Spärren på fyra procent är inte så lätt att klara för nya partier. Är statsministerkampen klar redan före valdagen lär Feministiskt initiativ ha viss chans att klara det. Om man inte snubblar i något uttalande och ger medierna chans att brutalhantera dem än en gång.
Men det finns fler spärrar än den på fyra procent. För Gröna Partiet gäller det att samla in 1500 namnunderskrifter som gör att partier kan registreras som ett "riktigt" parti. Namnen måste vara insamlade den 28 februari. Här kan man hjälpa till genom sin namnunderskrift så att att de skall få registreras. Nej, man behöver inte rösta på dem för att skriva under...
Huruvida man kommer att kunna balansera mellan den form av sympatisk delaktig demokrati, som man bygger sin organisation på, och den vanliga politikens strävan efter "effektivitet" må man har sina dubier om. Som ännu litet parti kan det säkert fungera, men om man blir större? Det Gröna Partiet är i alla fall grönt.
Ett annat parti, som också det vilar på grön grund, är Enhet. "Inre frid ger yttre fred", är ett återkommande tema som skiljer sig från den politiska världens annars så burleska tilltro till siffror. Även detta parti jagar de sista namnen för att bli registrerat. Partiet har funnits i många år, men har breddats. Den i miljöpartikretsar inte helt okände Krister Segergren är ett av de två språkrören. Det andra språkröret är Sanna Nova Emilia och hon skriver om sig själv att hon "är och lever Enhets visioner i själ och hjärta". Personligen får jag lite skakiga vibbar över sådana uttalanden liksom av själva partinamnet (Enhet).
Både Gröna Partiet och Enhet är tillväxt- och konsumtionskritiska partier som strävar efter andra än ensidigt materiella värden. Livet är större, djupare och bredare än att bestå i konsumtion och lönearbete. Den variabeln behövs i den politiska debatten när riksdagspartierna allt mer famlar i den formella tillväxtjaktens sifferträsk.
Övriga spärrar att stiga över för partier som har en långsiktig planering: en procent i riksdagsvalet ger tillgång till valsedlar, två och en halv procent ger tillgång till visst partistöd, är man feminist kan man få tillgång till Benny Anderssons slantar.
PS! Piratpartiet hoppas hopplöst på återval till EU-parlamentet - integritet verkar inte stå på dagordningen trots all övervakning. Junilistan har kommit ut från idet genom att lansera en sosse och folkpartist som vill in i EU-parlamentet på annat sätt än genom sina ordinarie partier. Ny demokratis partibildare Bert Karlsson har startat nytt, delvis på samma tema som förr. Namn denna gång: Industripartiet. Ian Wachtmeister är utbytt mot Lars Carlström, som har mindre underhållningsvärde.
Det verkar inte finnas något parti som klarar av att bli större. För innehållet i partierna är ju människor med olika livsåskådningar. Att få till en gemensam världsåskådning som accepterar att så här är det, oavsett vad vi personligen tror, är i nuläget alltså omöjligt. Denna Enhet får vi "nog" vänta på.
SvaraRaderaEvolutionen och vi med den går sakta framåt. Man kan hoppas att våra stigar möts. Hoppet står till att vetenskapen vågar möta religionerna.
Ang. skakiga vibbar, så fick jag skakiga vibbar då Enhet i en reklamsnutt använde sig av barn som skuttade runt och skrek enhet. Det fick mig att genast lämna partiet. Ge fan i barnen! tänkte jag. Låt dem växa upp under minsta möjliga påverkan. Att leva och försöka vara det vi påstår är en annan sak.
Ang. Enhet så finns det en viktig utgångspunkt. Vi behöver en minsta gemensam nämnare. att vi erkänner en högre makt. Vad vi kallar den är inte viktigt. Gud, kärleken, själen, samvetet, hjärtat, universum, en andlig kraft som är starkare och visare än oss själva, vårt högre jag osv.
Men det är klart tror vi att inget/ingen är starkare än oss själva, så är det svårt att se enhet som något positivt och ett gemensamt mål. Individualism är bra och positivt. Men nu vet vi att vi är individer. Individualismen är djupt rotad i oss. Vi behöver inte fler kurser i personlig utveckling? Barnen de utvecklas fritt om vi tillåter dem att göra det. (Menar inte frihet från fostran.)
Personligen är jag dock övertygad om att det inte behövs fler politiska partier i nuläget utan istället en rejäl maktanalys. Vi lever på samma planet och verkar här. Fötterna på jorden alltså.
Ang. Programmet "Min sanning" så var det intressant att få lyssna till Gahrton. Finns säkert många analyser över vad han sa. Lika många som de som lyssnade på honom.
Nu vet vi hur en person, en journalist tolkat Birger Schlaug. Han ska röst på V. Visst är det lustigt att andra verkar veta mer om oss än vad vi själva gör.
Men det är inget nytt under solen.
Lisbeth
Som vanligt ett mycket bra blogginlägg! Och tack för framlyftandet av oss små och obetydliga. :-)
SvaraRaderaSkall vi kunna rädda Sverige, och det unika svenska välfärdssystemet, så är det inte rätt läge att rekommendera flumpartier, som i och för sig kan ha goda idéer i vissa avgränsade politiska frågor.
SvaraRaderaI slutänden är det trots allt någon som skall betala.
Därför mina vänner rekommenderar jag er att kasta av er skygglapparna, och rösta på ett svenskvänligt parti som SD.
Lysande! Bara vi ser till att det bildas tillräckligt många partier kommer ingen av dom över 4%!
SvaraRaderaFrågan är om det inte är andra typer än partier som behövs. Fast även där är det förstås småpåveriet som gäller. Var och en sin egen organisation.
Undrar hur länge det ska hålla på innan folk lär sig.
Viktiga saker att belysa. Visst känns det som en uppförsbacke att göra något annat än att köra samhället utför ruinens brant.
SvaraRaderaInte nog med att etablerade föreställningar och uppfattningar (som du, Birger, skrev i en artikel Fria Tidningen) kallar försök att skapa ett hållbartsamhälle och visioner om ett sådant för "orealistiska"; dessutom finns konkreta byråkratiska system som sätter käppar i hjulet för de som försöker få till stånd en förändring.
Det är destruktivt för demokratin, det underminerar möjligheten att revidera och gradvis utarbeta nya former för samhällsorganisation och mål med samhällsprojektet. Dessa byråkratiska hinder är symptom på tron på rådande systems absoluta lämplighet. Den tron är lika irrationell som tron på ett gudagivet feodalt styre. Ändå görs detta i rationalitetens och upplysningens namn.
Jag blir helt matt av den masspsykos vi lever i.
Sanna Nova Emilia är en mycket uttrycksfull kvinna som lever som hon lär (enhets visioner i hjärta och själ), och om man får skakiga vibbar för att någon lever som de lär så är det snarare en själv det är fel på, och inte halten av dubbelmoralen som är så vanlig i politiken, och som gör att politiker INTE lever som de lär.
SvaraRaderaDet kommer att bli en stor förlust för Enhet när Emilia avgår, och jag tycker Birger kan hjälpa till och bygga upp partiet istället för att kritisera folk som lever som de lär.
Tycker personligen Enhet har utvecklats bra. De vill stå fritt från EU och har alltså gjort en maktanalys. Men i takt med att människor byts ut och ett parti växer, så förändras spelreglerna. Vad är det som säger att de vill det om de får mer makt? Spelar det någon roll att ett språkrör säger att hon lever som hon lär samt att andra intygar att det är sant?
SvaraRaderaVi står nu inför ett vägval. Mycket makt har lämnats över... Alltså så handlar det i nuläget om att i första hand ta tillbaka makt dvs. ta tillbaka värden som gått förlorade. Jonas Sjöstedt och V talar om detta. Ett ödesval vilken väg väljer vi. Han talar visserligen om höger eller vänster men ändå... hinner vi vänta och hoppas på andra partier?
V inser att de har så pass svårt att bli valda som kommissionärer att de förespråkar andra från S och M istället för Cecilia Malmström. Hur skulle någon från Enhet tas emot? Dessutom vilka väljer dem? Hur går det till?
Enhet är inget nytt parti som poppat upp som gubben i lådan. Men de fick tidigare visa upp sig med partier som "tomtepartiet" och andra diverse märkliga partier. Att det krävs inre frid för att uppnå yttre frid och förändring är det märkligt?
Men vi verkar inte vara riktigt där ännu... Nej undrar om inte politiska partier snart spelat ut sin roll? Om makten lämnas över alltmer, så behövs de dessutom inte längre.
Lisbeth
S och MP ska det vara givetvis:)
SvaraRaderaBäste Patrique Anders Göran Ståhl, jag kritiserar inte Emilia. Har aldrig träffat henne, vet ingenting om henne. Jag bara skrev att jag fick skakiga vibbar. Förmodligen utgår dessa från texter som att målet är att gå "mot ett samhälle i enhet".
SvaraRaderaDet finns en sorts distanslöshet i en del av Enhets texter som ger mig intryck av en närmast religiös ton. Jag har upplevt det hos några få enskilda miljöpartister tidigare och det har - med rätta, har det visat sig - också det gett mig skakiga vibbar.
Jag tror att man trots allt måste ha en distans till även sitt eget politiska parti, jag är övertygad om att man med täta mellanrum måste kliva ur innanförskapet och ikläda sig utanförskapets ögon. Om det är rätt vet jag inte, men det var i alla fall mitt sätt att överleva språkrörsåren något sånär torrskodd.
Bra inlägg Jan Wiklund!
SvaraRaderaJa man kan undra!
Lisbeth
Jag tror man bör se namnet "Enhet" som en indikation på en utgångspunkt där vi alla människor hör samman och att vi alla är lika mycket värda - det innebär inte att vi inte är individer, men att vi som individer tillhör kollektivet mänskligheten. Enhet som parti har ett helhetsperspektiv på tillvaron. För egen del så är detta perspektiv med alla människor som lika mycket värda, alla människor som viktiga, och att vi alla är bröder och systrar för vi har samma ursprung i mänskligheten oavsett våra ytliga grupperingar i samhället, en utgångspunkt som jag tycker är vacker.
SvaraRaderaFör mig innebär personlig utveckling en medvetenhet om oss själva och om andra, att vi påverkar oss själva och vi påverkar andra, i detta finns självreflektion. Vi utvecklas ständigt personligt, medvetet och omedvetet, i våra möten med oss själva och andra genom vår livsresa, en kontinuerlig utveckling av våra erfarenheter - men just begreppet "personlig utveckling" blir för mig själva medvetenheten om processen, dvs ta det från det omedvetna till det medvetna.
Och det ser jag som en viktig egenskap för politiker, förmågan till självreflektion och vara medveten om och ta ansvar för sina egna reaktioner, känslor och tankar och hur man möter andra och hur man möter sig själv.
Enhet har med en politik av decentralisering och mer närdemokrati, mer direktdemokrati. Jag tror systemet kan förändras inifrån och att det skulle gynna Riksdagen med nya friska idéer och visioner som vill förändra samhället från grunden.
Jag tror dagens samhälle inte är hållbart i längden - varken ekonomiskt, ekologiskt eller socialt.
Birger,
SvaraRaderaTack för ditt svar. Jag förstår vad du menar. Det är nog en generationsfråga i så fall. Fördomarna mot Enhet är att det är flummigt parti. Lika flummigt som det är när du inte har slips på dig i riksdagen?
Precis som ni (MP) drog upp delar av femtitalspolitiken fram till åttiotalet (med bl a slipsrevolutionen och "språkrör"), så kommer Enhet tillsammans med sina vänner att att dra upp åttiotalspolitiken fram till 2020-talet, och det kan verka "flummigt" och smått avskräckande 2014. Men jag försäkrar att Enhet har varit mycket tålmodiga, gått mycket försiktigt fram - och är alls inte så fanatiska som vissa tror.
Enhet är ett redskap för alla människor som inte diskriminerar och utesluter andra, att få vara med att bestämma. Inklusive miljöpartister - och ditt namn har nämnts bland våra (Enhets) medlemmar med kärlek och förhoppning, och de har många gånger frågat efter Schlaugs expertis - och det är många som ser upp till dig. Jag har försökt tala om för de andra medlemmarna att Schlaug är en utmärkt inspirationskälla, men att hans politik hör 80-talet till.
Kanske har jag fel?
Allt Gott
För att sammanfatta:
SvaraRaderaVänsterpartiet är väl det enda av de etablerade riksdagspartierna som vågar hålla någon slags ideologisk riktning. Tyvärr är emellertid deras ekonomiska politik inte mycket att hurra för, även om den må vara bäst bland de sju. Något som alltså inte är särskilt mycket värt.
Det som talar mot att rösta på V (eller MP för den delen) är att en röst på vare sig S eller M är en bortkastad röst.
Samhället är inte i närheten av hållbarhet och vi är inte ens på väg åt rätt håll. Och MP har släppt bollen.
För den systemkritiske finns inget alternativ förutom vissa småpartier som Gröna partiet eller Enhet.
Logiskt sett.
Och SD är ett slags ironiskt opportunt skämt hämtat från 1930-talets bakvatten.
SvaraRaderaPopulism kommer inte att rädda världen.
Är det redan dags att sammanfatta? Ja, de flesta ämnen avverkas i en rasande takt, ofta när det börjar bli riktigt intressant. Den systemkritiske inser kanske, att vi inte "kan" vänta på småpartier? Vi har redan tillräckligt många. Om samhället inte ens är i närheten av hållbarhet och vi inte ens är på väg åt rätt håll, ska vi inte då fokusera på att vända skutan?
SvaraRaderaJonas Sjöstedt och delar av V verkar vilja axla den rollen. Heder åt dem. Vad är det som säger att det "Gröna partiet" förblir det gröna partiet och inte urvattnas likt MP? Är trött på att tro på att fler "nya" partier är vår "frälsning".
SD är inget skämt. Det är ett parti som vuxit fram för att de andra partierna misslyckats helt eller delvis? Det ironiska är att vissa tror att mänskligheten är mogna för mer än vad vi är mogna för? En återupprepning från 1930 talet vittnar inte om det. Men den här gången uppmärksammans även romerna antiziganism är ett ord som borde vara en väckarklocka.
"Birgers" politik hör den till 80-talet? Han har av vad jag förstått hämtat inspiration från bl.a. Elin Wägner.
Lisbeth
Lisbeth
Tittade på Gröna Partiets önskningar. Kommenterar kort dessa här:
SvaraRaderaDecentralisering
Är faktiskt redan genomfört i det nuvarande samhället. Går man längre förlorar man i effektivitet.
Direktdemokrati
Här kan säkert göras en hel del, men det kommer alltid an på människors vilja att engagera sig. Ett krux är även att de mest aktiva lätt tar över.
EU
Fungerar inte tillfredsställande, det är sant. Men man gör en svartmålning som inte stämmer med verkligheten. EU är bättre än så. Ett utträde är minst av allt önskvärt; det vore att gå nationalisternas ärenden. SD t.ex. är först och främst ett (ultra-)nationalistiskt parti.
Korruption
Frågan känns inte så relevant i Sverige. Partiet saknar tydligen kännedom om andra stater.
Strategi mot mångsyssleri
Verkar bra. Som i miljöpartiet.
Makt
Den är väl ganska bra kontrollerad idag?
Media
Mångfalden i dagens medievärld garanterar att alla intressen kommer till tals. Det är den tekniska utvecklingen som åstadkommit detta. Numera är envar sin egen megafon. I diktaturer är internet det första som blockeras.
Reklam
Håller med om det mesta. Livsstilspropaganda är ordet.
Monarki
I princip kan kungahuset avskaffas. Men nu är det ju så att många gillar kungahuset, och någon egentlig makt det ju inte längre. Låt alltså kungahuset vara.
Josef:
RaderaDecentralisering är ej genomfört gällande makt, enbart produktion. Vi menar självfallet större folklig autonomi.
EU är en diskussion vi för inom G, jag är en av dem som gärna ser ett arbete inom organisationen - i alla fall till att börja med.
Korruption är relativ. Det är inget som bör avfärdas bara för att det "är värre" i andra länder (vilket det är i många länder).
Makten är långt ifrån bra fördelad. I alla fall från vårt perspektiv. Men då sitter vi inte i knät på näringslivet...
Trevligt att du läst igenom våra åsikter, dock kan jag tycka att din kritik, på flera ställen, saknar grund.
Vänligen
Andreas Meijer, en av talespersonerna för Gröna partiet
Jag hoppas precis som Lisbeth att partipolitiken snart ska ha spelat ut sin roll tillsammans med övriga politiska/ekonomiska maktspel i vårt samhälle vilka enbart bidrar till fortsatt inflation av vårt människovärde likväl som förödelse av vår natur.
SvaraRaderaVi har idag så mycket kunskap och förståelse rent vetenskapligt för människans behov och grunderna för att bygga ett hållbart samhälle. Det är märkligt att politiken idag inte är mer vetenskapligt förankrad utan fortsätter att bygga vårt samhälle på något så banalt, ohållbart och ovetenskapligt som ekonomiska behov framför mänskliga behov. Men allting har sin tid, så även en politik där vi väljer att lyfta och se varandras styrkor framför att fördöma det vi betraktar som varandras svagheter. En politik där vi låter våra likheter som människor förena och våra olikheter komplettera - Även om ovanan till en början förmodligen skulle ge oss lite skakiga vibbar.
Med värme från mitt inte alltid så politiskt korrekta men alltjämt hoppfulla och mänskliga hjärta...
Sanna Nova Emilia
Poängen med decentralisering, som jag ser det, handlar inte om att öka effektiviteten - utan om att öka den lokala demokratin och människors känsla för varandra, att göra människor mer delaktiga i samhällets utveckling och göra samhället mer begripligt genom att decentralisera samhället ner till mindre enheter och mer makt till lokalsamhällen än centralstyrning som befinner sig långt från "vanliga människor". Det ser jag som ett fredsarbete.
SvaraRaderaUtträde ur EU för att samarbeta inom andra organisationer exempelvis FN ja. EU har inte blivit det fredsprojekt och samhörighet som det troddes på i början, istället har EU blivit toppstyrning och centralisering där intensiv lobbying från storföretag påverkar på ett sätt som på många sätt har blivit destruktivt för enskilda länder.
Mina skäl till att stå bakom ett utträde ur EU är inte nationalistiska - utan det handlar om decentralisering där människor samarbetar i mindre enheter med varandra istället för ökad maktkoncentration och centralstyrning.
Jag tror på brobyggande, mångkulturalism och mångfald - inte toppstyrning och centralisering.
Raphael Mabo
Sanna Nova Emilia, Håller med dig om att det är märkligt att politiken inte idag är mer vetenskapligt förankrad. Samt att det vi inte är vana vid, kan ge oss lite skakiga vibbar.
SvaraRaderaJa allting har sin tid och så även politiska partier. Det började inte med EU och det slutar givetvis inte md EU heller.
I nuläget använder vi oss av politiska partier. Men Enhet är väl fortfarande i första hand en rörelse som vill verka för enhet och fred? Det behövs nya frågor i politiken.
Önskar dig lycka till som språkrör och allt gott.
Raphael Mabo, Instämmer i ditt inlägg.
Lisbeth
Någon kommentator skrev att riksdagen inte behöver fler nya partier. Jag skulle vilja vända på detta och säga att riksdagen inte behöver flera av de "gamla" partierna. S, M, Fp, Kd och C har fastnat i en tillväxt och arbetslinjepolitik som helt tjänat ut som verktyg att behålla välfärden. SD har inget nytt att komma med förutom en tvivelaktig invandringspolitik. Återstår V och Mp som definitivt behöver sätta ner foten. Gröna partiet och Enhet utgör helt klart två intressanta alternativ men som väljare blir det svårt att välja ngn av dessa som nästan har identiska partiprogram. Så Sanna och Trulpen är det inte dags att göra något åt saken. Föreslår samarbete under namnet Grön Enhet. Namnet Enhet får då en riktning som inte missleder precis som Birger och många av mina också påpekat.
SvaraRaderaPatrique Anders Göran Ståhl Dordevic, Politik som hör till 80-talet är partipolitik. Såvitt jag har förstått så har Birger Schlaug lämnat partipolitiken och är nu en fri debattör. Ja personligen så tycker jag att du har fel.
SvaraRaderaHan har dessutom otaliga gånger deklarerat att han trivs med det. Så man får hoppas att Enhets medlemmar inte låter sig övertalas och börjar tro på att "hans" politik hör till 80-talet.
Övertalning är inte det som slipade politiker ägnar sig åt?
Är det inte dags att skippa partipolitiken om vi inser att den snart har spelat ut sin roll?
Enhet vill föra in nya visioner i politiken. Visst så ser spelreglerna ut nu. Vi har för närvarande politiska partier. De är ett verktyg. Vi behöver byta verktyg.
De förändringar vi står inför idag kan inte bara lösas med förändringar i det yttre. Inte med samma sätt att tänka, för att citera Einstein. Alltså måste lösningarna komma från en annan utgångspunkt.
Dessutom medan vi funderar på att skapa "nya" partier som ska ta sig in, så håller de gamla just nu på att avveckla sig själva. Inte behövs det en massa partier när vi har överlämnat det mesta av makten till EU? Det räcker snart med några få som verkställer alla direktiv. Om de heter M, S, Gröna partiet eller Enhet spelar mindre roll.
Birger undrar i sin text över vad som händer när partier växer. Det verkar onekligen, som att inget parti klarar av för mycket makt. När makten går in så går samtidigt vettet ut. Det verkar vara ett av mänsklighetens stora problem.
Lisbeth
"De förändringar vi står inför idag kan inte bara lösas med förändringar i det yttre. Inte med samma sätt att tänka, för att citera Einstein. Alltså måste lösningarna komma från en annan utgångspunkt."
SvaraRaderaJo... - Lisbeth - wåra enskilda och ej minst kollektiva tankemönster MÅSTE ändras - ifall Wi någonsin skall kunna uppleva det befintliga Paradiset på jorden. Det temat blev det radioprogram med mig om 1994 - och de finns som ljudfiler här.
Så med en dåres envishet hoppas jag fortsatt på en god och intressant fortsättning av 2014 och i all tid därefter.
Hej Josef Boberg, Ja det krävs "en dåres envishet" hoppas även jag på en god och intressant fortsättning för nu och i all tid därefter.
SvaraRaderaLisbeth
Bra Lisbeth - för en kan göra mycket - men två i förening kan förändra hela världen ! ! !
SvaraRaderaFridens... / Josef
Usch ja vilket läskigt namn "Enhet" på ett Parti.
SvaraRaderaEtt mycke bättre Parti namn kan vara "Kapetalismen" som går ut på att alla människor måste arbeta för att skapa pengar för att kunna konsumera allt skit som produceras.
- Teknik (bilar,datorer,mobiler osv.)
- Kosmetik(smink,parfymer,krämer osv.)
- Konfektion(skinn,dun,pälskläder, bomull kläder osv.)
Lista kan göras hur lång som helst
produkter som man måste bytas ut ofta utan en tanke på moder jord kan producera. Bara det get mer kapital till alla folie hattar.
Tellus drivs mot en apokalys pga. kapitalism.
- Utarmad jord pga.
Odlingar, Gruvor, Skogaverkning samt alla kemikalier.
- Obrukbar vatten som bevattnar dessa odlingar,gruvor samt människor som häller ut miljöfarliga avfall i vattnet som förångas av solen och regnar ner över hela Tellus.
Där kan man snacka om intelligens.
KAPETALISMEN det bästa partiet till undergång på riktigt.
FI är det parti som tillhör de mest minst jämställda. Se bara på styrelsen:
SvaraRaderahttp://feministisktinitiativ.se/om/styrelse/
Gällande detta med att makt kan korrumpera, ja det kan makt göra - och därför är det så viktigt med självreflektion, medvetenhet, inre arbete och medvetenhet om den egna personliga utvecklingen. Det är när detta glöms bort som makt kan korrumpera, men så länge som vi är medvetna om vårt eget inre, våra värderingar, våra attityder och har ett hollistiskt helhetsperspektiv där vi ser hur vi själva påverkas och hur vi påverkar andra - då kan vi även förhindra maktens korruption. Makt korrumperar inte automatiskt, utan jag ser det som att man blir bekväm i sin roll istället för att vara öppen för utveckling och expansion. Alla politiker är inte korrumperade av makten eller av opinionssiffror, alla försöker inte vända kappan efter vinden och anpassa sig efter vad de tror att väljarna vill höra istället för att vara öppen för nya progressiva idéer och en nödvändig systemförändring.
SvaraRaderaMen jag tror det har blivit ett status quo i Riksdagen på grund av att alltför många politiker har ett kortare perspektiv och inte vågar införliva radikala förändringar för de tror det skrämmer bort väljare. Det ser jag som ett underkännande av väljarnas intelligens och kunskaper och mod.
Jag tror att tiden börjar bli mogen för en systemförändring, men jag tror inte det sker hos något av dagens Riksdagspartier utan det behövs nya influenser, nya politiker och nya krafter i Riksdagen som kan förändra systemet inifrån och öppna upp för mer närdemokrati, lokal demokrati och decentralisering och ett nytt ekonomiskt system som inte längre är baserat på maximal tillväxt utan istället är baserat på hållbar utveckling med hänsyn till naturen och miljön, och där vi delar på resurserna istället för att ett fåtal har väldigt mycket och många har väldigt lite.
Raphael Mabo
Brutalhantera? Behagar Birger skämta? Det är ju rena räkmackan för Schyman som bjuds in i allehanda sammanhang trots att hon företräder ett promilleparti. SD får mindre medietid att prata om sina frågor trots att de är 10-30 ggr större! Dessutom propagerar public service, särskilt SR, för liknande okunniga tokfeministiska idéer dagligen vilket torde gynna Fi. Och aldrig ställs några svåra frågor till feministerna, ingen journalist tycks vara påläst om evolutionspsykologi eller ha modet att gå emotPK-strömmen. Men tack och lov torde risken att de kommer i närheten av 4 % vara obefintlig. Däremot kan de göra nytta genom röstsplittring med en del andra tokfeministiska partier.
SvaraRaderaLisbeth skrev:
SvaraRadera"Ang. skakiga vibbar, så fick jag skakiga vibbar då Enhet i en reklamsnutt använde sig av barn som skuttade runt och skrek enhet. Det fick mig att genast lämna partiet. Ge fan i barnen! tänkte jag."
Jag tror du missminner dig en del där. Jag har sett en video om Enhet som spelades in som ett privat initiativ inför valet 2006 av en person som sedan dess inte varit med i Enhet. Under videon går hans dotter runt honom ett antal gånger med ballonger i snöre utan att säga ett ord. Jag antar att du tänker på den videon. Kan maila dig länken om du vill. Kontakta i så fall via mail som du hittar på vår hemsida.
Ett parti som funnits i 24 år har hunnit gå igenom en hel del och ömsat skinn några gånger. Det är naturligt och bra. Det finns säkert mycket att kritisera Enhet för och vi tar tacksamt emot all konstruktiv kritik för att kunna bli bättre. Vi är inte "färdiga" och försöker sälja in en "produkt". Den typen av politik har vi sett nog utav och tillhör det förgångna. Nu behöver vi samlas i dialog och släppa prestige och maktambitioner för att gemensamt hitta de bästa lösningarna. Enhet vill bidra till den utvecklingen.
Dock har vi lyckats behålla den grund som Enhet bildades ur, tanken om vår grundläggande enhet och vårt ömsesidiga beroende och ansvar. Det är det som vårt namn syftar på, inte "enhetlighet". Vi hyllar mångfald! Mångfald och enhet är för mig inte en motsättning, utan snarare två sidor av samma mynt.
Nu har Enhet tagit nya spännande steg för att mer konkret bidra till en positiv samhällsutveckling. Vi har redan ett samarbete med Gröna partiet och vi är öppna för samarbeten med fler partier och organisationer som delar våra värderingar och visioner.
Vänliga hälsningar,
Krister Segergren
enhet.se
När det gäller frågan om inte alla partier förändras och blir maktpartier när de väl kommer in i riksdagen: Jag tror att risken alltid finns och att vi därför från första början måste göra klart att det inte är strävan efter ministerposter och parlamentarisk makt som är ledstjärnan. I Enhets stadgar har vi skrivit in:
SvaraRadera"1.3. Att Enhet ställer upp i allmänna val innebär inte att partiets mål till varje pris är att få fler röster, politiska poster och inflytande i de parlamentariska församlingarna. Enhets huvudsyfte är att bidra till en positiv samhällsutveckling i enlighet med våra ändamål i denna § 1 samt våra visioner."
Det finns naturligtvis inga garantier för någonting, allt kan förändras och förfelas. Men jag tror att Enhet har en god chans att föra in någonting helt nytt i Svensk politik.
Att på förhand ge upp och avstå från att försöka förändra till det bättre för människor, djur och natur är i alla fall för mig ett mycket sämre alternativ.
Med vänlig hälsning
Krister Segergren
Intressant när olika gröna religioner krigar om petitesser. Enade hade de haft något att säga till om i samhället...
SvaraRaderaV, C, MP, GP, E och faktiskt även PP kämpar alla för våra allmänningar. Men de vägrar underligt nog skapa en allians och plocka hem en valseger för naturen och alla våra barns framtid.
Miljön får vänta eftersom miljönissar inte vet vad samarbete och folkrörelse innebär. Föräldravrålet är exempelvis resultatet av vår splittrade miljörörelse. Föräldravrålet har helt släppt tron att det går organisera en miljörörelse genom politiska partier. De försöker istället dra till sig medborgare från alla partier och skapa ett hårt tryck på regeringen, oavsett färg på regeringen. De frikopplar miljöfrågan från alla andra frågor eftersom alla människor faktiskt vill ha en bra miljö oavsett övriga politiska preferenser. Alla vill ha rent vatten, ätbar mat, fin natur och bra klimat.
Jag har ena tappat hoppet, en vettig och enad miljörörelse skapas inte i en handvändning. Undrar vad som behövs för att miljönissar ska lära sig hur en folkrörelse skapas. De har ju trots allt inte lyckats senaste 40 åren. Hur många år ska rörelsen fortsätta träta med varandra? (Se bara hur ledsen Enhet-sympatisörer blev av det retoriskt sylvassa hugget "skakiga vibbar". Det är briljant skrivet av Birger för att skapa maximal konflikt eftersom det är så mångtydigt.) När ska gröna rörelsen förstå att mer av samma sak inte löser ett problem? Fler gröna partier under 4%-gränsen ger inte bättre miljö, vassare retoriska hugg mot gröna partier ger inte bättre miljö. När ska miljörörelsen förstå att den behöver genomgå en transformation och infiltrera de andra partier istället för att driva separata gröna partier?
Kanske får vi erkänna att dagens demokrati inte kan lösa miljöproblemen. Människor är inte tillräckligt duktiga att organisera sig. Kanske fungerar miljörörelsen bäst utan egna politiska partier. Då kan medborgare trots allt rösta både på sitt favoritparti* och dessutom rösta en andra gång på miljön genom att stödja en gemensam påtryckning. Vi behöver se miljörörelsen genomgå en evolutionär utveckling, visa att den är levande precis som naturen den vill rädda!
* röda eller blå laget, man väljer mellan ett arbetarparti och ett annat arbetarparti vars politik skiljer några enstaka procent!
Tänk vad miljörörelsen skulle bli effektiv om alla miljönissar blev aktiva i arbetarpartierna! Då skulle de få majoritet i varje beslut och kunna driva vad de ville!
Krister Segergren; Det är bra att Enhet har ett samarbete med Gröna partiet. Hoppas att det fortsätter! Som väljare blir det dock bekymmersamt om inte samarbetet inför valet leder till att ni valsamverkar eller blir en "Grön Enhet". Om man som jag tilltalas av era valprogram och de är så pass lika som de är blir det svårt att just välja om ni finns på två röstsedlar. Värdet av min röst blir dessutom halverat. De frågor ni driver är alltför viktiga för att inte få en optimal chans att nå riksdagen./ErikF
SvaraRaderaNågot som skiljer Enhet från Gröna Partiet är att Enhet börjat driva frågan om landskatt vilket är en viktig ekonomisk förutsättning för en grön omställning! Frågan är dock inte så välkänd i bland allmänheten och behöver bli ordentligt synliggjord./ErikF
SvaraRaderaErik: Även G har med landskatt i sin politik. Dock har vi inte fokuserat så hårt på det, men vi är positiva till LVT.
RaderaVänligen
Andreas Meijer, Gröna partiet
Makten kommer allt längre bort från Sverige, kommuner och den enskilde människan. Är det så här vi vill ha det?
SvaraRaderaWikipedia: "Politiska grupper i Europaparlamentet är partigrupper bestående av Europaparlamentariker med samma politiska samhörighet. Ledamöterna i parlamentet är organiserade i dessa politiska grupper, och inte efter nationalitet som i andra internationella eller transnationella parlament. De är placerade i kammaren – från vänster till höger – efter sin politiska grupp. Statistik från Europaparlamentets sessioner visar att ledamöterna även i praktiken röstar efter politisk grupp, och inte efter nationalitet."
Christer
Krister Segergren, Enhets frågor är alltför viktiga för att inte tas upp. Önskar er lycka till!
SvaraRaderaNej, jag tror inte att jag missminner mig en hel del. Vissa saker minns man. Jag var engagerad i Enhet, skrev en hel del på olika bloggar för Enhet. 2006 visade TV3 en debatt med småpartier som ville in i riksdagen. Samtliga partier visade en kort valfilm. Debatten med Robert Achberg minns jag som hård och rå. Minns att luften gick ur mig, att jag tyckte att filmen blev helt fel. Ifrågasatte det och fick inget medhåll. Gick då ur Enhet.
Anser att det är vår plikt att reagera och även agera, om vi upplever att något blir väldigt fel. Men det var då! Idag tycker jag att Enhet har utvecklats. Tror att man lärde av "misstaget" att delta i debatter, där man framställs som mer eller mindre tossiga. Är glad för att Enhet behållit Enhets fina visioner från initiativtagaren Ulf Wåhlström. Hoppas på att dessa visioner består. Att de inte överges och anses omoderna...
Raphael Mabo, Håller alltså med dig om att det är viktigt med självreflektion, medvetenhet, inre arbete och medvetenhet om den egna personens utveckling. Att det är när detta glöms bort som makt kan korrumpera. Alla politiker är förstås inte korrumperade av makten. Men i takt med att partier får mer makt så ökar risken för att vi glömmer bort detta med självreflektion och det inre arbetet. Att vi går i flock, utan att reflektera.
Är det inte det vi nu bevittnar? Alla "trängs i mitten" säger en del. Jag påstår att vi dansar en gemensam ringdans runt EU för att det är den enda dansen som för närvarande existerar.
När ett parti får mer makt verkar hjärtat och själen kompromissa bort en hel del. Vad har hänt med t.ex. MP? Varför skulle det inte kunna hända Enhet och det Gröna Partiet? Ni driver så viktiga frågor det får inte kompromissas bort.
Christer, Nej det är inte så här vi vill ha det.
Lisbeth
Hej Birger, jag glömde kommentera det du skrev: "Det andra språkröret är Sanna Nova Emilia och hon skriver om sig själv att hon "är och lever Enhets visioner i själ och hjärta". Personligen får jag lite skakiga vibbar över sådana uttalanden liksom av själva partinamnet (Enhet)."
SvaraRaderaJag förstår vad du menar men jag som känner Sanna väl vet att hon inte ser sig som någon "övermänniska". Både hon och jag är mycket väl medvetna om våra brister och tillkortakommanden! Vi lever naturligtvis inte alltid som vi lär. Det jag uppfattar att hon menar är att hon helt och fullt har tagit till sig Enhets visioner.
När det gäller namnet Enhet så togs det långt innan de bruna rörelser i Europa fanns som nu använder enhet i sina namn. Vårt namn syftar på den helhet som vi vet finns och som vi alla måste leva efter för att skapa hållbarhet. Att byta namn är inte lätt, och jag tycker inte enhet är ett dåligt namn, tvärt om! Bara man flyttar sitt eget fokus från att associera till "enhetlighet", till att istället associera till livets grundläggande enhet, till helhet och solidaritet.
Önskar er allt gott.
/Krister Segergren
SvaraRaderaMen Kristna Värdepartiet då?
www.kristnavardepartiet.se
Varför tar de gamla partierna inte upp gängskjutningar, bilbränder, rån, våldtäkter, mord etc., sådant som skrämmer folk rakt i armarna på SD? Det vore väl en enkel sak för de etablerade att lyfta även sådant, istället för att kalla dem, som kritiserar denna sidan av invandringen, för rasister.
SvaraRaderaOm partierna och medierna gjorde så, då skulle SD försvinna. Men som det är nu, så har SD stor nytta av de andras uppförande.
Förr hördes från arbetarrörelsen
SvaraRaderadetta uttyck: "Enade vi stå, söndrade vi falla."
Det är svårt att föreställa sig, att så tänkte även Mussolinis fascister. Deras symbol var spöknippet, som vill illustrera rätten att bestraffa, men även hur stark man blir av att stå enade. ETT spö är ju lättare att knäcka än ett helt knippe.
Och kolla på Polisens logga. Där ser man dessa "fasces" titta fram korslagda under riksvapnet. De är dessutom försedda med bilor (yxor).
När partiet Enhet väljer att heta så, då menar de antagligen motsatsen till söndring. Men med lite ond vilja kan man ju tolka namnet som en order att gå i takt.
"Helhet" vore kanske ett alternativ som inte gärna kopplas till fascismens ideal, tror...
...Gt
Jag skulle vilja se en budget på hur vi ska satsa för att människor ska må bra och känna sig tillfreds med tillvaron. Vi skulle ha en uvecklingsminister. Ulf Wåhlström Initiativtagare till Enhet
SvaraRaderaMedan vi försöker lista ut vilka partier som är minst dåliga här hemma så översvämmas Storbritannien. David Cameron säger att han ska söka ekonomisk hjälp från EU. Det brittiska folket önskade en folkomröstning om EU. Kanske hade Sverige hakat på. Nu tvingas de istället söka hjälp från EU. Finns det någon väg ut ur EU?
SvaraRaderaUlf Wåhlström, roligt att du dyker upp. Som initiativtagare till Enhet, hur ser du på utvecklingen i partiet? På kritiken mot EU t.ex. Makten flyttas allt längre bort ifrån oss. "När du skriver "Vi skulle ha en utvecklingsminister" så känner jag personligen, att vi snart inte har något alls att säga till om angående vår utveckling. Om den ekonomiska krisen förvärras riskerar vi att dras med och tvingas likt andra att be om hjälp. Anders Borgs tal om "att spara i ladorna" ger mig skakiga vibbar. Det får mig att undra har de tappat greppet helt?
SvaraRaderaNu är det studenterna som ska betala.
Lisbeth
Småpartierna diskuteras i TV4... http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/rekordm%C3%A5nga-sm%C3%A5partier-i-%C3%A5rets-eu-val-2555920
SvaraRaderaVänliga hälsningar
Magnus
Enhet ger oss hopp. "Allt vad människan kan föreställa sig och tro på, kan hon också uppnå"
SvaraRadera(Napoleon Hill)
I mitt inlägg lade jag in personliga värderingar om vad som verkar realistiskt möjligt...Misstänker att jag inte är ensam om att göra det...
En utvecklingsminister verkar i nuläget inte realistiskt möjligt.
Men om vi tappar allt hopp så tappar vi också fokus på hur ett harmoniskt fungerande samhälle skulle kunna se ut...
Därför är Enhets visioner viktiga.
Tack Ulf Wåhlström för att du tog initiativet till Enhet. Må det förvaltas väl. Önskar att MP förvaltat "Birgers" gröna visioner bättre än vad de nu gör...
Lisbeth
Birger Schlaug säger bara snälla saker om Per Gahrton. Men Gahrton säger inte alltid snälla saker om Schlaug.
SvaraRaderaI "Min sanning" sa han att Birger har fel (i en viss fråga). Tråkigt när det inte råder ömsesidighet.
Gt
Kort kommentar:
SvaraRaderaGröna partiet har bjudit in V, MP, PP, F! och Enhet till valteknisk samverkan (d v s samla sina kandidater på gemensam valsedel). Avböjt av samtliga.
Dock vet jag att Enhets styrelse var splittrad i frågan, men kanske just därför avböjde. Skälen var förmodligen tid (vi var några representanter som diskuterade frågan redan 2012 och var positiva, men det föll lite i träda och tråden togs upp igen nu vid årsskiftet), någras skepsis eller brist på kunskap gällande G samt att värdet av arbetet med partiregistreringen skulle falla (vilket åtminstone jag menar inte är fallet).
Gröna partiet och Enhet kommer i vilket fall att samarbeta inför valet. Gärna t ex gemensamma debattartiklar, men även att lyfta fram varandra i diverse sammanhang samt förhoppningsvis hjälpa varandra att dela ut valsedlar till vallokalerna, vilket är närapå ett sisyfosarbete för de små partierna.
Hoppas att det här inlägget gav svar på några av de frågor eller välvilliga råd som framkommit ovan.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaKan tillägga att samtliga inbjudningar skedde under 2011, så det är (förutom kanske för Enhet) inte bristen på tid som varit knäckfrågan. Det är viljan.
SvaraRaderaHej, jag undrar varför människor fortfarande inte tror att rötter och örter är mycket
SvaraRaderaviktigt och givande
i olika aspekter, särskilt när du kan inte föreställa sig och föda barn. jag
är ett levande vittne
eftersom jag försökte allt jag kunde för att vara gravid men alla till ingen nytta, tills jag
kontaktade DR SAM, som
gav mig några rötter och örter sirap och berättade för mig när att ha sex med min
man.I missade min
menstruation inom en kort period för att ta det, och läkaren bekräftade
att jag är gravid.
Jag är mycket glad över att berätta för världen att jag är en mor till en studsande barn
pojke, kontakta honom för
eget vittnesbörd om: theangledsolution@gmail.com eller
Tel: OR whatsapp hin +2348077620669