torsdag 21 mars 2013

När höger citerar vänster så blir det... grönt...

Det finns utgångar får både Reinfeldt och Löfven.
Löfven och Reinfeldt borde stanna upp, tänka lite längre tankar än de som bygger tillväxtsamhället. 

I boken Den rastlösa välfärdsmänniskan (1969) citerar Staffan Burenstam Linder (höger, vice ordförande i Moderaterna och rektor på Handelshögskolan) Bertrand Russel (vänster):

"Han (Russel) uppmanar oss att se ekonomiskt framåtskridande, som ett medel som kan frikoppla oss från den ekonomiska processen och tillåta "lättja", det vill säga lättja av den sort som uppfylls av andlig odling och utveckling. Istället låter vi en stigande produktivitet ta sig uttryck i ett växande antal tingestar som alla ställer nya krav på oss."

Burenstam Linder påpekar vidare i sin bok:

"De profana tänkare som utvecklade den ekonomiska tillväxtens evangelium, betraktade ekonomiskt framsteg som ett verksamt medel att skapa kulturellt framåtskridande... Numera har emellertid utövare av denna disciplin tappat intresset för de slutliga målen för ekonomisk tillväxt... Vi hamnar i en ny form av ekonomiskt slaveri som bottnar i en tillväxtmani som i de bokförda expansionsökningarnas namn tvingar oss att fördela våra ekonomiska resurser, inklusive tiden, destruktivt - så att vi raserar sådana naturliga grundvalar för vår existens som luft, vatten, jord, naturskönhet och vår egen arvsmassa."

Läs Fredrik, läs! Det är inte farligt...

9 kommentarer:

  1. Lurenstam Bönder var en lurig typ. Jag minns ett samtal jag hade med honom på nyåret 1980 då jag frågade honom vad export var bra till. Jag menade att export kunde vara bra för att betala import med, men Lurenstam Bönder såg export som något bra i sig, oavsett om man importerade något. Men förstår du inte, sa han, vi måste exportera!

    Jag tror Lurenstam Bönder var en gammaldags lutheran. Arbete var sitt eget värde, oavsett om man fick något ut av det eller inte. Boken var nog en ungdomssynd som han ångrade längre fram i livet.

    SvaraRadera
  2. Neoliberal Agendators mars 21, 09:12:00 fm

    På 60-talet var medellivslängden ca 70 år medan den idag är 80 år. Detta har blivit möjligt genom den tillväxt som har skett. Vi har kunnat investera i forskning och utvecklingen, tex. magnetröntgen och informationteknologi som har underlättat bearbetning och spridning av forskningsresultat.

    På 60-talet fanns inte mobiltelefon, läsplattor, billiga flygresor, digitalkameror, e-post, wikipedia, katalytisk avgasrening, möjlighet att lyssna på vilken låt man vill inom ett par sekunder, bloggar, billig el i form av kärnkraft, möjlighet att handla aktier hemifrån, krockkuddar, möjlighet att se valfri film i vardagsrummet, mikrovågsugn, bränslesnåla bilar, cochlear implantat, lätta och mångväxlade cyklar, sökmotorer osv.

    Har svårt att se det som en bättre värld.

    Att tro att folk skulle ha allt detta om världen hade stannat upp vid en BNP-nivå som är sjundedel mot idag vore naivt att tro.

    Vad vi behöver är MER tillväxt. Detta betyder dock inte att vi kan ha tuff lagstiftning mot utsläpp.

    SvaraRadera
  3. Nej, ung var han inte. 40 år, riksdagsledamot och redan på g för att bli partiledarämne.

    SvaraRadera
  4. Neoliberal Agendators mars 21, 11:25:00 fm

    "Att lyssna på liberaler är som att lyssna på religiösa, de försöker påtvinga folk sitt evangelium trots att folk inte vill ha den"

    Det är snarare tvärtom. Om ni inte vill arbeta så får ni drar ner på er arbetstid. Problemet är att ni anti-liberaler inte vi ge oss liberaler samma frihet. Ni vill stjäla våra pengar till medborgarlön, ha lagstiftning som hindrar hur länge vi får arbeta osv.

    Jag vill ha pengar så jag kan förverkliga mitt liv.

    För mig får ni gärna bo i skogen, tugga på barkbitar och riskera dö i någon sjukdom som hade kunnat botats med modern teknik (som så klart kräver kapital och investeringar).

    SvaraRadera
  5. Neoliberal Agenda: Jag tycker att du borde läsa på lite grann om indianutrotningen i Amerika och kanske även hur vi i Sverige tidigare behandlade samerna. Sedan kan du även läsa Albert Speers memoarer. Fundera på vad som skiljer indianutrotningen från Judeutrotningen om man bortser från de tekniska hjälpmedlen som Hitler hade till förfogande och som inte fanns när indianerna skulle väck.

    Henry Ford sponsrade för övrigt Nazisterna under ett antal år, vilket jag finner intressant. Osynliga händer arbetar ju enligt vissa halsstarriga åsiktsmaskiner alltid för mänsklighetens bästa. Gällde det även då?

    /P.E

    SvaraRadera
  6. Om man puffar för litteratur som hänger ihop med på denna blogg vanliga teman, är det att saluföra saker?

    Gt

    SvaraRadera
  7. Gt, nejdå. Det är spam som i första hand skall bannlysas genom den otrevliga ordverifieringen som vi helst skulle vilja vara utan....

    SvaraRadera
  8. Neoliberal agenda: Att vara tillväxtrealist behöver INTE innebära att man är emot all tillväxt. Däremot finns en stor skepsis mot tillväxt som lösning på ALLA problem ALLTID. Att tillskriva tillväxten äran för de framsteg du beskriver är att göra det lite för enkelt för sig. Västvärldens framgångar beror främst på "otillåten" oljedoping, övrig rovdrift på naturresurser, forskning och teknisk utveckling. Avigsidorna för de två första är ännu oöverblickbara. Bespara oss Sovjetjämförelser, det blir så tröttsamt. Att ett system (kommunism) är odemokratiskt, ineffektivt och misslyckat betyder inte att det andra (kapitalism) är fulländat. Tvärtom talar mycket för att även det systemet är dysfunktionellt och behöver reformeras. Att vara tillväxtrealist betyder heller inta att man är antiliberal. Att den liberala värdegrunden har ockuperats av ”högerkrafter” är mycket olyckligt då utgångspunkten för den formen av liberalism är att naturresurserna ägs av ingen och därmed ”fri” att exploatera för den som är starkast (har effektivast vapen, mest muskler etc.). Miljö och människor far långsiktigt illa av detta. Klokskap, eftertänksamhet får stå tillbaka för snabba lösningar och kortsiktighet. Utifrån en liberal agenda (kunde inte låta bli) som har utgångspunkten att naturresurserna är något som planetens invånare äger gemensamt underlättas styrningen mot ett långsiktigt hållbart samhälle ur ekonomisk, ekologisk och humant perspektiv. Den tekniska utveckling vi uppnått genom industrialismen är i många stycken positiv, men insikten om de avigsidor som den medfört gör att vi behöver tänka nytt vilket nyliberaler inte tycks klara av.

    SvaraRadera
  9. Nationalekonomiska föreningen
    Professor Lars P Syll
    20 March, 2013 at 09:51 | Posted in

    På ekonomistas kan vi idag läsa att Nationalekonomiska föreningen – “den naturliga nationella samlingsplatsen för alla personer med ett intresse för nationalekonomiska frågor” – har fått en ny hemsida. Yours truly sällar sig självklart till gratulationskören.
    video Galenskaparna & After Shave - GladPack - Trögfattarföreningens årsmöte
    https://larspsyll.wordpress.com/2013/03/20/nationalekonomiska-foreningen/#comment-4147

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.