lördag 29 mars 2014

"Och hur skulle en sån spellista se ut då?"

Fick frågan - just hemkommen från en gryningskylig kanotfärd och med doften av nymalet kaffe i köket - hur en låtlista skulle se ut som hakade på förra söndagens blogginlägg... Det vill säga hur jag ser på den politiska utvecklingen i det parti som blev en stor del av mitt liv under så många år. En utveckling som plötsligt började innebära tal om arbetslinje, tillväxt, vinster i välfärden och svensk trupp under Natobefäl istället för tal om den där framtidsvisionen vi bildade partiet för att försöka skapa opinion för.

Det första jag tänkte på var att man bränt marken just när tiden börjat bli mogen för allt det där vi pratade om. Och hur jag fann det bäst att dra. Och att det är synd att vi inte just nu gör det som borde göras. Och att tiden går. Och om det verkligen är så modigt att stå i den där mitten som partiföreträdare förespråkat. Och...

Ah, så här blev det i alla fall - utvalt i hast medan tranorna flög mot skogstjärnen, basilikan börjat spira och katterna lättjefullt lapar de ännu lite kylslagna solstrålar som nått in på altanen. Kaffet väntar. God morgon!

26 kommentarer:

 1. Det var en stor miss av MP att slopa utträdeskravet ur EU. Det gör partiet mindre kritiskt till vår politik. Det gör dem mer anpassade.

  Vill minnas att det kom på tal, efter en motion av ungdomarna i partiet. Ungdomen är vår framtid. Kanske inte så konstigt att man lyssnade.

  De kan i efterhand när verkligheten kommit ikapp oss, skylla på oss äldre, att vi har anpassat dem. Men de kan inte skylla allt på äldre generationer, för de har ett eget ansvar. Idag beskriver sig MP som mer EU vänligt. Samtidigt så höjs kritiken i andra medlemsländer där verkligheten hunnit ikapp.

  Men nu så är det även vår tur att granskas. Hushållens skulder är under lupp.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 2. En vackert placerad snyting som får oss som var med att nästan gråta. Kommer ni ihåg "Livet är mer än arbete!" "Arbeta mindre - lev mer!" "Grön skatteväxling!" "Rusta ner!" "Medborgarlön!" "Avveckla kärnkraften på tre år. börja NU!" "Friår!" "Skattefri zon - höjt grundavdrag!" "Rättfärdig fördelning!"
  L.

  SvaraRadera
 3. Härligt Birger att du även bygger ihop musik och politik.

  Får medge att jag tycker att det mesta Michael Wiehe gör nu för tiden har en rätt banal karaktär, men ibland blänker en låt till.

  Själv spelar jag hans låt "Ge mig nåt att leva för" från skivan Isolde som kom förra året, om och om igen.

  Den handlar också om politik. Om att våga ha en vision och att som människa stå upp för det som man tycker är viktigt, och inte låta sitt liv banaliseras bort.

  En fantastiskt inspirerande låt tycker jag. Som gör det lättare för mig att stå upp för det som jag tror är rätt och inte sugas upp i det som är mainstream inom MP nu.

  SvaraRadera
 4. Birger, Vad menar du med "just när tiden börjat bli mogen för allt det där vi pratade om" ?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 5. Angående politik och musik finns det en Amerikans låt som Alf Råbertsson gjort på svenska:

  "Det är för många som snackar för få som gör sina jobb. Det är för många som smyger från det som dom borde ha gjort. Det är för många som lovar att allt ska bli bra så småningom. Det är för många som snackar för vitt och för brett och för stort.

  Vi har klubbar och möten för allt som är rätt och som är fel. Men ska vi få lite stil på vår värld får vi tänka om en del. För vi kommer ingen stans om vi blundar för det vi vet är sant. Och om vi inte gör något nu kommer våra barn att få det lika dant..."

  /Bright eyes/

  SvaraRadera
 6. Häng inte läpp! Det ordnar sig. Ekot skriver "Nu dras vi inför EU domstol" Alla länder måste göra det som vi kommit överens om.

  Våra politiker tycker att det har vi gjort. Eventuella dryga böter från EU gör inte det att vi kan göra ännu mer för miljön? Vi får säkert stödlån. Obs ironi!

  Bright Eyes, Så sant. "För vi kommer ingenstans om vi blundar för det vi vet är sant." Vi är skyldiga våra barn och kommande generationer, att inte blunda.
  Det är bara att krasst konstatera nu är vi här. Vad gör vi nu?

  Poesi och vackra ord i all ära, men det förändrar inte verkligheten.

  Lisbeth, en stenbumling i en vacker trädgård.

  SvaraRadera
 7. Kanske en öppning...
  SVT 2 I kväll 29/3 17.15
  "Prata EU"

  "Livet 44 stater med sammanlagt c.a. 730 miljoner invånare.

  "Hur vill vi leva våra liv och var i Europa är det bäst att leva?"

  SvaraRadera
 8. Centerpartister och vänsterpartister surade när miljöpartiet bildades - särskilt den tidens centerpartister, Olof Johansson bad till och med Per Gahrton att låta bli och istället komma in och hålla radikaliteten i Centern levande, liksom kärnkraftsmotståndet. Vi ansåg det vara löjeväckande, för vårt nya parti skulle ju gå till grunden med allt, vända upp och ner på allt det vanliga, ifrågasätta allt som varit självklart så länge.

  Nu kan vi uppleva mp på samma sätt som vi då upplevde Centerpartiet. Kramar systemet, räddhågset och kanske mer visionslöst än Centern var under de år partiet hade 25 procent.

  "arbetslinje, tillväxt, vinster i välfärden och svensk trupp under Natobefäl istället för tal om den där framtidsvisionen vi bildade partiet för att försöka skapa opinion för". Suck.

  SvaraRadera
 9. "Kramar systemet" Vilket system?

  SvaraRadera
 10. Systembolaget förstås.

  SvaraRadera
 11. Vad är det som är så konstigt md att MP förändrats? Innehållet dvs. människorna i ett parti förändras. Det politiska systemet EU har förändrat spelreglerna. Man kan väl inte spela Fia när de andra spelar monopol? Man kan väl inte dansa hambo, när de andra dansar ringdans? Om man är med så är man med. Vi är med.

  Men man måste inte överge utträdeskravet. Det går att ta tillbaka det. Om man VILL. Det blir alltså fel när Åsa Romson säger att de andra har närmat sig oss.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 12. Anonym ha, ha ja man skulle kunna tro det.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 13. Ang. spellistan du glömde Keops pyramid.

  SvaraRadera
 14. "Kaffet är ett stimulansmedel, som tillfälligt piggar upp hela organismen, eggar hjärtat till livligare verksamhet och hjärnan till klarare tankar. Pulsen slår hastigare, blodkärlen vidgas, andningen sker i snabbare tempo och nerverna lämnas ingen ro. Man blir uppmärksam och vaken. Men denna uppryckning förorsakas icke av något extra näringstillskott, ty kaffe innehåller ingen näring. Det är istället kaffegifterna som med blodströmmen föres ut till kroppens alla delar och piskar organen till stegrad verksamhet de stunder då kroppen stället borde ta igen sig. /.../ En tupplur efter middagen är därför välgörande. Men att istället ge sin kropp ett piskrapp med koffeinet /.../ är rena självbedrägeriet."

  (Saxat ur Nils Kaléns "Hälsans Lexikon", Hälsans Förlag 1954)

  - Ja, om man piskar en tröttkörd häst, så kanske den stapplar fram några steg extra. För inte ska man väl lystra till trötthetssignalen som pockar på vila.

  Sagt av kärlek.

  SvaraRadera
 15. Maskroskaffe kanske.

  SvaraRadera
 16. Anonym 10:50. Jo, så har det varit. Men forskning säger också följande: "Andra studier visar att kaffe minskar risken för skrumplever, astma, demens och Parkinsons sjukdom men också för cancer och ålderdiabetes."

  Lagom är bäst. Inte av allting. Men faktiskt av det mesta.

  SvaraRadera
 17. Glöm ej att branscherna är bra på att sponsra "forskning". Glöm ej kapitalets makt. Glöm ej att angrepp på den grundmurade kaffetraditionen är att svära väldigt grovt i kyrkan!

  Pekfinger, men av kärlek.

  SvaraRadera
 18. Om man hade en egen boning i sig själv då.
  Hur fan skulle den se ut då.
  Den skapar ju inga partier och än mindre någon egen majoritet.
  Inte ens tillsammans med andra medlöpare.
  Om jag nu har hamnat på kant med
  de intelligentaste, vart FAN ska jag då TA VÄGEN.
  Via förståndet hos dem som vill
  se Jorden som en Helhet och i praktiken se Kulturer som stödjer varandra och Helt enkelt lämnar
  tidens Galenskap och dess Dårhus och skapar Gemensam Frihet med Varandra och Med Jorden.
  När Jesus eller Marx eller Einstein eller Homeros talade om Himmelrikena i Eder så hade dom ju inte tänkt sig att Ritningarna skulle bli liggande så länge så att Jordens Undergång föregick
  byggandet av Möjliga Framtider.

  Men Svamla På Ni!!!!!!!!!!!!!!!!!1


  SvaraRadera
 19. Jag tycker vi ska se positivt på att alla partier nu har klonat ihop sig i ett mittenträsk.
  Det är helt naturligt så här i kapitalismens slutfas att det är slutlekt med demokrati och att elitens homogenitet och förljugenhet blir uppenbar för oss alla. Fjäten faller nu snabbt för fler och fler och kejsarens nakenhet undgås ej.
  Vi kan till fullo koncentrera oss kring det som måste komma efter kollaps, och skippa distraktionerna höger/vänster, stat/kapital, grön/grå osv.
  Eller som Kent sjunger i sin träffsäkra nutidsbild: "Jag röstar inte längre i valet, jag är melodifestivalen..."

  SvaraRadera
 20. "Vem ska jag tro på" - Thomas di Leva

  SvaraRadera
 21. Lyckliga människa som bor så, att det bara är att hoppa i kanoten och paddla ut på den vackra gränssjön mellan Svears och Göters riken.

  SvaraRadera
 22. Det är fint att bo så man kan få ner till en sjö. Visst kan det ge lycka, men det är långt till allt som se har som bor i stan. Vintern är mörk, allt det stadsbon tar för givet att "någon" ska göra får man själv göra. Stadsbon ser landet på sommaren, under ledighet.

  SvaraRadera
 23. Många gör fria val.

  SvaraRadera
 24. Mike Waxman
  Håller med om att MP inte längre går att känna igen ! Det MP jag gick med i -83 har inte mycket med dagens MP att göra. Karriärister,nickedockor, liberaler,kärnkraftsförespråkare,ingen tydlig linje mot främligsfientligheten, den interna demokratin brister stort,PS ledamöteroch deras förehavanden synas inte,auktoriteter finns det gott om på kansliet och detta har vi gamla Miljöpartister alltid kämpat emot(auktoriteter alltså),uppdragen roterar inte på det sätt som dom gjorde en gång i tiden(det var också ett uttalat krav). I dag sitter alldeles för många ledamöter både på kansliet och i riksdagen,kommuner, alldeles för länge,man vill helst inte släppa ifrån sig makten.Makten korrumperar som bekant.

  SvaraRadera
 25. Leif Nordanvind:
  "Vem ska jag tro på" - Thomas di Leva

  Jag gillar Thomas Di Leva.
  Men låt nu detta stanna mellan
  Dig och Mig.

  SvaraRadera
 26. Oj - plattan lever!
  Åtminstone i Byle City...
  Känner mej hedrad!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.