onsdag 7 augusti 2013

Kan man lita på MP?

Det är ett bekymmersamt läge. Efter sommaren kommer en blåsig höst och en isande vinter. Så kan man uttrycka det om man är lockad av att låta som Anders Borg. Nu är jag inte det. Så jag säger så här istället: Jag litar inte helt på MP

Det som oroar mig är att MP än en gång skall bli så totalt inriktade på att sitta i en regering att man kan komma att kompromissa i frågor som på intet sätt ligger in linje med vare sig partiprogram eller ideologi. Jag är orolig för att partiet kan inta rollen som den som legitimerar en politik som går tvärtemot vad som nu behövs för oss som tycker att det får vara nog. Med nyliberalism, med kapitalismens avarter, med otillräckliga åtgärder för klimat och miljö.

Det är uppenbart, tycks det mig, att Miljöpartiet riktar in sig på en regering tillsammans med Socialdemokraterna. Om det inte räcker till majoritet avser man – precis som i Löfvens våta dröm – hellre se FP än V i en sådan regering

Hur kan detta komma sig?

FP står på totalt motsatt sida när det gäller avgörande vägvalsfrågor som kan komma att avgöras nästa mandatperiod:
Svenskt medlemskap i NATO.
Beslut om nya kärnreaktorer.
Ökande krav på att Sverige skall fullgöra sin juridiska plikt och införa euron.
Vinster i välfärden.
Huruvida man skall acceptera att en minskad del av den totala ekonomin går till den gemensamma sektorn.

FP drar åt fel håll, till glädje för Löfven som också han drar åt fel håll i flera av frågorna. Lägg till detta FP:s uttalande om att det är bra med ökande ekonomiska klyftor mellan rik och fattig. Samt deras vurmande för internationell handel utan vare sig ekologiska eller sociala regelverk. Tillväxt före allt…

I alla dessa frågor står Vänsterpartiet betydligt närmare MP:s partiprogram än vad FP gör. Vilket också gäller synen på förkortad arbetstid. Dessutom var det bara Jonas Sjöstedt som, under Almedalsveckan, vågade beröra elefanten i rummet: Kan vi verkligen fortsätta att jaga ekonomisk tillväxt och ökande konsumtion om vi skall klara miljö- och klimathot?

Vänsterpartiet har givetvis också närmare att ställa den penibla fråga som också ligger i grönt intresse: Vad gör vi nu när vi bör och måste byta samhällsmodell för att lösgöra oss från ett ekonomiskt system som gått över styr i takt med att kapitalismen blivit alltför kreativ för sitt eget bästa?

Likt förbannat tycks Miljöpartiets ledning vara mer intresserad av att bilda en regering där Folkpartiet ingår än där Vänsterpartiet ingår. Detta är sakligt sett absurt. Men nu har ju inte politik alltid med sak att göra. Det är makt – inte i första hand makt att förändra, utan makt att administrera – som tycks vara intressant. Det är därför Socialdemokraterna under Löfvens ledning vill förändra så lite som möjligt av den politik som Alliansen för. Det var därför MP:s tidigare ledning var så inriktad på formell makt att man inför förra valet frånsade sig kärnvärden som formuleras i partiprogram och ideologi.

Man tog till och med avstånd från grunder i det egna partiprogrammet. Man struntade i kongressbeslut. Det gick så långt att MP var en av de parter som aktivt verkade för svensk trupp i Afghanistan – mot allt vad grön politik egentligen står för. Allt för att bli omtyckt där det inte finns anledning att vara omtyckt – istället för att driva grön politik i syfte att skapa opinion för verkliga förändringar.

När man betraktar allt detta känns läget verkligen... bekymmersamt. Kan man lita på Miljöpartiet?
Frågan måste ställas. Frågan måste besvaras. Före valet.

Texten utgör en krönika, införd i Fria, som du förresten kan prenumerera på här.

35 kommentarer:

  1. Lite hårddraget innebär "att lita på" förmodligen att MP bara kan agera i rollen som oppositionsparti.

    (För övrigt uppskattar jag att Birger skriver "kapitalismens avarter" och inte bara "kapitalismen").

    BA

    SvaraRadera
  2. "Kan man lita på Mp?" Får de makten så kan vi nog lita på att de snart deltar tillsammans med t.ex. Löfven på Bilderbergmöten? Göran Greider är ju uppenbart missnöjd med att Stefan Löfven deltog i London i juni. "Det är lite synd att han gör det. Det blir på något sätt att han sällar sig till den ekonomiska eliten" sa Göran Greider. På något sätt...?

    Tycker någon i Mp att det är "lite synd?" Kanske vore det något för dem att reflektera över eftersom de vill samarbeta med (S) och Löfven. Det blir liksom som om även de sällar sig till den ekonomiska eliten annars? Om de inte ifrågasätter alltså.

    Kan man lita på något parti?

    SvaraRadera
  3. Ingemar Gråsjöons aug. 07, 10:10:00 fm

    Jag tror det är ganska enkelt:
    Fler socialdemokrater ställer sig skeptiska till samarbete med V jmf. med FP.
    Vidare är fler socialdemokrater skeptiska till V än miljöpartister är skeptiska till FP.
    Ytterligare vidare finns ganska många liberalt lagda miljöpartister.
    För MP handlar det om att bestämma sig för i vilken roll (regering eller opposition) man gör mest nytta. Jag tillhör de väljare som lätt skulle rösta på antingen MP eller FP vid ett annonserat rgeringssamarbete S+FP+MP, men absolut inte om samarbetet inkluderar V. Jag tror att ganska många väljare tänker som jag.

    MVH
    //Ingemar Gråsjö

    SvaraRadera
  4. För min del tycker jag det är märkligt att inte fler människor stödjer Vänsterpartiet i dagens läge. Det är ju det enda partiet som har en ideologi som bygger på rättvisa och medkänsla och inte girighet och avundsjuka.

    SvaraRadera
  5. Om en stor andel väljare har en verklighetsuppfattning fylld av kognitiva dissonanser så är allt möjligt. T o m att tycka att FP är ett vettigt parti, samtidigt som man tycker att MP är det. Eller är det snarare så att de kognitiva dissonanserna återfinns inom partierna, så att FP frots sin politik uppfattar sig som "liberalt" (driver dom frågan att jag på laglig väg ska få knappra i mig de magiska svampar som finns i våra svenska hagar?) och att MP kan agera så märkligt som man ofta gör och fortfarande tro att man är ett "grönt" parti?

    SvaraRadera
  6. Lite tråkigt att Vänsterpartiet hamnat i en position där det i princip kvittar vilken politik de säger sig vilja föra, då folk i allmänhet redan har en grundmurad uppfattning om vad partiet står för. Å andra sidan kanske det bara är ytterligare ett fall av en partiledning (åtminstone Sjöstedt)som har en egen vision för sitt parti (en upplyst, grön sådan) medan gräsrötterna håller fast vid sin gamla vision.

    För er som är sugna på en nostalgitripp till 90-talet och en yngre Birger så kan jag för övrigt tipsa om att Lars Mullbacks tv-serie sommartankar(som tyvärr aldrig blev såld och sänd) nu finns fritt tillgänglig på regissörens hemsida. Första avsnittet "Varför politik" har en del intressanta inslag...

    http://www.mullback.se/kultur-fran-skaraborg/varfor-politik-del-1

    SvaraRadera
  7. Det är häftigt att förlora på kongresser tyckte språkrören. Denna häftighet kommer inte att kunna upprepas på nästa kongress. Då får ju Birger rätt.

    SvaraRadera
  8. Man kan inte lita på ett parti. Det är innehållet alltså individer man får förlita sig på. Jonas Sjöstedt verkar man kunna lita på. Efter 11 år i EU parlamentet verkar han ha sett nog och bytte liv till hemmapappa. Nu riktar han en rak höger mot riskkapitalisterna i välfärden "packa ihop" säger han. Han har över halva svenska folket med sig. Men ett EU anpassat folk är inte lätt att locka till sig. Först måste bygget falla helt och människor har då två partier att förlita sig till. SD och V. Människor behöver fler än ett gäng rasister att rösta på har Jonas sagt. Vi får väl se hur det blir med det...

    Tycker det är väldigt tydligt hur EU anpassade de flesta är. Tycker också att det är väldigt tydligt att politiker låtsas bestämma över frågor de egentligen inte bestämmer över. Ett förnekande minst lika stort som förnekandet ang. klimat/miljöhot.

    Kejsaren är naken utbrast barnen i sagan. Spritt språngande naken! Fast det tar ett tag att upptäcka.
    Tyvärr!

    Lisbeth

    SvaraRadera
  9. I region Skåne går det bra för MP att samarbeta med alla allianspartierna. Däremot går det mycket dåligt för sjukvården. Så med kännedom om Skåne skulle jag säga att man inte kan lita på MP.

    SvaraRadera
  10. Kan man lita på MP?

    NEJ!

    Medborgarlön;NU!

    SvaraRadera
  11. Man kan nog lita på att Miljöpartiet kommer att medverka till en vidare nedrustning av vår gemensamma välfärd.
    Om priset för att inneha ministermakt är en skövling av miljön vore jag inte ett dugg förvånad om de var beredda att slanta upp.
    Det enda partiet med en demokratisk ledning - alltså en ledning som följer medlemmarnas vilja - är Vänsterpartiet. De värnar både välfärden och miljön.

    SvaraRadera
  12. tyværr ør det inte, Fred. bara att hals upp pengar. det ær strukturer också. før ær v usla.

    SvaraRadera
  13. "Kan man lita på MP?

    NEJ!

    Medborgarlön;NU!"

    ons aug 07, 02:47:00 em

    Instämmer!

    SvaraRadera
  14. Neoliberal Agendaons aug. 07, 06:15:00 em

    Medborgarlön är detsamma som att säga att man ska ha rätt att parasitera på andra medborgare, inget speciellt behov eller insats behövs.

    Det räcker med att vara född i Sverige och så ska man kunna utnyttjas statens våldsapparat för att komma över det andra har slitit ihop.

    Svårt att tänka sig något mer vidrigt bidragsvägen.

    SvaraRadera
  15. 11:42 - tack för filmtips! Scenen som utspelar sig efter ca 9 minuter är fullkomligt underbar - och Birger helgo.
    AK

    SvaraRadera
  16. Man kan ju också se medborgarlön som en utjämning i livets lotteri. Du, neoliberal agenda, kunde ju lika gärna varit född i dagens Syrien eller hur?

    SvaraRadera
  17. Neoliberal Agendaons aug. 07, 11:12:00 em

    Anja, om pengarna hade gått till Syrien hade det gått till några som haft ett behov. Visst?

    Det är inte så medborgarlön fungerar.

    SvaraRadera
  18. Fysiker Stephen Hawking lär ha sagt Citat:
    "Vi behöver bara titta på oss själva för att
    se hur intelligent liv skulle kunna utveckla
    sig till något vi inte skulle vilja möta."

    Talar han också om?
    Barack Obama eller
    om Miljöpartiet
    eller om mig?

    God Natt
    Roland

    SvaraRadera
  19. Folk är sig själva närmast Anja, och det verkar ju naturligt att det som är bäst för "mig" också är bäst för helheten, eller hur? Det är dessutom detta mantra folk hjärtvättas med dagligen och snudd på tvingas in i livsstilsmässigt. De flesta saknar sedan kapacitet och ork att fundera vidare i rimligheten om civilisationen verkligen kan ha utvecklats via samma faktorer som driver individen, och inte medelst ting som samarbete, individuell uppoffring, empati och solidaritet. Good for you - good for me, liksom haha.

    SvaraRadera
  20. Roland
    När den store satan kommer flygande över haven i form av
    en skepnad, borde väl vårt eget försvar även kunna identifiera
    fientliga andar och desarmera fansflyget innan det hinner att
    inkorporera våra egna andar i sin egen portfölj. Roland.

    SvaraRadera
  21. Roland du menar Obamas besök. Han kommer inte som "den store satan" utan det finns en personkemi mellan våra ledare Reinfeldt, Bildt och honom. Så lyder den offentliga förklaringen. Frågan är väl om den personkemin innefattar alla våra andra politiker också. I så fall vad ska vi med alla partier till? De för ju samma politik. EU är tänkt att vara en kopia av USA. Fast storebror bestämmer.

    SvaraRadera
  22. Vad säger MP om Obamas besök till Sverige?

    SvaraRadera
  23. Man väljer inte sina föräldrar eller vilket land man ska födas i. Vi människor föds under olika villkor och därför är det mest humanistiska att de välbeställda delar med sig. Då får vi ett bättre samhälle för alla.
    Att utbildning, vård och omsorg skall betalas gemensamt och utan vinstintresse är självklart för mig. Man rår inte för om man blir sjuk eller arbetslös.

    SvaraRadera
  24. De två tunga sakliga invändningarna mot samarbete med V är ju:

    - Partiets rötter och historia
    - Partiets program

    Du verkar vara dåligt insatt i båda, Birger.

    Partiets kritik av det ekonomiska systemet måste naturligtvis ses mot bakgrund av alla "Krossa kapitalismen! Leve socialismen!" genom åren. De ränderna går aldrig ur.

    Inte heller detta bryr du dig om.

    Din analys är därmed mycket ytlig och okunnig.

    SvaraRadera
  25. Neoliberal Agendators aug. 08, 12:34:00 em

    Anja, det är argument för omfördelning, inte för medborgarlön,

    En dryg miljard lever under två dollar per dag och Sverige är ett av världen mest välbestälda länder.

    Om du menar allvar med det du säger så borde all skatt vi betalar gå till andra länder, inte till medborgarlön här.

    Håller du med om det?

    SvaraRadera
  26. Jag skulle vilja hävda att omfördelning och solidaritet faktiskt är det mest optimala ur ett samhälleligt utvecklingsperspektiv, Anja. Det mest optimala EKONOMISKT till och med. Man behöver inte ens dra fram de rent 'humanistiska' argumenten egentligen.

    SvaraRadera
  27. Neo liberal,

    Nej, jag tror på att tänka globalt och agera lokalt. Ingen människa kan göra allting men alla kan göra någonting.
    Det handlar mycket om din egen inställning till människors olika livsvillkor. Medborgarlön är en väg att testa, det har visat sig vara lyckat på vissa områden i världen. Där har människor fått en ny framtidstro och fått igång egna verksamheter som de kan försörja sig på.
    Men om du tror att människor i grunden är födda till att vilja leva på bidrag så tror jag att du har fel.

    SvaraRadera
  28. En för alla alla för en. Svårare är det inte. Så länge roffarmentalitetens habegär existerar är människans lika värde satt ur spel. Människan är inte fattig för att hen äger lite. Människan är fattig för att hen saknar mycket.

    SvaraRadera
  29. MP har blivit ett maktparti precis som s och m. Det är det enda man kan lita på. De har inte längre några principer som inte är utbytbara med sikte på att erövra någon extra procent medelklassväljare i Stockholm. Lita på att Fridolin och Romson kommer att rädda friskolesystemets privata vinster åt riskkapitalisterna när friskolekommittens förslag presenteras. Så lite betyder gräsrötterna i det en gång antiauktoritära mp.

    Tord här vill gärna prata historia. Det kan vi väl göra! Ska vi prata om centerpartiets och ungmoderaternas nazism? Eller socialdemokraternas rasbiologi, åsktsregistrering OCH förföljelser av oliktänkande? När vi har avslutat historielektionen tycker jag vi ska ta oss en titt på nutiden och dagens högerregering, som stödjer några av världens grymmaste diktaturer med svenska vapen (Saudiarabien!), som försökte kränga svensk övervakningsutrustning till Muammar Khadaffi, vars utrikesminister har sysslat med skumraskiga oljeaffärer i Afrika o.s.v. Men högermuppar som vill prata om vänsterns historia har en avundsvärd förmåga att bortse från det egna lagets historia och - än värre - nutida praktik!

    SvaraRadera
  30. Det som har hänt kan vi inte förändra men däremot lära oss av.
    Oavsett vänster eller höger så kan vi konstatera att väldigt mycket är fel på det avreglerade kapitalistiska systemet.

    SvaraRadera
  31. Neoliberal Agendators aug. 08, 09:08:00 em

    "Nej, jag tror på att tänka globalt och agera lokalt"

    Vad för agerande pratar du om nu, hämta ut din medborgarcheck varje månad?

    Sen har jag svårt att se det humanistiska i att med våld och hot om fängelsestraff ta pengar som andra har slitit ihop.

    SvaraRadera
  32. Neo. Du kör med billig retorik. Det är nog inte Anjas pengar vi främst ska plocka av när vi skapar din fiktiva globala medborgarlön. Börja ta rejält från toppen i samhället i sånt fall, så ska du nog se att hon - och andra - ställer upp med sin andel :)

    SvaraRadera
  33. Det är klart att man inte kan lita på miljöpartiet. Det är ett extremt meningslöst parti.

    SvaraRadera
  34. Det är ingen hemlighet att man genom till exempel sjukförsäkringen ska få folk att tycka att den är så dålig att de självmant efterfrågar privatiseringar som alternativ. Att tiga inför detta är det värsta vi kan göra.

    Upp med skiten i ljuset och kräv åtgärder. Makten hävdar att det inte går, det är påhittat struntprat. Det är maktens språk som hindrar folk från att göra något åt eländet.

    Överklassen sitter tryggt och säkert i sina herresäten. Det är väldigt enkelt att se funktionshindrade, arbetslösa, hemlösa, sjuka etcetera som tärande och att vissa inte är "samhällsbärande", som Reinfeldt uttryckte sig, när man själv inte behöver avstå från livets goda.

    Christer

    SvaraRadera
  35. Man kan lita på att miljöpartiet inte kommer att sätta svenska folkets intressen först.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.