onsdag 30 oktober 2013

"Fattigdomsunderstöd ger alltför stor trygghet..."

Lappfogde Abraham Staaff
För drygt hundra år sedan meddelade Axel Frändén, som var lappfogde i Jämtland, att tillgången på fattigdomsunderstöd gav samerna en alltför stor trygghet. 

Med sämre understöd skulle de nomadiserade samerna anstränga sig mer i arbetet med renar.  Vem vet, kanske är det härifrån den borgerliga regeringen fått sin idé om att sämre sjukersättning och sämre a-kassa medför att människor kommer att livnära sig på jobb som inte finns...

I samband med stora problem med renskötseln vid sekelskiftet hade kostnaderna för fattigvård för samerna i Jämtland ökat. Samma statsmakt som klagade över detta hade föreställningen att samer inte skulle få ägna sig åt något annat än renskötsel. Man ville till och med förbjuda dem att bo i hus - men det gick inte igenom i riksdagen, däremot fick man igenom att bidrag skulle utgå till bygge av flyttbara kåtor. Lapp skulle vara lapp, hette det från svenskt håll.

Och riktig lapp var man om man ägnade sig åt renskötsel, bofasta samer var en anomali, skriver Patrik Lantto i sin stora genomgång av Lappväsendet och svensk samepolitik (Lappväsendet - tillämpningen av svensk samepolitik 1885-1971). En undanskuffad del av en mindre sympatisk del av svensk historia. Klart läsvärd - även om man inte som jag gillar faktaspäckade tegelstenar om sådant jag inte vet ett dyft om...

Det här med Lappväsendet vet nästan ingen någonting om. Själv häpnade jag inte bara en gång när jag läste.

20 kommentarer:

  1. Neoliberal Agendaons okt. 30, 02:37:00 fm

    "Vem vet, kanske är det härifrån den borgerliga regeringen fått sin idé om att sämre sjukersättning och sämre a-kassa medför att människor kommer att livnära sig på jobb som inte finns..."

    Det finns jobb, frågan är bara hur desperat man är.

    Se på thailändarna som kommer hit för att plocka bär, självklart kan svenskar göra samma sak

    SvaraRadera
  2. Haha, bärplockarna blev ju tom så framgångsrika att man gjorde en thailändsk dokumentär om dem. En riktig svensk solskenshistoria det där

    SvaraRadera
  3. ...om det inte finns jobb hur kommer det sig då att personer från andra länder får arbetstillstånd för att plocka bär och plantera skog? Jag kan förstå att medelålders personer med familj kanske inte kan åka ut i skogen och jobba några månader på sommaren. Men alla ungdommar som är arbetslösa? Om det finns jobb var de än är i sverige så ska ingen kunna tacka nej till dessa och samtidigt ha a-kassa.

    Det finns två problem i samhället och jag håller med Birger helhjärtat om att vi behöver en arbetstidsförkortning och dela på jobben för att vi strukurellt helatiden effektiviserar vår organisationer. Den andra utmaningen är alla flata och lata svenskar som tycker att det är bättre att gå arbetslösa än att ta jobb som är under deras värdighet.....

    SvaraRadera
  4. Lustigt att bärplockning kommer upp här. Det är en mycket kort del av året man kan försörja sig på att plocka bär. Diskussionen visar väl bara hur nödvändigt det är med medborgarlön.

    Dock måste som jag ser det inte en medborgarlön vara alldeles villkorslös. Det är verkligen inte orimligt att man arbetar ibland, när det finns särskilda behov av insatser.

    Arbetstidsförkortning plockar dock inga bär.

    Arbetstidsförkortning är därtill en snävt nationalistisk idé. Det går bra att tala om medborgarlön i alla länder, men det blir bara korkat att tala om arbetstidsförkortning i alla länder - även i länder där folk verkligen sliter för att överleva.

    SvaraRadera
  5. Kuckeliku, Även medborgarlön behöver eftertanke. Det finns exempel på många saker som kunnat bli riktigt bra med mer eftertanke. Jan Björklund har tydligen förstått först nu att privata skolor kan välja och vraka


    Lisbeth

    SvaraRadera
  6. Lappfogdar fanns redan från mitten 1500-talet, vilka efterkom Birkarlarna;
    "Han förefaller dock snart ha återinträtt i fogdetjä
    nsten, eftersom han 1562
    i ett klagobrev författat
    av Hans Larsson (Björnram) åter kallas lappfogde i
    Kemi lappmark. I detta brev hävdas att Olof låter
    "slåå i hiäll Och fara ilde medt", dem som inte vill
    foga sig i hans direktiv
    . Vidare hävdar Hans att
    Olof "sampt hans söner bedriffwe sådane öffwerwå
    ldh syndh och lasther att man blyes scriffwa ther
    vm." Närmare bestämt ligger Olof själv med två "n
    ärskylde fränckor", medan hans ene son bolar med
    den andre sonens hustru. Ingen,
    vare sig kyrkoherden Anders Ni
    colai eller någon annan, kan göra
    något åt saken.

    Svensk, gömd men icke glömd historia.
    Bonden Berta

    SvaraRadera
  7. Svenska bärplockare finns inte eftersom facket inte godkänner det som säsongsarbete. En svensk bärplockare måste du alltså betala lön hela året. Alltså blir det en utländs bärplockare som går under andra fackliga regler.

    Detta hörde jag på radion i ett reportage om bärplockning för några år sedan. Varför hör man inte mer om det, tro?

    SvaraRadera
  8. Bonden Berta, jodå, namnet lappfogde fanns till och med på 1400-talet. Hur och varför man tog upp just den titeln när man formaliserade det i myndighetssverige i slutet av 1800-talet är forskningen dock ovetande om. Hur som helst, i början av nästa år skall författaren till Lappväsendet och jag försöka reda ut frågan i ett samtal i UR:s och Kunskapskanalens En bok, en författare. En otroligt intressant bok är det.

    Som kanske framgår av dagens och gårdagens blogginlägg har jag ägnat en del tid åt frågor som våra historieböcker inte tar upp. Jag tror vi kan lära mycket av att studera sådant som det inte talats om, det där som vi inte vill tala om och som forskningen lagt åt sidan av olika anledningar men som förvånat de forskare som börjat nysta. Att vara intresserad av det man inte tror man är intresserad av har alltid varit en av mina böjelser...:-)

    SvaraRadera
  9. Så blev samefrågan en fråga om bärplockning i kommentarsfältet. Lättare att prata om förmodligen.

    SvaraRadera
  10. Roland Paulsen säger om att det som tog 20 personer för att producera för hundra år sedan tar idag en person så både vinsten av produktionen koncentreras till färre och färre och arbetslösheten ökar.

    Så problemen är maktkoncentration och arbetslöshet som båda ständigt ökar och naturligtvis leder till sociala problem och urholkning av demokratin.

    Det är få politiker som pratar om detta. Alla är totalt fast i nån fascistisk arbiet macht frei liberalism eller 1800 tals arbetarromantik.

    http://www.youtube.com/watch?v=kq-9fwVM6q4

    SvaraRadera
  11. Jag rekommenderar alla att diskutera och läsa moderna teorier kring postkolonialism, som behandlar frågor kring "Vi och Dem" och "Normalvärden". Även inom Sveriges gränser förekommer beslut som kan betraktas som fattade genom och på grund av imperialistiska maktstrukturer. Sameland håller på att få viss upprättelse i teorin, men ännu är det mineralllagarna som styr. Själv ägnar jag mig ibland åt att undersöka Skåneland och varför det finns en sådan allmänt ogin inställning till makten här. Grundskolans historielektioner har mycket kvar att önska!

    SvaraRadera
  12. Samer fick visst bo i hus. Men då räknades de inte som samer och har fortfarande inte samma rättigheter som renägande samer. Man kan säga att svenska regeringen bestämde att en välmående minoritet av samer fick kallas samer, lite som om endast adeln skulle få räknas som svenskar, och de övriga skulle assimileras och försvinna. En konflikt som fortfarande splittrar det samiska samhället.

    SvaraRadera
  13. "Det finns jobb, frågan är bara hur desperat man är."

    Ja, om man dummar ner det till neoliberalism så finns jobb. Men betalda jobb som man kan leva på är en annan femma.

    SvaraRadera
  14. Det kan förstås behövas många dödgrävare i (ny)liberalernas paradis.

    SvaraRadera
  15. Neoliberal Agendaons okt. 30, 11:28:00 em

    Om vi nu har kommit fram till att det finns jobb - oavsett om det är plocka bär, sälja frukostmackor eller skotta garageuppgångar - så borde ni ju förstå att de statliga bidragen påverka viljan att ta dessa jobb.

    Jag menar, ni förstår ju att subventioner av kollektivtrafiken gör folk mindre benägna att ta bilen. Samma sak om man subventionerar icke-arbete.

    SvaraRadera
  16. Eller så är det därifrån nya "(s)" hämtat sina attityder till arbetslös, utslagen ungdom som man ringer upp och "väcker" i arla morgonstund (som någon slags galen reklam). Verkar som att man anser att fattigdoms-understöd i olika former har gjort fattigdomen väl bekväm. Konstigt att (s) kommer undan med sina AMS-förslag i media, man saknar ju helt arbetsmarknadspolitik. Man har samhällstjänst av den sort som rattfyllon döms till på agendan, men det passerar som "jobb" i media..

    SvaraRadera
  17. # Egoliberal Agenda

    Du menar uppenbarligen att vi inte bör subventionera kollektivtrafiken för då finns det en risk att folk inte tar bilen....

    Egoliberal Agenda äro som vanligt dum såsom gåsen. Hur mycket friskt intellektuellt vatten man än häller på honom så är han snustorr som en dammig gammal mumie.

    SvaraRadera
  18. Neoliberal, i ett utvecklat land som Sverige krävs det en viss minimilön för att få mat på bordet, kläder på kroppen och tak över huvudet.

    Jag är skeptisk till att arbeten av den typ du föreslår fyller detta kriterium. Om inte, så får vi slum. Du tycker kanske att det är ett okej pris för att följa de principer du gillar, men förvånas icke över att du inte får så många med dig.

    För övrigt har statsvetaren Santesson skrivit klokt om detta här http://inslag.se/journal/2012/9/12/flyktingdebattens-skiljelinjer.html

    Hur stora kategorier invandrares arbetskraft tycks ha ett marknadsvärde så lågt att det inte går att leva på i Sverige. Han hör ju till Timbro, så han har kanske ditt öra...

    SvaraRadera
  19. "Kommunismen såg ut att vara en bra idé - i teorin.

    Nyliberalismen såg ut att vara en bra idé - i teorin."
    -----------

    Det man inte verkar ta med i beräkningarna eller feltolkar är väl mänsklig psykologi.

    Makt korrumperar och absulut makt korrumperar absolut, eller vad klyschan nu är.

    SvaraRadera
  20. "Om vi nu har kommit fram till att det finns jobb - oavsett om det är plocka bär, sälja frukostmackor eller skotta garageuppgångar - så borde ni ju förstå att de statliga bidragen påverka viljan att ta dessa jobb."

    Neoliberalen har ingen ordning på orsak och verkan. Det är symptomatiskt för den sorten.

    Det är den låga lönen, den man inte kan leva på som är orsaken, inte subventionen.

    Vill man ha folk i skogarna konka på tunga bär, får man också se till att betala för det. Det är nämligen det högre löneläget som, när det cirkulerar i ekonomin, göder även sådana som neoliberalen.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.