Lördagen 16 mars
Inkonst Malmö
10.00 - 17.00
Nina Björk
Lasse Ekstrand
Roland Paulsen
Birger Schlaug
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Att vi nått "Vad-gör-vi-nu" -nivån märks väldigt tydligt i det politiska etablissemanget.
SvaraRaderaUnder lång tid har den politiska "visionen" handlat om ett primärt mål: Öka den ekonomiska tillväxten. Inga reformer som inte legat direkt eller indirekt i linje med det målet har varit tänkbara. De sista decenniet har varje litet hörn av dammsugits efter tillväxtstimulerande möjligheter för att få "luftballongen" att stiga mot nya höjder. "Ballast" som t ex strandskydd, begränsningar i skuldsättning, åtgärder för att minska klyftorna m.m.
Ändå räcker det inte för att hålla släplinorna ovanför marken. Så vad gör vi nu?
De politiska "lösningarna" är desamma. Men när all last kastats ut börjar själva inredningen och delar av korgen kastas ut - trots det kommer den hårda jorden allt närmre. Kanske dags att skrota ballongen, sparka besättningen och stanna kvar med fötterna på jorden. Då kan vi kanske få en riktigt konstruktivt och bred diskussion om vad vi ska göra nu. Men vi behöver fler som "redan" nu är tillräckligt modiga för att lyfta frågan "Vad gör vi nu?" - annars kommer en ny tillväxtballong att sjösättas i samma stund som den gamla kraschar. Vad den besättningen har för vapen kan vi bara spekulera i.
LE
À-laget på offensiv.
SvaraRaderaVad gör vi nu?! Vilken fråga?!
SvaraRaderaVi skall njuta av livet och vara kreativa utan massa onödiga prylar etc., eller "måste åka till solen"-snacket eller "måste ha två bilar".
MEDBORGARLÖN,NU!
Oj mina 4 favoritpersoner på samma gång. Ironiskt nog arbetar jag så kan ej åka till malmö och lyssna. Kommer detta spelas in? Är det planerat att ni ska tala ihop på fler orter? Mvh viktor
SvaraRaderaJag skrattar när jag läser Leif Engströms kommentar ovan. Vilket trams! Engström borde studera lite historia först och främst. Den s k utvecklingen tar alltid fart igen, efter uppehåll eller inbromsning. Det kommer nya innovationer som revolutionerar samhället, om och om igen. Och så sätter tillväxten fart. Behoven i världen och i Sverige är så enorma att de borgar för fortsatt tillväxt och utveckling.
SvaraRaderaJag har just skaffat mig en ny "smartphone", en iPhone 5, en fantastisk liten tingest. En liten, liten del av det som bär mot framtiden!
Grattis till en ny "smartphone". Den innehåller vilket de flesta säkert vet bl.a. ädelmetaller som det i framtiden kommer att bli brist på. Men visst din nya "smartphone" är "En liten, liten del av det som bär mot framtiden!" En liten del i det som skapat bristen.
SvaraRaderaVisst är det bra med lite historiekunskaper. Ekonomisk tillväxt som den ser ut idag har en mycket kort historia. Det är först efter andra världskriget som ekonomisk tillväxt för den ekonomiska tillväxtens egen skull har blivit medel, mål och mening med människans korta stund på jorden. Visst har vi sysslat med att bråka om naturresurser och hitta tekniska prylar innan dess. Dock inte med det ensidiga målet att öka omsättningen av pengar utan i första hand för att förbättra levnadsvillkoren för oss själva och den grupp vi tillhör. Kolla gärna i tidningar från början av 1900-talet och fram till 1940. Inte någonstans nämns ”ekonomisk tillväxt”. Däremot hittar man ofta tillväxtmått som refererat till den agrara sektorn. Staten hade t ex koll på tillväxten av råg, lin och sockerbetor och hur detta stämde med befolkningens behov.
SvaraRaderaDagens jakt på tillväxt styrs däremot inte av vilka behov som finns. Istället måste behov skapas så att den ekonomiska tillväxten ökar med önskvärt procentuellt värde. Således skapas med jämna mellanrum en ny iPhone # som råkar ha en livslängd som ganska precist möter lanseringen av nästa iPhone #. Något att fundera över.
Så Leifs fråga ”Vad gör vi nu” är högst relevant. I alla fall för oss som ger människan ett större värde än just det monetära.
INKONST
SvaraRaderaBergsgatan 29
214 22 Malmö
Sweden
Tel +46 (0)40-30 65 97
Anders O..
SvaraRaderaJag läser mer än gärna Leif Engströms insiktsfulla tankar. Till skillnad från dig har yttre statusprylar aldrig imponerat på mig, bara ett sätt att positionera sig som får mig iaf - att le.
Gunilla
Det är gratis inträde, men ska ni gå tid så kom i god tid, det kommer att bli fullt en bra tid före start.
SvaraRaderaHej, vill apropå Michaels Törnqvists viktiga inlägg bara tipsa om Eva Frimans avhandling i idé och lärdomshistoria (tror jag det var), där hon just tar upp hur/vad/varför ekonomisk tillväxt som mål/medel/mening förs in i den svenska politiken och utbildningen, dels av vilka personer, vad de sa, när och i vilka sammanhang/församlingar, hur de argumenterade o.s.v. Då det alltid är av värde att känna till den egentliga historien och "ha på fötterna" när man stöter på tillväxtivrare och annat löst folk ;-)
SvaraRaderaEva Friman, No Limits: The 20th Century Discourse of Economic Growth. PhD Thesis. Umeå: Umeå University, 2002. CV Eva Friman
SvaraRaderaEva Friman är förövrigt föreståndare på CEMUS, tidigare bl.a verksam tillsammans med Peter Söderbaum vid Ekologisk Ekonomi (företagsekonomisk inriktning) på Mälardalens högskola i Västerås, där Peter efter deccenier av idoga försök att få till pluralism inom ekonomiutbildningarna vid SLU (vilket dessvärre var, och fortfarande är, bovägga - då de är neoklassiska ut i fingerspetsarna där) äntligen (dock bara under några år) fick till det i Västerås.
För dem som inte kan komma, finns det möjlighet att se det online?
SvaraRaderaHmm, Er titel är missvisande - nog menar Ni löneslavar/lönejobbar - och inte arbetar!
SvaraRaderaArbetar utifrån sitt hjärta är det väl tyvär färre och färre som har råd/tar sig råd att göra...
Politruckerna pratar ju enkom om "sysselsättning" och heltidslönejobb om vartannat - och inte om det för människan så viktiga och lustfyllda arbetet.
Tycka vad man tycka vill om Adolf i övrigt, men på en punkt satte han verkligen huvudet på spiken: Att arbeta måste vara fritt!
Tom, det är arrangören som sätter rubrik... Visst måste man skilja på arbete och lönearbete. Det är naturligtvis så att arbete är något de flesta ägnar sig åt i någon form även på sin fria tid. Begreppet "arbete" definieras ju som något som ger ett värde i form av varor eller tjänster. Frågan blir då vad man menar med "värde"... Man kan väl ändå konstatera att vara hemma hos små barn, diska eller vara domare när ungarna spelar fotboll inte är värdelöst.
SvaraRaderaAnonym 11:19: Det tror jag inte, men meddelar arrangören att så är fallet så lägger jag ut en vink om det.
Jag håller med Roland paulsen i väldigt mycket. Vi arbetar alldeles för mycket, och helt i onödan. Samhället är dock på väg att förändras, och det kommer gå snabbt. Foxconn är på väg att säga upp hela sin arbetsstyrka. De har 1,2 miljoner anställda och ska inom några få år säga upp 1 miljon människor och ersätta dessa med robotar. Och konkurrenterna kommer givetvis hänga på, vilket de måste!
SvaraRaderaFör varje jobb som skapas tack vare teknikutvecklingen, så försvinner 10 !! Och det är ändå bara hur det ser ut idag. Utvecklingen går väldigt snabbt, och inom något eller några få år kanske siffrorna är 1/15 eller 1/20.
Det är väldigt små skillnader på den arbetspolitik, eller politiken över huvud taget, som idag kan genomföras oavsett vänster- eller högerstyre. De olika falangerna kan inte längre genomföra en politik som räddar det monetära systemet. Hur politikerna än gör, kommer arbetslösheten stiga (åtminstone i långa loppet). De kan inte satsa sig ur krisen, och de kan inte heller spara sig ur krisen. Automatiseringen kommer kraftigt öka, vilket vårt system inte längre klarar av att hantera (pga att automatiseringen skapar nu ökad arbetslöshet).
Politik fungerar inte längre – och det beror på att vårt nuvarande samhällssystem, det monetära systemet, inte fungerar längre – pga avstannad naturlig tillväxt. Utan ständig tillväxt fungerar inte detta system enligt hur det är skapat att fungera, oavsett om det heter kommunism, kapitalism osv. Alla dessa syskon-förgreningar ingår alla i det monetära systemet.De styrande (politikerna) kommer desperat försöka rädda ett för länge sedan förlorat system (samt försöka rädda/behålla deras gynsamma förmåner), genom att vi ska tvingas jobba/slava mer. Som om de flesta inte redan var slutkörda, sönderstressade och värre är; de flesta kommer dö på grund av stressen (ja, även Dina barn kommer drabbas, givetvis).
I samband med hur tekniken utvecklas kommer behovet av mänsklig arbetskraft minskas. Detta skapar en allvarlig konflikt, som bevisar falskheten i ett monetärt system. För mänsklig anställning konkurrerar med teknisk utveckling. Eftersom industrin prioriterar vinst kommer folk att ersättas av maskiner.
Vi har tekniken och kunnandet för att tex kunna skapa tåg som med rörbaserad maglev kan resa upp till 6400 km/h i ett friktionsfritt rör som kan gå över land eller under vatten. Tänk att kunna resa till andra sidan jorden på ca 4 timmar! Vi skulle kunna göra detta nu, om vi inte hindrades av den förlamande vinststrukturen.
Ps: jag rekommenderar att läsa Fredrik Virtanens krönika; "Vi arbetar skiten ur oss eller får inte arbeta alls" (http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article16297452.ab)
mvh /Pierre "ResursBaseradEkonomi"