Vacker match igår, Spanien - Italien. Båda går förstås vidare. Både till kvarten och till bankakuten. Europrojektet visar sig vara precis sådant som många av oss sagt. Man har haft för bråttom att bygga upp det, systemet kräver om det skall fungera mycket mer av finansunion, vilket i sin tur innebär, som Euroområdet ser ut, betydligt minskad demokrati och delaktighet.
Det som förvånar mig mest är att de som pläderade för svensk övergång till euron fortfarande uppbär status av tolvtaggare bland ledarskribenter, politiska kommentatorer och politiker. Man håller varandra om ryggen på något sätt.
De flesta som valde att inte springa gatlopp i eurons riktning tycktes se allt det som de som sprang i etablissemangets flock inte såg. Att en gemensam valuta skulle innebära så stora påfrestningar att redan stora problem skulle bli större - och att det som presenterats som ett fredsprojekt i realiteten skulle bli motor i det som snarare skulle leda fram till större konflikter. Jag utmålades på en och annan ledarsida som en idiot och EU-hatare som påstod något sådant. Tanken att det snarare handlade om omsorg om Europas befolkning föll aldrig dessa in. Springer man i flock så springer man. Så var det när vänner sprang och viftade med Maos Lilla Röda - jag föredrog att läsa den och därmed kunna vara djupt kritsik. Så är det när etablissemangen enas och viftar med sina projekt under det att de klappar varandra på ryggen - istället för att ta ett steg tillbaka, försöka tänka längre tankar och ta egen ställning.
En av de som ivrigt hejade på svenskt medlemskap i euroland var DN:s Peter Wolodarski. För några veckor sedan luftade han insikter och erkände att euron inte alls ledde till fred utan till konflikter. Godmorgon, Peter!
Sedan följde strömhoppen påpekar tidningen Fokus och skriver: "Per T Ohlsson, gigant på Sydsvenskan, beskrev valutaunionen som felkonstruerad och orsak till kristens djup." Och så citerar man Expressens Anna Dahlberg som plötsligt insett att "euron är ett fatalt misslyckande".
Värst för Wolodarski, Ohlsson och Dahlberg lär förstås vara att behöva erkänna att Jonas Sjöstedt haft rätt hela tiden. Och att gröna politiker haft rätt. Undrar hur det känns om tio år när Wolodarski, Ohlsson och Dahlberg kommer fram till samma insikter när det gäller kapitalismen som system.
Den reellt existerade kommunismen var en katastrof och det var skönt när den försvann. Men det kommer att bli lika skönt när den reellt existerande kapitalismen som system ersättas med en ekonomi där människa och miljö verkligen betyder något. Ungefär så sa jag förresten mitt sista kongresstal som språkrör år 2000 och längre applåd hade jag aldrig någonsin fått. Gustav Fridolin och Åsa Romson får gärna sno talet. Istället för att vara medspelare när det skall lekas affär med allt och alla. Gör en politisk Zlatan, var kreativ och bryt mönster.
Tiden går, och man glömmer så lätt. Men hur var det, Birger, var Wetterstrand & Eriksson positiva till € mot slutet?
SvaraRaderaGt
Klarsynt och uppfriskande. Vi har kanske kommit till en nivå i debatten då det inte längre anses bakåtsträvande att vara eftertänksam?
SvaraRaderaDN är Sveriges ohotade EU-megafon, Annika Ström Melin är dess fanbärare. Endast nu efter ett otal artiklar om behovet av att rädda euron har även hon lite smått knystat om det demokratiska underskottet i att tillsätta teknokratregeringar för att hålla EU och IMF på gott humör.
För övrigt är Peter Wolodarski poltisk redaktör och chef för ledarredaktionen.
Tack Birger för en lysande blogg.
/Andreas
Angela Merkel sa väl härom dagen att EU bör bli en stat. Valutasystemet tvingar fram en sådan. Det var väl också meningen från början, fast "Ja till EU"-sidan förnekade denna baktanke.
SvaraRaderaJättebra inlägg så jag vill ogärna gnälla, men sist jag kollade så var Gunilla Herlitz chefredaktör på DN och PW politisk redaktör... men det kanske ändrats de senaste dagarna?
SvaraRaderaAnso
Anso och Andreas, tack för berättelsen, klart han är politisk chef. Rättat i texten genom en försynt strykningar... Sent ska syndaren vakna, som sagt.
SvaraRaderaSuck, skall vara rättelsen. Ordprogrammet ville inte tillstå att det var en rättelse...
SvaraRaderaSå kul att mina två favoritskribenter på morgonen, Birger Schlaug och Johan Ehrenberg, idag har varsin text på samma tema, och med samma rubrik: http://dagens.etc.se/blogg/sent-ska-syndaren-vakna
SvaraRadera:)
Birger:
SvaraRadera"Undrar hur det känns om tio år när Wolodarski, Ohlsson och Dahlberg kommer fram till samma insikter när det gäller kapitalismen som system."
Precis som den här gången kommer dessa syndare att vakna när det redan är alldeles för sent.
"Leka affär med allt och alla". Jag ryser äv eufori av den perfekta formuleringen.
SvaraRaderaL.
BS: samma insikter när det gäller kapitalismen som system.
SvaraRadera...
Men det kommer att bli lika skönt när den reellt existerande kapitalismen ...
Ska vi uppfatta glidningen som att det är en annan sorts "kapitalism" du förespråkar?
B.
ps
11-0 ;-)
ds
Frankrike 2, England 1
SvaraRaderaUkraina 3, Zlatan 0
Ja, "Sent ska syndaren vakna" om ens alls...
SvaraRaderaVill inte påstå att Carl B Hamilton (FP) är en "Syndare". MEN när ska den mannen vakna?
Göran Greider och Carl B Hamilton debatterade euron i morse på SVT.
Hamilton verkade väldigt upprörd över att de som sagt sig "veta", inte har lösningen nu. Upprörd över att de sitter och talar om det förgångna. "Vad ska ni göra" sa han. Så faktumet att han själv är en del av problemet vill han inte diskutera. Fräckt att stjälpa över problem som man själv varit med och skapat på andra!
Göran Greider å sin sida uppträdde som om han har "alla" svar. Det ska han väl ha också. Efter att ha följt Dalademokraten under en lång tid, vill jag påstå att flera skribenter som kommenterat där gett honom många svar. Skribenter som blev hånade av flera andra. Men att han själv inte bidrog med så mycket euro/EU kritik. Det var mest en hyllning till (S). Det är bättre att vakna sent, än att inte vakna alls. Så kör hårt Greider!
Filosof är han Greider ut i fingerspetsarna. Det är något som skulle hjälpa idrotten mer och redan hjälpt den. Läste i en bok om Tommy Sandlin en känd hockeytränare och tydligen också filosof ut i fingerspetsarna. Han har studerat samurajfilosofin och införde den bland hockeyspelarna. Han ville att de skulle utvecklas som människor. Alltså att ALLA skulle utvecklas. Där har vi det igen, vikten av att kollektivet utvecklas individuellt och tillsammans.
Hur pass mycket utvecklas våra fotbollskillar som människor, när de spelar i skuggan av Zlatan...? Ja, och hur hur mycket utvecklas vi andra om vi tycker att det är okej? Idrott bör väl handla om att utveckla människor? Istället handlar det mycket om konkurrens och att vinna eller försvinna. Precis som i det övriga samhället.
Mer filosofi inom idrotten behövs?
Lisbeth
Att de håller varandra om ryggen kanske beror på ägarbilden?
SvaraRaderaJa Farfar. Så är det givetvis.
SvaraRaderaSent som vanligt: Det där att vara flockdjur: Nu pratar alla som tycker sig veta hur Europa skall ta sig ur den ekonomiska krisen att vi skall bygga och jobba oss ur den, inte spara som Sarkozin (kan inte skriva det namndet) och Merkel ville. Finns det bara en sanning i taget i den här världen?
SvaraRaderaWolodarski hoppades på att euron skulle innebära fred. Vi var många som anade ngt annat. Så är det i en demokrati. Är varsamma vad ni tror skall ersätta vrålkapitalismen. Det finns många som har upplevt motsatsen. Med andra ord: det finns inga givna svar. Svart och vitt, jag är lika trött på det som jag är på dessa TV-gubbar som tycker till om allt. Det var någon här som sade något om att hela tiden blicka tillbaka. Så är det också i soc Framtidskommision. När släpper vi fram de yngre generationerna? När skall 40-talisterna lära sig den läxan? Framtiden kan inte byggas med gårdagens sanningar, Päivi Rissanen Nilsson.