torsdag 20 mars 2014

Har SvD Russia Today som retoriskt föredöme?

Svenska Dagbladet har under en längre tid bedrivit hetspropaganda i syfte att öka det militära försvaret och driva in Sverige i Nato. Två ledamöter i Krigsvetenskapsakademien har varit drivande under flera år. Claes Arvidsson har skrivit ledare. Mikael Holmström nyhetsartiklar och analyser. Att de varit engagerade i Krigsvetenskapsakademien har varit något SvD under många år mörkat.

Ryssland utgör ett tacksamt verktyg i SvD:s kampanj. Det räcker dock inte för SvD att peka på Rysslands bristande demokratiska trovärdighet och Putins bristande konsekvens när det gäller synen på folkrätt. Istället målar man upp militära hotbilder på klassiskt propagandistisk manér. Gotland hotas. Sverige hotas.

Ibland kan man tro att SvD har Russia Today som retorisk förebild.

Så inleder jag min inledare i Fria Tidningen - fortsättningen finns här.

19 kommentarer:

 1. Vi borde inte köpa människor i försvarsställnings propaganda. Vår rädsla är vårt största hot. Istället borde vi försöka koppla samman alla sakfrågor. Titta på att människors vinstintresse styr.
  Vår rädsla är makthavarnas största vapen.

  SvaraRadera
 2. Superbra! Knivskarpt och vidsynt, som vanligt. Tack Birger!

  Gt

  SvaraRadera
 3. Men du Birger, din kollega i Nyhetsmorgon, SvD:s chefredaktör Tove, verkar ju vettig. Kan hon verkligen vara helt maktlös över de krigshetsande hökar som hon jobbar ihop med?

  Gt

  SvaraRadera
 4. Gt, Tove är väl själv en hök i dessa sammanhang kan jag tro.
  L.

  SvaraRadera
 5. En räddhågsen omedveten hök? eller en medveten hök, som spelar på människors rädsla? Om man vill få andra människor att mjukna i Natofrågan, får man anta att man agerar medvetet. Antagligen för att få dem att mjukna dvs man spelar på människors rädsla. Är man bara rädd, så agerar man mer omedvetet och är dessutom omedvetet en lakej åt makten. Oavsett så ingår man i ett maktspel.

  Så är Tove en medveten hök för makten, eller en omedveten hök för makten. Det kan hon fundera över. En chefredaktör har stort ansvar. Man bör inte ha mer makt än man har vett att förvalta.
  Fundera över sin egen roll kan alla göra i stället för att tro.

  SvaraRadera
 6. Talet som förändrade världen och den arroganta USA imperialismen. Ryssland har åerförenats med Krim och dragit en illröd linje för NATO:

  https://www.youtube.com/watch?v=PDLwu4E35us#t=28

  SvaraRadera
 7. Ryssland har tillsammans med EU och USA dragit en linje för NATO

  SvaraRadera
 8. USA är den gode Guden och ryssen är djävulen själv, som vill frånta oss all frihet.
  Särskilt efter andra världskrigets upplösning, då USA offrade sig för mänskligheten,
  likt Jesu seger över döden på Golgata.
  Både Jesus och USA betraktas därefter som "härskare" på ett likartat förljuget sätt.
  Båda får västfolkens tillbedjan under respektfulla högtidliga ceremonier.

  Dags för genomskådning och omvärdering av sakernas tillstånd.
  Vill vi ha denna primitiva tro på det onda, som ska bekämpas,
  för att få utlopp för vår oförlösta skaparkraft.
  Konfrontation på hög nivå är ett
  tecken på missriktad nyfikenhet på varandra.
  Då hjälper varken Jesus eller Obama.
  Aran

  SvaraRadera
 9. L och 09:06. Tack för era synpunkter!

  Antar att vännerna i SVT Nyhetsmorgon läser varandras bloggar. Gissar att Tove och Ursula bryr sig om Birgers inlägg i samtalet. Och att Tove läser hans texter om Krim och t.ex. SvD:s hökar.

  Men även om hon skulle hålla med Birger, så kan hon troligen inte visa det, om hon vill ha jobbet kvar. Våra roller låser oss.

  Gt

  SvaraRadera
 10. Vi får kanske vara glada, att inte några extremister stormar SVT Nyhetsmorgon, likt i Ukrainas statliga tv bolag. Otäck film när parlamentsledamöter från den högerextremistiska Svoboda avsätter och misshandlar en person, som anses vara för ryssvänlig.

  SvaraRadera
 11. Vi får kanske vara glada, att inte några extremister stormar SVT Nyhetsmorgon, likt i Ukrainas statliga tv bolag. Otäck film när parlamentsledamöter från den högerextremistiska Svoboda avsätter och misshandlar en person, som anses vara för ryssvänlig.

  SvaraRadera
 12. Märkligt att Birger har en så fördomsfull syn på RT

  SvaraRadera
 13. SvD - det nya stalinistpartiets husorgan!

  SvaraRadera
 14. Vi är medlöpare i en tävling som leder till att vi fördärvar vår hemplanet.
  Jag tänker på Alvar och Beda och Christer och Doris och ERIC!

  Ensamma så bryts de flesta ner, inte alla. Som grupper, kanske Vi kan stödja varandra och skapa Kulturer som lever på Jordens villkor och därmed göra framtiden möjlig!

  SvaraRadera
 15. @Sunburn Han är ju inte ensam... med fog! Mer propaganda är väl svårt att hitta.

  SvaraRadera
 16. Birger; detta var en förolämpning.....mot RT!

  Faktum är att jämfört med corporate media i USA är RT nyanserat.

  SvaraRadera
 17. Erik F, RT är väl inte direkt som Fox, men det är ju inte SvD heller. Så jämförelsen håller...

  SvaraRadera
 18. Lyssnade på Björn Afzelius antikrigslåt från en konsert 1989. Ungdomar ur publiken intervjuades och tyckte man inte skulle kriga. Men det har varit några krig sedan dess i alla fall.

  På tevenyheterna får vi veta att Sverige ska öka sina försvarsanslag på grund av risken att Ryssland mullrar in i Baltikum också. Men, jag får en glänsande idé: När ryssen kommer, ordna en folkomröstning och skicka hem dom. Förutsatt att omröstningen ger det svaret. Mycket billigare än att höja försvarskostnaderna. Dessutom en engångskostnad, som dessutom inte behövs om ryssen INTE kommer!!!

  Att skaffa mer vapen och fler soldater är rätt korkat, för om ryssen kommer lär vi ändå få på nöten, och med ett starkare försvar blir det bara mera utdraget och flera dör.
  Per

  SvaraRadera
 19. Flummare! Om vi ska kunna försvara den fria världen och kunna fortsätta tex med klimatarbete, måste det finnas en maktbalans som avhåller mörka krafter att ta över. Ungefär som immunförsvaret och illasinnade bakterier.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.