Självfallet var det upprörda angrepp när MP aktivt tog upp frågan redan inför 1988 års val. Själv minns jag ironiska och lätt hånfulla kommentarer från bland annat en reporter på SVT på temat "ni förstår inte ekonomi".
Hade vi avvecklat ränteavdraget med 1 procentenheter årligen så hade vi i stort sett varit av med det idag.
Den genomsnittliga skuldsättningen bland svenska hushåll ligger idag på 2 årsinkomster. Bolåneskulden i Sverige har ökat med 72 procent sedan 2006. Nästan hela den svenska BNP-ökningen på 2000-talet skett genom att hushållen lånat mer pengar till investeringar och konsumtion.Trots att det ser ut som det gör är Anders Borg ointresserad av frågan.
Svenska staten må ha små skulder, men totalt sett - med företags och hushålls skulder inberäknade - är Sverige lika illa ute som många länder inom euroområdet. Något som också sossar och vänsterpartister - tillsammans med Villaägarnas riksförbund - tar med en klackspark, i vart fall avser man inte att verka för att ränteavdraget stegvis monteras ner. Det är häpnadsväckande hur blind man kan vara! Och hur rädd man kan vara för att den gyllene medelklassen är så urbota dum att den inte kan ta till sig argument. De borde ju åtminstone begripa att lån utan amorteringar är osunt.
MP krävde avveckling av ränteavdragen redan i sitt första idéprogram från 1981, där det kort formulerades med orden: "Skattereglerna ska ändras så att de inte längre gynnar låntagare...". När partiet väl kommit in i riksdagen krävdes, bland annat motion 1990/91:Sk627, att "ränteavdragen fasas ut i långsam takt".
Lite mer rotande i historien:
Samma ironiska och lätt hånfulla kommentarer, som mötte MP när vi ville stegvis dra ner avdragsrätten, mötte oss för övrigt när vi redan i inledningen av 90-talskrisen krävde att kronan skulle bli flytande istället för att vara kopplat till ecun, som euron då hette.
Det var först efter lång tids ekonomisk kollaps som moderater och socialdemokrater lyckades begripa samma sak: den sena hanteringen ledde till att räntan sattes på 500 procent, småföretag slaktades, arbetslösheten ökade och socialbidragen blev allt mer betungande för kommunerna.
Ännu lite mer rotande:
Apropå Näringsdepartementets och och andras festkostnader: MP skrev redan 1991 i en motion (1990/91: Sk401) till riksdagen:
"Medan den svenska grundskolan lever ett fattigt liv i nedslitna lokaler och med trasig läroböcker och lågt betalda lärare, frodas konferensverksamheten på lyxiga konferenshotell med högt betalda medverkande.... För statliga och kommunala organ är konsumtionen helt betald av skattebetalarna..."
Och lite sprillans nytt
På din tid som rör, Birger, var MP något att stödja.
SvaraRaderaTänk så bra det vore, om de nuvarande rören och resten av partiet ville ta upp den (under Erikssons & Wetterstrands spira) fallna gröna manteln. Då vet jag åtminstone en som anhåller om återinträde som MP-medlem.
Gt
Angående sponsrade läromedel. Det finns trots allt en viss nyansskillnad på borgerlig politik och rödgrön, eller hur?
SvaraRaderaMcDonald sponsrar hemkunskapsböckerna, Bankerna - samhällskunskapsböckerna osv. Det kan bli riktigt roligt med våra nya "upplysta" medborgare.
SvaraRaderaVem skall sponsra Historie och Religionsböckerna? Vi kan ju bjuda in andra länder också.
Det måste väl dessutom vara så att ett planerat och långsamt borttagande på sikt leder till lägre priser på bostäder, vilket i sin tur gynnar många som vill in på bostadsmarknaden.
SvaraRaderaMin poäng är att det inte bara finns en del förlorare på en sådan förändring, utan även vinnare.
Själva grundtanken för början, att ränteavdragen skulle göra det möjligt för mindre bemedlade att skaffa sig ett eget boende, har väl knappast stämt. Istället drev avdragen upp priserna på lång sikt.
Hög tid att vända på det hela.
Den samlade krisförnekelsen är ganska omfattande i riksdagen i stort. Det finns ju liksom en konsensus att inte säga något oroande även nu, när grannstater inte kan finansiera sin liknande politik. Men tanken bakom kanske är Socialdarwinism? Individen ska själv fatta att det är dags att lämna av egen fri vilja. I så fall fungerar det ganska dåligt.
SvaraRaderaBra Birger
SvaraRaderaRekommenderar varmast filmen:
Novemberrevolutionen, av Dan Josefsson,:
Den här filmen handlar om Sveriges okända statskupp. Den genomfördes den 21 november 1985 av en liten grupp sammansvurna och förändrade i grunden den ekonomiska politiken i Sverige.
Trots detta är kuppen nästan helt okänd av svenska folket, något jag hoppas att min film i någon mån ska avhjälpa.
Jag bevittnade själv hur hårt denna statskupp slog mot entrepenörer med lånat arbetande kapital med räntekostnader på ca 40 %, må tro att annars "väloljade- och väl intrimmade företag utan möjlighet till expansion eller att flytta till andra marknader slogs ut obönhörligen/alternativt smällde in i väggen rejält och blev märkta för livet.
Samtidigt som vissa Kapitalister med gott om kapital täljde guld, fy fan rent ut sagt!
Vgh Tom
PS Vid sidan av tillväxtekonomins negativa konsekvenser för ekosystemen så visar denna filmen väl hur denna tillväxtekonomi med dess korkade spelregler slår hårt också mot den sociala dimentionen/rättvisedimentionen!
Bra inlägg Birger
SvaraRaderaMEN jag tänker att än viktigare är att se att även hur lovvärda succesivt slopade ränteavdrag och höjda amorteringskrav är - och tämligen självklara för en mer rättvis och fungerande ekonomi,
Så, krävs SYSTEMFÖRÄNDRINGAR och såväl avskrivande av skulder som förmögenheter!
För under all den tid som löpt i denna nuvarande skuldbaserade ekonomi har ekosystemen utarmats och de sociaekonomiska klyftorna vuxit så till den milda grad - varför det att tänka sig att vi nu kan "rätta till" med hjälp av succesivt slopade ränteavdrag och amorteringskrav bara är naivt!
Den gigantiska skuldbubblan med uppblåsta skulder på den ena sidan och lika uppblåsta tillgångar på den andra, med en natur- och resursbas körd i botten måste behadlas på ett mycket mer övergripande sätt.
Statsskulder och hushållens skulder kan inte och bör absolut inte försökas på att återbetalas genom "Arbetslinjen" och mer produktion och konsumtion.
Dessutom är skulder detsamma som penningar och köpkraft i samhället så som vår sjuka ekonomi är utformad - inga skulder - inga pengar/krediter.
Helhetsgrepp & systemtänkande krävs således.
Vad är grundproblem, vad är symptom - vad kan lösas inom ramen för nuvarande ekonomi - och vad kan endast lösas genom övergripande system,förändringar?
Det är frågor som vi var och en har att analysera och diskutera i ett varmt och öppet klimat - allt annat vore oansvarligt, tänker jag
Vgh Tom
Jag kan förstå vänetrns rädsla eftersom röntes dragen ger sken av att vara viktiga för låginkomsttagare. Att detta är en myt, är en annan sak. Något annat som borde ses över är den platta kommunalskatten. Den lår relativt hårdast mot människor med liten inkomst. Var det inte mp som förr drev krav på rejält högt grundavdrag?
SvaraRaderaRänteavdragen har starkt bidragit till bobubblan och borde aldrig ha införts. Där är vi överens! Men i dagsläget, när avdragen ändå är ett faktum och bubblan har nått sin bristningsgräns, så gäller det att fokusera på vad som är viktigast.
SvaraRaderaHuvudproblemet är den enorma skuldbördan som hushållen släpar på. Att tills vidare ha kvar ränteavdragen samtidigt som man gradvis inför högre och högre amorteringskrav leder till snabbare skuldreduktion. Tar man bort avdragen så ges de skuldsatta mindre utrymme att amortera för.
Börjesson: en stegvis sänkning av avdraget, som man t ex kommer att göra i länder som Finland, är befogat om det ligger på 1 procentenhets minskning per år. Amorteringskrav bör tillkomma, men det är ju att se som ett sparande och dessutom som något helt självklart - tanken att ta lån och inte amortera är ju i sig befängd även om det nu är någon sorts standardmodell.
SvaraRaderaVi kan inte fortsätta att subventionera lån genom avdrag. Första steget togs när avdraget för ränta överstigande en viss summa drogs ner till 20 procent istället för att vara 30 procent på hela summan. Huspriserna kommer bara att fortsätta att öka om räntesubventionen ligger kvar - och därmed kommer skuldberget växa mer än amorteringarna driver berget nedåt - om vi inte markerar tydligt att avdraget kommer att trappas ner under 30 års tid till noll.
Sigrid A
"Arbetslösheten är förvisso hög!
SvaraRaderaMen vi andra lever i den bästa av världar."
Där Rothshild med privata anhang
från Israel, Storbritannien och USA och regeringar från Sverige styr världen åt helvete.
Varför i h-e låter vi Privata globala företag skapa våra pengar, och tjäna
pengar på våra bubblor, våra kriser och "Våra" krig i t.ex Libyen som i
vissa avseenden, t.ex.:
Makten och rätten att skapa sin egna pengar, skulle ha kunnat vara ett föredömme för oss själva.
Se filmen: Oktober revolutionen
THE MONEY MASTERS och filmer om Libyen!!!
Orvell 1984 (trycktes 1948)
Om igen har jag en avvikande åsikt: Ränteavdragen har gjort det möjligt att vanliga svenssons har kunnat låna till en bra bostad. Sedan har man så småningom gjort till och med en bra affär som äldre när man sålt sitt hus. Nu suckas det om att det finns många pensionerer som pga av sin förra belånade bostad är in facto miljonärer. Det är underbart demokratiskt och utjämnande i inkomstskillnadsträsket att bostaden har blivit sättet att ta sig upp.
SvaraRaderaSigrid A: Nämn inte Finland i detta sammanhang! Där har vi en HELT annan bostadsmarknad. Inga insatslägenheter eller räntesubventioner där inte! Det är ett klass-samhälle fortfarande och moderaterna som styr.
Bostadsbubbla eller att man har ordnat ett bra boende för så många som möjligt. Nu hamnar vi lite i det läget som Merkel: spara eller investsera! Ursäkta att jag inte är ekonom (det används mycket här som kunskap före andra fast Birger hånar ekonomer).Kära Roland Liden:söker alternativ kunskap! Vi kommer att fixa det!mvh Päivi RN
Terve Päivi RN
SvaraRaderaOm vi inte begriper att världen styrs av pengar som skapas av de Girigaste och Hänsynslösaste privata grupperna
på denna Jord och inte tar upp kampen mot dessa grupper så är jag rädd för att, omställningsrörelsen kommer att krossas när den blir en maktfaktor.
Nu har jag slagit, Lisbeth i kampen om att skriva långa meningar. Förlåt.
För vissa:
Ett tidigare inlägg har varit
enbart Ironi i Motsats till detta.
Roland
Till Roland: Om man klär en kapitalist (alltså en person eller en grupp som råkar ha en bra startkapital eller ett företag som är lönsamt ) till några egenskaper som "girig", "elak", "hänsynslös" osv. och sedan beskriver resten av befolkningen som god, altruiska osv. så är man på fel spår och börjar hata. Du skriver på ett annat ställe om Jesus. Jag tror inte på ett samhälle där vi alla skulle äga allt. Det skulle inte fungera! Det behövs dem som bär kapitalet och maximerar det. Om vi skulle göra det gemensamt så skulle det inte bli så mycket gjort, eller några skulle i alla fall roffa åt sig. Men det är bra med en stark stat och ett skattefinansierat system, ungefär som vi har det, Päivi RN ps. säg Moi i stället.
SvaraRaderaMoj Päivi RN
SvaraRaderaJag följer omställnigsrörelsen,
och när rätt tema kommer upp
så ska jag berätta om "kulturer"
som fungerar, och försöka
svara på VARFÖR.
Hej då. Moj?
Roland
De flesta verkar medvetna om att läget är mycket kritiskt. Men inte vad som behöver göras? Roland har en stor poäng. Han slår huvudet på spiken.
SvaraRaderaOm vi inte snart får en maktanalys dvs ett samtal om var den verkliga makten ligger, så krossas "motståndsrörelen."
Den verkliga makten, får då chansen att träda in som "räddande änglar". De kan styra upp omställningsarbetet, i den riktning som passar dem. För de går väl inte upp i rök och försvinner bara för att det ekonomiska systemet kollapsar? Nej dessa individer finns givetvis kvar och verkar på annat sätt i nya sammanhang. Därmed verkar de givetvis även i ett nytt "bättre" ekonomiskt system.
Det enda sättet att ta upp kampen är, att först förstå att dessa giriga och hänsynslösa grupper verkligen existerar?
Men det går trögt. Alltför trögt.
Därmed riskerar omställningsrörelsen att krossas.
Så en fråga till Päivi RN Vad menar du med "Vi kommer att fixa det?" Du verkar TRO att politiska partier, utan maktanalys kan fixa detta? Eller att de ekonomer som själva är en del av problemet ska fixa det?
Vi har lockats att tro att det nödvändigtvis är en lönsam affär att äga sin egen bostad. Naturligtvis förnekar människor nu in i det längsta, att så inte alltid är fallet. Men fallet blir inte mjukare av att vi förnekar verkligheten. Vi är som land högt belånade över skorstenen. Betala får man alltid, men förnekelsen gör att priset blir onödigt högt. För oss alla. Förnekelse ställer inte bara till det för den egna individen, utan även för hela kollektivet.
Lisbeth
En begränsning av avdragsrätten till ett basbelopp vore väl ganska så sunt både för den enskilde och samhället i stort, och sedan vore det ju på sin plats, för rättvisans skull med ett lika stort schablonavdrag inom isk, det där med att beskatta kapitalflödena hos småfolket är ju kommunism rätt igenom, (tycker i allafal jag).
SvaraRaderaLisbeth
SvaraRaderaVarför jag slår spikarna på huvudet
beror på att jag bl.a. är snickare
utan jämförelse!
Roland
Roland :)
SvaraRaderaLisbeth
Moi Päivi
SvaraRaderaDu skriver att du återigen har en annan ÅSIKT.
Och jag brukar göra följande analys:
Så länge som riksdagsledamöter, övriga politiker, ekonomer m.fl. fortsätter att vare sig inte kommunicera med varandra, eller ej heller utforska vad den egna åsikten bygger på för ev. fakta, värdegrund o.s.v.
Så kommer vi aldrig komma någonstans!
Först när vi tar oss bortom våra åsikter och undersöker varför vi tycker som vi tycker och därefter kommunicerar med varandra på den ev. ideologi, värdegrund, uppfattning om hur världen och samhället fungerar så kan vi komma någonstans, erfar jag.
Så, låt oss "klä av våra åsikter" för att se VAD vi bygger dem på för ev. fakta, värderingar, synsätt o.s.v.
Vgh Tom
Moi, moi!
SvaraRaderaKul att få använda lite sitt ursprungsspråk i sådana här sammanhang.
Roland: jag tycker utifrån erfarnehet, min bakgrund, för att jag är den jag är utifrån att jag är uppvuxen på 1900-talet och särskilt att jag har den utbildningen jag har) (denna analys var till Tom) att
om man nu i bibeln beskriver som Jesus som alltigenom god, Judas alltigenom som en svikare och Pontius Pilatus som en elaking så är vi var och en en sammanblandning av allt detta. Dessa krafter finns hos var och en och kan tas fram beroende på situationen. Så att leta efter dem man vill hata och dem som skulle särskilt har ställt till det hjälper inte. Bättre att analysera och lära känna sig själv och se sina egna Pilatus- och judasstunder.Man kan också märka när man själv är osjälvisk eller hjälper till att skapa något nytt.
Tidigare hade vi en diskussion om hur lufttillväxt kan bli till rejäl tillväxt . Visst är folk belånade vad gäller bostäder, i dag lite för mycket, men det har också gått bra till som hos dessa 40-talister som nu säljer sina hus.
Det finns också en ny trend hos yngre personer: man stannar kvar i sin lägenhet trots att man får barn.
Man vill inte flytta till ett villaghetto, vilket är ett hälsotecken.
Jag vet inte var jag skall skriva det men Jesus var ju i sanningen en performancekonstnär. Ibland tänker jag att han kanske inte ens dog helt och hållet när hans vänner tog ner honom från korset. Han kanske levde en tid och vi fick berättelsen om hur han återuppstod.
Men den mest psykologiskt/filosofiskt spännande delen är just judas Iskariot. mvh Päivi RN. Nu är det dags med hjärngympa.
Lån i sig behöver inte vara fel. Det är ett smörjmedel som får ekonomin att fungera bättre.
SvaraRaderaNej, problemet är på det sätt lånen kommer till, det finns inget sparande bakom. Räntan bestäms inte av utbud och eftrågan utan av statlig myndighet. Det gör att det kan uppstå för mycket lånande, vilket driver upp fastighetspriser, börsen mm. och efter tag spricker bubblan och då går vi in i en lågkonjunktur, ekonomin rättar till sig efter de reala förhållandena.
Ja, sänkta ränteavdrag skulle minska lånandet, men det är bara lindring av symptomen. Sjukdomen är det monetära systemet. Avskaffa centralbanken och inför marknadsräntor så kommer det reglera sig självt.
Roland, Lisbeth med flera: Kan det vara så att världens makthavare för ut en massa osanningar till den stora massan - som anses mindre vetande -för att på så sätt skaffa sig mer makt inom alla områden? I sina glansdagar sa Hitler: "Ju fetare lögn desto fler tror den."
SvaraRaderaPäivi kan det vara så att berättelsen om Jesus är ett påhitt och att den verkliga sanningen finns hos Vattikanen?
Är det så att manipulerares viktigaste redskap är ekonomin? Dagens banker tillåts uppfinna pengar i massor som överstiger deras egentliga tillgångar, för att sedan ta ut ränta på dem. Världens regeringar och människor drunknar i skulder som består av 'pengar' som bankerna gjort av ingenting mer än några knapptryck på en dator.
Den som inte kan betala tillbaka ränta på på de pengar som inte existerar fysiskt får finna sig i att banken kan ta hus och ägodelar som existerar.
Kan det vara så att 'Den nya världsordningen (the New World Order)' som Busch framställde det styr valutafonden (IMF) och Världsbanken?
Amschel Rothschild, en tysk bankir, grundade det som skulle komma bli den mäktigaste familjeägda bankdynastin i världen. Han sa: "Låt mig ge ut och kontrollera en nations pengar och jag bryr mig inte om vem som skriver lagarna."
I dag har så gott som varje land ett centralbankssystem som styrs av privata aktörer.
Christer
Christer, Som du beskriver det kan det mycket väl vara. "världens makthavare för ut en massa osanningar till den stora massan - som anses mindre vetande..." Det leder till kaos? Sedan kan man vara med och styra upp det kaos man själv skapat. Ja, överallt kan man vara med. Tillväxtverket t.ex. verkar finnas med överallt. Läste att Jonas Sjöstedt vill ta bort dem. Ett bra förslag!? Fast går det att bara ta bort dem? Dyker de inte upp i någon annan form? Former ändrar form.
SvaraRaderaDe svenska huhållen är högt belånade. Inte konstigt att en del väljer att likt strutsen stoppa huvudet i sanden. Men fallet blir inte mildare för det. Dessutom så drar man med sig andra. Vi har som jag personligen ser det, ett ansvar att se igenom illusioner och fiktioner. En del säger t.om. att vi människor har ett uppdrag, att vara goda förvaltare av denna Jord. Men om vi håller oss till att alla har ett personligt ansvar, så kanske alla kan enas om det? För att stoppa detta vansinne måste vi först se och erkänna att det finns...?
Lisbeth
Hej Christer,
SvaraRaderaJag tror inte att allt är så genomtänkt elakt, ja har svårt för paranoia.
Jesus har existerat på riktigt. Men det är fantasieggande att tro att han var en föreställnings/performancekonstnär. Att han också skulle ha varit Guds son ,är bara ett sätt att uttrycka sig. Amerikanerna skulle ha använt Guds man, vi kanske guds sändebud. Han hade i alla fall ett bra budskap . Skrev om performanceartisit bara för att Birger tagit upp om den där ryska tjejpunkgruppen.
Kollade efter att jag skrivit detta om performance artist på K-special repris, bara av misstag och där kom ett väldigt intressant program om en kvinna, Marina Abramovic, som just uppträdde som performancekonstnär (finns på svt-play). Mycket spännande. Människorna köade till henne som de gjorde till Jesus.
Kollade i går kväll också på finsk TV. De har en bra och pedagogisk serie om klimatsmart liv. Ungefär som programmen som försöker få ordning på folks ohälsosamma ätande, eller användning av pengar så träffade man fem familjer och försöke räta till deras energikonsumtion i form av boende, resande, mat, osv. Varför finns det inte något liknande i Sverige?
mvh Päivi RN
Päivi skriver:
SvaraRadera"Jag TROR inte att allt är så genomtänkt elakt, ja har svårt för paranoia...
Kollade i går kväll också på finsk TV. De har en bra och pedagogisk serie om klimatsmart liv. Ungefär som programmen som försöker få ordning på folks ohälsosamma ätande, eller användning av pengar så träffade man fem familjer och försöke räta till deras energikonsumtion i form av boende, resande, mat, osv. Varför finns det inte något liknande i Sverige?"
Hej Päivi
Inte heller jag tror att de högst upp, eller deras lakejjer lägre ner, eller för den delen vanligare medborgare som finner sig i nuvarande system drivs av elakhet eller ondska, till saken hör att jag nog egentligen inte alls tror på "ont" och "gott" snarare att det bara krasst är så att folks tillsynes goda eller onda beteenden är symtom utifrån hur rättvist och jämlikt de blivit behandlade, fått sina behov tillfredsställda som t.ex. det att få bidra, och utifrån vilken världsbild, människosyn och självbild som de grundar sina tankar och handlingar utifrån!
Och för mig är ovanstående OTROLIGT CENTRALT, för med ovanstående analys hamnar man typ där Ekofeminismens analys hamnar, nämligen det att ALLA på olika sätt är "offer" i nuvarande system. Det innebär att också de som t.ex. styr högst upp med mest makt och kontroll över systemet inte är elaka utan också offer på sitt sätt, kanske pga att de lever under en vansklig självbild/villfarelse - för håll med om att de inte lyckats med att styra världssamfundet med dess alla människor och ekosystem på en hållbar väg och riktning - om det nu är så, som det tycks, att de tror sig vara klokare än formerna demokrati och jämlikhet och "vanligt" folks och kulturers samlade visdom!?
Och återigen, du landar i att prata om TV-program som vi andra systemkritiker endast mer eller mindre ser på som program som försöker lösa symptom, krasst tycks det gälla också den Socialdemokrati och Stefan Löven som DU TROR på - då man mig veterligen inte hör varken honom eller annan S:are tala om att det skulle vara något problem med det nuvarande kapitalistiska systemet isig...
Således, STOR skillnad ligger i om man i sin analys landat i en systemkritik eller om man mer riktat in sig på symptom-/reformnivå.
Vgh Tom
Öar
SvaraRaderaMoi
Roland sa:
Du angriper mig, men tänk om jag i stort delar dina uppfattningar.
"om man nu i bibeln beskriver som Jesus som alltigenom god, Judas alltigenom som en svikare och Pontius Pilatus som en elaking så är vi var och en en sammanblandning av allt detta. Dessa krafter finns hos var och en och kan tas fram beroende på situationen."
Om Du vill använda mig, för att göra viktiga sanningar, till sanningar för flera så stödjer jag dig!
Hur blev det nu då!
Men jag kanske inte kan låta bli att
påpeka att mycket av det du pådyvlar mig inte är sant, därför att jag har tänkt men ännu inte skrivit, mycket av vad du skriver.
Men det finns en poäng i att vi som
tänker nästan likadant, håller liv i en vitalt samtal, som kan påverka andra!
MVH Roland
Till Roland:Jag skrev ju det till Christer! Du ville ju inte gå in i den diskussionen då det här var fel ställe. Visst kan man alltid diskutera,
SvaraRaderaTill Tom:
Jag är inte systemkritiker, jag är
på symptom/reformnivån då jag tror på det här samhället men vi måste ändra på konsumtionsmönster och på mycket annat som jag inte orkar skriva om på sena timmen.
Jag tror inte på din offerteori. Luktar unket freudianskt, psykologiserande. Kapitalägare vill maximera sina vinster, förstås,men har också många gånger vissa trevliga mål som att satsa på kavlitet vad gäller konst till exempel.
Har varit och njutit av livets efterrätt: barnvakt åt barnbarn och är aningen trött, mvh Päivi RN.
SvaraRaderaMoi Moi Päivi RN
Nu var du för trött för
att lugnt, se vad jag skrev!
Men Du är ju oftast öppen för samtal.
Om du vill missförstå mig ibland,
så kan jag påtala detta.
Men jag gillar din öppna attityd.
När den diskussion som DU vill att jag ska vara med på och som hör till dagens tema så kommer jag att vara med, om jag inte just då sitter och luktar på blommorna!
Päivi, Heippa! Nähdään!
Roland
Hej Päivi och Roland.
SvaraRaderaFundering: lö aug 18, 12.30.00 em skrev du Päivi "om man nu i bibeln beskriver som jesus som alltigenom god osv"
sö aug 19, 06.34.00 fm skrev jag mitt inlägg till bland andra dig Päivi.
sö aug 19. 11.07.00 em skrev du Päivi: "Till Roland: Jag skrev ju det till Christer! osv"
Hur kan då inlägget aug 18 vara riktat till mig Christer?
Christer
På tal om hur man hälsar..., i Finland. Det finns som tur är fortfarande olika sätt att säga det; moro, hei, heippa ,moi, terve, hi, paka etc etc.
SvaraRaderaOch på tal om onda eller goda; jag rekommenderar igen Naomi Klein´s bok Chockdoktrinen.
http://www.bokus.com/bok/9789170373879/chockdoktrinen-katastrofkapitalismens-genombrott/
Hej Tom
SvaraRaderaOm du vill förstå hur de som
skapar pengarna styr världen så
räcker det inte med din analys.
Vad Rothskild, Rockefeller och
Bilderbergruppen offisiellt säger
ger heller ingen ledtråd.
Men om du söker lite djupare, så hittar du många som vet och kan berätta om hur dessa grupper tänker och hur de styr världen åt helsefyr.
Innan du vågar se och förstå detta
så rekommenderar jag att du tänker
dig väldigt noga för.
Men vissa saker behöver begripas om
Vi ska kunna göra något åt en galen värld.
Roland
Hej nu alla,
SvaraRaderaOm ni pläddrar uppåt så skrev jag i går 19.8 ett inlägg som började med några ord till Christer. Senare i går hade Roland kopierat detta och skrivit till mig att jag hade på något sätt varit otrevlig eller så.
Men strunt samma. Vem det nu än var så tycker inte jag (jag vågar inte längre skriva att min åsikt är för då måste jag göra en analys om de bakomliggande värderingarna till Tom och jag hoppas att han förstår humor) att man kan beskriva kapitalisten som ond. De gör sitt jobb precis som myran gör sitt.
Sedan kan jag undra över vad det är som vi diskuterar egentligen?
Jag skulle vilja höra era egna berättelser om hur ni gör ett systemskifte i samhället Skall ni tvinga folk till det genom en kupp, eller hur?
Annars, ha en trevlig arbetsvecka! Päivi RN
Oj, Oj
SvaraRaderaMoi, Moi
Hej, Hej
På Jordens och framtidens villkor.
I dag går många med kloka tankar
självmant till dårhuset.
I morgon går många med kloka tankar
självmant ifrån dårhuset och
gör något vettigt tillsammans.
All tvångsfrälsning leder bara till
att de Ökända hästarna från Troja släpps in.
Det börjar med små rännilar som blir till många bäckar små sedan åar ...
Om allt sker i tid med vårt benägna
bistånd så kanske ...
Roland
Päivi skrev:
SvaraRadera"Jag är INTE systemkritiker, jag är på symptom/reformnivån då jag tror på det här samhället men vi måste ändra på konsumtionsmönster och på mycket annat som jag inte orkar skriva om på sena timmen.
Och
Jag tror inte på din offerteori. Luktar unket freudianskt, psykologiserande. Kapitalägare vill maximera sina vinster, förstås,men har också många gånger vissa trevliga mål som att satsa på kavlitet vad gäller konst till exempel."
Hej Päivi
Det viktigaste är sagt - du skriver att du INTE är systemkritiker!
Frågan är då OM du har-/vilken bild av systemet du har?
Alltså hur anser du nuvarande system fungerar, vilka är de inneboende drivkrafterna & "spelreglerna"(lagar & förordningar) och medvetna/omedvetna normer som styr?
Vad gäller "Offerteorin" så vill jag betona och förtydliga att denna min analys kommer sig utav min systemkritik(som du saknar)!
Och jag lägger ju både dem som styr och dem som kämpar i denna offerbägare, och jag gör det inte för att jag anser gemene man & kvinna som svag som faller i denna offermentalitet utan pga att detta system inte ger dem mycket utrymme för att spjärna emot då det är svårt att göra det om man ser till hur viktiga grundläggande mänskliga behov då riskerar att ej bli tillgodosedda som t.ex. behovet av bekräftelse, grupptillhörighet och olika sociala behov samt "status/identitets"-behovet vilka kan vara svåra att nå utan penningar, ja bara det att fixa livsmedel, värme och skydd kan vara knepigt utan penningar...
Vgh Tom
Hej Roland Lidén, nu har jag tänkt mig väldigt noga för - så jag undrar om du har några tips att ge på var man kan finna information om hur de som verkligen styr styr?
SvaraRaderaVgh Tom
Päivi RN "Skall ni tvinga folk till det genom en kupp, eller hur?"
SvaraRaderaVad har du för tankar kring den svenska statskuppen som inträffade för inte så länge sedan?
Lisbeth
Päivi. Svenska folket är nog för bildade, lata eller ointresserade för att göra en statskupp. Däremot blir Svenska folket "kuppade" av den så kallade regeringsmakten och riksdagen.
SvaraRaderaSveriges regering och riksdag styrs av en maktfullkomlighet som struntar i att det i grundlagen står att "makten utgår från folket". Hur ser du på detta?
Christer
Roland. Det vore intressant att få höra vad du personligen gör "åt en galen värld".
SvaraRaderaChrister
Hej Tom, Lisbeth och Roland,
SvaraRaderaJag känner inte till någon statskupp i Sverige som skulle ha skett nyligen. Min fråga syftade till om NI ,inte svenska folket, ha ideer om att tvinga på folket detta systemskifte eller skall det ske den demokratiska vägen. För övrigt har jag fortfarande svårt att hänga med på Toms grubblerier.
Jag är inte systemkritiker , jag är en grön socialdemokrat och har förmodligen varit det längre än jag har vetat. Jag tror inte på kommunism eller på några andra totalitära ideer. Jag vill hellre skapa nytt än gnälla över gammalt.
Jag är orolig för att klimatförändringarna kommer att stöpa om vårt moderna samhälle där alla har lika rätt och möjligheter. Jag hatar inte kapitaliserna eller entrepnörerna eller uppfinnarna eller andra som satsar högt för att samhället skall bli starkare och framåt.
Vi är på väg att utrota fattigdomen i delar av världen och det bli allt bättre socialt. Jag tycker att vi snarast skulle behöva göra något åt det allt mera segregerade Sverige. Jag håller med signaturen Mona som tyckte att vi /ni skulle sluta prata om tillväxt och i stället diskutera innehållet i BNP.
Nu får det räcka! God Natt, Päivi RN
Päivi RN "Jag känner inte till någon statskupp i Svergie som skulle ha skett nyligen." Finns mycket att förkovra sig i. Birger Schlaug har bl.a. skrivit om detta. "Fundering på nationaldagen." Vad anser du om att folket tvingas på ett systemskifte? Att det inte sker på den demokratiska vägen. Att vi blir "kuppade" av den s.k. regeringsmakten. Vad anser du om att vi lurats in i EU? Är det något gröna socialdemokrater diskuterar, ens vet något om?
SvaraRaderaSom Christer skriver "Svenska folket är nog för bildade, lata eller ointresserade för att göra en statskupp." Jo, det stämmer ju, därför så kan våra folkvalda politiker fatta viktiga beslut över våra huvuden. Demokrati blir istället skendemokrati.
Hoppas du blir nyfiken och forskar lite och inte hör till de ointresserades skara. Eller till dem som skrattar och ironiserar över andra som söker fakta, för att bilda sig en uppfattning om verkligheten.
Det tar inte lång tid att diskutera innehållet i BNP. BNP är ett trubbigt verktyg som inte säger någonting om ett lands välstånd. Det säger t.ex. inget om kvinnors rättigheter eller om mänskliga rättigheter. Så det är för väl att diskussionen äntligen tagit fart och breddas.
Lisbeth