Peter
Eriksson meddelade, bland annat i tidningen Riksdag och Departement i
maj 2010, att "friårsdebatten skymmer sikten för Miljöpartiet". Och att
frågan
väcker "för starka känslor" och att det är "ett ämne svårt att tala om".
Språkröret, för det parti som en gång ville
förändra samhället, meddelade lakoniskt: "Friår...Namnet är otäckt för många...".
Friåret skymmer sikten för Miljöpartiet... Vad var det för struntprat? Det är ju precis tvärtom: Friåret är en fantastisk plattform för att driva opinion för gröna värderingar!
Friåret skymmer sikten för Miljöpartiet... Vad var det för struntprat? Det är ju precis tvärtom: Friåret är en fantastisk plattform för att driva opinion för gröna värderingar!
Här på bloggen skrev jag, som kommentar till Peters uttalande: "Jag skulle med glädje kunna hålla ett föredrag om grön politik med just friåret som utgångspunkt. Synen på människan, synen på livet, synen på reell ekonomi, synen på värden, synen på vår historia och vår framtid. Men för språkröret är det ett hinder! För i h-e, räta på er gröna ryggar, bästa miljöpartister."
Nu verkar man vilja räta lite grand på ryggen, nu skall friår in i förslaget till nytt partiprogram. Om man får tro lördagens DN-debattartikel av två centralt placerade miljöpartister - gruppledaren i riksdagen, Mehmet Kaplan samt Yvonne Ruwaida, som varit huvudansvarig för partiprogramsarbetet. I det första utkastet hade man valt bort friåret. Varför tycks mig ganska självklart.
Att skriva partiprogram är en konst. En strategisk konst är att få medlemmar att uppleva att man lyckats köra över partiledningen på någon central punkt. Därför ser man till att i förslag till partiprogram utelämna några förslag som man vet att medlemmarna kommer att driva igenom. Partiledningen kan meddela att man lyssnat, kompromissat och att kongressen så småningom kan känna att partiledningen varit lyhörd. Utan att man behöver släppa något som man absolut inte vill släppa till...
Så kan man, med lite cynism, tolka att friår inte nämndes i det förslag till partiprogram som skickats ut på remiss. Alla har vetat att det skulle föras in igen. Och mycket riktigt, nu kan man meddela att så skall ske. Partiledningen har lyssnat, till och med tagit till sig de goda argument som framförts och lovar nu att driva frågan för fullt.
Man kan också tolka det som att partiet tagit ett steg tillbaka från den linje som drevs under tiden då Maria och Peter var språkrör. Jag väljer ödmjukt att tolka det på det sistnämdna sättet. Ingen grön våg än, men man ser kanske skymten av gröna krusningar.
Kanske är det så att Gustav och Åsa vågar blåsa iväg några pärlor mot Perssons efterträdare.
Birger, erkänn att också friåret dras med den ständigt återkommande arbetslinjekopplingen: då man för att kvalificera sig för friår just måste ha haft lönearbete typ heltid för att kvala in, liksom någon stackare också måste ta över detta lönearbete för ett år, eller så...
SvaraRaderaVad med alla andra medborgare som kämpar för en bättre värld, skall dem bara rätta in sig i heltidslönearbetsleden - alltså varför inte börja i andra änden, med golv, grundavdrag, medborgarlön, arbetstidsfördelning o.s.v.?
Fummelpartiet mp; i partieprogrammet var länge med medborgarlön men jobbade man på det var en annan sak.
SvaraRaderaTom, fördelen med friår är bland annat att det inte behöver kosta en krona, att alla tre inblandade parter är vinnare: arbetsgivaren, privat eller offentlig, får möjlighet att lotsa in nya på arbetsplatsen och därmed minska svårigheter vid pensionsövergångar, den som får ledigt kan förverkliga drömmar och den som söker jobb får en chans. Alla är vinnare, utom förlegade principer.Friår står inte heller i motsats till det andra du nämner.
SvaraRaderaOm man ser något positivt tycker jag man ska ge en eloge åt det, även om man är kritisk till mycket annan...Vem vet, kanske den politiskt valda ledningen kan dra sig ur tjönstemönnnens kniptång som man lärt sig nyttja under tidigare regim.
Lång väg att gå... på väg från ensidig maktpolitisk strategi till ett friskt grönt ide'parti?...
SvaraRadera"Alltid nåt, sa fan när han fick se Åmål."
SvaraRaderaMiljöpartiets lasagne börjar hyfsas till.
Bra Birger, att du påvisar risken att det ligger en list bakom partiets agerande. Det skulle inte förvåna om det till synes gröna egentligen är något annat. Vi får se vart det bär hän
SvaraRaderaFred Lane. Tack för ditt tidigare tips att läsa Erlend Moe´s Expedition L!
Men visste du att det var ett "mordförsök"?
Jag höll nämligen på att skratta ihjäl mig. Har några kapitel kvar. Hoppas dock överleva.
Gt
Birger var också en strateg. Men genom att försöka radikalisera partiet med olika väl inlindade knep. Realos trodde att han var realos, fundisarna visste att han var fundis som med realos ordval såg till att med mycket fundispolitik hålla den gröna fanan högt. Friårsidén har vi att tacka Birger för.
SvaraRaderaL.
Gt,
SvaraRaderadet som nästan tog kål på mig var avsnittet om finskans kasus.
"Tjänstemännenskniptång".
SvaraRaderaDet finns fler kniptänger: Piskan utgörs av partiernas ledande personer och deras uppgift är att få riksdagsledamöterna att göra som partiet vill utan att lyssna till folkets vilja.
Parlament är förminskade kopior av hela systemet. I toppen finns stadsministern och de viktigaste medlemmarna av regeringen med sina rådgivare. Politiska ledare talar ofta om hur nödvändigt det är att folket visar samhällsansvar. Om en riksdagsledamot tar sitt ansvar som ombud för folket får personen en rejäl skrapa ovett av partiet med beskedet att det är inte så man gör om man vill bli nominerad till nästa val. Exempel FRA-frågan.
Det kallas demokrati.
Anonym 11:53, vad har du för belägg att någon majoritet i landet gillar dina åsikter i FRA-frågan? Demokrati kan ju vara att också stå emot små talföra grupper som vill något som inte den stora majoriteten vill!
SvaraRaderaInga kommentarer om SD:s tjugofemårsfirande? Analys mottages tacksamt!
SvaraRaderaX
Jo allt det där känner jag till Birger, jag har själv argumenterat precis som du nu gör!
SvaraRaderaOch visst, inte skall man förneka det faktum att flera lönearbetare sitter ohjälpligt fast i sitt lönearbete pga att de är skuldtyngda och därav behöver inkomsterna från sitt lönearbete vare sig de längre brinner för det eller inte(nuvarande system är just ett skuldsystem) och där stödjer jag detta Friårsförslag då jag just är systemkritisk och därav har anledning att ej misskreditera de medborgare som sitter mer eller mindre ohjälpligt fast, då jag ej klandrar dem utan systemet isig som sagt!
Vad jag vände mig emot, eller rättare sagt vill kasta ljus på, är att man alltid har ett val när man prioriterar. Det är inte så att alla enskilda förslag som är ett steg i rätt riktning är att se som bra/rätt förslag enligt mig. Och detta Friårsförslag t.ex. är ju inget för dem som självmant avslutat det lönearbete som de ej längre bedömmer vara till gagn för deras egna vidare utveckling, företaget eller samhället, och därav bör innehas av någon annan som kan få utveckla sig, företaget och samhället vidare.
Jag är per se inte emot Friårsförslaget, men jag ställer mig mycket tveksam till att Friårsförslaget skulle vara det bästa förslaget för det "gröna" och samhället i stort att lägga den politiska kraft som man har på!
Jag ser Friårsförslaget allt för mycket som symptombehandling som tar energi/politiskt utrymme ifrån det att lyfta sådana förslag som i mina ögon visar på och tacklar den mycket viktigare systemkritiken och alternativen till detta system!
Till X.
SvaraRaderaDet Åkesson sa i radio om de 25 åren är väl ganska riktigt.
Han menade väl så här: SD var i början ett grovhugget nationalistparti med ett ur demokratisk synpunkt tveksamt innehåll. Med tiden omformades SD till ett demokratiskt konservativt parti.
De brunfläckade inslagen sägs ha hoppat av för länge sedan, och de rester som återstod tas av banan varefter.
Man kan ju undra, varför den nya medlemskåren inte la ner det gamla SD och startade ett nytt med annat namn.
Kanske av samma anledning som stalinpartiet SKP > VPK > V inte la ner efter "V-svängen". Man reformerade sig stället. Allt pga den stora kostnad en ny partibildning för med sig.
Gt