Jaha, då har vi kommit till lektion fyra... Passar bra till nyskördad potatis, sill och alldeles nyplockad gräslök i gräddfilen. Ibland undrar man vad man håller på med, när man ägnar så mycket tid och arbete åt att odla eget - men så, när man skördar, fattar man varför.
Den här inspelningen med Nina Björk gjordes i samband med en heldag - med fullsatt lokal i Malmö - där vi var några som uppträdde som anomalier...
fredag 12 juli 2013
17 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Dagens samhällen är mycket sårbara och vår "moderna" teknik är mycket sårbar när den möter naturens verklighet och kraft. Jag tror att lokalt leverne och produktion - odla, verka, handla - för lokala behov kommer att bli nödvändig på grund av kommande omvälvningar i klimatet, jordskorpan, politiken och ekonomin.
SvaraRaderaIngen vet exakt i detalj, inte jag heller, vad framtiden bär med sig. Ingen vet heller hur vi människor reagerar och hur vi gör bruk av fria viljan när omställningen från centralstyre övergår till styre på lokalsmhällets, gruppens och individens nivå.
Hur ställer vi om samhället? Den frågan kräver en öppenhet som utmanar rådande sanningar.
Omställning handlar om att ändra sitt sätt att tänka, det innebär förändring. Angående politk är frågan om omställning i allra högsta grad en politisk fråga. Men det viktiga är att inte fastna i partipolitiska frågor som skapar konflikt och låsningar partier emellan. Därför måste värderingsfrågorna om vilket samhälle vi vill forma för männsikans och annat livs överlevnad upp på bordet.
Vad ligger inom vår möjlighet och förmåga? Vad som än sker när det gäller politik, ekonomi och naturens krafter behöver vi mat för att överleva. Oavsett hur betungande och omvälvande omställningen till ett hållbarare samhälle blir så är matproduktionen helt avgörande för hur det ska bli.
Christer
Tack för tjugofyra röster.
SvaraRaderaSaknar bara så väldigt mycket Nina, Björn Forsberg och nämnda Roland Paulsen. Knappast bara bortglömda. Ville inte, fick inte ?
Eric
Har nu sett fyra "lektioner" och värre gallimatias får man leta efter. Tankarna går till Jehovas Vittnen eller Scientologerna.
SvaraRaderaHur kan man fantisera ihop så mycket dumheter, och ha en sådan skev syn på verkligheten
Lite kul kanske: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/har-ar-landet-dar-man-jobbar-minst_8339750.svd
SvaraRaderaHär lär man sig bland annat att vi i Sverige i snitt jobbar 36 timmar per vecka. Belgarna arbetar 35 timmar per vecka och har möjlighet till friår. Även schweizare och tyskar jobbar 35 timmar i veckan och i Tyskland så har "Arbetsreducerande program har varit aktuella i flera år. De innebär att man försöker förmå arbetare att skippa timmar som ett alternativ till att bli uppsagda." I Norge och Danmark jobbar man i snitt 33 timmar. I Nederländerna arbetar man i snitt 29 timmar i veckan och "fyradagarsveckan är närmast standard, särskilt bland arbetande mödrar".
Intressant kommentar av Neoliberal, undrar vems världsbild som är fylld med gallimatias... Nyliberalernas eller "schlaugianernas"...:-) Över tusen läsare följer "skolan", så vitt jag förstått, vilket måste betraktas som gott så här på sommaren.
SvaraRaderaNeoliberal Agenda, skulle tro att du ser det som ett gott betyg att jag, med mina åsikter, anser att dina åsikter är förlegade - fyllda med nyliberal klaustrofobisk gallimatias. Ungefär på samma sätt uppfattar jag kritik av nyliberaler som ett gott betyg.
SvaraRaderaKul att du sett "lektionerna"... Själv ser/hör jag ju de nyliberala lektionerna snart sagt varje dag i vardagslivet...:-) Vilket är mindre kul...
EU-tjänstemännen ska visst gå upp till 40-timmarsvecka.
SvaraRaderaEric, har ingen aning om hur redaktören och utgivaren har tänkt. Det hade förstås varit bingo om de tre du nämnde också funnits med. Själv blev jag tillfrågad och tackade förstås ja.
SvaraRadera"Jobb" kan betyda åtminstone två saker:
SvaraRadera1. Arbetsuppgifter.
2. Anställning.
Det bör man ta hänsyn till. Annars riskerar debatten om jobben att bli lika korkad som debatten om tillväxten.
E.
Jobb är allt vi utför allt som tar energi. Att t.ex. ta hand om sina barn kan vara jobb(igt). Att bli sjuk kan visa sig vara jobb (igt). Då behöver man jobba på att bli frisk. Kan visa sig vara en heltidssyssla. Det största och viktigaste jobb man utfört. Vi behöver inte påhittade jobb. Det finns så mycket jobb att utföra. Det man bör ta hänsyn till är vilken kvalité det är på det som vi utför. Annars blir det obehagliga konsekvenser som kan ta sig form på olika sätt och som sedan visar sig bli till problem i samhället. Som det är nu så är debatten korkad. Det är bara betalt lönearbete som verkligen gäller. Så "debatten om jobben" är redan lika korkad som debatten om tillväxten. Dessutom så hänger allt ihop.
SvaraRaderaJag älskar inte att salta i såren.
SvaraRaderaMen det hände sig en gång att jag
öppnade fel lucka på saltflaskan.
Lincoln är detta okej med inslaget,
översättningen och kommentaren?
Lincoln skriver:
april 12, 2011 kl. 7:04 e m
Håller med, det spelar ingen roll vilken färg som det viftas med. Velourfascism var ett bra ord! Jag brukar köra med trevlighetsfascism men nu har jag ett ord till så det blir lite ombyte, tackar!
Jag tror även att Aldous Huxleys ”Du sköna nya värld” är den som är närmast verkligheten. Inslag från 1984 börjar så smått smyga sig på men Aldous leder nog än så länge på poäng:
(en video? sök på, Lincoln skriver)
"Det kommer att skapas, i nästa generation eller så, en farmakologisk metod för att göra så att människor kommer att älska sin träldom och att bli medskapare utan att bekymra sig, till en världsdiktatur som producerar ett slags smärtfritt slavläger av hela världen, så att när folken försöker att göra uppror, då kommer detta att hejdas genom propaganda och hjärntvätt. (Ett exempel var när Sveriges medvetslösa folk bidrog till att krossa Libyen. RL)
Hjärntvätten kommer att förstärks av farmakologiska metoder.
Detta verkar vara den slutgiltiga revolutionen."
Aldous Huxley, Tavistock Group, California Medical School
Där står Nina så ensam och så modig och så klok och såå ensam.
SvaraRaderaHon skrattar lite generat och tänker, varför är vi var och en
och var för sig så fruktansvärt korkade, men det säger hon inte!
Hon vill väl och tänker samtidigt som hon talar och sådant är svårt att dölja!
Nina Björk
SvaraRaderavädjar till något som
inte många av oss har
Roland Lidén
Några har inte ens en trams-telefon.
SvaraRaderaA.
Tack till föreläsningen med Nina Björk. Jag blir så imponerad av hennes tankar och får flera Aha-upplevesler. Jag har hört Nina flera gånger ,men alltid någon ny vinkling. Har själv funderat på detta med reklamkostnaderna som givetvis måste läggas på priset för varan. Om vi inte hade reklamen ,hur mycket skulle varan kosta då eller kunde arbetstiden minska och produceras för samma pris. Kvalitén blir förhoppningsvis högre för alla.
SvaraRadera
SvaraRaderaGunilla
Att vi själva samarbetar med varandra och med den plätt på jorden som
vi bor på är lösningen samtidigt som vi också kämpar för alla andras
rätt till den lösningen som då blir den globala lösningen.
Har Du Gunilla Arneström svårt att förstå detta?
När jag nu vågar vara påstridig när endast Natten är vaken.
God Natt
Roland
Det går tydligen bra att ställa grupper mot varandra om den som pekas ut negativt är västerländska män (som behöver Viagra).
SvaraRaderaGamla unkna idéer från 1968.