tisdag 5 november 2013

Idag går militären till angrepp...

Hundratals människor har gått där. Till och med jag har gått där. Vid Vätterns strand. Dels för att det är vackert, dels därför att beskåda det område som det svenska försvaret inte vill försvara alls. 

Två som har gått där heter Enar Andersson och Alexandra Svedberg. Idag inleds rättegång mot dem vid Skaraborgs tingsrätt. Försvarsmakten har gjort polisanmälan.

Enar är en av eldsjälarna i föreningen Rädda Vättern. Alexandra är journalist på Radio Skaraborg. Alexandra intervjuade Enar för bland annat Dagens Eko och P1 Morgon. Och platsen för intervjun var ett övningsfält vid Vättern. Någon övning förekom inte.

Däremot vill Högkvarteret öva mer. Med Vättern  - en av Europas största sötvattenvattentäkter som försörjer en kvarts miljon människor med dricksvatten - och området kring denna som övningsområde för såväl svenskt militärt flyg som Natoflyg. Det var om följderna av detta som Enar berättade i det inslag som Sveriges Radio gjort.

Högkvarteret vill öka antalet "flygrörelser" från drygt 2000 till över 10000. Man vill skjuta 10000 raketer och avlossa tiotusentals skott ut över Vätterns dricksvatten.

Man vill fälla fler bomber över Vättern. Man vill ha skarpa stridsövningar tillsammans med Natoländer. Man vill öva med drönare och undervattensexplosioner.  Kemikalier, flygfotogen, bly och andra tungmetaller skall således tillföras Vätten av det svenska försvaret vars uppdrag är att skydda landet från potentiella fiender... Att leva och bo i ett område där militären skall kunna bomba, lågflyga med såväl JAS-plan och helikoptrar som drönare i en omfattning som mångfaldigas jämfört med dagens blir naturligtvis inte heller lätt. Åttio dagar per år.

Aktion Rädda Vättern är en ideell organisation som vill skydda Vättern och området däromkring.  Enar Andersson är en av eldsjälarna. Som, liksom hundratals, kanske tusentals, andra befunnit sig på det aktuella övningsområdet när inga övningar förekom. Skälet till militärens polisanmälan är givetvis bara ett enda: Eldsjälen Enar Andersson vågade tala i riksradion om vad som håller på att hända med Vättern. Han talade trots att Högkvarteret lär önska att största möjliga tystnad - bortsett från Jas-plan, bombfällningar och stridsövningar med Nato - skall råda. Nu skall det statueras exempel.

En karta som tidigare legat ute på Försvarsmaktens hemsida - och som har visat hur man tänkt sig agera över sjön - är tyvärr borttagen. (Tillägg 14:35: Finns nu på Archive.org här.)

- Jag har sett både jaktlag och ornitologer på området utan att de anmälts. För några år sedan, när det bildades ”isberg” i vattnet utanför försvarets område, var det tusentals personer som gick omkring och fotograferade det naturfenomenet. Utan att försvaret reagerade, säger Enar Andersson till Skaraborgsbygden.

Enar Andersson och Alexandra Svedberg dras idag till domstol. Av Försvarsmakten.

29 kommentarer:

 1. Försvarsmakten hävdar att det suttit skyltar som förbjudit intrång. Det nu aktuella "intrånget" skedde 2011. Men fanns det verkligen skyltar då? De som nu finns där - och som människor i bygden hävdar är nyuppsatta efter det som skedde 2011 - är oerhört rena, snygga och ser alldeles nya ut...
  L.

  SvaraRadera
 2. Hade inte hört detta, bra att det uppmärksammas. Varför går det inte att öva över havet istället? En insjö är mer sårbar.

  SvaraRadera
 3. Mer sopor i naturen? Måste bero på tillväxten! Även den svenska militären producerar mer sopor eftersom den numera samarbetar så intimt med NATO. Även det en ful "tillväxt".
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5694374

  SvaraRadera
 4. Man blir lite konfunderad över media. Här har vi en artikel som säger att EU räknar med nolltillväxt men Sveriges Radio rapporterar att svenskarna slänger allt mer sopor pga ökande tillväxt!
  http://hd.se/ekonomi/2013/11/05/eu-prognos-med-mildare-nypor/
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5694374

  SvaraRadera
 5. Jag beskyller våra finanskapitalistiska marionetter till politiker för detta!

  Detta är inget som ett sunt folkförankrat och demokratiskt Försvar självmant skulle göra!

  SvaraRadera
 6. Försvarsmakten lyder under regeringen. Som skrivit på Lissabonfördraget. Det är klart det måste övas vi är skyldiga att med till buds alla medel ingå. Kallas militär upprustning.

  SvaraRadera
 7. Från Radio Skaraborg idag:

  "Det har gått tusentals andra människor där och det finns till och med bilder tagna av militären på andra människor som går där och de har man inte åtalat. Men när de såg en bild på mig så åtalade de mig.

  – Det är en känsla att de vill tysta mig för att jag driver frågor om att Försvaret inte ska skjuta i dricksvattentäkten Vättern. Enar Andersson intervjuas:

  Är du förvånad över att det har tagit sig så här långt som Skaraborgs Tingsrätt på det här sättet?

  – Nej det är jag inte för att de vill till varje pris få tyst på oss som protesterar mot skjutningarna, säger lantbrukaren Enar Andersson.

  SvaraRadera
 8. Det verkar alltid vara samma historia - plötsligt upptäcker folk att de bor granne med ett övningsfält, en nattklubb eller en fabrik som legat där sen urminnes tider. Hur går det till?? Kollar inte folk upp sånt innan de flyttar in?

  För det kan väl aldrig vara så att de ser en chans att jacka upp priset på sina bostäder ett par snäpp genom att kasta ut en verksamhet?

  SvaraRadera
 9. Själva säger de att det styrs av lagar och regler och att det blivit väldigt konstigt om de inte anmält. Enligt regeringen så är "en hel del" lagar stiftade i EU. De gör väl bara sitt jobb? De ska vidta åtgärder om någon gör intrång. Det har de gjort.

  SvaraRadera
 10. Märkligt går inte en del av flygövningarna ut på att bevara dricksvatten vid eventuellt krig?

  SvaraRadera
 11. Låt tallar och granar och Enar vara,
  den kalla vinterns gröna fina skara.
  För mig får de vara varhelst de vill
  I knoppen på militären står det still
  Att skjuta i massor över land och vatten
  Fattar noll, verkar som att alla fått fnatten

  Bonden Berta

  SvaraRadera
 12. "Nya moderaterna Skaraborg" säger sig vilja "fortsätta för att värna Vättern."

  Enligt dem så är Vättern ett natura 2000 område vilket medför att sjön går under EU:s fågel och habitatdirektiv. Samt att dricksvattnet kringgärdas av EU direktiv.

  2009 beslutade Sveriges riksdag att svenskt försvar, säkerhets och utrikespolitik leds av Solidaritetsförklaringen. Vilket medför att vi åtar oss att medverka i EU:s säkerhetspolitik enligt Lissabonfördraget.

  Hur ska man ställa sig till detta? Vad säger Birger?

  SvaraRadera
 13. Kartan finns kvar på Archive.org
  https://web.archive.org/web/20130810034025/http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/samrad/LedR%202010-09-14%2024%20641.41103%20Bilaga%202%20Samr%C3%A5dsunderlag.pdf

  SvaraRadera
 14. Vi har åtagit oss att medverka vilket naturligtvis medför att försvarsmakten kommer att behöva öva mer. Antingen ensamma eller tillsammans med andra. En sådan "liten" petitess som rent dricksvatten för våra efterlevande vad betyder det?
  Vatten är väl inte viktigt för vår eller andra arters överlevnad? (ironi)

  SvaraRadera
 15. Tack för att du tar upp detta!
  Man skulle kunna ironisera över krigsmakten men det blir inte roligt. helt enkelt pga att detta är ett svgrundsdjupt problem. Det är i grunden en fråga som regeringen måste ta tag i i så motto att man ger Vättern 100% skydd mot miljögiter. En vattentäkt ska skyddas från utsläpp . Paradoxen är uppenbar när den s k makt som ska skydda och värna Sverige istället förgiftar och förstör. Kartfilen finns här:https://web.archive.org/web/20130810034025/http://www.forsvarsmakten.se/upload/dokumentfiler/samrad/LedR%202010-09-14%2024%20641.41103%20Bilaga%202%20Samr%C3%A5dsunderlag.pdf
  /Jerker

  SvaraRadera
 16. Tack för påpekandet att karta och ansökan finns på archive.org. Borde jag förstås räknat ut själv...

  SvaraRadera
 17. Kan folkrörelsen Rädda Vättern polisanmäla dem som bombar Vättern?

  Gt

  SvaraRadera
 18. Det finns många sätt att på laglig väg skrämma folk från att delta i aktioner och möten.

  Försvaret vill självklart skrämma oss från att motarbeta planerna.
  Att polisanmälan skulle ha andra skäl, som de hävdar, vem tror på det?

  Idag hörde vi att tidningen Östran fotograferade publiken vid ett SD-möte. När SD bad att bilden inte skulle publiceras, svarar Östran att SD ville styra tidningen i detta.

  Men nog kan det vara effektivt att hänga ut dem som vågade gå till mötet. Så de inte gör om det i första taget. Men det var förstås inte tidningens tanke...

  SvaraRadera
 19. Några funderingar från läktaren.
  Vad skadar Vätterns vatten mest, konstgödningen från lantbruken runtomkring eller flygvapnets barlastade raketer?
  Vilken Miljöpåverkan har alla fritidsbåtar som ligger runt Vättern, finns många gamla tvåtaktsmotorer där som läcker oförbrännt bränsle rakt ut i Vättern. Detta hörs det inte ett ord om från "Rädda Vättern" sammanslutningen.

  Slutfrågan är följande, vart skall försvarsmakten öva i stället? För öva måste dom annars kan dom inte fullgöra sitt uppdrag från regeringen.

  SvaraRadera
 20. till anonym var det ska öva - om de nu måste det, utökningarna handlar till största delen av kommersiell verksamhet - man vill sälja övningsmark till utländska krigsmakter och till Nato samövningar (läs SOU från 2003 snö mörker kyla)

  här kan de öva:

  http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.5372750-battre-skjuta-i-alvdalen-istallet-for-vattern

  SvaraRadera
 21. Anonym 08:23 - målet ära tt minska utsläppen från de källor du talar om, varför skall då målet för försvaret vara att öka dem???
  /b

  SvaraRadera
 22. Som vanligt när det gäller Miljöpartiet och den allmänna dumvänstern så är det tydligen helt ok att bryta mot svensk lagstiftning bara för att man tycker det. Ett skyddsobjekt är ALLTID ett skyddsobjekt, och det finns flera anledningar till det, det gör det inte mindre lagligt för trädkramare och annat löst folk att bryta mot skyddslagen bara för att man har politiska åsikter. Vad gäller Aktion Rädda Vättern så har denna "aktion" inte ett skit med Vätterns dricksvatten att göra som man så högljutt vill göra sken av. Om det nu gällde dricksvatten; Varför ageras inget mot bönder i Västergötland, Närke, Östergötland och Småland som alla konstgödslar och orsakar utsläpp i Vättern? Varför hörs inget mot båtlivet, hur mycket tungmetaller svarar de för varje år? Nej, detta är bara en illa dold agenda utav markägare i anslutning till berörda skjutfält som inte kan acceptera att vårt lands Försvarsmakt faktiskt behöver öva för att i skarpa lägen kunna lösa sina uppgifter...
  Ett råd: Om du skall köpa fastighet eller bostad och har ont av att det smäller en gång ibland - köp inte mark granne med ett skjutfält och börja bråka sedan.

  SvaraRadera
 23. Till alla som kommenterat "Köp inte fastighet nära skjutfält och klaga på att det smäller lite"
  Det har flugits, skjutits och övats väldigt lite i Karlsborgs/Breviksområdet sedan F6 nedläggning. Från regelbundna flygningar i princip varje vecka så blev det tyst 1996. Och nu har övningstillfällena ökat markant i antal. Så om man flyttade hit efter 1996, då det inte var så mycket övningar så märks ökningen väldigt mycket.

  SvaraRadera
 24. Det är stor skillnad att gödsla åkrar och att skjuta i Vättern. Snart beslutas om ett vattenskyddsområde för sjön där man inte får bespruta eller gödsla inom 50 meter från vattnet så det är en stor inskränkning för de bönder som inte redan frivilligt avstår. Skjutningarna ökar från 20 dagar till 50 dagar och medför oerhört mycket buller för närboende och för turismen kan det bli en stor minskning, eftersom man sannolikt inte turistar i ett område med en massa flyg hela dagarna och kanske nätter också.

  SvaraRadera
 25. anonym 9:19 bör nog läsa domstolsförhandlingarna från skaraborgs tingsrätt. Ett skyddsobjekt verkar inte alltid vara ett skyddsobjekt - de kunde inte ens bevisa att målet lydde under skyddslagen och ändrade därför brottsrubriceringen i slutpläderingen då de insåg att de inte kunde få igenom "brott mot skyddslagen".

  Sedan framkom det att försvaret under ed ljög om att skyltarna aldrig bytts ut. När "intrånget" gjordes fanns inga skyltar som uppgav att det var förbjudet att beträda området, utan att man gjorde det på egen risk. Den risken kan man vara villig att ta för att berätta om försvaret övergrepp mot Vättern och de boende däromkring.

  S Kylt

  SvaraRadera
 26. Anonym tis nov 05, 07:14:00 em:

  Vad nu SD hade med detta att göra kan man ju undra över. Men för att korrigera. Östran publicerade en liten bild i pappersupplagan. SD:are har själv tagit i stort sett samma bild som Östran och publicerat den på ett flertal ställen på Internet i högupplöst format som kan zoomas.

  SvaraRadera
 27. Lasse Vbg. SD har intet med detta att göra, annat än som illustration på hur makten kan skrämma folk till pasivitet. Men eftersom SD själva hade lagt ut liknande bild, så har de väl skjutit sig själva i foten och ska inte gnälla på Östran.

  SvaraRadera
 28. Jätteskönt att NIMBYisterna är upptagna med att protestera mot militären - då kanske de inte har tid att bromsa viktigare ting.

  SvaraRadera
 29. Nä dricksvatten är ju mindre viktigt.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.