Andersson och Larsson och Jansson... |
Från Rom utropas snart Habemus Papam. Från Vingåkers kan ropen skalla: Habemus parva papa! Vi har en småpåve, vi. Frågan är vilken av kandidaterna Andersson, Larsson och Jansson som skall utses.
Eller kanske snarare: Man kanske kan utse en hel liten liga av småpåvar.
Hur skall man annars tolka att ordföranden i fullmäktige Kristina Jansson (S) helst sonika säger till en ledamot: "Jag beviljar dig inte ordet mer i den här frågan". Stöd för detta kommer från oppositionsrådet Björn Andersson (M) som går upp i talarstolen och säger till den tystade ledamoten Martin Larsson från det aktiva lokala partiet (VTL). "Jag är så innerligt trött på dina interpellationer. Varje svar du får renderar tio nya frågor..."
Lustigt nog funderar inte småpåvarna över om det är så att svaren faktiskt är av sådan art att de bör rendera nya frågor. Istället: förbud att yttra sig. Efteråt kommenterar kommunstyrelsens ordförande Jörgen Larsson (S): "Vi hade bestämt oss för att säga ifrån. Det går åt mycket kraft och kostar pengar...."
Sägas skall att ärendelistorna till den lilla kommunens fullmäktigemöte är synnerligen korta. Och att frågorna knappast var av den arten att de skulle kosta pengar att svara - den interpellation som väckte småpåvarnas upprördhet handlade om beslutsunderlagen till fullmäktige.
Majoriteten i fullmäktige passade på att stoppa även andra interpellationer. En var från Pernilla Hagberg (MP) och handlade om genmodifierade varor. Den fick inte framställas... Argumentet från Björn Andersson (M): "Det här är en interpellation som ingen politiker kan ta ställning till. Hur ska vi kunna hålla en interpellationsdebatt om detta? Det här är en fråga för experter. Ta istället debatten med experterna och tjänstemännen...".
Milde Moses, politiker som ansvarar för de varor man köper in bör väl rimligen kunna ta en enkel debatt om de varor man köper in... Kan man ingenting i frågan bör man väl läsa på och i lugn och ro samtala om den. Det är liksom det som ingår i politikers uppdrag.
Kommunfullmäktiges ordförande Kristina Jansson meddelade i sitt inledningsanförande: "Tänk så mycket vi Vingåkersbor har att vara stolta över!" Javisst, tre småpåvar smäller nästan lika högt som en storpåve.
Själv bor jag, sedan 15 år, precis på andra sidan gränsen till Finspång, vilket stundom känns välmotiverat.
EXTRA EXTRA
Klicka på bilden för att nå påveriet
Kanske finner man svaret i att Vingåker är en kommun med låg utbildningsnivå, en gammal textilort utan studietradition och nu en kommun där man satsar ensidigt på outletområdet. Detta är naturligtvis tragiskt på många sätt, hade interpellationerna ställts i t ex Lund hade man med fröjd kastat sig över dom, debatterat demokrati såväl som genmodifierad mat eftersom det intresserar fullmäktiges ledamöter.
SvaraRaderaL.
Påminner dessvärre också en hel del om Mp:s interna partipolitiska miljö, erfar jag!
SvaraRaderaNär de på positioner inte förstår sin roll, samt ej behärskar området/ämnet, så händer det en massa besynnerliga odemokratiska saker och erfoderliga resurser på god kontinuerlig utbildning och idéutveckling lyser alltjämt med sin frånvaro - alltså sådan som succesivt skulle kunna förbättra situationen!
Summa summarum: Odemokratiska former, där positioner skattas högre än kunskapsbildning och kunskapsutbyte.
Det är väl inte lättare för Pernilla Hagberg (MP) att ensam ta debatten med experterna och tjänstemännen. Frågan om genmodifierade varor måste väl först förankras bland hennes kollegor dvs. politikerna. De i sin tur bör med sin kunskap förankra frågan om genmodifierade varor hos folket, vilka är politikernas uppdragsgivare enligt grundlagen dvs. chef. Chefer brukar förvänta sig resultat av sina anställda? Men folket har fullt upp med att själv agera småpåvar.
SvaraRaderaAlltså det är ett märkligt system. Politikerna är till för oss "vanliga" ändå så beter de sig som om det vore tvärtom. Heja Pernilla Hagberg någon dräng eller småpåve beter hon sig inte som. Hon vågar ta tag i svåra frågor. Man kan ju hoppas att väljarna och hennes partikamrater uppskattar det.
Lisbeth
Tänk om väljarna fick reda på att deras valda representanter - alltså i förlängningen väljarna själva - tystades på detta odemokratiska sätt!
SvaraRaderaJag skulle inte vara förvånad om en av dessa småpåvar som hade fått en fråga om bibblan svarade "Hur ska du begära att jag ska svara på detta? Jag kan ju ingenting om bocker!"
Ett välkänt fenomen är väl det där med att människor gärna gynnar de som tillhör den egna gruppen. I det här fallet handlar det om politiker som känner ett starkare släktskap med de genmodifierade organismerna än med det omgivande samhället och agerar därefter.
SvaraRaderaGMP (Genetiskt Modifierade Politiker) kännetecknas främst av att de uppträder i täta flockar som effektivt missgynnar undervegetation och intellektuell mångfald. D et är mycket svårt att särskilja dem på individnivå men det tycks finnas något slags internt symbolsystem där enkla bokstavskombinationer exponeras på olika sätt. (S) och (M) är de två vanligaste.
Friska friväxande politiker missgynnas tyvärr kraftigt i GMP-systemet på grund av deras underlägsenhet i antal. Det brukar dock visa sig att dom ofta har rätt i det långa loppet.
Hur ser egentligen den kommunala svenska maktelitens sociala nätverk ut? Denna fråga står i centrum för ett nyligen avslutat forskningsprojekt vid Stockholms universitet där maktens personliga nätverk studerats i detalj. Forskaren Gergei Farkas berättar om en elit vars politiska och ekonomiska poler står närmare varandra än vad man tidigare har trott, och om makthavare som står tätt förbundna genom både professionella kontakter och vänskapsband.
SvaraRaderaLufsen
eländigt är det, lika eländigt som när Hanna Fahl i DN som kommentar till den "orättvisa" fördelningen av nästan endast män/pojkar i finalen av Melodifestivalen, att "svenska folket måste rösta bättre nästa år"...
SvaraRaderaepic fail tycker jag om det...