måndag 6 maj 2013

Enda skälet till att inte starta ett nytt parti är att jag varit med om det en gång förut.

Enda skälet till att inte starta ett nytt politiskt parti är jag en gång varit med om det. Och därmed vet vad det innebär. 

Det är så jag tänker när jag förvånas, förundras och till slut blir förbannad på hur partiledardebatten igår malde på i den mentalt undermåliga och politiskt inskränkta lilla burk där svenska politiker och dess journalistfölje befinner sig. 

Låt mig ta grunderna en gång till:

Vi bor i ett land vars ekonomiska tillväxt de senaste tio åren blivit möjligt genom att vi alla lånat allt mer pengar för att konsumera på ett sätt som inte planeten klarar av. 

Vi har en skuld till planeten, en skuld till långivarna, en skuld till våra barn.

Vi lever på krita. Men de politiska partierna vill inte dra några slutsatser av detta. De tror att "väljarna", det vill säga människor, inte vill höra det. De tror att människor, inte minst från medelklassen, är så dumma att de inte kan tänka sig att rösta på ett parti som säger som det är.

Därför tiger de om att tillväxtsamhället är kört. De är rädda för att väljare skräms över tanken. De tror inte att människor förmår se att utveckling kan vara något större än tillväxt.

De förstår inte ens att det är människors strävan efter bättre liv som gett oss allt det goda vi idag har. Det är inte tillväxten i sig som gett oss bättre liv. Den har blivit en följd av vår strävan efter bättre liv.


De förstår inte att vi i varje tidevarv måste fråga oss vad som är bättre liv. Svaret är förvisso olika för varje enskild människa, men svaret är i grunden baserat på i vilket skede av samhällsevolutionen vi befinner oss. Det som tidigare gav bättre liv var intimt förknippat med materiell och ekonomisk tillväxt. Idag kan bättre liv mycket väl vara något helt annat: mindre stress, mer fri tid, mer kultur, mer social närvaro. Sådant som inte med automatik leder till ekonomisk tillväxt. Men till bättre liv.

Då måste vi rimligen ställa oss frågan: hur ställer vi om samhället, ekonomin och välfärdssystemen så att vi inte blir beroende av evig ekonomisk tillväxt. Det är ett intellektuellt moras att i partiledardebatt efter partiledardebatt blunda för detta.

Väljare, det vill säga människor, matas med budskapet att den viktigaste frågan är att skapa jobb. I gårdagens partiledardebatt hördes det från varje talarstol. En fråga värd att ställa: när blev målet för arbetarrörelsen att skapa mer arbete? Har man glömt sin Marx? Han som beskrev det goda tillstånd när människan skulle slippa arbeta i sitt anletes svett och istället få växa som människa, få tid att reflektera över livets stora frågor, få tid att ägna sig åt kultur, få tid att leva i det civila samhället utanför grottekvarnen.

En gång i tiden talade arbetarrörelsen om sänkt arbetstid, om att dela på jobben och öka livskvaliteten både för dem som jobbar för mycket och dem som saknar jobb. Idag utgör denna tanke ett hot inte bara för högern, utan lika mycket för vänsterns politiska och fackliga etablissemang.

Partierna  hävdar att det är mer arbete som skall skapa välfärd. Som om inte mer fri tid vore välfärd. Som om röda dagar vore ett hot mot människors välfärd. Som om mindre stress vore en förlust. Som om civilsamhället vore något hotande. Som om mer tid för barn och barnbarn vore olönsamt.

Det är i sanning ett intellektuellt moras! Ett moras som enbart är möjligt i ett system som är helt förblindat av ekonomistiskt tänkande. Ett moras som enbart är möjligt om man sitter fast i en tankefigur som bygger på att vi människor är kuggar i ett ekonomiskt hjul som snurrar allt fortare. Vi har blivit reducerade till smörjmedel för ett intelligensbefriat maskineri som reducerar våra liv och vår tid till något mycket mindre än det borde kunna vara.

Vi sitter fast i ett tillväxt- och konsumtionssamhälle istället för att ta steg över till ett utvecklingssamhälle.


Men vi måste ju få pengar till skola, vård och omsorg, säger partierna med en röst. Eller som Stefan Löfven uttrycker det – utan att Mats Knutson förmår ifrågasätta: Det är bara genom mer arbete som vi får råd till välfärd. Vilket betyder att hur mycket vi än automatiserar, robotiserar, datoriser, effektiviserar och rationaliserar så kommer vi ändå alltid att tvingas arbeta mer för att ha råd med skola, vård och omsorg. Som om produktion med hjälp av robotar, datorer och maskiner inte skulle kunna beskattas på liknande sätt som människans arbetstid beskattas.
 
Det är i sanning ett intellektuellt moras!

Ledande politiker som vi valt till riksdagen - de må vara röda, blåa eller gröna - vägrar ta väljare på allvar. De vädjar till våra plånböcker snarare än till våra hjärtan. De vädjar till vår ryggmärg, inte till vår hjärna. De tror inte att vi förmår tänka utanför den norm som gällt så länge.

De förväntar sig att DU ska tro på deras fördummande retorik. De förväntar sig att DU inte skall tänka själv.

Det är i sanning ett moras!


Partierna borde inse att deras uppdrag är att ta väljare på allvar, ta planeten på allvar, ta livet på allvar. Det behöver inte vars så tråkigt som det kanske låter. Det är definitivt roligare än den debatt som idag råder.

Partierna borde ställa sig följande fråga: Vad är en människa? Är vi ekonomiska varelser vars uppdrag det är att vara duktiga idioter i ett ekonomistiskt hjul som snurrar allt fortare? Eller är vi biologiska, sociala, kulturella - och om du så vill andliga - varelser?

Och låt mig säga i klartext: Det är en enorm skillnad på att bygga ett samhälle för ekonomiska varelser och att bygga ett samhälle för riktiga människor. Så räta på ryggen, kräv mer av politiker än att de skall prata som om du vore en idiot som inte förmår tänka en enda lång tanke! Kräv av partiledare och språkrör att de skall kravla sig ur den där förbannade burken de befinner sig i.





100 kommentarer:

  1. SPRID, SPRID, SPRID!

    SvaraRadera
  2. Suveränt Birger! ....som alltid!

    Gunilla

    SvaraRadera
  3. Tror inte du kan hålla dig från att starta ett nytt parti, Birger. Det vore i så fall mycket välkommet, med tanke på vad du just skrivit.

    PS! Fast det där med flaskskepp var rätt kul

    SvaraRadera

  4. Det finns ett ordspråk som säger "den som arbetar syndar inte", som blivit en överideologi som står över alla andra ideologier.

    SvaraRadera
  5. Gör det, Birger, gör det (starta nytt parti alltså)! Jag går med. /kalle

    SvaraRadera
  6. Birger, du måste också förstå hur politikerna tänker. De är livrädda för arbetslöshet och utan tillväxt kommer arbetslösheten att öka.

    Det finns inte några exempel på länder som klarat nedväxt utan arbetslöshet. Framför allt inte när alla är så inriktade på att arbeta och konsumera.

    Vi måste problematisera runt detta dilemma och inse svårigheterna för att kunna komma ur detta eviga arbeta-konsumera hjulet.

    Det är mycket en fråga om attityd och det tar tid. Speciellt när alla bedöms efter sina prylar och annan konumtion.

    /Lars

    SvaraRadera
  7. Lars, det finns nästan inga länder i Europa som jagar tillväxt som klarar att minska arbetslösheten. Tillväxt skapas nämligen lika mycket genom rationaliseringar.

    SvaraRadera
  8. Det skulle kunna gå väldigt fort att få in ett nytt parti i riksdagen om man har bra idéer och några välkända namn.

    Men bland dem som inser att det fortsättningsvis är ganska omöjligt att skapa meningsfulla jobb åt det stora flertalet människor är enigheten än så länge för liten om att det är medborgarlön man bör satsa på snarare än bara en liten arbetstidsförkortning.

    Dessutom är risken stor att vissa hakar upp sig på kärnkraften eller invandringen eller på att man skall tala om solidaritet och rättvisa snarare än om ekologi eller frihet.

    Vi har inte ens en bra teori om människans goda. Hedonismen är faktiskt ingen bra värdeteori. Den gör bara folk ryggradslösa.

    SvaraRadera
  9. Birger, förstå mig rätt. Jag håller med dig i sak men tror att det är en svår sak att ändra på tillväxt-tänkandet.

    Man måste nog tala med deras språk så att de lyssnar och inse hur dessa tillväxtkramare tänker.

    Dagaens politiker ägnar sig mycket åt s.k triangulering och då är det den stora massan man försöker fånga och där finns inte mycket kritik till tillväxt-tänkandet.

    /Lars

    SvaraRadera
  10. Jag såg bara en snutt igår. När jag nyss gick in på SvTPlay var inte videon tillgänglig.
    Men visst - starta ett nytt parti. Jag anmäler mig till posten som partiets högerspöke!

    SvaraRadera
  11. Nä, varför ska Birger starta ett nytt parti? Snälla nån vilken personfixering! Som om en person utgör partierna.

    "Vi sitter fast i ett tillväxt- och konsumtionssamhälle istället för att ta oss vidare till ett utvecklingssamhälle."

    Ja och varför? Därför att vi är fast i EU medlemsskapet. Ekot idag "Rekordlågt förtroende för EU." Kanske dags för Jonas Sjöstedt att fånga upp svenskarnas inställning till EU medlemskapet. Likväl som han fångar upp vår inställning till vinster inom välfärden.
    EU står för fullständig privatisering och konkurrensutsättning. Fast de verkar ju alla ha Norge som förebild... Fattades bara hink och spade i debatten.
    EU är vår politik. Men det talas det tyst om. Svergie agerar experimentverkstad. Eller värst i klassen...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  12. Ja avståndet är stort mellan de jämlika och de mer jämlika.

    Sedan undrar jag varför politiker och journalister numera alltid talar om jobb? Vad hände med arbete? Det ordet försvann i stort ur debatten för några år sedan.

    Eftersom alla i media plötsligt säger jobb inbillar jag mig att det finns en tanke bakom ordvalet. Men det att jag inte vet vilken tanke. Ungefär som när vi övergick från äldre till yngre runraden i hela norden samtidigt. Varför?

    När jag hör jobb tänker jag på Odd Jobb i Bondfilmen och att job är en något oattraktiv syssla, ungefär hamnschåare eller diversearbetare.

    SvaraRadera
  13. Kan du få med dig Per Gharton tror du? Han har bytt parti förr / Patrik

    SvaraRadera
  14. Problemet ifall Schlaug och Gahrton skulle skapa parti är att det sannolikt bara skulle bli en återupplivning av miljöpartiet anno 1982. Schlaug kan försöka förklara hur hans tänkande utvecklats de senaste årtiondena eller varför miljöpartiet anno 1982 skulle lyckas så mycket bättre nu än det gjorde på åttiotalet.

    SvaraRadera
  15. Jag tycker inte att det behövs ett nytt parti, däremot skulle jag vilja starta ett nätverk av aktivister/engagerade människor som försöker påverka den offentliga debatten. Det tror jag skulle göra mer nytta. Alla partier är idag utan ideal och enbart pragmatiska röstfiskare. Skulle den offentliga debatten kretsa kring andra frågor än mer jobb skulle de inte kunna hålla tyst. Det är kanske svårare att ändra etablerade partiers åsikter än att starta ett nytt parti men det har å andra sidan mycket större potential till att göra skillnad.

    SvaraRadera
  16. Meningen med en partiledardebatt är förstås att fånga potentiella väljare. Men, inte minst Stefan Löfven representerar en betongpolitik som om vi levde på 60- talet.
    Jag tror tyvärr som politikerna tror att mer pengar i plånboken är det bete människorna sväljer.

    Pengar är den drog man vill få oss alla att bli beroende av - inte ett bättre liv i första hand.

    Jag är övertygad om att systemet måste krascha innan flertalet börjar fundera över om vad som är ett bra liv.

    SvaraRadera
  17. Utan rörelser utanför politiken kan partier inte åstadkomma något. Vi har alla de partier vi behöver. Vad vi saknar är rörelserna utanför politiken.

    SvaraRadera
  18. Hmm. Vi har redan ett grönt parti där medlemskåren har klart gröna värderingar, men där partiledningen ofta kör en ljusgrön linje i syfte att få bästa möjliga förutsättningar att utöva realpolitiskt inflytande.

    Det rimliga är, tycker jag, att fortsätta verka inom miljöpartiet och se till att det blir tydligare. Och även om det finns skäl att vara pessimistisk på några punkter (som att så många av våra ledande medlemmar nu har politiken som yrke), så finns det också starka skäl att vara positiv.

    Ett parti som visat att det klarar av att sitta i regering kan köra en betydligt mer ideologisk retorik och då kommer den gå hem.

    SvaraRadera
  19. Och apropå det läste jag att Göran Persson tydligen propagerade för arbetstidsförkortning på första maj.

    Synd att han inte gjorde det medan han var statsminister. :-)

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16701733.ab

    SvaraRadera
  20. Neoliberal Agendamån maj 06, 01:59:00 em

    Det är sant att en del av den tillväxt vi har sett i västvärlden de senaste 10-20 åren har drivits av en osund kreditexpansion, som blivit möjligt genom statlig räntepolitik och ett felkonstruerat monetärt system.

    Sedan 2007 betalar i priset för detta, och ekonomin försöker nu anpassa sig, även om politikerna gör allt för att hindra processen.

    Att politikerna är så fixerade vid tillväxt beror på att de måste kunna lova reformer till folket, i form av bidrag och mer offentlig service. Tillväxt är det sätt de får mer pengar (och indirekt röster). Så länge folk tror försäkringar och välfärdstjänster måste levereras av staten så kommer du aldrig kunna bryta denna tillväxtfixeringen.

    Personligen gillar jag tillväxt, precis som jag gillar ökad medellivslängd, men det betyder inte att man behöver diskutera det i varje politisk debatt.

    SvaraRadera
  21. Får vi inte nerväxt så får vi i alla fall en ökande arbetslöshet med tiden och politikerna kommer inte klara av att öka tillväxten nog mycket för att förhindra detta. Spänningarna kommer bara öka i takt med att arbetslösheten ökar. Åtminstone så länge man inte inför medborgarlön.

    Arbetsdelning passar kanske vissa bra, framförallt egenföretagare som jobbar precis hur mycket de vill. Man kommer inte arbetsdela fina, välbetalda jobb utan det är mest bara lågutbildade som kommer få gå ner i arbetstid och löneskillnaderna kommer därmed öka ytterligare.

    SvaraRadera
  22. Max, med all respekt, men är du inte lite naiv? Inte tror du väl på allvar att MP, om man kommer till regeringsställning, avser att släppa in några radikalare personer från partiet i regeringen.

    Och dessutom, vad är det för syn på demokratin du har om du menar att man skall säga en sak innan man sitter i regeringen och sedan börja göra något annat.
    Max 2

    SvaraRadera
  23. Dagens samtalsämne på jobbet.
    L.

    SvaraRadera
  24. roade mig förresten med att titta på flödet av läsare som går in på bloggen (finns längst ner till vänster på web-versionen). Det flödar in många nya läsare varje minut. Det här har tagit skruv!
    L

    SvaraRadera
  25. Svar till Anonym 02:41.

    Med lika stor respekt... Det är inte jag som är naiv. Det är du som använder härskartekniker. :-)

    Faktum är att ju högre status och ju mer välkänd en person är desto mer "kontroversiella" saker kan man säga i offentligheten och ändå bli lyssnad på. Det är inte rättvist. Men det är så det är.

    Och det innebär är att den överdrivna försiktighet som ibland kännetecknar miljöpartiets utåtriktade kommunikation, där budskap ibland lindas in så att de inte ska väcka anstöt, kommer att ersättas med större tydlighet den dag vi sitter i regering.

    Det innebär inte att vi kommer att byta politik eller sätta djupekologer i regeringen. Men jag tror att det kommer bli mer ideologiskt klarspråk. :-)

    SvaraRadera
  26. Politiker sitter fast i trampkvarnen via sin roll - att skydda sin egen stat i en fientlig omvärld av andra stater. Som bekant regleras hackordningen internationellt just av BNP.

    Likadant är det med företagen. Det företag som inte jagar tillväxt blir utslaget, uppätet av nåt företag som jagar bättre.

    Avskaffa konkurrensen, så kan du avskaffa tillväxten. Annars inte.

    SvaraRadera
  27. se GRÖN ÅTERVÄNDSGRÄND
    ...även om det tyvärr är alltför lätt att måla upp en pessimistisk bild av framtiden, är det viktigt att det i sin tur inte leder till en känsla av att det redan är kört. Att ge upp ger ju lika lite resultat som att stoppa huvudet i sanden och låtsas som att det inte skulle finnas några problem. Är det bara tillräckligt många människor som tycker att klimatfrågan är tillräckligt viktig så får vi till slut även tillräckligt stora förändringar av vårt samhälle. Det kommer aldrig vara för sent för att göra så mycket som möjligt.
    Pär rekommenderar sina egna sidor om klimatet.
    http://www.parholmgren.se/index.php
    http://www.parholmgren.se/co2.php

    SvaraRadera
  28. Vi har idag en amerikanisering av svensk politik. Den går ut på att hålla den vita välbeställda medelklassen på gott humör. Med extremt låga krisräntor är det nästan gratis att låna fyra mille till nya villan eller bostadsrätten. Dessutom subventionerar vi dessa låneknarkare via skattesubventioner. Denna medelklass bidrar via sin konsumtion till att hjulen snurrar runt, fast de numera går lite långsammare.
    Att vara försiktig och spara sina slantar är det dummaste man kan göra. Räntan är i princip noll och dessutom belagd med skatt.
    Väfärden förutsätter en blomstrande marknadsekonomi. Utan den faller allt samman som ett korthus. Vi har undgått kraschen genom den kreditbaserade konsumismen. Och allt ljus på medelklassen!
    Visst, den kan bidra till "miljön" genom att tjacka en miljöbil för 350 000!
    Det lär rulla på några år till innan krisen i Sydeuropa sköljer in över oss. När så sker kommer ingen att vilja höra talas om "nolltillväxt". Nolltillväxtsamhällen i Sydeuropa är i mina ögon inga drömsamhällen. Tvärtom!
    Mvh
    Bosse

    SvaraRadera
  29. Max, vilken märklig strategi! Först skrämmer Mp bort alla som vill ha en radikal miljöpolitik, sedan, om/när ni får regeringsmakt, DÅ börjar ni tala ideologiskt klarspråk?

    Det kan du väl inte tro på själv?

    Om ert partiprogram "väcker anstöt" som du skriver, då måste ni gå ganska långt i er "överdrivna försiktighet" för att locka väljare. Du tror inte dessa väljare skulle känna sig grundlurade när ni börjar tala klarspråk? Dessutom förlorar ni all trovärdighet hos oss som du kallar "djupekologer".

    Birger, fortsätt arbeta som du gör nu - genom att med din skarpa blick och ditt stora kunnande tålmodigt, pedagogiskt och med en stor portion humor bilda opinion. Jag vill INTE se dig inspärrad i ett partiregelverk. Fortsätt som en fri fågel! Eller en lobbyist för Moder Jord, om man så vill.

    SvaraRadera
  30. Några som hört talas om resursbaserad ekonomi?
    Om inte så finns läsning här...

    http://zgm.se/tzm-orientation-guide-del-1-av-4/

    /Lelle

    SvaraRadera
  31. Schlaug och Nina Björk skulle få fart på den politiska debatten om de hotade med att bilda ett nytt radikalt parti på den grund som faktiskt förenar dem trots formellt olika tillhörigheter i färger och sånt.

    SvaraRadera
  32. Snälla starta ett nytt parti!

    SvaraRadera
  33. Anonym "Snälla starta ett nytt parti!"

    :) Nä, gör inte det. Instämmer med Anita "Fortsätt som en fri fågel! Eller en lobbyist för Moder Jord, om man så vill."

    Lisbeth

    SvaraRadera
  34. Det behövs inte något nytt rödgrönt extremistparti. Det behövs ett ideologiskt välbalanserat parti med medborgarlön på programmet. Som talar mer om försvinnande arbeten och avtagande resurser än om klimatet, som dock givetvis inte heller är någon icke-fråga.

    SvaraRadera
  35. Starta ett nytt parti, Birger!
    Jag går med. Lajma

    SvaraRadera
  36. Mycket väl talat, Anita.

    Gårdagens Expressen rekommenderar Fridolin att återvända till de gröna rötterna och sluta låta som ledare för Skolpartiet de Gröna. Blir så himla glad när min allergi uppmärksammas i media! Bänkade mig framför Agenda i gårkväll och vad händer när klimattemat anländer - något av det första Fridolin får ur sig kopplas självklart till skolan. Hade väntat mig en kass insats av mp, men den blev under förväntan.
    Och mp:s kall är större än Fridolins sociala agenda. Jag sätter ett naivt hopp till att Schlyter snart känner sig manad att kandidera. Om han tonar ner sin teatraliska sida och rider på sin seriösa skulle han förtroendemässigt och beröringsmässigt ta Sverige med storm.
    AK

    SvaraRadera
  37. Varför är ni så tröga politik är skådespel, en liten klick människpr, maktelit som gör det bra för sig själva. Vem annars har en garantilön efter avslut av jobb vem annars har en lön på 50000 och sitter i 10 styrelser och drar in mer pengar, bidrar till ovälfärdsystemet. EGOISM är problemet jag jag jag. Jag ser det dagligen "nej det är mitt, jag vill jag ska".
    Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

    SvaraRadera
  38. Varför är ni så tröga politik är skådespel, en liten klick människpr, maktelit som gör det bra för sig själva. Vem annars har en garantilön efter avslut av jobb vem annars har en lön på 50000 och sitter i 10 styrelser och drar in mer pengar, bidrar till ovälfärdsystemet. EGOISM är problemet jag jag jag. Jag ser det dagligen "nej det är mitt, jag vill jag ska".
    Behandla andra som du själv vill bli behandlad.

    SvaraRadera
  39. Dessutom grundfelet är dagens ekonomiska system. Vem äger allt på jorden. Vem äger alla banker den som äger banken äger allt för den har förmågan att skapa krediter/pengar.
    Ellen Hodgson Brown beskriver det väldigt bra i Bankerna och skuldväsendet.
    Det stora onda förstörande kraften på vår planet är Banksters. Vem bestämmer forskning? Vem bestämmer Krig etc Utan pengar händer inget.
    Som Rotscild sa ge mig alla pengar så skiter jag i vem som stiftar lagarna. Vad ville han ha sagt med det? Allt finns där om vi intresserar oss mer för varann istället för att intressera oss för ensam mamma söker, idol och annat fördummande skit. Så länge Egoister och ytlighet existerar kommer världen vara skit. Jag är en slav som tvingas arbeta, tvingas ta lån. Tvång tvång det är min vardag tänk om vi alla fick göra det vi ville istället.

    SvaraRadera
  40. Var inte det den förbjudna kommentaren? Välkommen till Sverigedemokraterna Birger!

    Under de senaste 30-40 åren har ett moras ändrat allt. Under de första 10 i långsam takt. De nästa 10 allt snabbare och under de senaste 20 i accelererande takt. Detta är ett mönster som stämmer för miljön och skuldsättningsmentaliteten precis som Birger säger. Det är även alldeles perfekt träffande för invandringspolitiken. En svuret politisk korrekt människa kanske tycker att invandringen är ett separat område, kanske att det är en positivt moralisk handling. Om ett moraliskt haveri inträffar som påverkar två områden, är det då i första hand rimligt att ett tredje område med snarlikt mönster drivs av samma haveri eller skulle det kunna vara moralisk styrka eller kan man kanske hävda att inget samband finns? Logiskt är det rimligare att tro att de hänger ihop. Om man betänker att ekonomiskt välmående (etniska) svenskar använder sina tillgångar för att undvika områden med mycket invandrare måste man se sig stärkt i uppfattningen att det hör ihop med moraset. Som ansvarskännande förälder är det en självklar uppgift att verka för att mina efterkommande skall ha tillgångar och resurser att leva av. Samma sak måste gälla för min generation gentemot nästa. Att ta in stora mängder invandrare med ett fortplantningsmönster som det vi sett är i absolut konflikt med detta. Detta borde vara ett sammanhållningsbeteende som ligger i linje med begreppet "att vara ett folk". Moraset har som vi vet gjort en så självklar tanke "ond". Ännu en gång blir moras den bild som stämmer med utvecklingen. Argumentet att vi behöver invandrare för välfärd och pensionsbetalning eller åldersproblematik faller av exakt Birgers argument. (dessutom låter det hela tiden som att vi skall jobba längre snarare än kortare???)

    Som någon kommenterade nedan skrev så är verkligen kejsaren naken. Det är väldigt viktigt att ett så här avgörande argument för Sverigedemokraterna kommer från en person som Birger.

    SvaraRadera
  41. Anonym 10:00! Du har inte förstått någonting av Birgers världsbild. Du skulle hört honom i Göeborg i lördags.

    SvaraRadera
  42. Bättre än att, ännu en gång starta
    en ny illusion, är att tillsammans
    med Jorden och med varandra bygga
    Kulturer.
    Ibland så undrar jag på fullaste
    allvar om Jag ändå inte är riktigt klok
    och att alla andra inte är riktigt klok-
    a.

    MvH Roland

    SvaraRadera
  43. Ett bra sätt att sätta press på MP inför kongressen!

    SvaraRadera
  44. Sommestad slutar som ordf för sossarnas kvinnoförbund. Varför efter så kort tid?
    Lena

    SvaraRadera
  45. Dags för Nya Miljöpartiet, således.

    SvaraRadera
  46. Ingen verkar ha läst rubriken....

    SvaraRadera
  47. Till anonym 10:12.

    Du har rätt. Jag har bara läst artikeln. För mig är det avgörande att man klassar de senaste decennierna som moras. Törs man göra det faller resten av Sverigedemokraternas slutsatser på plats vare sig du respektive Birger tänkte sig det eller inte. Varför skulle finans och miljö vara de enda morasen? Kan du motivera det? Varför bor inte politiker i invandrarområdena och njuter av sin egen "framsynta" politik? Kan du snacka bort moras utan väldigt flummiga och långsökta resonemang?

    SvaraRadera
  48. Varför bråkar ingen med mig?

    Roland

    SvaraRadera
  49. Birger skriver: "Enda skälet till att inte starta ett nytt politiskt parti är jag en gång varit med om det. Och därmed vet vad det innebär."

    Därmed borde det vara slut på tjatet om att han ska starta ett nytt parti.

    SvaraRadera
  50. Anita, Kuckeliku, RL och Anonym får mina tre röster för dagen.

    Jämlika hälsningar

    SvaraRadera
  51. Birger behöver inte starta ett parti för detta. Den som tycker att han har helt rätt i det han säger kan starta idag! Tagga ner, ta mer ledigt. Byt till ett jobb som ställer mindre krav, så byter du ut din egen ekonomiska tillväxt till ett med mer "kvalité". Det behövs ingen politiker till detta.

    SvaraRadera
  52. kuckeliku,
    bara ett litet påpekande om arbetsdelning.

    Lean Six Sigma organisering av läkaryrket, av forkning i industrin osv är faktiskt ett projekt att införa arbetsdelning inom just traditionellt högavlönade jobb så som läkare eller forskare. I indien idag sitter det läkare framför en skärm i ett call center och tittar på röntgenbilder hela dagarna, de är de bästa på att läsa av röntgenbilder i världen, då de inte gör annat. Men det är inte precis det jobb man tänker sig när man tänker på läkare.

    SvaraRadera
  53. # Martin

    Du pratar uppenbarligen om arbetsdelning i en annan mening än jag gör. Jag talar inte om arbetsspecialisering, utan om att alla skaffar sig kortare arbetsveckor för att det skall finnas arbete åt alla.

    Det finns en del varianter av detta som är intressantare än den gamla idén om sextimmarsdag, som jag aldrig sett någon större mening med.

    Om man förespråkar att vi skall arbeta 3x8 timmar eller 3,5x8 timmar så blir arbetstidsförkortning lite intressantare än den ganska ointressanta idén om sextimmarsdag. De som inte klarar sig på så lite arbete får då skaffa dubbla jobb.

    Har du någon åsikt om detta, Birger?

    SvaraRadera
  54. Kuckeliku, sextimmarsdagen är mer av symbol för vissa som driver frågan, t ex Feministiskt Initiativ. Arbetstidslagen talar om veckoarbetstid, normalarbetstiden är lagstadgad till 40 timmar i veckan.
    Vi sänkt arbetstid kommer massor av modeller att användas - skulle tro att de allra flesta kommer att helt enkelt kommer att jobba kvar 8 timmar om dagen men bara fyra dagar i veckan. Långa restider till och från arbete för att "bara" jobba sex timmar kommer inte att vara så attraktivt för alla. Inom en lång rad av verksamheter kommer givetvis 12-timmarssystem att upprättas när vi nått 30-timmarsveckan - det vill säga bland annat vårdcentraler, kanske även skolor, kommer att vara öppna för verksamhet 2x6 timmar, vilket i sig medför att lokaler nyttjas bättre.

    SvaraRadera
  55. Det behövs inget nytt parti... - Enhet finns! www.enhet.se
    Välkommen!

    SvaraRadera
  56. Några exempel:
    Enhet vill införa en basinkomst för alla, vilket skulle ge människor en ekonomiskt grundtrygghet och ersätter dagens system med en djungel av bidrag som trots det lämnar många utan trygghet. Vi är också för en allmän arbetstidsförkortning.

    Enhets politik karaktäriseras av en attityd- och motivförändring. Skolan skulle förändras i grunden, från att vara en plats av stress och konkurrens till en plats av kreativitet och glädje.

    Sjukvården förändras till att förstärka friskvård - där vi lär oss stödja kroppens självläkande krafter.

    Det ekonomiska systemet vill Enhet förändra så att spekulation, tillväxt och girighet byts ut till ett tänkande där vi tjänar varandra istället för att tjäna på varandra. Ett nytt skattesystem som minskar skatt på arbete och kreativitet och istället beskattar användning av naturresurser, mark, energi och ekonomisk spekulation. En tillväxtekonomi på en planet med begränsade resurser är omöjligt.

    En ekologisk hållbarhet som leder till att vi inte överutnyttjar jordens resurser.

    Enhet är ett pacifistiskt parti som vill avveckla vapentillverkning, vapenaxport och på sikt avveckla hela det militära försvaret. Vill anser att Sverige genast ska ta hem sina soldater från Afghanistan och istället för krig bidrar till fred.

    SvaraRadera
  57. Problemet med Enhet är att det drivs på ett flummigt sätt och med tron att vi kan uppnå enhet bara vi tänker. Enhet kan inte vara ett mål för samhället, mångfald i åsikter är nödvändiga, Enhet har på det sättet en icke-mångfald- präglad grundsyn såsom jag förstått det.
    Grundas också på att visheten finns i något sorts kosmos. rätta mig om jag har fel!
    Max2

    SvaraRadera
  58. APPLÅÅÅDÅSKOOORRRRRRRRRRRRRR, bIRGER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    "(...)hur mycket vi än automatiserar, robotiserar, datoriser, effektiviserar och rationaliserar så kommer vi ändå alltid att tvingas arbeta mer för att ha råd med skola, vård och omsorg. Som om produktion med hjälp av robotar, datorer och maskiner inte skulle kunna beskattas på liknande sätt som människans arbetstid beskattas.

    Det är i sanning ett intellektuellt moras!"

    "Som om produktion med hjälp av robotar, datorer och maskiner inte skulle kunna beskattas på liknande sätt som människans arbetstid beskattas."
    när INGEN ENDA MÄNNISKA behövs i produktionen och PRODUCENTERNA drunknar i pengar, VAD skall då Sveriges icke behövda mänskor leva på? Bidrag - eller MEDBORGARLÖN?

    SvaraRadera
  59. En fundering jag hade 2009:

    Välstånd och Tillväxt

    Vad är materiellt välstånd och hur uppnår man det?

    Vad är mentalt välstånd och hur uppnår man det?

    Materiellt välstånd betyder väl att man har: nånstans att bo, mat för dagen, sjukvård inom räckhåll etc. Dock är gränsen flytande mellan materiellt välstånd och överflöd och definieras olika beroende på vem man är och var man bor världen.
    I Sverige kan man nog tänka sig att nästan 100 procent av befolkningen lever på överflödssidan av gränsen mellan välstånd och överflöd…även om många kanske inte inser eller håller med om detta.

    Om befolkningen redan lever i materiellt välstånd och t.o.m. överflöd kan man börja fundera i termer om materiell tillväxt. Behöver vi tillväxt då?
    Är det kanske så att utan tillväxt hamnar vi i elände och misär eller…

    Men behöver vi allt det där som tillväxten kan ge oss?
    Många har ju svart bälte i shopping eller ska vi säga överflödshopping och blir totalt beroende av att handla mera, större och bättre…
    Och behöver vi göra av med jordens resurser i den takt vi gör nu…..?

    Det leder oss in på mentalt välstånd och hur man kan uppnå det.
    Mentalt välstånd betyder väl att man är nöjd med sitt liv och sin omgivning.
    Och hur många procent av befolkningen är det?
    En förutsättning för mentalt välstånd är förstås materiellt välstånd…men däremot inte materiellt överflöd. Många vittnar om att materiellt överflöd inte solklart leder till en lyckligare tillvaro utan kanske tvärtom till funderingar om meningslöshet när shoppingkicken har ebbat ut och man fått allt eller handlat allt man vill ha….och kanske till o med ”vunnit” statuskampen….

    Kanske är det så som man säger ”Människor är människors glädje”…och vad betyder det då?
    Jo, det skulle kunna vara så att kontakten och samspelet med andra människor är det som gör oss lyckliga och ger mening med livet.

    Slutsatsen?
    Skippa shoppingen och engagera dig i andra människor….spela och sjung tillsammans, berätta (rövar)historier för varandra, lek med era barn, gå på teater, ta del i gemensamma utflykter, greppa alla tillfällen att ställa till med fest, gå med i ett bridgegäng, gå på kurser,etc.

    Dom enda som kan bli lite ledsna, är dom som tillverkar och säljer alla ”nödvändiga” prylar som du bara måste ha………


    Hälsar
    Filosofen
    Bosse

    SvaraRadera
  60. Snälla Birger, starta ett parti! Du behövs!!!

    SvaraRadera
  61. Hur ofta är man 100% enig med en, må vara f.d., politiker? Detta är ett sådant fall!
    Om S är ok med vinst i välfärden kan man bara säga gratulerar till M's framgångsrika PR-byrå..och efter att ha röstat på Alliansens "gröna röst" för att sedan höra Erlandsson prata varmt om kallhyggen...varför ska man rösta om det ändå inte spelar någon roll?

    När det dyker upp någon som talar så här så blir jag intresserad igen. Först då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och du är inte ensam Andreas! Birger är en av mina husgudar. Allvarligt.

      Radera
  62. Att ta bort kommentarer som inte bryter mot några regler, tycker jag är ett fegt sätt att debattera. Men din blogg kanske bara är öppen för ja-sägare? Jag skrev följande inlägg förut idag:

    Du nämner peakoil Birger, men inser inte dess konsekvenser. Peakoil innebär att vi nått slutet på vårt nuvarande sätt att skapa pengar. Det betyder inte att oljan blir dyrare. Utan det betyder att vårt nuvarande sätt att värdebevara vårt lönearbete försvinner i samma ögonblick som peakoil officiellt konstateras. Utan tillgång till en framtida ökande energimängd kommer det vi idag stolt kallar pengar att förvandlas till värdelösa papperslappar eller meningslösa blippar i bankernas datorer. Värdet är inte i pengarna utan i de varor eller i det arbete oljan kan skapa. Alla politiska ledares mardröm är här. Efter peakoil går det inte längre att återbetala våra skulder med sin ränta.

    Inte ens krig löser som förr detta, men vad är det vi marscherar mot?

    SvaraRadera
  63. Anonym skrev "Det behövs inget nytt parti...-Enhet finns!"

    Ja och har funnits länge! Ett problem är att när partiet för ett antal år sedan fick mediauppmärksamhet i TV med en kort filmsnutt, så blev det fel. Partiet klumpades ihop med allehanda nystartade partier. Det ena märkligare än det andra.

    Boken Enhet nya människan nya politiken är verkligen läsvärd. Den beskriver bl.a. roten till "allt" ont nämligen räntan... Ni vet den som vi har så svårt att avstå.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  64. Farfar, den kommentaren skrev du under dagens (tisdagens) blogginlägg, inte här. Och Birger svarade för länge sen. :-)
    AK

    SvaraRadera
  65. Farfar, jag gillar motstånd som gör att jag ser vilka invändningar som kan komma i offentlig debatt efter tex en bok eller så. Så du är så välkommen, och din fråga är som AK påpekar - tack! - redan besvarad. Annars är det så att frågor som ständigt uppkommer lägger jag inte ner tid på att svara på gång på gång, vecka efter vecka, år efter år. Hopas det finns förståelse för det . Svaren finns ofta på sajten Utveckling utan tillväxt, som man kan nå i vänsterspalten ( på webversionen av bloggen) eller i bloggens huvud.

    SvaraRadera
  66. Enhet är ett bra alternativ. Gröna partiet (G) finns också sedan 2011.

    http://www.grona-partiet.se/
    https://www.facebook.com/gronapartiet

    SvaraRadera
  67. Tror inte nya partier är just vad vi behöver, snarare nya medier eller smartare journalister som förmår lyfta blicken ovanför kanten på guldfiskskålen. Lite verklighet skulle inte skada i debatten. Den dödskrampande tillväxt vi ser nu är väl egentligen inte så mycket genuin tillväxt som det är tärande tillväxt, alltså, tillväxt genom kapande av omkostnader (och därmed ökande av arbetslösheten). Nej loppet är kört för marknadsekonomin som den ser ut nu, frågan är nu om det blir brun eller röd resocialisering härnäst. Tror den stundande paniken utesluter långsiktighet och därmed grön politik. Tyvärr.

    SvaraRadera
  68. Jag blir så varm i hjärtat när jag läser detta. /Fredrik

    SvaraRadera
  69. Max2: Hej. Nej, Enhet drivs inte på något "flummigt" sätt. Inte heller stämmer det att vi tror att allt ordnar sig genom att "vi tänker"... Självklart måste vi handla för att nå några resultat. Men Enhet, till skillnad från andra partier, utgår från människans inre och att yttre samhällsförändring måste gå hand i hand med en inre mognad och utveckling. Inre frid ger yttre fred.
    Vi påstår inte att målet är enhet i alla åsikter. Namnet Enhet är taget för att betona vikten av helhet och enhet, såväl inom människor som mellan människor, och står inte i någon som helst motsättning till mångfald. Enhet i människors medvetande och hjärta; mångfald i naturen, i tankar, känslor, åsikter etc.

    Enhet har en existentiell, "andlig", dimension, absolut, och jag tror fler o fler inser att det också behövs en djupare förståelse för människan och hennes behov än vad det traditionella materialistiska synsättet erbjuder och som de andra partierna vilar på. Det visar inte minst utvecklingen av mp som på mkt kort tid gick fr att vara ett radikalt alternativ till att bli ett konventionellt parti där makten är viktigast. Men Enhets djupare grund/dimension innebär inte att partiet tar ställning till religion eller olika andliga inriktningar/trossatser. Enhet är självklart religiöst obundet.
    Enhet har utvecklats mycket de senaste åren och antagit ett partiprogram. Målet är att mycket tydligare än förut ta ställning i samhällsfrågor och aktivt arbeta för en positiv samhällsutveckling.


    SvaraRadera
  70. Riktigt bra skrivet, men det fattas lite till, dvs. det inte vare sig MP ens det nystartade GP vill se.

    Det som ska tillkomma heter analys av vad som blir en naturlig befolkningsbalans och hur man tryggar att detta verkligen sker.

    SvaraRadera
  71. Birger, besök gärna ett av Initiativ Samutvecklings iScafe! ... Du slipper jobbet med att starta ;)

    Värderingarna är de samma!

    https://www.facebook.com/groups/460621757292685/

    SvaraRadera
  72. www.enhet.se förespråkar en ekonomisk politik som indirekt beskattar robotars arbete och som angriper räntesystemet som framtvingar den ekonomiska tillväxten.

    www.landskatt.se är också en intressant sajt för kunskap kring ekonomisk politik som skulle kunna ersätta dagens ekorrhjulsgynnande paradigm.

    SvaraRadera
  73. Bästa jag läst på länge! Det handlar om att ändra människors värderingar i livet. Påminner en hel del om Resursbaserad ekonomi (RBE) för övrigt.
    http://zgm.se/tzm-orientation-guide-del-1-av-4/

    Mvh Joel

    SvaraRadera
  74. Det var detta miljöparti jag ville ha i riksdagen!

    /Martin

    SvaraRadera
  75. Det behövs ett nytt parti. Har saknat
    Schlaug i alla år sedan han gick ur Mp, som blivit sig så olikt numera, så det är inte roligt att rösta på dem mera.
    Allt detta med tillväxt i evighet och detta lönearbete som inte lämnar tid åt att leva!Det är huvudlöst Dumt!Birger, Du är den
    skarpaste kniven i lådan.Kom igen!
    Visionär med Bondförnuft skrev.

    SvaraRadera
  76. Birger, vad anser du om geoengineering och chemtrails?

    SvaraRadera
  77. 49 år, hetero, man, företagare...villaägare, 2 bilar....detta inlägg Schlaug gjort är nog banne mig det bästa jag hört någonsin. Tänk om någon vågade starta ett vertikalt parti. Skippa vänster-höger horisonten.

    SvaraRadera
  78. Miljöpartiet har snart plockat bort alla trevligheter ur sitt partiprogram. Medborgarlön var det senaste. Medborgarlön är inte omöjligt.

    Låt mig först reflektera lite över vår skattebas. Skatt är något nödvändigt och gott. Att beskatta miljöbelastning upplever jag som feltänkt. Skatt bör inte vara en bestraffning. Det innebär dessutom att arbete blir bestraffat med skatt. Vi blir beroende av miljöförstöring och arbete för att försörja det gemensamma. För att få en tillväxt som överskrider inflationen så måste vi dessutom arbeta mer. Bolagsskatten sänks och ackumulerat kapital beskattas inte. Om beskattning av arbete blir den primära inkomstkällan för staten så måste vi alltså öka den inkomsten, mer än inflationen, för att den gemensamma sektorn ska ha samma tillväxt som omvärlden.

    För mig blir den enda rimliga slutsatsen att vi måste hitta en annan skattebas för att den gemensamma sektorn ska kunna utvecklas. Jag håller inte med dig, Birger, om att vi måste sluta låna. Just nu lånar Sverige till en ränta som är lägre än inflationen. Men målet för vår regering är att minska våra skulder. Lägger vi om Sveriges lån till dagens ränta så kan vi till och med tjäna pengar på våra skulder. En annan form av skulder är de som uppstår när vår regering vägra betala för att bibehålla vår infrastruktur. Byggnader, järnvägar och vägar förfaller för att Alliansen inte tycker om offentliga utgifter. Men det betyder inte att kostnaderna upphör. Vi flyttar dom bara framför oss. Vi lämnar inte skulder till våra barn. Vi lånar från våra barn genom att låta värdet i de gemensamma ägodelarna sjunka i värde. Att låna nu för att se till att våra gemensamma ägodelar behåller, eller ökar, sitt värde, är att spara pengar åt kommande generationer.

    Land och råvaror verkar för mig som en bra skattebas. Först och främst upplever många att vi alla har en del i att besluta om all mark. Redan nu kan våra beslutande organ inskränka äganderätten till råvaror. Nationalparker, naturreservat, mineralbrytning och andra intressen kan göra inskränkningar som ett resultat av att gemensamma intressen ibland väger tyngre än äganderätten. Det finns en del av äganderätten som tillhör det gemensammas intresse. Uttag av råvaror eller nyttjande av mark är ett nyttjande av allas vår rätt till ren luft, rent vatten och en levande miljö. Även betade marker skapar en ny biotop. Allt nyttjande av mark påverkar den miljö vi alla ska leva i. Att beskatta på detta vis är inte en straffskatt. Det är att betala för att man få utnyttja den del av ägandet som är ett gemensamt intresse. En stor del av äganderätten tillhör den som äger marken för den del som är gemensam ska man betala "hyra". Om du plockar ut skog ska den beskattas, om markerna betas ska även det beskattas och om man väljer att starta en gruva så ska det beskattas ordentligt.

    Om skattebasen inte är arbete. Så är inte arbete nödvändigt för att man ska ses som en samhällsnyttig medborgare. En landskatt möjliggör alltså medborgarlön på ett annat sätt än en skattebas som grundar sig på arbete.

    Visst låter det omöjligt och närmast utopiskt. Men det fungerar i, bland annat, Saudiarabien. Norge tar ut stora skatter på sina oljefyndigheter, som läggs i gemensamma pensionsfonder.

    Manne N

    SvaraRadera
  79. Det här är nog det bästa som skrivits av en svensk politiker under de senaste tio åren.

    SvaraRadera
  80. Bra skrivet, men som vanligt "glöms" det bort att det finns ett parti som länge drivit krav på 6 timmars arbetsdag, som pratar om att dela på jobben för att bekämpa arbetslösheten, som har sina rötter i arbetarrörelsen men inte glidit upp i näringslivets knä som Löfven och de andra S-topparna.

    Problemet är dock att de andra partierna är så livrädda för att väljarna ska inse det som du du här argumenterar för Birger. Därför gör de allt som står i sin makt för att smutskasta V.

    S & Mp stänger ute dem från ett framtida regeringssamarbete medan borgarna kör "kommunist"-kortet och kallar Vänsterpartister för "tillväxtfientliga" (personligen tar jag det som en komplimang)
    Dessvärre är hela detta blogg-inlägg en del av detta då V inte ägnas en rad. Det blir ett osynliggörande av ett parti som står precis för det du predikar om, varför gör du så Birger?

    Låt mig tala klartext , du behöver inte starta något nytt parti. Det är bara att klicka på länken här nedanför:
    https://portal.vansterpartiet.se/portal/page/portal/bli_medlem/registrera_medlem

    (V)älkommen!

    SvaraRadera
  81. Så sant, Du Birger har aldrig varit ngn favorit hos mig tidigare! men man kan faktiskt ändra sig.

    Vänligen
    /Mikael

    Det betyder inte att jag därmed kommer att rösta på något av de etablerade partierna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Birger!
      När vi hushåller med våra resurser, ägnar vi oss åt ekonomi. Om vi fördelar våra resurser efter behov, uppfyller vi synen på människan att ha lika värde. Gör vi den maktanalys som behövs för att se varför det ser ut som det gör, kan vi med dessa tre utgångspunkter också arbeta fram den strategi som krävs för att organisera opinion. En ytterligare gunghäst i Riksdagskarusellen, erbjuder inget annat än att just gunga med. Att höja medvetenhet i bred skala gör säkert större nytta, då var och en kan påverka sina egna "partirepresentanter" . Folk har ju som bekant, olika sätt att ta sig fram på, då det viktigaste är att komma fram till stationen innan tåget har kört.

      Radera
  82. Med okunskap som redskap kommer msn inte långt i en debatt.

    SvaraRadera
  83. Att tänka och räkna välfärd i bnp är sååååå otidsrnligt och missvisande idag. Ett lands välfärd borde beräknas på dess invånares hälsa och samhällets hållbara utveckling.

    SvaraRadera
  84. Jag undrar när Birger Schlaug ska kravla sig ur sin kravla sig ur den där förbannade havskajaken han befinner sig i och åtminstone nämna att både Gröna partiet och Vetenskapliga partiet faktiskt finns som klara gröna alternativ? :-)

    SvaraRadera
  85. Den gamla/befintliga utvecklingen måste och håller på att förändras till att inbegripa alla dessa saker som du tar upp som hållbarhet, miljö, hälsa, kultur och andlighet istället för bara ekonomi som det har varit länge nu men jag tror att denna utveckling anses bakåtsträvande sålänge den ekonomiska piskan viner bakom våra ryggar och framgång mäts i renoverade badrum och påkostade nöjesresor. Man vet att andlighet betalar inte hyran när man blir pensionär eller när man har oturen att bli sjuk. Det behövs ledare som verkligen kan förmedla alla dessa andra värden på ett bra sätt och som verkligen kan skapa det förtroende som krävs för vi tillsammans ska våga slå av lite på stegen och våga se vad vi egentligen tycker är värt något och börja värdera våra liv - här i historien - i naturen - för vad de verkligen är värda inklusive andlighet, gemenskap och drömmar. Vi lever i en ekonomi idag som värderar helt fel saker men oavsett hur samhället ser ut så måste vi arbeta tillsammans för att få det att fungera - om vi kan tänka oss att kliva ur den renoverings och poleringsbubbla vi befinner oss i och byta ut en större del av dagens så kallade "utveckling" i form av flashiga och "smarta" elektroniska och tekniska "lösningar" mot sådant som vi verkligen värderar så kan vi börja utvecklas på riktigt som människor - en hållbar utveckling där allting tillåts ha sitt rätta värde inklusive både rent vatten och närhet.

    SvaraRadera
  86. Kolla in Gröna partiet, Birger! Det har redan startats. I Göteborg. http://www.grona-partiet.se/home
    Hälsningar: Helene Blomqvist

    SvaraRadera
  87. Det viktiga, inte bara inför valet utan för framtiden, är inte om vi starar nya partier eller arbetar för att förändra på andra sätt. Det viktiga är att alla som bryr sig, som tycker att hållbar utveckling, solidaritet, jämlikhet och demokrati är eftersträvansvärt inte sitter och trycker utan öppnar käften och säger att det möjligt. Mer än bara möjligt, det är görbart.

    SvaraRadera
  88. Martin Gustavsson, du lär vara partiledare i Vetenskapliga partiet. Tror inte vare sig Birger eller någon annan med gröna värderingar kan tänka sig att ens fundera på ett sådant insnöat parti vars partiledare kallar islam för en sekt, som du gör på ditt partis hemsida. Bara den där inställningen till miljarder människor förpassar dig ur allt som har med grönt att göra.
    L.

    SvaraRadera
  89. Visserligen gillar islamisterna att vifta med gröna flaggor, men jag är oenig i att "grönt" i Svensk politik ska betyda samma sak som naiv, flummig, barnplågare kvinnoplågare och djurplågare.

    Att miljarder människor underlåter sig att tillbedja en religion som skär i barns genitalier, plågar djur till döds och förtrycker kvinnan och ingen vågar stå upp och säga emot dem säger allt om denna sekt.

    Att det gröna naiva flummet av tradition inte vågar öppnaa ögonen för sanningen säger allt om Sveriges gröna hjärntvättade sekt.

    Vart ska människor som ex. Salman Rushdie ta vägen när ni är färdiga med er politik?

    Jag är varken för extrema kristendomsekter eller andra religioner som inprentar ovetenskap i sina barn, men åk till ett riktigt sekteristiskt land under ex. ramadan där kvinnorna tvingas vara invirade och kom sedan tillbaka och säg sedan att du vill ha detta spektakel i ditt eget land! Jag lovar att du kommer vakna upp om du gör det.

    SvaraRadera
  90. Hej Birger. Jag förstår inte, startar du ett
    nytt parti? Vad e de för fel på ditt gamla
    Miljöpartiet, har du blivit utesluten?
    Vänligen /Gis Gustensen
    ps: Tänkte ev. starta ett eget parti före
    nästa val. Har du nåra bra tips? Namnet e ännu
    ej officiellt så de e tyvärr hemligt ett tag till: De ........ Parti

    SvaraRadera
  91. Hej!

    Kolla in Enhet. Tror de kommer få ca 0,1-0,3% av rösterna i detta val. Fortfarande mycket litet, men inte längre pyttelitet. Inte helt betydande andel av kategorin "övriga". Jag tycker Enhet är lite av Miljöpartiet 2.0. Kanske kommer det behövas startas ett Miljöpart 3.0 också, för partier verkar spåra ur när de ska bli stora. Då börjar de bli populistiska. Dock finns det en anda i Enhet att vi inte vill förlora vår kärna. Då får väljarna hellre låta bli att rösta på oss. Ett riktigt stabilt träd växer långsamt med stabila rötter. Det finns ingenting så kraftfullt som en folkrörelse. Media kan skriva vad de vill, för det finns alternativ media. Det finns en folkrörelse som tröttnat på det gamla, och på lång sikt kommer de inte kunna stoppa oss :-)

    /Gustaf

    SvaraRadera
  92. Partiet ENHET då!?
    Du behöver inte starta ett nytt parti Birger! Det du säger låter ju som taget ur ENHETs partiprogram.

    SvaraRadera
  93. det där låter ganska exakt som ENHET's visooner och tänk... och tror att de skulle uppskatta fler medlemmar :)

    SvaraRadera
  94. Enhet har en bakgrund, och kanske därmed också en dold agenda, som känns olustig och snarare är en mur än en murbräcka för många människor.

    SvaraRadera
  95. Fortsättning: ... och har företrädare som inte skulle klara en normalt hård utfrågning i t ex teve och därmed också lägga en blöt filt över frågorna.

    SvaraRadera
  96. Mycket bra skrivet och otroligt viktigt att en person med din bakgrund och position gör det. Tack.

    SvaraRadera
  97. "Det är så jag tänker när jag förvånas, förundras och till slut blir förbannad på hur partiledardebatten igår malde på i den mentalt undermåliga och politiskt inskränkta lilla burk där svenska politiker och dess journalistfölje befinner sig."

    Det går ej att lösa ett problem med samma tänkesätt som skapade problemet. Det är omöjligt.

    Därför gäller det att tänka annorlunda = nytt - ifall Wi skall kunna få någon jävla ordning på bl a nationalekonomin i Sverige. Om vad jag menar med det här.

    SvaraRadera
  98. Att investera är faktiskt ganska svårt, men jag vet att det är ett bra sätt att behålla mina besparingar. Jag är mer inriktad på att öka min inkomst nu, och det är därför jag till och med har börjat spela sport casino . Det är mycket lukrativt för mig, och framför allt är det ett bra sätt att få mig att tänka på annat än mina problem.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.