fredag 10 januari 2014

"För detta krävs uppenbarligen ett växande Vänsterparti..."

"Vi behöver göra en ärofylld reträtt för att ta människor, planeten och livet på allvar. Det får vara nog nu. För detta krävs uppenbarligen ett växande Vänsterparti. Det är bara att erkänna. Trots att det gör mycket ont i den som har sitt hjärta i ett annat parti."

På Aftonbladets kultursida formulerar jag idag ett längre inlägg inför Vänsterpartiets kongress. Bland annat skriver jag detta:

"När Vänsterpartiet nu inleder sin kongress kommer Jonas Sjöstedt inte bara att tala till de gamla vanliga vänsterpartisterna. Han kommer att tala till alla oss som anser att det får vara nog nu. Att det gått för långt. Att moderaterna och dess närstående tankesmedjor lyckats förflytta mitten av svensk politik så långt ut till höger att samhället krackelerar. Att socialdemokraternas anpassning till moderaternas dagordning är pinsam. Att Miljöpartiet De gröna sedan många år reducerats till ett ideologiskt lealöst parti - harmlöst och mer inriktat på statsråds- och statssekreterarposter än på samhällsförändring.

Många bitar som de senaste decennierna lagts i det pussel som utgör samhället har kunnat motiveras med förment rationella argument, men det som vuxit fram är en förskräcklig bild: ett avhumaniserat – och till viss del också avdemokratiserat - samhälle där allt mer underställs en enda sak: kortsiktig vinst i form av fler siffror på konton."

Vidare skriver jag:

"Jonas Sjöstedt har ett uppdrag - att sitta på de andras axel och påminna om värden och konsekvens - som många utanför den gamla traditionella vänsterkretsen borde hoppas att han lyckas med. Vända den utveckling som de andra har skapat av ideologiska, opportunistiska eller maktpolitiska skäl. Uppdraget är större än retoriskt tal om socialism, större än viktig feminism, större än partipolitisk strategi. Det handlar om att återupprätta värden.

Varför är det bara Vänsterpartiet som konsekvent vågat sätta ner ”omoderna” fötter i protest mot denna utveckling? Det borde rimligen också socialliberala, gröna och konservativa ha gjort om de orkat stå emot den ”moderna” våg som svept genom samhället. Det enda man vet om det som motiveras med att det är modernt är att det är omodernt i morgon. Och gissa om dagens politiska modernitet kommer att kännas omodern i morgon! 

Glöm då inte vilka som bör stå vid skampålen. Det gäller allt från jourhavande statsminister till den tilltänkte statsminister som ropar lystring i den app som det gamla arbetarpartiet vill att vi skall vakna till för att förminska oss själva till kuggar och duktiga idioter i ett ekonomiskt hjul som snurrar allt fortare utan annat mål än att … det skall gå fortare."

Avslutningen ser ut så här:

"Vi behöver göra en ärofylld reträtt för att ta människor, planeten och livet på allvar. Det får vara nog nu. För detta krävs uppenbarligen ett växande Vänsterparti. Det är bara att erkänna. Trots att det gör mycket ont i den som har sitt hjärta i ett annat parti."

 Hela debattinlägget finns i Aftonbladet Kultur här.



53 kommentarer:

  1. Jättebra! Nej det handlar inte bara om att lägga ut räls. Inget vinstdrivande bolag verkar vilja ta ansvar för järnvägen. Det lappas och provisoriska lösningar verkar ha blivit permanenta. Snart spårar förmodligen ett persontåg ur. Vi har haft rena turen hittills det säger många.

    Stoppa vinster i välfärden är den största frågan den spänner över många sakfrågor. Skolan, vården, järnvägen osv.

    Sjöstedt får det inte lätt. Att tampas med röd-röda. kan inte vara helt enkelt. De som hellre vill se totalförbud av all privat verksamhet kanske nu sviker partiet och Sjöstedt.

    Men mister man en så finns det tusen åter. För första gången tycker jag personligen att det är härligt att en politiker vänder sig till alla. För majoriteten av svenska folket vill försöka stoppa vinsterna. Den enda chansen är V.
    Har en svag förhoppning om att supervalåret kan bli riktigt spännande.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Sen kan man väl notera att inom V verkar, som i andra partier, partistrategerna ta över.

    I början som partiledare markerade Jonas Sjöstedt att V skulle bli "Sveriges bästa klimatparti" och utmana MP om detta, men den frågan har nu tonats ner för V.

    Istället är det fokuseringen på vinstfrågan som gäller, för här tror man sig ha opinionen på sin sida och känner doften av valframgång.

    Ungefär som MP verkar tänka om skolpolitiken.

    Enligt mig är Sjöstedt bättre än sitt parti, för jag tror att han skulle vilja ha ett bredare politiskt fokus, med en större betoning på långsiktiga frågor som klimat. Men partitaktikerna tänker annorlunda.

    Så enligt min analys finns det idag inget parti som vill prioritera frågor kopplade till mänsklighetens långsiktiga överlevnad.

    Alla partier hamnar i en sorts taktiskt övervägande om att vinna väljaropinionen och när sådant som klimat inte är en viktig fråga för väljarna just nu,då faller det bort.

    Hos såväl MP som V. Sorgligt.

    SvaraRadera
  3. Jag kommer alldeles säkert inte gå så långt som att rösta på vänsterpartiet, men det är bra att det finns några som inte särat på skinkorna för de Kochköpta låtsasliberala plutokratifascisterna på Timbro.

    SvaraRadera
  4. Ligger mycket i det Billy, jag noterade dock samma sak som Birger gör i sin debattartikel:

    "Som före detta språkrör för Miljöpartiet känns det tragiskt att behöva tvivla på mitt gamla partis trovärdighet som samhällsförändrande kraft. Som grön ser jag samtidigt att det varit Jonas Sjöstedt som – även när det inte varit opportunt som till exempel under förra årets Almedalstal – har vågat problematisera tillväxten, kritisera konsumtionssamhället och tagit klimatfrågan så pass mycket på allvar att han inte nöjt sig med prat om att lägga ut mer räls."

    SvaraRadera
  5. Billy har en poäng, men två poäng ligger i att vi måste hålla ihop samhället om vi överhuvudtaget skall få med oss människor på en omställning. Det fungerar inte om pengarna försvinner mellan fingrarna, om klyftorna ökar mellan människor och vissa drar iväg hur som helt. Klimatpolitik lär behöva ett mer jämliktsamhälle. Det tror jag MP har missat. Håller med om att Sjöstedt är bättre än sitt parti.

    SvaraRadera
  6. Det var Birger också bättre än sitt parti alltså.

    SvaraRadera
  7. All heder åt dig, Birger!

    Med tanke på din anti-socialistiska inställning (som jag inte delar) så blir det dubbelt stort av dig.

    Tänk om fler var lika prestigelösa som du!

    Men visst förstår jag att det är förenat med sorg och besvikelse, också, det kan till och med jag känna över MP:s förfall, även om det är många år sedan de fick min röst.

    SvaraRadera
  8. Det är tragiskt, skriver du. Ja, det är verkligen tragiskt att en sådan klok människa som du väljer ett politiskt parti med rötter i kommunism. Oerhört tragiskt! I mina ögon har du nu sjunkit till en politisk nolla, inte värd att lyssna på eller läsa.

    SvaraRadera
  9. Tack Birger, hoppas din röst får många ringar på vattnet!

    SvaraRadera
  10. Vi vet att V inte har ett dugg med kommunismen att göra, men skillnaden med SD är att vi vet att det finns mycket "bevara Sverige svenskt" tankar kvar som b.la. Expressen avslöjar. Vi vet att det finns utbredd rasism, utbredd rädsla för endast en religion. Dagens kommunistkramare är snarare åt höger, de har en ju en kärleksaffär med Kina.

    När småföretagare ser V som nummer 2 som bästa alternativ att rösta på och när V-styrda kommuner har(hade?) landets lägsta kommunalskatt så inser man nog att kommuniststämpeln som V fortfarande lever med inte borde finnas kvar.

    SvaraRadera
  11. Till och med en gammal världsbanksekonom har insett att dagens marknadsekonomi inte fungerar; Joseph E. Stiglitz, Nobelpristagare i ekonomi och f d ekonom vid Världsbanken konstaterade nyligen:

    ”Vi har en global marknadsekonomi som inte fungerar. Vi har otillfredsställda behov och underutnyttjade resurser. Systemet är inte till gagn för stora delar av våra samhällen. Och utsikterna till betydande förbättring under 2014 - eller inom överskådlig framtid - verkar orealistiskt. Både på nationell och global nivå, verkar det politiska systemen oförmögna att införa de reformer som kan skapa förutsättningar för en ljusare framtid.”


    Foste

    SvaraRadera
  12. Love, jo, det där arvet har onekligen sina sidor, så här skriver jag i dagens GP (hela artikeln finns på gp debatt):

    Vänsterpartiet har, nu när man går till kongress, ett mindre tacksamt arv att bära på. Frågan är dock om detta skall avhålla oss som aldrig varit kommunister, och som inte ens kan identifiera sig som socialister, att lägga rösten på detta parti.

    Vi är många – gröna, socialliberala och konservativa – som anser att kapitalismen numera blivit alltför kreativ till och med för sitt eget bästa. Vi är många som tröttnat på snabba, och som det tycks ogenomtänkta, ideologiskt betingade privatiseringar och ständigt ökande ekonomiska klyftor mellan människor. Vi är många som tycker att det nu gått för långt, som är övertygade om att vi gemensamt och ansvarsfullt behöver göra ett ärofyllt återtåg till sans och måtta.

    Vi är många som inte kan eller vill definiera oss som socialister i första hand och som nu står rådvilla och tveksamma inför de samhällsexperiment som pågår och som omvärlden betraktar med förvåning. Till och med regeringspartier börjar så här inför valet byta retorik, om än inte politikens färdriktning. Man har förstått att tvivlen om färdriktningen är större än förhoppningarna.

    (fortsättningen på gp,debatt)

    SvaraRadera
  13. Anonym 09:57

    Hört talas om nyttiga idioter?
    Den svenska skolan har missat berätta om kommunismen. Du är tydligen ett av skolans offer på den punkten.
    Läst V:s partiprogram?
    Jag känner tillräckligt många vänsterpartister för att veta att under ytan ligger marxismen och det kommunistiska lyckoriket kvar. Att idag säga offentligt att man är kommunist är naturligtvis helt ogörligt.
    I valrörelsen har alla demokratiskt sinnade människor ansvaret att upplysa BÅDE om nazismen och kommunismen. Sd och V är partier som inte borde finnas i Sveriges riksdag!

    SvaraRadera
  14. Neoliberal Agendafre jan. 10, 10:22:00 fm

    Den stora marknadsliberaliseringen av Sverige skedde mellan 1980 och 1995. Sedan dess har det mer eller mindre stått stilla.

    Profitdriven vård finns för folk väljer det. Varför ska politiker sätta sig över mitt beslut?

    Om jag vill jobba 10 timmar per dag med att skapa varor och tjänster för andra individer, varför ska jag inte få det?

    SvaraRadera
  15. Neoliberal Agendafre jan. 10, 10:29:00 fm

    "Vi vet att V inte har ett dugg med kommunismen att göra"

    Nä, dra den om rödluvan också.

    Från deras partiprogram, som hämtat ur kommunistiska manifestet.

    "Vi lever i ett världsomfattande kapitalistiskt klassamhälle. Klassuppdelningen bygger på människors olika förhållande till produktionen av varor och tjänster. Den stora majoriteten av världens kvinnor och män tjänar sitt uppehälle genom att lönearbeta – sälja sin arbetskraft – i privata företag eller i den offentliga sektorn. De äger inte så mycket kapital att det ger någon makt, de har ingen beslutanderätt över produktionen och de kontrollerar inte andras arbete. De utgör arbetarklassen. Mot dem står borgarklassen. Det är den lilla minoritet som äger och kontrollerar kapital i en sådan utsträckning att det ger en avgörande makt över samhället. De bestämmer över produktionen och kontrollerar andras arbete och de värden som det skapar."

    Vänsterpartiets partiledare C.H. Hermanson om Stalin

    "Stalin är en av hela den mänskliga historiens största personligheter. Marxismen, den lära som Stalin behärskade med sådant mästerskap och som han vidareutvecklade till ett nytt och högre plan, förnekar ingalunda de stora personligheternas roll för historiens utveckling. Stalin förstod att ställa hela sin livsgärning i de framväxande, de progressiva, de oemotståndligt segrande krafternas tjänst. Därför blev hans liv så betydelsefullt för mänskligheten, därför blev han en gigant i den mänskliga utvecklingens historia."

    SvaraRadera
  16. Selim, jodå, det har jag läst och, som jag skriver, mitt hjärta är grönt inte rött. Men frågan som uppstår i dagläget är mycket tydlig: Om vi vill återupprätta värden som inte kan tillgodoses i en brutalkapitalistisk marknadsekonomi, om vi vill ta några steg tillbaka till sans och måtta, då måste man markera. Och den markeringen är - för gröna, för socialliberaler och för konservativa som aldrig haft vulgärmarknad som fungerar som spelplan som mål - är faktiskt uttalat stöd till Vänsterpartiet.

    Eftersom jag aldrig varit kommunist, aldrig vurmat för kollektivism eller hyllat öststaterna - jag såg för mycket för att ens komma på tanken - så känner jag inte minsta lilla arvsynd... Om vi nu skall tala arvsynd - vilket kan ifrågasättas - så är det nog C som har störst anledning att be om ursäkt för sitt förflutna eftersom man är det parti som i sitt partiprogram skrivit in rasism.

    SvaraRadera
  17. "Hört talas om nyttiga idioter?
    Den svenska skolan har missat berätta om kommunismen. Du är tydligen ett av skolans offer på den punkten."

    Nej, jag har skrivit oerhört många sidor om det. Stalinism har precis som Orwell påpakade inte så mycket med Marxismen att göra.

    But on the other hand it was of the utmost importance to me that people in western Europe should see the Soviet regime for what it really was. Since 1930 I had seen little evidence that the USSR was progressing towards anything that one could truly call Socialism. On the contrary, I was struck by clear signs of its transformation into a hierarchical society, in which the rulers have no more reason to give up their power than any other ruling class. Moreover, the workers and intelligentsia in a country like England cannot understand that the USSR of today is altogether different from what it was in 1917. It is partly that they do not want to understand (i.e. they want to believe that, somewhere, a really Socialist country does actually exist), and partly that, being accustomed to comparative freedom and moderation in public life, totalitarianism is completely incomprehensible to them.
    George Orwell, in the original preface to Animal Farm; as published in George Orwell : Some Materials for a Bibliography (1953) by Ian R. Willison

    USSR var starkt nationalistisk och det har t.ex. inte ett dugg med internationalism att göra. Marx talade om att frigöra arbeteran från dess tunga kedjor inte att sätta folk i dem. Därför går USSR med flera helt emot Marxismen.


    "Läst V:s partiprogram?"
    Ja, inget radikalt med det.

    "Jag känner tillräckligt många vänsterpartister för att veta att under ytan ligger marxismen och det kommunistiska lyckoriket kvar."
    Ok, inget jag kan verifiera. Jag tror inte heller att ni ser utopierna på samma sätt, jag tror att ni har helt annorlunda synsätt.

    "Att idag säga offentligt att man är kommunist är naturligtvis helt ogörligt."
    Ja, och jag förstår det, Stalin, Mao m.fl. har totalt förstör för ideologin, även fast de inte själv brydde sig mer om det annat än ytligt.

    "I valrörelsen har alla demokratiskt sinnade människor ansvaret att upplysa BÅDE om nazismen och kommunismen."
    Ja, vi bör lära oss från historia. Men säg mig, vart hittar du i Marx skrifter att en människor bor arbetas ihjäl i Gulag? Vart i ideologin hittar du att man bör massavrätta folk som inte
    Skillnaden här med kommunismen och nazismen är enorm. Nazismen har de facto en rasistisk synvinkel där de "svaga" bör utrotas. Detta finns inte inom kommunismen (notera att jag aldrig, aldrig kommer att ens försöka ursäkta t.ex. Stalins brott, jag ser mig inte ens som kommunist, jag vill bara klargöra att det otroligt ytliga analysen som man gör av ideologin är mycket bristfällig)

    "Sd och V är partier som inte borde finnas i Sveriges riksdag!"
    Tala om för mig hur V är extremistiskt. Som jag ser det, så är V där S en gång i tiden stod. V framstår som extremt humanistiskt från SD som gör skillnad på folk och folk. SD skyller på en generellt svag grupp (invandrare) för mycket landets elände, bl.a. arbetslöshet och brott. V ser mer på grundorsaker som avsaknad av jobb, trygghet m.m. Dvs mer gammal socialistisk klasskamp, vilket behövs i o m att Sveriges klasskillnade ökar enormt, och det gynnar inte samhället i stort. Dessutom så ser jag inte nationalistiska tanker från vänstern, det om något brukar ofta leda till avsaknad av självreflektion, allt är någon annans fel.

    SvaraRadera
  18. Vänsterpartiet har, enligt dig, "ett mindre tacksamt arv att bära på". Det var i sanning milt uttryckt!
    I alla fall - med den insikten borde även du komma fram till en helt annan slutsats än den du nu presenterar.
    Din verklighetsbeskrivning ligger också nära vänsterpartisternas. Överdrifter både här och där, vilket ju alltid varit kommunismens särmärke. Vi befinner oss konstant i kris och nära undergången. Det är sådana krisanalyser som vänsterextremismen lever av.
    Fakta är ju i stället att Sverige på nästan alla punkter är ett av de allra bästa länderna att leva i. Den analysen får vi dock aldrig från vänster, därför att då skulle partiets existensberättigande starkt ifrågasättas.
    Du kan bättre än så, Birger. Ge tusan i de röda, du är ju gröööön!

    SvaraRadera
  19. Neoliberal skrev.


    Från deras partiprogram, som hämtat ur kommunistiska manifestet.

    "Vi lever i ett världsomfattande kapitalistiskt klassamhälle. Klassuppdelningen bygger på människors olika förhållande till produktionen av varor och tjänster. Den stora majoriteten av världens kvinnor och män tjänar sitt uppehälle genom att lönearbeta – sälja sin arbetskraft – i privata företag eller i den offentliga sektorn. De äger inte så mycket kapital att det ger någon makt, de har ingen beslutanderätt över produktionen och de kontrollerar inte andras arbete. De utgör arbetarklassen. Mot dem står borgarklassen. Det är den lilla minoritet som äger och kontrollerar kapital i en sådan utsträckning att det ger en avgörande makt över samhället. De bestämmer över produktionen och kontrollerar andras arbete och de värden som det skapar."

    Ja, det stämmer till stor del. De som har pengar skriver reglerna, men man kan genom den demokratiska processen se till att fler gynnas istället för bara toppen.

    När det kommer till C.H. Hermanson. Han är 96 år, hur pass stor påverkan har han i V idag?

    Och läser man wiki så låter han ganska mycket som en högerman
    "Hermansson var den rikaste partiledaren på sin tid. Orsaken till det var hustruns förmögenhet och sambeskattningen av makar."

    Han levde inte som han lärde (precis som Stalin), och jag tröttnar aldrig på att påpeka hur mycket högern gillar Kina idag.

    SvaraRadera
  20. Love, problem uppstår när MP inte är speciellt grönt längre. I miljö- och klimtpolitiken är det nästan hugget som stucket mellan V och Mp idag, även om det i Mp finns en djupare förankring av den sortens politik. I synen på jämlikhet och vinster i välfärden är V bättre.

    SvaraRadera
  21. Love:
    "Fakta är ju i stället att Sverige på nästan alla punkter är ett av de allra bästa länderna att leva i. Den analysen får vi dock aldrig från vänster, därför att då skulle partiets existensberättigande starkt ifrågasättas. "
    Umh nej, snarare är det så att Sverige går under, under om vänstern tar över igen. Det är så hemskt i Sverige så högern måste rädda den. Och när man kommer till makten så är den plötsligt fantastiskt, och då byggd på politik som man själv inte gett stöd till. Man häpnar.

    Mer om Hermansson:
    "På partikongressen 1967 deklarerades det att internationell solidaritet inte bara skulle begränsas till kommunistpartier, utan även innefatta alla rörelser, partier och grupper som i olika länder kämpar för fred, nationellt oberoende, frihet och socialism. Det betydde också samverkan med vänstersocialistiska partier, såsom socialdemokratiska partier"
    Hur frihet går ihop med Stalin är en bra fråga. Hermansson verkar ha fötterna på både sidorna, precis som vilken högerpolitiker som helst.

    SvaraRadera
  22. Anonym 10:35

    Du argumenterar på samma sätt som vänsterextremisterna gjorde under 1970-talet. Visste du det? Du förstår inte innebörden av marxismen och det socialistiska tänkandet. Detta är att kommunismen leder till ett lika fruktansvärt resultat som nazismen gör. En stor del av en hel generation unga människor svalde marxismen utan kritik, men idag vill ingen av dem kännas vid detta. De gick under jorden precis som nazisterna gjorde. Därför är det tragiskt att nu åter läsa om unga (och äldre) som vurmar för marxismen.

    SvaraRadera
  23. "Du argumenterar på samma sätt som vänsterextremisterna gjorde under 1970-talet. Visste du det? Du förstår inte innebörden av marxismen och det socialistiska tänkandet. Detta är att kommunismen leder till ett lika fruktansvärt resultat som nazismen gör. "
    Nej, det är du som inte förstår. Jag ställer mig till Einsteins och Orwells sida, bl.a. genom att den är 100% demokratiskt, och inte diktatorisk.
    Jag har ju tidigare påpekat att Stalin m.fl. övergav ideologin helt och hållet. Och jag hävdar också att Nordkorea har inte ett dugg med Marxismen att göra, den är en direkt motsats i de allra flesta frågor. Det vore bättre om du försökte läsa det jag skriver istället för att försöka få det till att jag har något som helst genemsamt med vissa socialister som utan tvekan gjorde ursäkter för Stalin m.fl. De är lika mycket mina fiender som de är dina.

    Det jag ställer mig bakom marxismen är att den ska göra arbeterna starkare, och det kan man verkligen inte göra i en diktatur där folket inte har någon talan. Och det är av just av denna anledning som kapitalismen gillar Kina, eftersom arbeterna inte har någon talan. Så därför så har jag både den stalinistiska vänstern och dagens kapitalism som fiender.

    Är det klart nu? För mig är demokrati och rätten till val i eget liv närmast heliga, och jag ställer mig inte ens bakom massövervakningen som sker nu i Sverige som de allra flesta s.k. liberaler blunder närmast fullständigt för. Man ursäktar den genom att påpeka att det är för säkerhet, jag hävdar att grundorsakerna finns annanstans.

    SvaraRadera
  24. Du skriver:
    "Uppdraget är större än retoriskt tal om socialism, större än viktig feminism, större än partipolitisk strategi. Det handlar om att återupprätta värden."

    Menar du att Sjöstedt och V ska försöka återupprätta värden befriade från feminism? Eh...

    Det räcker inte med att bara kalla feminismen "viktig", det är ungefär lika fräscht som att säga att miljö-/klimatfrågor är "viktiga", bara för att hänvisa "grön tillväxt" och tro att problemet är löst.

    Själv har jag oerhört svårt att se hur vi ska kunna vara stolta över morgondagens värld om den inte inbegriper ett jämlikt samhälle där vi är fria från förlegade genusideal, könsmaktsordning och heteronorm.

    Tycker inte att det ursäktar att du säger att det här är "större än" feminism (och inte typ frånskilt feminism), eftersom du skriver det i en kontext där du relaterar det påstådda uppdraget till även socialism och partipolitisk strategi, sånt som jag som relativt trogen bloggläsare vågar påstå att du gärna opponerar dig mot.

    Antagligen var det en harmlös utfyllnad för att göra din poäng, men eftersom genusperspektivet inte direkt genomsyrar din argumentation till vardags här på bloggen, blir det inte självklart. Du borde inte behöva höra (okej, läsa) det här. Nå...

    Kram på dig, kära gubbjävel

    SvaraRadera
  25. Fredrik P och F: Svar på din fråga: nej det menar jag inte, och uppriktigt sagt förstår jag inte hur du kan tolka det så.
    Jag väljer att inte hälsa dig tillbaka med ord som kärringjävel eller gubbjävel eller henjävel eller någon jävel alls.

    SvaraRadera
  26. Gläder mig mycket att du skriver att du fortfarande har hjärtat i MP trots alls!
    L.

    SvaraRadera
  27. "Kram på dig, kära gubbjävel"
    Jisses, vilken störd kommentar...
    AK

    SvaraRadera
  28. Det pratas en hel del om klimatet här, men försök fatta att energin kommer sina snart. Ingen kommer göra något åt klimatet, men dra åt svångremmen på grund av att energin sinar kommer vi i stort sett alla få göra. Det kommer i stort sett inte finnas något ställe att fly till när energipriserna krossar världens ekonomier. Inte minst Sveriges.

    Folk som ser klimatproblemen men inte ser oljetoppen är idioter. Det leder till riktigt farliga felprioriteringar.

    SvaraRadera
  29. Fredrik P och F måste t ex helt ha missat att denna blogg rivstartade detta år med feministisk tyngd. Med inlägg som hyllade Elin Wägner, Rosika Schwimmer, Nina Björk , Annika Lillemets, Fi....
    AK

    SvaraRadera
  30. Varje gång Ekonomiekot sänds, så slås man av hur fjärran dess kommentatorer är från t.ex. Steg 3. Skulle Steg 3:s ledning kunna be om samtal med Ekots redaktion i detta ärende?

    SvaraRadera
  31. Rädda människor hotar med kommunistspöket. De lever kvar i gamla dogmer.
    Julle

    SvaraRadera
  32. Den som följt Birger vet att han har samma värderingar och uppfattning idag som tidigare, det är MP (eller åtminstone dess partiledningar) som ändrat politik. Titta gärna på det som Birger sagt och skrivit under riksdagsåren! En grön tråd som idag, när allt förflyttats till höger, uppfattas som röd. Men se hur V förflyttat sig till Birgers hållning! Samma uppfattning idag som han hade i den motion han lade in i riksdagen i slutet av 1900-talet, medan då V bara gillade offentligt ägande. Nu gillar man kooperativt, ideella stiftelser etc. BRA! Då har MP flyttat till höger och har drivit att riskkapitalbolag och vinster är bra.

    SvaraRadera
  33. Miljöpartiet har med åren blivit mer pragmatiskt, för den skull inte harmlöst. Det ordet stämmer bättre in på miljöpartiet under tidigare år, framförallt perioden 1988-91. Då kunde dagar ägnas åt allsköns procedurfrågor (typexempel: Ska rapporten som inkommit till förtroenderådet ses som en rapport?). Många medlemmar riktade hela sitt engagemang åt att finna missförhållanden i den egna partiorganisationen, istället för ute i samhället. Nej, Birger, dagens miljöparti är betydligt effektivare.

    SvaraRadera
  34. Anonym 04:41 Javisst, åren 1988 - 91 var en ren katastrof. Jag håller med dig. Så åkte partiet ut också. Själv var jag inte språkrör under den perioden, tack och lov. Om du går in på www.backspegel.blogspot.com kan du läsa om hur jag ser på de åren.

    SvaraRadera
  35. Anonym 04:41, scrolla ner till te x 6 januari!,

    SvaraRadera
  36. Paradoxalt kan stora framgångar för Mp i valet bli en S+Mp regering. Paradoxalt kan ett sämre val för MP och större valframgång för V bli en S+Mp+V -regering vilket då bli en grönare konstellation sammantaget.
    Kan man räkna med många gröna taktiska röster på V månne?
    Annars en bra analys av Birger. Förmodligen kommer det gamla kommunistspöket plockad fram på ledarsidor och i nyliberala tankesmedjor framöver. När miljöpartiet sågs som ett hot en gång skapades ett grönt "spöke" som skulle förpassa alla till medeltiden. Att mp-spöket inte plockats fram på många år kan man förstås tolka som man vill.

    SvaraRadera
  37. Det jag skrev förut om V:s strategi visar sig stämma rätt väl. Och inte en positiv strategi enligt mig.

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vansterpartiets-kongress_8884624.svd?sidan=1

    SvaraRadera
  38. Vad tycker Birger om att V gärna marscherar sida vid sida med våldsförespråkande antidemokrater? Sjöstedt tyckte tydligen det var okej så länge de inte använde våld just då...

    Tydligen är demokrati av underordnad betydelse - tillväxtkritik till varje pris.

    SvaraRadera
  39. Ja, du, Erika, Sjöstedt gick i samma demonstration som den moderate talmannen i riksdagen, det var ju förfärligt...

    SvaraRadera
  40. Den gamla kommentaren föll bort så jag säger det igen. Varför startar inte du ett nytt parti i sann grön anda. Jag kan tänka mig att rösta på det,

    //marcus

    SvaraRadera
  41. I min blogg frågar jag mig om Birger verkligen vet vad V är för ett parti. Det är såklart retoriskt, jag känner ju Birger sedan länge och inser att han såklart vet vad han sysslar med.

    SvaraRadera
  42. Neoliberal Agendafre jan. 10, 10:44:00 em

    "När det kommer till C.H. Hermanson. Han är 96 år, hur pass stor påverkan har han i V idag? "

    Tillräckligt för att få vara med på Rapport idag där en leende Sjöstedt klappade om den gamle stalinisten.

    SvaraRadera
  43. Anders, du har fått svar på ditt intressanta inlägg på din blogg, svaret lär visas när du godkänt publicering.

    SvaraRadera
  44. C-H Hermansson tog avstånd från Stalinismen, när han upptäckt att han (Hermansson) blivid narrad av det röda bländverket.

    SvaraRadera
  45. Att MP lanserar "den nya arbetslinjen" säger allt. Så totalt färg- och visionslöst. Borde förstås varit det poetiska "Livslinjen", som Lillemets föreslog./ Patrik

    SvaraRadera
  46. Lägg in en bild av Linus på linjen... igen

    SvaraRadera
  47. Törnblad tycks vara lindrigt intresserad av svar på sin fråga för han har fortfarande inte lagt upp Birgers svar på sin blogg. Tänk så det kan vara i dessa tider när man frågar efter svar, och är så fräck så man låtsas att man inte fått något!
    L.

    SvaraRadera
  48. L, fortfarande inte? Har vi redan raderat levernet IRL och förväntas sitta online dygnet runt?
    AK

    SvaraRadera
  49. Hur mycket CO2 släpper den offentliga sektorn ut jämfört med den privata i Sverige?

    Hur många kärnkraftverk hade Moskva kontra Washington 1970(årtal då Vänsterpartiet fortfarande var Moskva- och Nordkoreatroget) per capita?

    Hur många vindkraftverk byggdes i Sverige 1994-2006 kontra 2006-2014?

    SvaraRadera
  50. Vill du grön politik, rösta rött!
    Dock ej rosenrött, utan nejliksrött.

    Gt

    SvaraRadera
  51. Anonym Neoliberal Agenda sa...

    "När det kommer till C.H. Hermanson. Han är 96 år, hur pass stor påverkan har han i V idag? "

    Tillräckligt för att få vara med på Rapport idag där en leende Sjöstedt klappade om den gamle stalinisten.
    _____
    Om du läser färdigt wikipedia så ser du att han har tagit avstånd från Stalin, insett sitt misstag. Men, men...du kan ju blunda för vilka som är de största kommunistkramarna idag - dina kapitalist vänner.

    SvaraRadera
  52. Birger! Skönt att höra.

    Det jag menade var att feminismen inte är en enskild fråga, utan en övergripande ideologi, som är betydligt viktigare än Vänsterpartiets gamla värden.

    Uppenbarligen hade jag en dålig dag, och kände att jag var tvungen att märka ord utifrån min subjektiva uppfattning. Ber om ursäkt för det. Det är svårt att hålla humöret uppe i prekariatet.

    Jag titulerar mig själv oftast gubbjävel, men ska inte vara petig.

    SvaraRadera
  53. Varför är du Birger Schlaug så angelägen att betona att du inte är och aldrig har varit socialist?

    http://www.youtube.com/watch?v=_3ZebXTWN-0&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D_3ZebXTWN-0&app=desktop

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.