onsdag 2 januari 2013

Applåder för skuldsättning


Det pågår en mycket märklig debatt om den amerikanska budgeten. USA har lånat till den tillväxt man haft åtskilliga år. Och nu hoppas världen på att det skall fortsätta så. Det vill säga att statsskulden - som idag är på dryga 16 000 miljarder dollar - skall fortsätta att öka med bortåt tusen miljarder dollar per år.


Är inte det aningen märkligt att mediernas expertis inte problematiserar frågan utan snarare applåderar en fortsatt skuldsättning som om det var lösningen på USA:s och världens problem? Tillväxt på krita är tydligen lika godtagbart som tillväxt genom rovdrift på planeten. Och hur länge tror man att det kan pågå?

Eva Franchell - ledarskribent på Aftonbladet - tillhör den stora skara kommentatorer som hävdar att "om amerikanerna sattes på svältkur skulle vi alla kunna dras nedför stupet". Är det inte dags att fundera över vad som händer när skulderna växer, när effekterna av peak oil sätter in och när jakten på växande ekonomi, mätt i BNP, kör rakt in i en återvändsgränd? Hur kan man få för sig att andas ut om föraren av den globala farkosten istället för att vända om får för sig att öka farten för att försöka köra rakt igenom betongväggen vid vägens slut?

USA är inte fattigt i reell bemärkelse, även om statsskulden är monumental (103 procent av BNP, enligt US Bureau of Public Debt). Fördelningen är däremot groteskt dålig och skatterna låga - och som i andra länder härrör allt större andel av de mer välbemedlades inkomster från kapital som är lågbeskattat och därför inte bidrar till finansiering av det gemensamma. Det USA behöver är a) ökade skatteinkomster från såväl överklass som medelklass samt b) socialt anständiga men rejäla neddragningar av statens utgifter.

Hade det så kallade budgetstupet blivit verklighet i USA hade man "drabbats" av skattehöjningar och utgiftsminskningar på bortåt 4 procent av BNP. Det stora problemet med detta är inte vare sig skattehöjningarna eller utgiftsminskningarna utan den fördelningsprofil som inte minst utgiftsminskningarna hade. Att inbilla sig att man kan köra rakt genom betongväggen kommer emellertid att leda till ännu värre följder - och med demokrater och republikaner vid makten kommer det att drabba hårt utsatta människor ännu värre än vad budgetstupet skulle göra. Applåderna för den ökande skuldsättningen låter som om de kommit från avgrundsvänstern - som hoppas på att det skall gå så illa att det resulterar i revolution - eller från
väl bemedlade som hoppas det skall funka så länge de själva lever. Mitt sorgliga budskap till dem är: då får ni skynda er att kila om hörnet.

En annan tanke är att börja fundera över hur socialt och demokratiskt anständiga samhällen kan byggas utan ekonomisk tillväxt.




16 kommentarer:

  1. Äntligen någon som vrider på frågan!

    SvaraRadera
  2. Tänk att våra "folkvalda" (i alla länder världen över) och merparten av journalistkåren har missat din allra sista mening!

    Hur är det möjligt!?

    SvaraRadera
  3. Neoliberal Agendaons jan. 02, 03:24:00 em

    Keynes, vår tids husgud. USA har kört med ränta nära 0% och budgetunderskott på över 10% av BNP i snart 5 år utan att det har hjälpt...

    Men ändå tror man mer av samma vara ska fixa det. Japan har kört samma recept i två decennium utan resultat.

    "Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results."
    - Albert Einstein

    SvaraRadera
  4. Birger. "En annan tanke är att börja fundera över hur socialt och demokratiskt anständiga samhällen kan byggas utan ekonomisk tillväxt."

    Birger. Hur bygger vi socialt och demokratiskt anständiga samhällen?

    Christer



    SvaraRadera
  5. Hittade en intressant artikel om ett av de senaste försöken att försvara (marknads-)libertarianism med både ekonomiska och moraliska argument:

    http://www.bostonreview.net/BR37.6/martin_oneill_thad_williamson_john_tomasi_free_market_fairness_libertarianism.php

    SvaraRadera
  6. Tack för att du så väl formulerat funderingar som jag själv haft sista dagarna! Och var finns de ifrågasättande och självständigt tänkande journalisterna i mainstreammedia? De finns kanske inte alls...

    Stefan

    SvaraRadera
  7. Märkligt att inte Franchell pekar på att hela underskottet beror på en absurt stor krigsmakt som borde kunna bantas ner till någon tiondel eller så.

    SvaraRadera
  8. Kulturer på Jordens villkor?
    Att vi själva
    slantarnas
    slavar
    skulle
    skapa
    en
    enad
    enhet
    Jordens
    gemenskap
    som vi kan leva under
    som under ett paraply
    där vi samarbetar med varandra och
    där vi samarbetar med Jorden samt
    skapar den Jordmån som gör att
    skaparna skapar de de millioner
    kulturer som Jorden saknar!
    Och Knäpper dem på näsan med de käppar som de girigaste försöker
    att sticka i mellan ekrarna
    på Skapelsens Hjul!




    SvaraRadera
  9. Tog en kort promenad på em, gick förbi en av stadens restauranter. Tänkte att ja, sådär satt även jag mfl andra förr ibland, andra som idag har kastats ut utanför. Idag satt det två bord ca 6personar i en rätt stor momssänktlokal. Och jag känner mej som en skit, när jag blickar in på de fina de med jobben kvar, ätandes ute. Nej det är inte avund, det är vansinne med såna här grova klyftor/skillnader mellanmänskligt sett. Det gör mej ledsen, kände jag, hur vi har gjort med det här landet, och bara accepterar att det fortsätter äta ur allt det som en gång, iaf upplevde jag en högre jämställdhet, än som det är nu. Inte såg vi snett, på de som ibland stod utan arbeten, inte på det sätt jag ofta upplever vi gör idag. När riktiga arbeten fanns, för flera. Fördelningen är så fel.

    Varje dag förundras jag över hur så många kan stå för vad de gör dagligdags. Alla dessa chefer och underchefer mellanchefer och deras undersåtar, inom myndigheter, politik, banker, små och stora företag. Alla står de och ser ut som allt flyter så väl.

    Var, undrar jag flyter det så väl?
    Alla dessa så förlorade, bara de får sina löner, så kan de fortsätta ljuga för att vara säkra på sin egen framtid.

    De ler samma urskuldande leende alla, och ser ut som allting överallt bara är bra. Ingens ansvar är en farlig väg.

    När tappade de bort vad de är?
    Varför ursäktar de allting, med det är så det ser ut?

    Och ja, det måste gå att vända allt värdigare än så här.

    För så som det är nu, där några är utanför allt, och andra har givit sej själva all rätt, växer ingenting som ger något till framtidens alla barn.

    Finns ingen ände, på dåraktigheten. Obama såg knappast nöjd ut, han såg rädd och jagad ut idag. Håller med, det här som är byggt på lösan grund håller inte alls, inte länge till.

    Undergroundwork, sponsorer till sånt? Nya samhällen som växer så det knakar av sej självt, för alla som tröttnat? Skapa en landsplåga av det, istället för revolution? Kanske kan vara en väg fram, en ny början. Så de andra kapitulerar, inser hur mycket roligare liv de får av ett mjukare jämställt samhällsklimat med hänsyn till villkoren för både människor och planeten.

    SvaraRadera
  10. Som någon sa: USA:s enorma militärutgifter måste minska. Det är nyckeln till väldigt mycket skulle jag tro.

    SvaraRadera
  11. Om världen fortfar o tror att allt blir värre om USA inte får låna för välfärden, varför skulle det då inte funka i all evighet? Varför kan bankerna inte bara låna ut mer o mer, enligt Cervenka så tillverkar ju bara bankerna mer pengar hela tiden och så länge landet är betrott så måste väl ekorrhjulet kunna snurra?
    Om oljan ta slut ja de bygger de ju bara ekonomin på nåt annat, har de konstant tillgång av pengar måste de väl fixa det?
    Förklara bättre Birger för de som förstår lite dåligt. Är inte bara akademiker som följer din blogg.

    /Björn

    SvaraRadera
  12. Björn, när kineserna, som lånat ut stora pengar till USA, slutar tro på USA:s förmåga att betala tillbaka så förlänger man inte lånen. Man är itne längre betrodd, då lånar inte bankerna ut mer pengar längre, annat än till allt högre riskränta, som skall betalas och som därmed börjar utgöra en allt större del av statens utgifter. Sedan får man börja låna till att betala räntan på lånen.

    Trycker man mer pengar så blir det dessutom inflation, med inflation blir amerikanska varor ännu dyrare, då får man sälja ännu mindre och spiralen slutar i kraschlandning.

    SvaraRadera
  13. 10:15 Håller fullkomligt med dig, fördelningen av tid och pengar är helt åt skogen. Finns få observationer som passerar mitt huvud lika ofta som den. Är satt på repeat 24:7. Den ena har överflöd av tid och underskott på pengar, den andra har överflöd (jämförelsevis) av pengar och underskott på tid - men dealen uteblir. Galet.
    AK

    SvaraRadera
  14. Ska det kunna ske någon som helst förändring, så är det dags att sluta upp med att se oss människor som enbart materiella varelser. Dvs vi är så mycket mer än våra yrken, utbildningar och titlar. Det borde vara helt uppenbart.

    Björn skriver, "Förklara bättre Birger för de som förstår lite dåligt. Är inte bara akademiker som följer din blogg."

    Varför ser världen ut som den gör? Det finns gott om akademiker och välutbildade? Varför lyckas de inte "vrida siktet 180 grader..." som det skrevs om i "Gott nytt år!" Varför tycks viljan och kunskapen saknas?

    Birger skrev "En annan tanke är att börja fundera över ur socialt och demokratiskt anständiga samhällen kan byggas utan ekonomisk tillväxt?" Ska alla börja fundera?

    Många funderar just nu över det, inte minst i omställningsrörelsen. De har olika bakgrund och olika utbildning. Hur kan det komma sig att utbildning inte verkar spela någon större roll, när det kommer till livsförståelse? Finns ju massor med ekonomer som borde styrt om siktet 180 grader....??? Varför skiljer vi oss så i medvetenhet och i livsförståelse? Hur kommer det sig att man kan se in i en t.ex. uteliggares kloka ögon men skymta vansinne i en "klok" politikers som agerar lakej åt makten?

    Ja det finns en hel del att fundera över oavsett om vi är akademiker eller inte....

    Lisbeth

    SvaraRadera
  15. Birger:
    Här kommer ett filmtips http://youtu.be/VOMWzjrRiBg
    Själv hade jag stor behållning av den.

    SvaraRadera
  16. "Debt ceiling" är bara en mediecirkus för att få folk att acceptera mer nedskärningar.

    Problemet som jag ser det är att i dagens monetära system så skapas nästintill alla våra pengar av privata banker när vi "lånar" pengar av dem.

    Om ni inte tror att detta stämmer så kan ni alltid verifiera med Riksbanken. länk

    Det vill säga att om det inte finns någon skuld så finns det heller inga pengar. Den skuldbörda som ligger på folk idag och som dessutom ökar exponentiellt via räntan kan inte leda till något annat än ett kortsiktigt tänkande. Om du missar en inbetalning riskerar du att bli av med huset, eller om du har företag att det sätts i konkurs, och ditt liv raseras.

    Det är som om de flesta av oss går om kring med en pistol riktad mot tinningen. Det går inte att tänka rationellt under desssa förhållanden och det finns då heller inget utrymme över till att ta hänsyn till miljön.

    Vi måste hitta ett bättre sätt att skapa pengar på. Ett sätt skulle kunna vara på det sätt som föreningen “Positive Money“ förespråkar.

    Länk till Positive Money

    Länk till en av informationsfilm om varför det finns så pass mycket skuld

    Att en demokratiskt kontrollerad, transparent institution spenderar pengar direkt in i ekonomin utan skuld.
    Vi skulle kunna använda dessa pengar till att bygga en grön infrastruktur med ett hundraprocentigt kretsloppstänkande, betala mindre skatt och jobba mindre och på så sätt få en mer miljö- och människovänlig ekonomi.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.