fredag 1 november 2013

Nyhetspanel...

... om friskolor, tredje könet och mobilhysteri. Vad som nu menas med det. Gomorron Sverige 07.40 samt på nätet förstås.


Tillägg 13:05
Så här blev det... Trött men ganska på hugget, trots att Tove och Ursula valt att dra på semester.



Till er som undrar vad det är för motion jag talar om - och som programledaren inte riktigt vill tro på , tycks det - så finns den här.

49 kommentarer:

  1. Rektor väljer elever. Var inte tanken tvärtom?

    SvaraRadera
  2. den panelen var het.

    SvaraRadera
  3. Ja "den panelen var het"!

    Nu ska kommunerna gå in och sköta antagningarna? Kommer förmodligen inte att lösa speciellt mycket. Det verkar inte du heller anse Birger.

    Helle Klein tyckte att det är konstigt att socialdemokraterna inte kan vara tydligare. Det tycker inte jag.

    Gösta Torstensson (Nej till EU) "Socialistisk välfärdskompass olaglig enligt EU" Han skriver om den socialdemokratiska kongressen i april.

    Enligt han var den största stridsfrågan vinster i välfärden och att frågan löstes genom en rad kompromisser. Resultatet blev att företag får fortsätta att ta ut vinst. Att kommunerna får mer att säga till om. Om 60 % av besluten som tas i kommunerna direkt eller indirekt kommer från Bryssel så finns det en del att fundera på. Stackars kommunpolitiker.

    Socialdemokraterna har tidigare talat om att begränsa vinstutaget. Man får förmoda att de anser att om kommunerna sköter antagningarna så minskas risken för alltför stora vinster.

    Så här skriver Torstensson "Men sådana begränsningar av kommunala lösningar är olagliga enligt EU rätten. EU kan inte tvinga kommunerna eller andra delar av den offentliga sektorn att upphandla och privatisera, men om kommunerna, landstinget, eller staten väljer att upphandla t.ex. tjänster kan de inte utesluta vinstdrivande "välfärdsföretag" enligt LOV Lagen om offentlig upphandling som är en implementering av EU:s upphandlingsdirektiv."

    Så min fråga om det nu är så varför hyckla om detta? Man har redan släppt loss dessa krafter. EU rätt går före nationell rätt oavsett vad vi tycker om det. Tycker inte att det är så konstigt att bl.a. socialdemokraterna är så otydliga. Men det är konstigt att man inte tydligt talar om EU som vår politik. Är vi med eller inte.
    Det har t.om. skrivits in i grundlagen.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  4. Så alla andra länder, nästan, i EU agerar olagligt, Lisbeth? Sverige är unikt, inte som andra EU-länder.

    SvaraRadera
  5. Skrev jag så? Jo "Sverige är unikt." Vi tillåter vinster i skolan.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  6. Varför blir debatten i Sverige alltid så svartvit? Det handlar ju inte om vinst eller inte vinst. Det handlar om hur a l l a skolor fungerar och vilka resultat de presterar. Det finns ju faktiskt olika sorters skolor som är både bra och dåliga. Förbjuds vinster kör vi även över de skolor som är bra. Nyansering av debatten, alltså!

    Birger sitter i TV-soffan och låter som en gammal kommunist, ja han hyllar t.o.m. Vänsterpartiet. Var finns miljöpartiets nyanser? Klart att det blir ordning och reda med Vänsterpartiet. Kruxet är dock att då får vi inga alternativ, Staten styr.

    SvaraRadera
  7. "enligt LOV Lagen om offentlig upphandling" ? LOV= lagen om valfrihet
    LOU=lagen om offentlig upphandling
    AK

    SvaraRadera
  8. LOV är ett alternativ till upphandling enligt lagen om offentlig upphandling LOU.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. Läraren, om du lyssnat så hade du hört att det var just Miljöpartiets tidigare politik jag förordade. Flerfald, men inte vinstdrivande. För övrigt ståt V i denna fråga på samma linje som de flesta partier stod för några år sedan, innan hela fältet började flytmot en annan, i världen, helt unik politik.

    SvaraRadera
  10. Varför blir debatten svartvit med Jonas Sjöstedt och vänsterpartiet? De är ju de enda som på allvar sticker ut i denna fråga. De är med andra ord nyansen. Dessutom talar de om att stoppa utförsäljningar för att vi ska kunna få olika alternativ i framtiden. Birger låter inte som en gammal kommunist. Inte Jonas Sjöstedt heller. De talar om valfrihet. Hur ska staten kunna styra vi har ju redan sålt ut massor. Tack nu vill vi ha det tillbaka ska vi säga så. Vi vill ha nyanser nu.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. Neoliberal Agendafre nov. 01, 10:46:00 fm

    När man hör debatten så kan man tro att alla skolor är friskolor. Så är inte fallet, 5/6 grundskolor är fortfarande kommunala. Bäst vore att privatisera skolorna helt och inte begränsa betalningen till en viss bestämd peng.

    När det gäller kön, så borde begreppet helt plockas bort ur lagstiftningen. Att införa ett tredje kön är ungefär lika vettigt som att införa mulatt. Människor ska inte diskrimineras pga deras gener.

    SvaraRadera
  12. Birger, du var den som verkade vettigast i skoldiskussionen.
    Men, enligt min uppfattning, styrs skolpolitiken av någon sorts perverterat demokratibegrepp.
    Avsikten med det fria valet tycks ha varit att en väl fungerande skola skulle dra till sig problemelever och snart bli lika dålig som de andra, att ingen skola skulle kunna fungera värst mycket bättre än den sämsta kommunala skolan. Rätten att sabotera undervisningen för andra elever har i praktiken legaliserats - ytterligare en metod sänka resultaten för ambitiösa lärare och skolor.
    Förvisso en sorts demokrati.
    En skolklass kan grovt delas upp i den svaga och oroliga gruppen, den stora mellangruppen samt de duktiga eleverna. Ingen lärare kan i praktiken undervisa tre olika klasser samtidigt. Att, som en del tokar föreslår, individualisera undervisningen för drygt 30 elever ligger ännu längre bort från verkligheten.
    Den svaga gruppen får inte den hjälp den skulle behöva, mellangruppen får en halvdan undervisning orsakad av stort hjälpbehov från de svagare eleverna och det stök som uppstår då dessa inte får en för dem meningsfull sysselsättning. De duktiga eleverna får klara sig själva. Att slänga åt dem extra uppgifter bara för att hålla dem sysselsatta, känns nog mer som en bestraffning än en belöning.
    Dessutom tycks vissa lärare ha svårt med elever, som de uppfattar som klipskare än dom själva.
    Jag har hört många kommentarer typ: "Oroa dig inte för de duktiga eleverna, om några år tjänar dom mer än dubbelt mot vad du gör!" och värre.
    Dessutom får eleverna lära sig att det går att bära sig illa åt utan att det får några konsekvenser och att man inte kan räkna med något skydd mot gangsterfasoner.

    SvaraRadera
  13. Åke, det är onekligen också ett problem att en del elever inte ges utmaningar som de behöver för att få utveckla sin förmåga. De försök som gjorts med två lärare i sammanhållna klasser - tex en "vanlig" lärare och en speciallärare - verkar oerhört intressanta. Har en känning av att vare sig skolpolitiker eller alla rektorer har intresse av den forskning som finns.

    SvaraRadera
  14. "Det handlar ju inte om vinst eller inte vinst. Det handlar om hur a l l a skolor fungerar och vilka resultat de presterar. Det finns ju faktiskt olika sorters skolor som är både bra och dåliga." 
    Läraren, tror du att uppsåtet/avsikten med en aktörs existens (och därmed inneboende drivkrafter) spelar roll för verksamhetens prioriteringar och utfall? System vi skapar ökar eller minskar förutsättningar för vad som sätts i rullning.
    AK

    SvaraRadera
  15. LOV + LOU = 2 öppna kranar för den som vill blåsa skattebetalare genom att idka människohandel.
    AK

    SvaraRadera
  16. Alla tre grupperna jag nämnde drabbas av dagens perversa demokratibegrepp.
    Den svaga gruppen får varken den extra hjälp eller den arbetsro de behöver.
    Mindre klasser kostar givetvis extra, men det nuvarande systemet ger dem mycket lite samt sämre förutsättningar i livet efter skolan. Även samhällsekonomiskt förmodligen lönsamt att ge denna grupp extra hjälp.
    Den stora mellangruppen skulle, utan extra kostnader per elev, få en bättre undervisning med mindre störningar i klassrummet.
    Jag tackar dig för medhåll att en del elever inte ges de utmaningar de behöver för att utveckla sin förmåga.
    Men tyvärr är inte alla psykologiskt lämpade att undervisa duktiga elever då de känner dessa som ett hot.
    Vi behöver dessutom duktigt folk och att inte satsa på de duktiga eleverna är vansinnigt. Förmodligen skulle man också klara samma utbildning på kortare tid.
    Men sammanhållna klasser och kunskapsnivellering ( som bara kan ska nedåt ) är heliga hörnstenar i skolpolitiken och får inte ifrågasättas.
    Om verkligheten och ideologin inte stämmer, så är det ideologin som gäller.

    SvaraRadera
  17. Rättelse: Bra AK att du rättade mig. Tack! Ska givetvis vara "enligt LOU Lagen om offentlig upphandling som är en implementering av EU:s upphandlingsdirektiv."

    Lisbeth

    SvaraRadera
  18. Åke, den forskning jag tagit del av - kan förstås ha missat en del, men har också lästa ganska mycket inför de intervjuer jag gjort med skolforskare och skoldebattörer i Kunskapskanalen - visar ganska tydligt att det finns fördelar med sammanhållna klasser i så stor utsträckning som möjligt under förutsättning av man också ser till att lärarna (såldes gärna två) får tid för varje elev. Specialläraren i klassrummet är en vinst för hela klassen, även de "duktigaste".

    Som politiker i kommunfullmäktige för många år sedan tvivlade jag på det där med sammanhållna klasser och var inne på nivågruppering etc. Men det var oerhört svårt att finna något i forskningen som visade att detta verkligen var bra, det visade sig ju att det var tvärtom. då är det inte mycket annat att göra än att försöka lämna sina föreställningar och ta till sig den forskning som finns, även om den råkar strida mot det många i denna fråga anser vara "sunt förnuft".
    Skolfrågor och pedagogik är visserligen svårt på många sätt. Jag är villig att ändra uppfattning om forskning visar på motsatta förhållanden än de jag hittills kunnat finna har stöd.

    SvaraRadera
  19. Du har rätt Schlaug att "alla" måste ha vetat hur det funkar. "Alla" har tyckt att det varit OK. För vad skulle man göra om ens barn skulle gå bland invandrarbarn: man skulle då behöva sända dem till en äkta privat internatskola. Det har man ju nu sluppit. Hur ska det nu gå? Kanske blir ett medelklassuppror mot invandringen?

    SvaraRadera
  20. Anonym, där har du nog fel, det som visade sig i Uppdrag granskning var faktiskt inte någon uppdelning på det sättet, utan mer av sorten välartat/strulig. Även blond gosse med traditionellt svenskt namn förpassades...

    SvaraRadera
  21. Det var ju juste! (Jag såg inte programmet.) Tack för det.

    SvaraRadera
  22. Jo, Anonym 02:42, men de som har problem i dagens svenska skola, och som drar när alla resultat, är just invandrarnas barn. Det är som med arbetslösheten och många andra parametrar: räknas inte invandrarna in, står vi oss gott. Vi tar hit en massa människor som sedan ingen bryr sig om, det är fruktansvärt. Därför blir det SD för mig 2014. Jag står inte ut med diskrimineringen av invandrarna.

    SvaraRadera
  23. Men SD står ut med vinster i skolan.

    SvaraRadera
  24. SD menar att friskolorna ska fungera som ett komplement till den kommunala skolan, inte minst för att utöka utbudet och valfriheten. Samt även för att sätta press på den kommunala skolan i syfte att öka kvaliten i densamma.

    Inget om vinst alltså.

    SvaraRadera
  25. SD är vad jag et alls inte motståndare till vinst i skolan.
    b/

    SvaraRadera
  26. Helle Klein talade om byskolor. En del av idén med friskolor var att rädda byskolor. Att gå ihop i kooperativ. Men att det har raderats när marknaden släppts fri. Om kommunpolitiker ska ta ett större ansvar riskerar det inte, att det blir stora upplopp där människor visar missnöje. Att väldigt få vill/vågar bli kommunpolitiker i framtiden? Låter som ett sätt att lämpa över skiten på dem? Att frånta sig ansvar. Är det socialdemokraternas politik?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  27. Såg nyss NP - snyggt jobbat!!
    AK

    SvaraRadera


  28. Angående panelens avsnitt om strålningen i klassrummet.

    Av Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) utsaga framgår, att det inte är farligt med strålningen (Ekot i förrgår.

    SSM verkar ha samma argument som elektronikbranschens lobby driver, dvs ingen fara!

    Men SSS säger något annat. SSS = Strålskyddsstiftelsen. Besök gärna
    www.stralskyddsstiftelsen.se

    Gt

    SvaraRadera
  29. Att invandrarbarn skulle vara de som främst drar ner det svenska skolresultatet är en myt. Nedgången är generell och omfattar hela befolkningens barn. Men SD:are letar som vanligt ursäkter för sin sketna människosyn och hittar på vart efter.

    SvaraRadera
  30. Simsa, regeringen har själv pekat på "nya svenskar" som en förklaring till låga resultat. Dessutom är klasser med många MENA-invandrare troligen ofta stökigare vilket även drabbar de svenska eleverna i klassen. Slutligen satsas oproportionerligt mycket resurser (personaltäthet) på invandrartäta skolor, vilket betyder mindre resurser för skolor med många svenska elever, vilket också kan ha en effekt.

    Jag har bra människosyn, min fru är utomeuropé och min dotter har alltså invandrarbakgrund.

    SvaraRadera
  31. För att starta friskolor krävs kapital, även för kooperativ. Det är svårt att få folk att ställa upp med kapital om de erbjuds 0 % ränta.

    SvaraRadera
  32. " regeringen har själv pekat på "nya svenskar" som en förklaring till låga resultat."

    Som om det är skulle vara något bevis. Jösses! Den regeringen är ju djupt insyltad i att förstöra skolan, och tar vilket tillfälle som helst att skylla på något annat än sina egna misslyckanden.

    Att den bilden sedan passar dina syften förvånar mig inte ett dugg.

    Och det renodlade pladdret som "troligen ofta stökigare" och "oproportionerligt mycket resurser" - hittepå på vart efter, var det jag skrev, och precis det du lyckades med.

    SvaraRadera
  33. "Den regeringen är ju djupt insyltad i att förstöra skolan..."

    Ja så är det.

    SvaraRadera
  34. Om de är insyltade i att förstöra skolan. Varför ger de då en känga åt SD?

    SvaraRadera
  35. SD är ett symtom på att något är väldigt fel? Men man blir inte frisk om man enbart behandlar symtomen. Vi blir alltså inte "friska" med SD? Utan man måste gå på djupet.

    Det är inte invandrarna som säljer ut Sverige.

    Det är alltså "ganska" dumt att ge SD och dess väljare en känga. De växer nu därför att andra helt eller delvis gjort ett dåligt jobb. Men en känga ska SD ha för att de inte vill stoppa vinster i välfärden! Det är bara Jonas Sjöstedt och (V) som säger sig vilja göra det.

    SvaraRadera
  36. 10:51 Det kan tänkas att SD är splittrat i frågan om vinster i välfärden. Deras ungdomsförbund har tidigare gått emot partiet i en annan fråga, den om djurplågeri (minkar). Även i ekologin har SDU:are visat positivt avvikande hållning. Med generationsväxligen kan det bli bättre.

    SvaraRadera
  37. Det kan tänka sig att alla är splittrade.
    Det våra politiker inte har berättat berättar nu istället Viviane Reding EU kommissionär. Hon säger att det är väldigt viktigt att förstå vad EU står för. Att det är viktigt att förstå hur besluten fattas. Att 80-90 % av de lagar som gäller i Sverige är beslutade i Bryssel.

    SVT 2 har intervjuat henne. Hon vill ha medborgardialog.

    SvaraRadera
  38. > Och det renodlade pladdret som "troligen ofta stökigare" och "oproportionerligt mycket resurser"

    Du kan ju hoppas att det är pladder. Media har verkligen lyckats dupera dig.

    SvaraRadera
  39. Både Tove och Ursula på semester.
    Långsemester?

    SvaraRadera
  40. "Du kan ju hoppas att det är pladder. Media har verkligen lyckats dupera dig."

    Här hoppas ingenting. Den typen av pladder är lätt att känna igen.

    SvaraRadera

  41. Det media duperar med är stöööörsta möjliga tystnad. Viktiga nyheter får lite plats. Viktiga diskussioner som leder till politiska beslut verkar numera tas på Twitter.






    SvaraRadera
  42. Facebook och Twitter blir därför det som mobiliserar EU i framtiden. Medborgardialog. Korta tankar inte långa. Så det är lika bra att lägga ner om man inte gillar att kvittra och tvittra med Carl Bildt. Samt att visa upp hela sitt liv på Facebook. När man går på toaletten, vad man äter till frukost m.m.

    SvaraRadera
  43. SVT har utrett vilka politiker som twittrar. Marit Paulsen gör det inte. Så vad ska hon och andra politiker som inte gör det i EU parlamentet att göra. :) De kan ju inte föra någon dialog med medborgarna. Naturlig avveckling av politiker? Naturlig utveckling?

    SvaraRadera
  44. Lisbeth. Angående V så anser även jag att Sjöstedt & Co drar ifån MP i viktiga frågor.

    Det finns väl två slags lojaliteter. Antingen är man trogen idéerna, eller så följer man fanan. Om fanbäraren (partiet) marscherar rakt ut i sjön så traskar man lydigt efter.

    Eller så byter man till ett "tåg" som är inställt på målet. Nog finner jag det mer försvarbart att svika fanan än att svika idealet.

    Gt

    SvaraRadera
  45. I dagens partisympatimätning verkar Vänsterpartiet ha svårt att bli så stort som det är värt.
    Trots att många människor är trötta på både EU och vinster i välfärden så står V och stampar.

    SD, däremot, skjuter fart, kanske gödslade av varje skjutning i Malmö och Göteborg. Möjligen har det den positiva effekten, att Sverige kommer att trycka på resten av EU-länderna för att dela på flyktingansvaret. Nu ligger Finland och övriga lågt, för de vet ju att Tyskland och Sverige grejar detta.

    SvaraRadera
  46. Gt, Har precis lyssnat till hela medborgardialogen i Stockholm med EU kommissionär Vivian Reding, Birgitta Ohlsson med flera. Många intressanta frågor bl.a. kring banker och Gold plating att vilja gå före fast EU bromsar.

    Oavsett om vi gillar det eller inte så är EU vår politik.
    "Antingen är man trogen idéerna eller så följer man fanan." Man måste som individ försöka sätta sig in i vår politik? Inrikespolitik har blivit utrikespolitik. Kul att vi äntligen blivit upplysta om det. Att det sägs rakt ut och inte enbart av konspiratoriska "foliehattar" som det så vackert brukar heta.

    Det är väl där vi befinner oss nu. Hur ser EU:s framtid ut? Vi kan inte längre fokusera på våra politiska partier på samma sätt.

    Ser numera på partier antingen som EU kritiska eller EU anpassade.
    Om media sköter sitt jobb inför EU valet så kanske det klarnar och människor kan göra ett aktivt genomtänkt val. Antingen genom att ställa sig helt utanför. Eller genom rösta på ett EU anpassat eller EU kritiskt parti.

    Det vore ju högst märkligt efter detta besök om debatten fortsätter i media, av oss eller av politiker på samma sätt som förut.

    Våra barn kommer att i framtiden få lära sig tidigt hur EU är uppbyggt. Det kommer att finnas med i historieböckerna...! (Om det finns några) Det talades mycket om lärarna och våra barn. Många lärare var inbjudna.

    Det är i nuet vi formar våra efterlevandes framtid. Det är inte så lätt att byta tåg nu...?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  47. Den här debatten mellan Mona Sahlin och Birger Schlaug tycker jag visar på en hel del.

    Mona Sahlin och (S) ville hasta. Birger Schlaug och dåvarande MP ville vänta. Röstar man ja är vi låsta sa han. På Sahlin lät det som om sista tåget gått. Det är väl snarare så att sista tåget gått nu? Vi är tämligen låsta? 80-90% av de lagar som gäller i Sverige är beslutade i Bryssel. EU:s lagar gäller före våra. Hur hoppar man av ett sådant skenande tåg om man vill?

    Kanske kan nu våra politiker skippa prestige och vara mer ärliga mot oss väljare? Nu är det så här! VAD GÖR VI NU? Det skulle jag personligen vilja höra någon politiker säga.

    Vi har hört en politiker säga det, en "avdankad" sådan...en som dessutom tidigt såg riskerna. Ska det vara så svårt att säga, det blev inte riktigt som vi hade tänkt det? Det var inte meningen att riskkapitalister skulle sko sig på det käraste vi har våra barn.

    http://www.svtplay.se/klipp/257702/debatt-mellan-mona-sahlin-och-birger-schlaug

    Lisbeth

    SvaraRadera
  48. Lisbeth. Visst har du rätt. Jag ville bara uttrycka förståelse för den som byter parti och samtidigt är trogen sin övertyglese. Det behöver alltså inte vara "vingligt" eller "svekfullt" att göra så. Om nu V står för ideal, som MP bar på tidigare, så är det väl okej att stödja just V, fast man helst ville att den grönaste politiken skulle föras av det gröna partiet.

    Den som vill verka för en ny folkomröstning om EU-medlemskapet har som sagt V att rösta på.

    Gt

    SvaraRadera
  49. Birgers motion är ju briljant! Hur kunde samtliga vänsterpartister rösta mot motionen? Det var bara MP som röstade för den.

    Både V och MP tycker annat idag, dvs MP är inte helt emot vinster, vilket däremot V är.

    Gt

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.