måndag 4 november 2013

Ideologsikt förvirrat MP ber om ursäkt - tio år försent....

Miljöpartiet ber i dagens Aftonbladet om ursäkt för att man medverkat till att sabba skolan. Man säger att man inte visste vad vinster inom skolan skulle leda till. Konstigt, det har enskilda medlemmar, och några enskilda riksdagsledamöter, berättat för partiledning i över tio år.

Dessutom. Det är inte sant. Partiet visste. Redan 1999 röstade man i riksdagen på min enskilda motion, som krävde att att systemet skulle förändras eftersom vi redan då såg vad som skulle komma. Varför jag, som då var språkrör, måste skriva en enskilt motion är en historia i sig. Motionen, och hur den behandlades, är utlagd på PS-bloggen.

En bit in på 2000-talet - under ledarskap av Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Mikaela Valtersson - började man förneka problemet med vinster inom välfärden eftersom idén om vinstförbud då inte var opportun. Dessutom hade man fått för sig att man strategiskt ville skilja ut sig i några nyckelfrågor mot Vänsterpartiet - och till och med i debatter om skolan dra upp Vänsterpartiets kommunistiska historia för att visa hur dumma dom var. Som f.d. språkrör skämdes jag verkligen.

Så sent som vid senaste kongressen ville partiledningen hålla fast vid idén om vinster inom välfärd. Och så sent som just nu driver MP en skolkampanj, utan att med ett ord kritisera de vinstsyftande skolorna.

Hur ska man kunna lita på ett parti vars ledning väljer ståndpunkter utifrån inslag i Uppdrag Granskning? Ett parti vars ledning uppenbarligen saknar ideologisk övertygelse om det absurda i att likställa mångfald med rätten för riskkapitalbolag och andra bolag med vinstsyfte att driva skolor?

För ett halvår sedan, just före ovan nämnda MP-kongress, skrev jag i Aftonbladet: "Det behövs ett grönt parti som tar såväl klimathotet som marknadshotet på allvar. Som inser att kapitalismen är alltför kreativ för samhällets bästa. Som vågar tygla den, sätta band på den och tala om något så vackert som grön bland­ekonomi där värden väger tyngre än pengar, där miljön väger tyngre än tillväxten, där ­människors värdighet väger tyngre än vinster."

PS!
Överhuvudtaget blev MP:s skolpolitik synnerligen märklig under några år, bland annat hävdades från språkrör att beslutet att införa skriftliga omdömen från årskurs nog ett var "den viktigaste reformen i skolan i modern tid..." 

Dock inte viktigare än att man nu - när vinden blåser åt annat håll (minska lärarnas administration!) - gör ett nummer av att man vill ge tillbaka lärarna till eleverna genom att administration skall minska (bland annat skall omdömen från första klass avvecklas...). Viktigare än så var förstås inte den där reformen.

37 kommentarer:

 1. Skolagan är förbjuden sedan länge (1951?). Men att aga verbalt är tillåtet. Birgers dagsedlar mot MP torde svida. Men är de befogade? Jag tror tyvärr det, tills någon övertygat om motsatsen.

  Detta måste någon i MP-ledningen svara på!

  Gt

  SvaraRadera
 2. Så här skrev Sten Nordin (moderat fiannsborgaråd i Stockholm efter senaste MP-kongressen:

  "Nämnvärt är att Wetterstrands och Erikssons ledarskap också ledde till att Miljöpartiet blev friskolornas beskyddare genom att fälla socialdemokratiska minoritetsregeringar i skolfrågan med samarbeten över blockgränsen..."

  b/

  SvaraRadera
 3. Det var inte bara omdömen från första klass som Peter Eriksson ansåg vara de bästa besluten i skolvärlden på årtionden... Det här kommer från kommun- och landstingsdagarna i oktober 2005:

  - Den frihet som friskolan har ska finnas kvar. Vi tar inte ett steg tillbaka, sade Peter Eriksson i sitt tal till deltagarna.

  SvaraRadera
 4. Så sent som i somras satt MP:s Maria Wetterstrand i Nyhetspanelen och försvarade varje uns av friskolornas vinster.

  Hon hävdade att friskolereformen har avlastat kommunerna som därmed sluppit investera i skolan!

  Kan man nu lita på MP? Det är inte språkrören som skrivit under debattartikeln i Aftonbladet. Jabar Amin kanske man kan lita på, men övriga undertecknare har ju varit drivande i att öppna upp för vinster i privata skolor!

  SvaraRadera
 5. Tar man bort utträdeskravet ur EU är det givetvis fritt fram att ändra färdriktning. Hade de inte gjort det skulle de inte kunnat föra "någon" politik. De får väl återinföra kravet. Visa verklig ånger. Man har all rätt att ångra sig och säga förlåt. Men det krävs mer än en artikel i en tidning. Dessutom så höjs EU kritiska röster i andra partier nu, t.ex. (M). Men dessa viftas bort med ord som man behöver inte vara EU kritisk i parlamentet. ???

  Barnen omnämns i medborgardialogen om EU:s framtid. Det sades något i stil med detta, att barnbarnen kommer i framtiden att kunna förklara för t.ex. farmor vad EU står för. Rent skrattretande det borde väl farmor redan veta något om?

  Vi har varit med i så många år och nu kommer en EU kommissionär och ska berätta för oss hur EU är uppbyggt, därför att ingen dialog tidigare har funnits med medborgarna.

  Där står Birgitta Ohlsson och håller med om att nu är det dags att upplysa medborgarna. Samt en hurtig TV kändis som säger "tja på er" Vet inte om man ska skratta eller gråta. Lika bra att skratta.

  Vi är många som ska skämmas. Det är försent! Inte ens Jonas Sjöstedt verkar tro att det blir en ny folkomröstning. Hur ska man kunna ta bort vinsterna ur skolan nu? Har man lagt ut något på spekulationsmarknaden så har man? Då har man redan släppt loss dessa krafter.

  Eller går det? I så fall så skulle det vara bra om någon berättar hur. Kan vi föra en alldeles egen agenda (politik) bredvid EU:s? Då är vi ju inte med.

  Nu är det förlåtelsens tid? Vi visste inte bättre nu vet vi lite mer. Om vi fortfarande inget vet så kommer barnbarnen att berätta. Om inte hela bygget rasat.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Det är dags att Mp inser att den liberala kartan över verkligheten är riktigt usel. Svenska politiker verkar tro att liberalismen har segrat ideologiskt, vilket är alldeles extremt dumt. Liberalismen är den tämligen korkade och ohållbara soppa den alltid varit. Att miljardärsbröderna Koch och deras feta meningsfränder har fått sätta den politiska agendan innebär inte att liberalismen har visat sig vara en rimlig karta över verkligheten. Det vi håller på att få är en liberalfascism, en liberaldarwinism och på sikt en liberalfeodalism.

  SvaraRadera
 7. Goda spiraler / Dåliga spiraler
  Dålig skola skapade okunniga skolade politiker som fattade dåliga beslut, som skapar en ännu sämre skola.
  ...som skapar...
  BB

  SvaraRadera
 8. Fria Tider 7 nov 2010

  Om forskning. Enligt en FN prognos kommer Sverige att bli ett mycket sämre land till 2030.

  HDI (human development index) förespås minska radikalt medan våra nordiska grannar ökar."

  HDI inkluderar "mjuka" variabler som förväntad livslängd och skolgång.

  Vi förespås falla från plats 15 i HDI-rankningen till plats 45.

  Det sägs vara en prognos att man inte kan spå i politiska förändringar och eventuella katastrofer.

  Men med tanke på att vi som enda land tillåtit vinst i skolan så låter det inte speciellt märkligt..

  SvaraRadera
 9. http://www.dn.se/debatt/oforenligt-med-eu-ratten-hindra-vinstbolag-i-valfard/

  SvaraRadera
 10. DN-artikeln är felaktig, det finns inga andra länder än Sverige inom EU som godkänner vinstdrivande bolag på det sätt som nu sker.
  b/

  SvaraRadera
 11. Enligt DN var inte socialdemokraternas önskan förenlig med EU rätten.

  MP skriver "Mp och S ville reglera vilka bolag som ska få driva skola, men framförallt Moderaterna gjorde klart att detta inte kunde bli hela kommiténs linje."

  Dags att bekänna färg skriver DN.

  SvaraRadera
 12. Hade de senaste regimerna i miljöpartiet läst partiprogram, lyssnat till medlemmar och varit ute i skolorna hade detta aldrig skett. Byt ut dom allihopa, men så sker inte. En skall skickas till EU-parlamentet, och flera andra söker nya mandat i riksdagen. Dom har förstört partiet, kapat det. Tyvärr går det inte att laga så länge de sitter kvar, Amin är väl den ende av de som undertecknat som möjligen kan betraktas som oskyldig.
  L.

  SvaraRadera
 13. Det byggs upp av den första generationen på 80-talet, det förvaltas under 90-talet och kördes i botten på 2000-talet. Är det inte den vägen det brukar ta?

  SvaraRadera
 14. Jag är en del i Kapten Konkurs.
  Jag är också en del av livet.
  Jag vill också att framtiden ska få bli till.

  Många upplever i detta
  en motsägelse liksom det
  är en svårighet att leva med.

  Bakaxelväxeln

  SvaraRadera
 15. Neoliberal Agendatis nov. 05, 06:23:00 fm

  Det antikapitalistiska drevet går bra nu, bara en tidsfråga innan förstatligande av läkemedelsindustrin och löntagarfonder kommer på tapeten. Man ska så klart inte få profitera på folks ohälsa eller behov av mat heller. Sovjetiska produktionsmetoder är trots allt bäst, en annan värld är möjlig!

  Det vi ser nu är vad som händer när borgarna släpper den ideologiska kampen och retirerar tillbaka. Tragiskt.

  "Profits are the driving force of the market economy. The greater the profits, the better the needs of the consumers are supplied... He who serves the public best, makes the highest profits."
  - Ludwig von Mises

  SvaraRadera

 16. I Sverige råder SKOLPLIKT. Som fenomen kan därför
  alla skolor
  anses ingå i ett Monopol. ( enl. S A:s
  ORDLISTA definierat
  som: "företag med rätt el. makt att utan
  konkurrens utöva
  en ekonomisk verksamhet")

  Inom affärsvärlden verkande företag styrs av
  marknadskrafter,
  konkurrensnivåer, företagsekonomiska- och
  revisionslagar samt för
  överlevnad nödvändig expansionsförmåga, vars
  kraft avgörs av
  vinstmaximeringsförmåga och adekvat
  riskbedömning inför varje
  av ledningen fattade, betydande beslut.

  Varje NORMALT verkandeföretag köper eller skapar sina
  produkter till så lågt pris som
  möjligt - och säljer dem till högsta möjliga
  marknadspris.
  Risk & vinstmöjlighet där emellan är
  ofrånkomliga. DOCK gäller
  inte detta för de Riskkapitalbolag som
  nu härjar inom
  Monopolet Skolorna!

  Deras kostnadsmassa består av Lokal, Personal,
  Driftkostnader.
  (Finansiella åtaganden bortses ifrån då de fluktuerar
  mellan dessa
  företag)
  1/ Ungarna är deras "Produkter."
  2/ Dessa sk. "Produkter" belastar inte
  företagen med
  Produktionskostnader - TVÄRTOM: var och
  en av dessa
  "Produkter"
  "Produceras" av utomstående "Producenter"
  och vårdas av dessa
  för Företagen GRATIS och är mycketmycket
  väl omhuldade, och
  bär, utan leveranskostnader, var och en
  in till
  företagen ren Bruttovinst!
  3/ INGA "Produktanslutna risker föreligger,
  INGA
  Reklamationsrisker, INGA
  Kundförlustrisker osv. blott
  BRUTTOVINST - då samtliga till "Produkterna"
  knutna Fakturor
  sändes till FÖRVALTARNA av ALLAS VÅR
  SKATTEKISTA!


  Riskkapitalbolagens Ledningar har av våra
  styrande bjudits in
  till Himlen, att riskfritt bedriva Riskfri
  verksamhet!
  En risk för
  Ledningarna finns: De kan SKRATTA IHJÄL SIG
  - åt
  "de mentalt störda Svenskarna" - som Reinfeldt
  skrev i sin bok
  Det sovande folket!!!!!!

  SvaraRadera
 17. Något att fundera över. Onödiga lagar hör inte hemma i ett liberalt samhälle? Men det gör det uppenbarligen inom EU.

  SvaraRadera
 18. Så speciellt folkpartiet bör fundera på om de är så liberala som de tror.

  SvaraRadera
 19. "The greater the profits, the better the needs of the consumers are supplied..."

  ...och därför kan en förmögenhet satsas på ny design av etiketten på buteljerat vatten medans malariavaccin förblir en bristvara.

  Gunilla

  SvaraRadera
 20. BB "...som skapar..." elever med dålig läsförståelse. Som inte klarar av att läsa mellan raderna. Det sovande folket sussar vidare.

  SvaraRadera
 21. Var det inte MP som sa vi är de verkliga liberalerna välkomna till oss?

  SvaraRadera
 22. Anonym 08:44. Jo, så var det och man bjöd in Friskolornas Riksförbund, som värnar vinster mer än pedagogik, riskkapitalbolag mer än sociala företag, profit mer än kooperativ, till sina kongresser. Hoppas detta var en parentes i MP:s historia. Eftersom partiets ledning tycks vara benägen att hålla upp ett finger i luften och känna vart det blåser (lealöst som någon uttryckt det) kommer man snart att följa med den våg som blir reaktion mot den nyliberala vågen som nu sakta tonar av.
  b/

  SvaraRadera
 23. Om någon tar ut mycket vinst på bekostnad av kvalitet, så hamnar skolan i vanrykte och förlorar intäkter och vinsten uteblir. Så det verkar självreglerande.

  Däremot måste förstås betygssnitt knytas till prestation på centralt rättade prov.

  SvaraRadera
 24. http://www.youtube.com/watch?v=uWSxzjyMNpU

  ... bara apropå konsekvenser att släppa marknadskrafter fria ...

  vore bra ifall alla kollade detta ...

  SvaraRadera
 25. Gunilla: Applåder för din MITT - i - PRICKARE: "...och därför kan en förmögenhet satsas på ny design av etiketten på buteljerat vatten medans malariavaccin förblir en bristvara."

  Gunilla

  SvaraRadera
 26. Nej till V och SDtis nov. 05, 10:54:00 fm

  Birger, att "dra upp Vänsterpartiets kommunistiska historia" är ALDRIG fel! Det är lika rätt som att alltid och överallt "dra upp" Sverigedemokraternas nazistiska förflutna.

  SvaraRadera
 27. Som en av de som röstat emot ps på kongresser så står det tydligt att ps står betydligt mer höger på den politiska skalan än vad gräsrötterna inom mp gör. Liberalismen får mig ofta att må illa. Möjligtvis finns det en del klokskap inom socialliberalismen men i övrigt handlar det om att under paroller om valfrihet låta de svaga i samhället skylla sig själv eftersom de valt fel och ge de starkare i samhället bättre förutsättningar. Jag ser fram emot den dagen när vi har en ps som inte svansar runt i maktens korridorer för maktens egen skull, utan som är där för att förändra samhället i en hållbar riktning där de svaga får det bättre. Åt var och en efter behov, från var och en efter förmåga må vara en socialistisk paroll - men klok och medmänsklig är den ändå.

  SvaraRadera
 28. Mitt samtal med Maria där hon hävdade att risken med riskkapitalister är en myt, kort efter att jag själv valt att avsluta mitt arbete i ledningsgruppen för ett av Sveriges större utbildningsföretag, är oförglömligt. Där pengar bor, där bor också människans kreativa girighet. Att det ska vara så svårt att begripa. Det må gälla bidrag, skatter, upphandlingar osv. Det är ingen "samhällsstegesfråga", utan en "människofråga".
  AK

  SvaraRadera
 29. Glöm nu inte att MP är ett lärartätt parti och att det var just lärare som var frustrerade över den tungrodda, engagemangskvävande, likriktade offentliga skolan där inga nytänkande pedagogiska metoder tilläts som drev linjen att det måste vara tillåtet med friskolor.

  SvaraRadera
 30. Karin, det finns massor med bra skäl för friskolor och mångfald, men under två förutsättningar: a) inga vinstsyftande bolag har där att göra och b) de offentligt ägda skolorna skall ges ordentliga resurser - ett förstatligande är en fullt rimlig reform.
  Jag vet faktiskt inte om det är lärare som drivit fram kravet på bolagisering av skolan, jag tror inte det. För MP:s del är det nog andra skäl som går att hitta i det umgänge som åtskilliga av de som varit ledande i partiet omgett sig med.

  SvaraRadera
 31. Neoliberal Agendatis nov. 05, 11:42:00 em

  "...och därför kan en förmögenhet satsas på ny design av etiketten på buteljerat vatten medans malariavaccin förblir en bristvara"

  Om ett företag skulle tillverka ett malariavaccin och ta bra betalt för det skulle de få en massa skit. Hur kan ni vara så onda och profitera på fattiga människors ohälsa... Nej, det säkraste är nog att sitta på ändan och inte göra något.

  SvaraRadera
 32. Ja, du kanske har rätt..det gäller att prioritera och värna om sitt rykte. Att hundratusentals barn dör i malaria varje år väger lätt i den vågskålen om jag förstår dig rätt.

  Gunilla

  SvaraRadera
 33. "Det vi ser nu är vad som händer när borgarna släpper den ideologiska kampen och retirerar tillbaka"

  Det alla ser är konsekvenserna av din ideologi. Hade din ideologi fungerat så hade ingen reträtt behövts och ideologin hyllats istället för att kritiseras.

  "Marknaden" är tydligen inte så nöjd med den nyliberala produkten..

  SvaraRadera
 34. Neoliberal Agendaons nov. 06, 02:46:00 em

  "Att hundratusentals barn dör i malaria varje år väger lätt i den vågskålen om jag förstår dig rätt."

  Att många dör i fattiga länder är för man inte fört en tillräckligt kapitalistisk politik (starkt skydd för privat äganderätt och få regleringar) . Förbud för DDT (som vi i väst använde för att bli av med malaria) har också försvårat.

  "Hade din ideologi fungerat så hade ingen reträtt behövts och ideologin hyllats istället för att kritiseras."

  Hur mäter du fungerat? Och inom vilka områden? Avskaffande av telemonopolet tex. tycker jag varit framgångsrikt. Massa nya företag/tjänster som har skapats och det har blivit billigare att ringa.

  Mycket av den kritik som framförs mot "min" ideologi bygger på missuppfattningar. Ett exempel är alla pengar som privata banker tjänar med dagens påtvingade monetära system. Många tror det är nyliberalism bara för det innefattar stora pengabelopp. Ett annat är EU. Känner inte en enda (ny)liberal som gillar EU.

  SvaraRadera
 35. Ja MP gick vilse där men jag kan ändå aldrig annat än buga mig för de som kan backa i sina egna fotspår.

  Birger kanske blir glad att veta att det finns riksdagskandidater nu som tidigare inte suttit i riksdagen och som haft insikter om vansinnet att marknadsutsätta produktion av s.k. kollektiva nyttigheter i många år, och som varit mycket aktiv i att sprida kunskaper om detta. Undertecknad är en sådan riksdagskandidat.

  Med vänlig hälsning Mikael Hägne

  SvaraRadera
 36. Neoliberal Agenda sa...

  "Det antikapitalistiska drevet går bra nu, bara en tidsfråga innan förstatligande av läkemedelsindustrin och löntagarfonder kommer på tapeten. Man ska så klart inte få profitera på folks ohälsa eller behov av mat heller. Sovjetiska produktionsmetoder är trots allt bäst, en annan värld är möjlig! "

  Varför alltid denna binära tänkande? Marknaden vill inte alltid människorna väl, jag är mer värd för sjukvården som sjuk än frisk. För samhället är det dock inte samma sak.

  “Any city, however small, is in fact divided into two, one the city of the poor, the other of the rich; these are at war with one another.”
  –Plato Greek philosopher (427-347 B.C.)

  Vad är ekonomi? En vetenskap uppfunnen av överklassen för att kunna tillskansa sig frukterna av underklassens arbete.
  August Strindberg

  / 1984

  SvaraRadera
 37. Anonym Neoliberal Agenda sa...

  "...och därför kan en förmögenhet satsas på ny design av etiketten på buteljerat vatten medans malariavaccin förblir en bristvara"

  Om ett företag skulle tillverka ett malariavaccin och ta bra betalt för det skulle de få en massa skit. Hur kan ni vara så onda och profitera på fattiga människors ohälsa... Nej, det säkraste är nog att sitta på ändan och inte göra något.

  Replik:
  Vad bryr sig marknaden om sjukdomar där det inte finns profiter?

  Så här fungerar det.


  Sjukvård:
  Flera privata vårdgivare i Stockholm vägrar ta emot rullstolsburna eller säng- liggande patienter. De bryter mot avtalen med Stockholms läns landsting som nu ska skärpa villkoren och införa hårdare straff om inte överenskommelserna följs.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/handikappade-far-nej-av-privat-vard_245647.svd

  Det är inte utan anledning som försäkringsbolag i USA hittade på "pre-existing conditions". Ingen profit.

  Pengar viktigare än moral för svenska företag i diktaturer
  26 av 31 stora börsbolag handlar med diktaturer
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article14807531.ab

  / 1984

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.