersom han aldrig någonsin kommer att göra samma sak inför det faktum att 100 000 dött i det krig som USA startade i Irak förvandlas det till en maktpolitisk retorisk gest utan annat värde än som just det.
Det vore verkligen önskvärt att Sveriges utrikesminister hade ryggrad nog att bedöma omvärlden med samma måttstock oavsett om han tittar mot väster eller mot öster. Med Carl Bildt, som driver utrikespolitik som vore det hans egen firma, kommer aldrig att nå dit. Skulle en socialdemokratisk utrikesminister göra det? Eller är all förmåga att våga leva efter principer som inte har med makt att göra för evigt begravd? Måste vi mäta med olika måttstockar? Måste vi förneka att de som tar kamp mot det onda inte med automatik är goda?
Dessvärre leder Bildts agerande till effekten att han, som Sveriges utrikesminister, negligerar - och därmed legitimerar - högerextrema rörelser bara de står på "rätt sida" i en konflikt. Hur ska moderaterna med trovärdighet kunna kritisera Sverigedemokraterna när deras utrikesminister inte ser några problem med Svoboda? Ett parti som såväl skickat representanter till det svenska nazistpartiets landsmöte som nu innehar posten som såväl riksåklagare som försvarsminister i Ukraina. Dubbelmoralen har många ansikten.
Det är oerhört svårt att inte falla offer för den bekväma dubbelmoralen - jag är övertygad om att vi alla gör det titt som tätt. Men det är ju i alla fall värt ett försök att låta bli... Åtminstone när den lyser så uppenbart att den borde generera viss rodnad.
Vad händer nu vid Svarta havet? Kan minsta misstag - medvetet eller omedvetet framprovocerat - leda till öppet krig i Ukraina? Svaret förskräcker. Den tillförordnade premiärministern i Ukraina - Arsenij Jatsenjuk - balanserade på den spända linan när han höll sitt tal efter folkomröstningen i Krim. Han påpekade att Ukraina inte avsåg att söka medlemskap i Nato, vilket vore djupt provocerande för Ryssland som sett Natobaser komma allt närmare sina gränser, vilket förstås uppfattas lika förfärande för Moskva som ryska baser i Kanada eller Mexiko skulle göra i Washington.
För att någorlunda förstå hur dom tänker - eller vad dom vill att vi skall tro att dom tänker - kanske man bör lyssna på vad dom säger. Putins tal igår finns här. Och här finns en "frågestund" med Putin. Obama talar här. Inte vet jag om man blir klokare. Tal kan vara fina. Fin handling desto mer talande. Och sådan är det ont om.
Alltfler efterlyser balans i spåren av Ukraina - krisen. Utrikesminister Bildts uttalanden vann till en början allmänt bifall, men har omvärderats i takt med en djupnande kris. I dagens Expressen riktar professor Stefan Hedlund för andra gången förödande kritik mot utrikesministern. Dessutom: I dagens SvD finns en stort uppslagen debattartikel som bestämt avråder från ett svenskt Natomedlemskap.
SvaraRaderaJag hittade en intressant kommentar från nyhöger/identitär-sidan (är inte säker på etiketterna för den sortens folk) som hävdar att den västliga inblandningen i Ukraina har inneburit en katastrof för den antifascistiska diskursen och som inspirationskälla för radikala nationalister. Och det är klart, när höjdare från USA och EU ställer upp tillsammans med fascister måste det ju få följdverkningar. De ukrainska fascisterna är som anden i flaskan: har den väl sluppit loss lär det bli svårt att få ner den i flaskan igen.
SvaraRaderahttp://www.motpol.nu/oskorei/2014/03/10/ukraina-och-metapolitiken/
Håller med.
SvaraRaderaFinns dock inget bevis på att det var regimen som stod bakom krypskyttarna. Då det är obevisat kan man lika gärna hävda att det var de högerextrema som stod bakom dem (eller än troligare - väst med CIA i spetsen - goggla operation Gladio om ni vill ha reda på vad CIA sysslat med)
Irak är för övrigt ett klassiskt exempel på hur media totalt "missar" valda delar av verkligheten (jag har nästintill slutat läsa vad media skriver och försöker mantra in i det kollektiva medvetandet - jag kollar vad de utelämnar - det sparar tid och energi).
The Lancet gjorde en undersökning om hur många som dött som en följd av USA:s invasion av Irak och extrapolerat till idag är det runt 1.5 miljoner Irakier som fått sätta livet till. ORB har i en annan vetenskaplig undersökning kommit fram till ungefär samma siffror.
Media har i de fall de skrivit något om Lancets vetenskapliga rapport kritiserat metodiken som annars är allmänt vedertagen. Vilket är hyckleri då samma media har t.ex inte kritiserat metodiken när Lancet beräknat antalet döda i t.ex Darfur.
http://fair.org/extra-online-articles/a-million-iraqi-dead/
Om man dessutom tar med alla som ,enligt FN, dog pga av västs (USA:s) sanktioner av Irak på 90-talet blir siffrorna groteska. De två FN-cheferna för Iraks "olja mot mat"-program, Sponeck och Halliday, avgick då de inte ville vara delaktiga i ett folkmord (deras ord) Sök på youtube "Albright" "the price is worth it" och ni får höra USA:s dåvarande utrikesminister uttrycka att de, enligt FN, 500 000 döda barnen pga sanktionerna var "värt priset".
Bra att du skriver om hyckleriet, Birger! Hatten av! dig kan man lyssna på! När det gäller media ska man lyssna på tystnaden - den säger mer.
Instämmer, bra att du skriver om hyckleriet.
SvaraRaderaLisbeth
Två fel blir inte rätt? Det känns som du tappat bollen lite i Krim/Ukraina-situationen. Rysslands agerande och Putins retorik i hela den här historien är skrämmande. Oavsett vad Obama gör eller ifall Bildt har startat egen firma. Jag tycker att din skarpa hjärna borde lägga mer energi på konstruktiva idèer kring själva situationen än att försöka väga upp fel med fel. Hoppas hela den här skiten visar sig vara en mardröm så vi kan gå tillbaka till att prata om miljö och framtid istället.
SvaraRaderaAtt "två fel inte gör ett rätt" är ett trams-argument. Det håller inte. Kassörskan som 'lånar' några hundra ur kassan, respektive direktören som 'lånar' några miljoner ur kassan - båda gör fel, men hävdar man att kassörskan är värre och att det är fel att peka på direktören, då är man ute och seglar (och har eventuellt skumma avsikter). Stora fel är värre än små fel, och USA:s härjningar de senaste årtiondena är mycket värre än vad Ryssland åstadkommit.
SvaraRadera@Anonym
SvaraRaderaNä, två fel blir inte rätt. Men när media konsekvent blundar för elefantens klavertramp (t.ex se min kommentar ovan)och totalt missar kontext och proportioner behövs sådana som Birger som faktiskt kan väga upp bilden. Något du uppenbarligen inte är intresserad av.
Utmärkt text.
SvaraRaderaInom psykologin pratar man ofta om "bias": att man har en viss tolkningstendens på förhand som styr tolkandet, snarare än att man är objektiv.
Det är väl sådana fenomen som du beskriver så fint här Birger.
Har lyssnat på Putins tal, där fanns mycket som inte speglats i svensk media! T ex hur han beskrev Krimtartarernas lidande under Sovjettiden. Det var ett till stora delar sympatiskt tal, har verkligen svenska journalister lyssnat till det?? Att tal är en sak, och handling en annan vet vi.
SvaraRaderaL.
Ledande figurer bakom Majdan sköt naturligtvis både kravallpoliser och egna. Polisen hade en väldigt låg profil och det har framgått tydligt i utlagda filmer. De sköt inte ens i självförsvar när enskilda poliser misshandlades och dödades av demonstaterna. Av olika skäl låg polisen och den militära och civila ledningen lågt. Exempelvis i Göteborg vid minidemonstrationerna där sköt polisen för att döda utan någon som helst egen risk, vilket nog är ganska normalt i världen. Att skjuta på båda sidor var antagligen praktiskt när de höll på och det kräver inte så mycket organisation i sig utan mer än en vilja att trappa upp konflikten och lite planering.
SvaraRaderaUppenbart finns en ovilja bland makthavarna här och i många andra länder att undersöka saken. Birger som gammal makthavare är mån om ett civiliserar samtal och lägga sig nära medelsvensson. Beskjutningen av de egna är mer relevant att jämföra med de väl planerade amerikanska flygplansäventyren, som ledde till Irakhistorien. Något sådant skulle leda till ändlösa rättsdiskussioner och äventyra de nya makthavarnas legitimitet. Därför blir det nog aldrig något normalt val i Ukraina. Det måste finnas enormt mycket detaljer om detta från de som var på platsen. Ett mer öppet system i Ukraina landet skulle att slå mot makthavarna och de kommer därför att driva konfrontationen vidare.
@Lincoln
SvaraRaderaJag tycker att det är viktigt med en balanserad bild. Jag tycker också det är märkligt att att din 287 ord långa kommentar på en text om Krim-krisen inte innehåller ett enda av orden Krim, Ryssland, Ukraina eller Putin.
SvaraRaderaTACK!!!
Birger, Björn och Lincoln!
@anonym 10:58:00
SvaraRaderaSom jag skrev kollar jag mer på vad som inte skrivs än det som skrivs och jag kan inte se att du någonstans skriver något som tyder på att du vill ha en "balanserad bild" - var har du skrivit något som kan tyda på att du vill ha det någonstans? Du tystar ihjäl hela mitt inlägg, Som sagt - det är i tystnaden man ska söka - som Voltaire lär ha sagt :
Vill du ha reda på vem som styr dig - "Om du vill veta vem som bestämmer över dig, fråga dig själv vem du inte får kritisera. Jag tycker det är ganska uppenbart vad du vill det ska vara tyst om.
Jag instämmer i Birger Schlaugs analys kring Krim vilket jag också poängterar i mitt inlägg. Jag finner ingen mening med att upprepa det media i samstämmig kör försöker mantra in i oss bara för att du vill det.
Men för att ge en lite mer balanserad bild som media aldrig tar upp kring Krim-krisen och som en seriös journalist borde beskriva för att ge en mer nyanserad bild.
Utan att ta ställning till teatern om demokrati (jag har personligen svårt att se att vi har annat än skendemokrati ens i Sverige). Flaggviftandet är till för att nyttiga idioter ska vallas åt rätt håll. Nationalistiska stövelslickande militärer är ju enligt Kissinger ””dumb, stupid animals to be used” as pawns for foreign policy.” (jag tror man med fog kan hävda att stövelslickande fascister ingår i Kissinger grupp av nyttiga idioter) .
Vad är det som inte finns i detta inlägg? Drar upp några punkter
*Den geopolitiska spelet där USA,EU och NATO försöker ringa in Ryssland – helt enligt vad Brzezinski föreskriver i ”Grand Chessboard”
* Försvar av USA:s och västs finansherravälde där BRICS försöker skapa ett alternativ till dollarhegemonin.
* De utsvältningsprogram som EU kräver att Ukraina ska utföra (plundring modell Grekland i repris mao)
* Att olljerören från Kaspiska havet är tänkta att gå genom Ukraina
* NED:s finger i spelet (finns det en enda kritisk artikel i svensk lydmedia som tar upp NED överhuvudtaget på ett seriöst sätt?) Den fd demokratiske presidentkanditaen Kucinich har t.ex sagt:
""What I'd do is not have USAID and the National Endowment for Democracy working with U.S. taxpayers' money to knock off an elected government in Ukraine, which is what they did. I wouldn't try to force the people of Ukraine into a deal with NATO against their interest or into a deal with the European Union, which is against their economic interest."
Inte ett ljud i svensk media.
Antar att du kommer tysta ihjäl ovan också - för tystnaden är ett oslagbart vapen (om det inte folk höjer rösten - såsom Birger här)
Kålsuparteori, Birger! Applicerad på t.ex. andra världskriget blir ju ditt resonemang absurt. Hitler och de allierade som samma andas barn.... Varför ska det vara så svårt att värdera frihet och demokrati och agera därefter?
SvaraRaderaAndreas, jag talar inte om samma andas barn. Jag talar om att väga med samma måttstock. Jag anser därför att också atombomberna över Japan - där minst 140 000 människor dödades och än fler fick skador för livet - var ett vedervärdigt brott som bara viftats bort när historiens skrivs. Folkrättsbrott är folkrättsbrott, sedan må man tycka att det ena är värre än det andra. Det jag inte accepterar är när åtgärder från en sida accepteras med en axelryckning, medan motsvarande åtgärder från en annan sida väcker avsky. Jag finner det osmakligt att en utrikesminister inte kan hålla två bollar i luften på en gång: såväl kritisera Rysslands agerande i Krim som att uttala kritik mot högerextrem medverkan i en regering. Skall det vara så svårt??? Kanske om man suktar efter att bli något ännu finare efter sin tid som utrikesminister, eller driver idén att Sverige skall anslutas till Nato och därmed anser sig behöva se mellan fingrarna vid lämpliga tillfällen.
SvaraRaderaI Hufvudstadsbladet står det intressant om Kissingers syn på konflikten. Aftonbladet kultur skriver också kort från samma artikel i Washington Post. Hufvudstadsbladet skriver bland annat: ” Henry Kissinger inleder sin betraktelse med att han under sitt liv sett fyra krig inledas med stor entusiasm och stöd av allmänheten.
SvaraRadera– Gemensamt för krigen är att vi inte vetat hur vi avslutar dem, tre har slutat med att vi ensidigt dragit oss tillbaka. Den stora politiska frågan är hur man avslutar ett krig, inte hur man inleder det.
Henry Kissinger ger delvis EU skulden för krisen mellan Ukraina och Ryssland.
– EU måste inse att dess byråkratiska senfärdighet och kopplandet av strategiska element till inrikespolitiken i förhandlingarna med Ukraina bidrog till krisen. Utrikespolitik är konsten att kunna prioritera.”
Var inte Kissinger tidigare C Bildts favorit? Det känns inte som att varken Irak eller Afghanistan lämnas i något vidare fredligt tillstånd…
Ser på Aftonbladets webbteve en intervju med någon äldre expert som säger att Ryssland bedriver propaganda gentemot ryssar som bor i Lettland. Propagandan sades bestå i att ryssar diskrimineras i Baltikum. Journalisten frågade aldrig om det var sant. Diskrimineras ryssar i Lettland? Hur i så fall? Är det bara propaganda, som det till väldigt stor del uppenbarligen var i Ukraina.
SvaraRaderaSpring fails in Ukrainian plunderland
SvaraRaderahttp://www.atimes.com/atimes/Central_Asia/CEN-02-050314.html
Så bra skrivet och sant! Hyckleri och dubbelmoralen i politiken är för bedrövlig.
SvaraRaderaSå bra skrivet och sant! Hyckleri och dubbelmoralen i politiken är för bedrövlig.
SvaraRaderaSå bra skrivet och sant! Hyckleri och dubbelmoralen i politiken är för bedrövlig.
SvaraRaderaVad har Bildt för uppfattning om väljarkårens tankekapacitet, måntro?
SvaraRaderaGt
Kanske lär oss allt detta att världen faktiskt styrs av Makt & om s.k. demokrati kunde förändra sakernas grundläggande tillstånd skulle detta vara förbjudet överallt, särskilt då i västvärlden där det antagligen skulle kallas "terrorist-kommunism"..?
SvaraRaderaCarl Bildt har en egen agenda och så länge inte Fredrik Reinfeldt kan hantera detta blir det moderaternas linje. Detta är i sig skrämmande men värst är att också oppositionen tiger, vad är det som händer i Sverige? Det förestående valet känns meningslöst i en politisk monokultur. Tack Birger för att du kan hålla flera tankar i huvudet samtidigt.
SvaraRadera
SvaraRaderaUppskattade det här inlägget mycket.
Eric
Krim har väl setts som en pärla att semestra på under svalkande palmer vid Jaltas strand.
SvaraRaderaDet vore allt något för EU-toppen att gona sig i. Men nu får Bildt och gänget allt känna sig blåsta.
Det värsta är inte att vi har en utrikesminister som handlar så jädrans busfräckt. Det värsta är att kommentatorerna på SVT,
SvaraRaderaTV4, samt hela övriga raddan, inte reagerar.
Gt
SvaraRaderaDubbelmoral ?
http://ericsecher.blogspot.se/2014/03/dubbelmoral.html
Eric
Dubbelmoral?
SvaraRaderaDen stora ödesfrågan miljön/klimatet var finns den med, när vi fasar för, vad dessa oroligheter kan leda till? Krig är väl det största miljöhotet för allt liv på vår planet?
Varför försvara den ena eller andra sidan? Putin/Ryssland eller USA och EU? Är det inte uppenbart att likheterna är slående? Varför koncentrera sig mer på olikheterna, när vi istället borde se och erkänna likheterna?
Misslyckas många erfarna debattörer och partierna med detta? Måste frågan kring miljö/klimat omprofileras?
Istället för att fokusera på temperaturhöjningar och kurvor kan vi fokusera på annat? Vad som kommer att ligga under vatten om hundra år, bryr sig inte människor i försvarsställning om? Men det egna garaget eller källaren, som är fullt med vatten det ser man.
Varför kopplar vi inte sedan detta till vinster i välfärden som omfattar i stort sätt alla sakfrågor?
Avslöjandet i "Uppdrag granskning" om "Hälsans" förskola, borde få oss att koppla samman saker mer. Skolan, hemtjänsten för våra gamla, förskolan, järnvägen osv. Vinstintresset styr ju överallt.
Hur kan någon missa det? Det är ju avslöjat.
Vinstintresse styr Putin och Ryssland det styr EU och USA. Det styr "oss"...
Dags att inte låta det styra?
De olika partierna lyfter fram olika frågor anser de. Men egentligen så handlar ju allt om att någon vädrar vinst av något slag. Makthavare vädrar vinst och vi gör det också.
Så min fråga. Är det inte dags att koppla samman alla frågor?
Frågan om vinster i välfärden är vår stora ödesfråga? Det parti som kopplar samman allt bäst och når ut med det, vinner våra två ödesval? För visst handlar det väl om att välja väg nu?
Lisbeth
Många vill förändra världen, men hur många är beredd att förändra sig själv???
SvaraRaderaAnonym, inte många? Då skulle förmodligen världen se annorlunda ut.
SvaraRaderaDä ä väl ingen som vill eller
SvaraRaderakan lämna medlöparrollen.
Hur fan skulle det se och
hur kulle det kunna gå till!
Pladdra sig till himmelriket
det kan vem som helst göra och
rita ritningar kan många göra
men att inte bygga på lösan sand
utan på en klippa det kräver nog att en grupp kan sammarbeta och
att alla vet vad klippan är!
Ja fy fan Birger...du sätter ord på det jag tänkt de senaste veckorna när jag hört hyckleriet från Bildt, SVT/SR, Kerry mfl. mfl.
SvaraRaderaVad har Putin gjort hittills som inte västmakter redan gjort och gjort etter värre?
Och Lincolns kommentarer är klockrena.
När jag lyssnar på spekulationerna i SR P1 morgon och Studio ett så funderar jag starkt att sluta lyssna på skiten. Tänk om dom skulle ägna sig åt att gräva fram och rapportera fakta istället för att plocka in allsköns folk som får sitta och fantisera ihop vad dom tror ska hända.
Varför skulle Ryssland vara intresserade av ett krig med det betydligt starkare NATO?
SvaraRadera