torsdag 14 juni 2012

Partiledardebatt: Lycka kan vara att inte vara språkrör...

Lyssnade lite grand på partiledardebatten igår. Har länge tyckt att Annie Lööf verkat vara från en främmande planet och det fick jag ytterligare fog för igår. Hon sa: "Det är inte politiker som byggt Sverige starkt, det är människor". Jag som trodde att politiker också var människor... Men, det är klart, är Annie från en annan planet så kanske hon är osäker på den saken.

Lycka kan vara att inte var språkrör. Särskilt på våren. Jag hade förskräckligt svårt för politikeruppdraget just under vårar, när allt börjat grönska, när solen värmde, när surret i bikuporna nästan lät euforiskt. Att då förbereda och genomföra en partiledardebatt gav mig nästan ångest. Jag längtade mest bort.

Hur som helst: Det intressant att höra statsministern fundera över hur mycket Sverige egentligen skall betala till EU, om det vill sig illa är vi snart uppe i 40 miljarder kronor. Vilket förstås är helt hysteriskt - och vad värre: det är en utveckling som är exakt den som jag och andra beskrev inför folkomröstningen när vi "svartmålade" EU-projeket som det är uppbyggt.

Socialdemokraterna verkar inne på att vi, trots att vi inte är med i valutaunionen, skall vara öppna att betala mer än idag till det svarta hål som euron öppnat.

Jag menar att man bortser från att vi redan har betalat - det skedde redan på 90-talet när Sverige valde att sanera den enorma skuld som byggts upp. Priset blev högt - än idag lider skolan och omsorgen av detta. Staten sparade på så sätt att kommunerna fick ökade kostnader för socialbidrag, för att kunna betala dessa måste kommunerna skära ner i just skola och omsorg, vilket i sin tur ledde till färre händer i vården och färre vuxna i skolan.

Det som satte igång hela denna kedja var att Ingvar Carlsson och Carl Bildt var överens om att kronan skulle vara knuten till euron (eller ecun som den då hette). MP krävde högljutt att vi skulle släppa kronans bindning till EU-valutan, för att på så sätt komma ur marknadens strypgrepp. Själv blev jag i vanlig ordning på ledarsidor kallad för oansvarig.

Men det var först när Carlsson och Bildt insåg det MP insett redan från början som Sverige befriades från strypgreppet. Man lät kronan vara fri. Men det skedde för sent. Till en socialt och demokratiskt myckt hög kostnad. Ansvariga för detta är fortfarande upphöjda namn i den svenska debatten. Trots att man faktiskt satte kniven i Sverige av ett enda skäl: man ville visa sig duktig inför sina bröder inom EU-sfären, man ville visa att man var mogen att inträda i den unionen som också omfattar en gemensam valuta.
Besvärande i debatten var att Jimmie Åkesson inte fick svar på sina frågor - det är dumt att inte svara på konkreta frågor, det ger intryck av att man inte har några svar. Och det finns faktiskt svar: men så ge dem också!


9 kommentarer:

  1. Hur borde då Åkessons frågor ha besvarats?

    SvaraRadera
  2. Bra att få en påminnelse om hur det var under 90-talet, det kostade på att röja upp.

    SvaraRadera
  3. Lööv sa dessutom att gymnasieelever som lärt att bli entreprenörer har skapat tiotusentals jobb... Får man säga vad man vill???

    SvaraRadera
  4. Jag har en fråga:
    Båda sidor, alliansen och oppositionen har ju full sysselsättning som sitt viktigaste mål. Det betonas alltid. Vad är då NAIRU?? Det ska ju vara en nivå på arbetslösheten som är "önskvärd", på ca 6-7% Eller hur?? Kanske kan du Bifterieerger svara på det här?

    SvaraRadera
  5. :D

    Men lite synd om politiker är det faktiskt.

    Här i Holland passade på att ha nyval (eller om det var vanligt val, vet inte...) i maj förra året, och höll på hela sommaren med att försöka bilda regering. Alltså; ingen semester.

    Den regeringen höll ungefär 10 mån. Nu ska de ha val i september, med den följden att sommaren får ägnas åt valkampanj. Alltså; ingen semester i år heller...

    Tur att man inte är politiker.

    SvaraRadera
  6. Skulle svaren till Åkesson ha varit genanta för de andra, månne, därav tystnaden?

    SvaraRadera
  7. Anonym 05:31 - Nej, det tror jag faktiskt inte. Men jag saknar rena svar som innehåller tre ingredienser:
    a) Istället för att motivera invandringen med att det gynnar svensk ekonom vore det klädsamt om man påtalade att även om det inte gynnade svensk ekonomi så har vi i vår del av världen ett ansvar. Och vi bär till och med på en skuld eftersom så mycket av vår välfärd beror på att vi sålt vapen, stött diktatorer, missbrukat billiga arbetskraft i andra länder, spritt koldioxid som nu hårdast drabbar materiellt fattiga delar av världen.

    b)Inte försöka prata bort att ökat antal människor som vill ha jobb som inte finns innebär att det blir press på löner, krav på sämre villkor och missbruka av människor - och att detta måste åtgärdas med strikta regelverk. Här är det bara Vänsterpartiet som verkligen driver på. Det hedrar dem. Den borgerliga regeringen, med sossarna i slappt släptåg, har röstat emot ett socialt protokoll inom EU som skulle innebära att kollektivavtal skall gälla i Sverige oavsett varifrån man kommer.

    3)Invandring och utvandring är en naturlig del av en värld som på många sätt krymper, kulturkrockar uppstår på ont och gott, det leder till både möjligheter och problem - till och med att flytta från Stockholm som varande en nollåtta till landet skapar kulturkrockar.

    4) Vingåker, som är den tätort som ligger närmast den by där jag bor, hade varit en nästan helt död tätort utan invandrare som håller igång restauranger, kiosker, småaffärer som konkurrerar med ICA och Coop. Mångfalden bland människor upprätthåller också mångfalden inom näringslivet. Vingåker centralort var på väg att helt somna in för ett antal år sedan. Och så ser det ut på många, många ställen.

    SvaraRadera
  8. Anonym 02:10 - Nairu (Non-Accelerating Inflation Rate of Unemployment) ligger för Sveriges del på 5,5 procent för tillfället, enligt Konjunkturinstitutet. När regering och opposition talar om att målet "full sysselsättning" så är det förmodligen tom retorik när det kommer från både regering och socialdemokrati. Ner till just 5,5 procent kan man nog tänka sig, men lägre tal ställer till problem för de som anammat själva iden. För övrigt var den en socialdemokratisk regering (Ingvar Carlsson) som var den första i Sverige att anamma idén i praktisk politik.

    SvaraRadera
  9. "Socialdemokraterna verkar inne på att vi, trots att vi inte är med i valutaunionen, skall vara öppna att betala mer än idag till det svarta hål som euron öppnat.
    "

    Socialdemokraterna verkar vara inne på? Regeringen, med opposition har sagt "ja" till mastodontprogram som Horisont 2020 och Erasmus för alla, vilka kommer att höja vår EU-avgift med 10 mdkr. Det står svart på vitt i EU:s förslag de skickat till regering o riksdag. Jag verkar vara den enda som läst pappren och förstått vad som står där. Och regeringen förståss, de är positiva till programmen men säger sig motsätta avgiftshöjningen. Men programmen kommer att kosta, det vet de som läst dokumenten.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.