söndag 30 mars 2014

Just ingenting att förtälja...

Apropå gårdagens spellista så kan jag berätta att idag är precis 38 år sedan Bruce Springsteen hoppade över ett staket för att ta sig in på Graceland för att få en skymt av sin idol. Idolen spelade förresten in Always on my mind exakt för 42 år sedan. Själv ska jag vara ofin idag - ska reparera några verktyg istället för att göra min plikt genom att kasta och köpa nya så vi kan hålla igång konsumtionen, skapa jobb och värna tillväxten.

22 kommentarer:

  1. Har DU överhuvud taget några verktyg, Birger? Utöver flintyxan, menar jag.
    Skämt åsido. Jag menar faktiskt allvar. Varifrån tror du all modern teknik kommer, och hur blir den verklighet? Om ingen använder det nya, då kan vi ju nöja oss med "flintyxan" år ut och år in, ja i alla tider faktiskt. Ingen utveckling, alltså.
    Men det är nog nu, hör jag dig svara. Men varför just nu? Varför inte 1950 eller 1821?
    Själva drivkraften för utvecklingen är ju att vi anammar det nya och ratar det gamla. Tar du bort konsumtionen tar du bort den viktigaste drivkraften mot allt bättre verktyg.
    Inte nog med det. Vi kan då även lägga ner all forskning, och alla uppfinnare och kreatörer får hålla inne med sin nyfikenhet. Det går på något sätt emot den mänskliga naturen, tycker jag.
    Du är så rädd för tillväxten. Men ingen jag känner anser att tillväxten utgör ett hot mot någonting. Ingen av dem lever i något överflöd. En ny TV då och då i livet, en resa ett par gånger om året, pekdatorer till barnen, en ny vårjacka... Vad är det vi ska dra in på? Varför ska vi använda kläderna tills de ramlar av kroppen, eller TVn tills den är totalt ute? Varför samla på gamla verktyg när de moderna är så mycket bättre?
    Jag förstår inte ditt resonemang. Jag konsumerar inte mer idag än jag gjorde för 30-40 år sedan, snarare mindre. Dygnet har fortfarande 24 timmar och det sätter en absolut gräns för min konsumtion.

    SvaraRadera
  2. Lustigt det moderna tenderar att få en allt kortare livslängd. TV apparater t.ex. "verkar" ha en inbyggd tidsgräns för att sluta fungera. Glödlampan har det. Den fungerade för länge, så att den inte behövdes byta ut på evigheter. Ett problem tyckte man. Idag är de slit och släng vara.

    De gamla unika hantverken försvinner och därmed arbetstillfällen. Man behöver hitta på nya arbeten. Varför klacka om skinnstöveln t.ex. när man kan köpa nya. Skinnstöveln som från början var en levande varelse. Varför visa ens ett uns av respekt för planeten, för djuren och allt det fina som vi fördärvar. Ang. forskning så behöver vår hjärna hänga med i utvecklingen. Forskningen är bra och nödvändig. Men den kan lika gärna bli vår undergång om vi inte förmår att handskas med den.
    En ny TV någon gång då och då är inget problem. Men först borde den gamla ha gått sönder.

    TjockTV:n

    SvaraRadera
  3. Bäste Per, nej, det är inte nog nu - vi får handlar också i fortsättningen. Men omsättningen på varor måste minska om vi inte skall konsumera sönder planeten. Så enkelt är det faktiskt. Främst beroende på att vi globalt blir allt fler som tillhör medelklassen som konsumerar alltmer - ja, faktiskt i så stor omfattning att den smartare tekniken inte hinner med att balansera utsläppen av växthusgaser eller minska nyttjandet av ändliga naturresurser.

    Jag kan inte, som du tydligen gör, se varför modern teknik skulle vara detsamma som skottkärrehjul som bara håller två år, diskmaskiner som bara håller tre år, borrmaskiner som på sin höjd håller 400 timmars gångtid. Vad är det som får dig att tro att det är modern teknik? Om man nu med modern menar bättre.

    Du skriver att jag är rädd för tillväxten. Tja, jag klarar mig nog, har dels samlat en del årsringar, dels bor jag i ett materiellt rikt land och har inga skulder. Trist att du inte känner någon som kan tänka längre och jättekonstigt att du tycker att maskiner är bättre ju kortare tid de håller. Eller att modeväxlingarna går snabbare och snabbare. Eller att det satsas över 50 miljarder kronor bara i vårt lilla land för att upprätthålla konsumtionen - på en växande nivå... (reklamkostnaderna).

    Välkommen att vakna upp imorgon, då presenterar klimatpanelen sina slutsatser när det gäller följderna av de av människan framtvingade klimatförändringarna.

    SvaraRadera
  4. Birger, stämmer det att vi blir allt fler som kommer att tillhöra medelklassen? Du har skrivit om prekariatet.

    Prekariatet innefattar inte det i högsta grad medelklassen inom Europa? I Frankrike t.ex. oroar sig många över att deras barn inte kommer att kunna klättra på den sociala stegen.
    Det blir allt större konkurrens och svårare att göra det.

    Oroar mig mer över att klasskillnaderna ökar drastiskt. Det verkar vara ett slags inbyggt "klimattänk" i "systemet". Färre som kommer att kunna konsumera och några få som kan konsumera desto mer.
    Nog är väl makten också intresserad av att leva vidare på denna planet? Klimatpanelens slutsatser lyssnar de förmodligen till. Hur kan vi i framtiden bli alltfler som kommer att tillhöra medelklassen, när jobben minskar?
    Arbetarklassen har aldrig kunnat konsumera speciellt mycket.

    Jobbskatteavdraget är inte det i led i, att Europas folk ska arbeta allt högre upp i åldrarna? Hur många kommer att orka? Hur många kommer att kunna konsumera allt mer?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  5. Nya kvastar sopar bäst.
    Nytt är nytt och ibland bäst.
    Fullt utvecklad återvinning av ingående material kan ge oss möjlighet att handla handla handla.
    "ALLT ska nu drivas med elektricitet", sedan tränar vi kroppen separat och analyserar vår aktivitet
    på skärmen
    Men;Ingen har hittills hittat verklig livsglädje i en massa prylar.
    Fortsätt Du laga och reparera Birger!
    IQ

    SvaraRadera
  6. Tillväxt = medvetenhetens tillväxt.

    Tillväxt = värna planetens mångfald och tillgångar.

    Tillväxt är inte lika med ständig konsumtion - köp, slit och släng.

    Putte/

    SvaraRadera
  7. Per, det är möjligt att du inte konsumerar mer nu än förr, men konsumtionen i genomsnitt i Sverige har ökat enormt mycket på 30 år. Tyvärr har den faktiskt ökat ännu mer än vad ekonomiska tal kan visa, eftersom priserna på många varutyper har fallit så mycket.
    Kläder och elektronik är väl det som många tänker på när man säger att priserna fallit och förbrukningen ökat, men även möbler är ett bra exempel. Förr kunde inredningen i en lägenhet kosta ett belopp jämförbart med insatsen till lägenheten. En soffa kostade månadslöner. Går man till IKEA idag och spenderar en normal svenska månadslön har man en halv lastbil med grejer att köra hem.
    Råvaror har haft väldigt lågt värde, typ brytvärdet, och transporter har varit i stort sett gratis. Tullarna är borta. Då får man diskmaskiner som håller tre år. Vilket slöseri med resurser. Jag har nyligen bytt just diskmaskin efter precis tre år, det var ganska frustrerande. Jag tyckte fortfarande att den var ny, vitvarufirman som tittade på den för eventuell reparation sa att den var skräp. Det bidde en ny som kostade dubbelt men som ska hålla i 15 år, känns som ett bättre köp på många sätt.

    SvaraRadera
  8. Haha Per, du låter som en av cheferna på mitt jobb. Ett av hans miljömål för 2014 är att få mig att köpa en platt-tv. Det är både himla stimulerande, sorgligt och underhållande att diskutera med så oinsatta och ytskrapande individer. Men hoppingivande när man ser att diskussionsslitet börjar ge små men spirande resultat.
    AK

    SvaraRadera
  9. Våra partiers arbetslinje är till för robotar fysiskt och psykiskt starka individer. Så urskiljs agnarna från vetet. Men de flesta av oss vet att människan är ingen robot...

    SvaraRadera
  10. Instämmer med Putte

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. ""ALLT ska nu drivas med elektricitet", sedan tränar vi kroppen separat och analyserar vår aktivitet på skärmen"
    Tack, IQ! Den ekvationen kopplat t klimatförändringar, arbetslöshet och den sedan länge pågående diskussionen om energibrist och energipriser har länge varit på väg o gröpa hål i huvudet på mig. :-)
    AK

    SvaraRadera
  12. Lisbeth, det du lyfter 11:20 är en av anledningarna till mitt gedigna motstånd mot medborgarlön och gedigna kärlek för arbetstidsförkortning.
    AK

    SvaraRadera
  13. Lisbeth, finns ingen skillnad mellan ökande prekariat i vår del av världen och ökande global medelklass i länder som är på väg att ta sig ur u-landsstadiet.

    SvaraRadera
  14. Instämmer med Lisbeth 11:35 ☺

    Gt

    SvaraRadera
  15. AK, Ja även jag tvekar ang. medborgarlön. Som du kanske har märkt. Tycker samtalen kring medborgarlön, är lite väl naiva. Människor går samman och kräver något, innan de tagit reda på av vem/vilka det ska utformas. Lite som med friskolor, som har visat sig ha annat än med frihet för människor att göra.

    Men eftersom jag insett att det bara är en tidsfråga innan det införs, så är det viktigt att samtala kring basinkomst/medborgarlön. Gärna då mer om avigsidorna.

    Anonym 12:06:00 Ja det är lika för alla. En hårdnande konkurrens.

    Gt, Tack

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Att vi skulle konsumera sönder planeten, som Birger skriver, låter högst osannolikt. En naturvetenskaplig syn på tingen visar ju att materialet i och på vårt klot är detsamma idag som när planeten bildades. Allting finns kvar. Låt vara att vi människor bidragit till att sprida ut materien så att det blivit svårare att samla ihop den och dra nytta av den, men den finns alltså kvar. Vi kan dessutom se hur ny gruvdrift blir allt oviktigare i förhållande till materialåtervinning. Kretsloppssamhället är på god väg. Nästan allt i en bil kan återvinnas idag, exempelvis. Och energi kommer vi inte heller att sakna. Solen lyser på oss länge än. Kärnkraft och fossilbränslen behöver vi inte längre. Så jag är optimist! På kort sikt finns problem att lösa, men på lång sikt är vår tillvaro mycket ljus. Eftersom vi är väldigt styrda av mediernas rapportering ligger pessimism närmare till hands; dåliga nyheter säljer. Men sanningen är alltså annorlunda.
    /Viktor

    SvaraRadera
  17. Viktor, ibland blir man lite trött... du skriver att gruvdrift blir allt oviktigare i förhållande till materialåtervinning... Nu är det så att naturen inte tar hänsyn till förhållanden, utan till reell verksamhet. Gruvdriften är större än någonsin idag. Vad får en del människor allt ifrån???

    SvaraRadera
  18. Tycker MP resonerar lite märkligt och inte så lite falskt. Åsa Romson skyller på regeringen. Men utsläppshandeln förs i Bryssel. Undrar vad de rödgröna ska göra åt det om de vinner valet? Det låter på dem som att de kan föra en alldeles egen politik lite vid sidan om.

    Vet de inte att EU kommissionen väntas lägga förslag på koldioxidskatt?

    SvaraRadera
  19. Glöm inte glädjen det medför när man lagat något själv och slipper köpa nytt. Alla är ju inte hempulare så alla kan ju inte njuta av att fixat något. men jag gör det i alla fall.

    SvaraRadera
  20. Det här är verkligen beklämmande att det fortfarande finns människor som tror att planetens resurser är oändliga!!!

    Hur är det möjligt?

    Gunilla

    SvaraRadera
  21. Birger har naturligtvis rätt. Den globala medelklassen blir allt större. Det finns mängder av statistik på det. Men det jag undrar över är vilken definition som gäller för olika länder? För Afrika t.ex. den afrikanska utvecklingsbankens? Företag strömmar till för att kunna tjäna pengar på de som lyckats ta sig ur fattigdomen. Denna "medelklass" har enligt vårt sätt att mäta, dåligt betalda jobb som är utsatta och kan inte förlita sig på att ha ett jobb nästa dag. Ett inkomstbortfall räcker för att få "medelinkomsttagarna" åter tillbaka i fattigdom.

    Ett mer socialt omfattande skydd måste inrättas. Det är väl inte vad vi ser världen över? De sociala skydden monteras ner.
    Därför så undrar jag över varför man hävdar att medelklassen växer globalt. "Vi" är ju i deras länder och "lyfter" dem och försöker tjäna pengar på dem. Det är ju inte så att de växer på egen hand.
    Att denna "medelklass" skulle bidra till att konsumera sönder planeten förefaller orimligt. Med det menar jag att det finns ett slags "klimattänk" inbyggt i systemet. Kanske är jag helt ute och snurrar. Rätta mig gärna.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  22. Anonym 12:06:00 Undrar "Finns ingen skillnad, mellan ökande prekariat i vår del av världen och ökad global medelklass, i länder som håller på att ta sig ur u-landstadiet.

    Personligen så ser jag oss alla som människor, oavsett var vi bor på detta jordklot. Visst finns det skillnader, men de allra fattigaste har de största drömmarna enligt forskning. Dessa drömmar kan man spela med.

    Filosofiska rummet "Prekariatet en ny global underklass?"

    Vad händer med människor som har otrygga anställningar? Vad händer när det "goda" livet försvinner?

    HD "Jakten på Afrikas medelklass"
    "Bland dem som räknas till medelklass, finns de som tjänar 140 kr om dagen, men också de som bara har 14 kr om dagen att spendera på det nödvändigaste.
    Som lockbete för investerare fungerar de däremot alldeles utmärkt."

    Deras köpkraft däremot är det lite si och så med. Vi behöver nog inte oroa oss för att vi blir allt fler som konsumerar sönder planeten? Kartan ritas om, men pengarna hamnar i samma fickor?

    Lisbeth

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.