fredag 1 juni 2012

Paneltupp

Jaha, dags igen för Nyhetspanelen. Förra gången jag skulle vara med fick jag lämna återbud, var i Frankrike.

Vandrar i vanlig ordning en extra tur genom Östermalm, från hotellet med de många böckerna och den fina frukosten jag inte hinner smaka. Regn. Undrar om det blir samtal om MP:s kongress, eller om det är för ointressant. Det lär i alla fall inte bli något om hur SVT:s nyhetsankare jamsar med så fort det gäller intervjuer om tillväxt, och hur sanslöst svårt de har för att knyta ihop olika ämnen. Som när ett ankare plötsligt jublande fnittrig intervjuar en man från Tillväxtverket som berättar hur mycket turismen ökar i Sverige och Europa och världen utan att ens med en antydan lyckas problematisera det hela genom att sätta denna utveckling i samband med klimatfrågan. En fråga i taget, en fråga i taget, en fråga i taget - det verkar vara själva grundtesen också för public service...

21 kommentarer:

  1. Ja, Birger. Nog är det så att de flesta "jamsar med så fort det gäller intervjuer om tillväxt". En politik som basuneras ut från EU.

    Finanspolitiken är politikens hjärta, ett hjärta som blöder när politiker med fler banar väg för att centralisera mer makt och ekonomi till EU.

    Sverige och Sveriges medborgare har genom historien visat att vi av egna meriter och kraft klarar att stå på egna ben. Men i efterdyningarna av andra världskriget har maktens förespråkare banat väg för nuvarande Svenskt EU-medlemskap.

    Det innebär att Sveriges politiker och medborgare anses vara inkompetenta till att fatta egna beslut över inhemska tillgångar och resurser.

    Ett Nej! till överstaten EU kommer att visa att Sveriges medborgare av egen kraft åter kan stå på egna ben!

    Birger. Du som har inflytande och möjlighet att göra rösten hörd genom media: Varför lyfter du inte frågan kring EU:s "fördummande" och förgörande politik som sägs vara ett frihetsprojekt?

    Krister

    SvaraRadera
  2. Instämmer i det Krister skriver!

    Hur många ledamöter ska det sitta i riksdagen var en av frågorna. 249
    är också väldigt mycket sa du Birger. Bra! Men jag önskar att någon sa, att med nuvarande politik vilken är EU:s politik behövs bara ett par stycken. Det finns siffror som säger att 80% av besluten i riksdagen bestäms av EU. Vet inte om dessa siffror stämmer. Men de säger iallafall en hel del om var makten ligger. Så vad ska vi med alla dessa ledamöter till?
    Krister skriver om "En politik som basuneras ut från EU"...Inte en politik som basuneras ut från riksdagen. Så min fråga till Birger är, hur långt vill du "banta ner" antalet riksdagsledamöter till? 249 ÄR "väldigt mycket" vad är då rimligt?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. Idag kändes allting väldigt familjärt.

    - Ja, Assange larvar sig och har skadat Wikileaks.
    - Ja, Mona Sahlin kandiderade till fel syssla, men borde kunna klara av någonting annat.
    - Ja, Sverige har för många riksdagsledamöter.

    Att människor med olika ideologier kan vara överens om vissa saker är utmärkt, men det vore bättre TV om det brann någon gång.

    Orkar du vara kvar i en så familjär miljö?

    Kan du förmå programledningen att välja ämnen som inte inbjuder till så mycket familjaritet?

    SvaraRadera
  4. Fred: Jo, dagens ämnen var vi ganska eniga i. Redaktionen hade nog förväntat sig att jag t ex försvarat antalet ledamöter i riksdagen, eftersom MP nog gör det. Man kunde kanske förväntat sig att Tuve hade gått hårdare åt Sahlin. Men när man hoppar ur förväntade roller spricker det när tre kloka (hrmmm) figurer samlas... :-)

    Lisbeth, vore nog inte så bra att skära mer än till 249 - sim förvisso är många - med tanke på att EU:s framtid är osäker. Sprängs euron måste man välja väg: antingen mer överstatlighet eller mindre. Vid det sistnämnda vore det kanske inte bästa strategi att ha avlövat riksdagen så mycket som kan se rimligt ut idag att göra.

    Krister, tror nog att ett avlövat EU, som ägnar sig åt att lägga lägsta nivåer när det gäller miljökrav,.. miljöskatter, kapitalskatter etc förutom att underlätta att studera och röra sig inom Unionen, kan vara ett mycket bra EU. Euron skulle också fungerat om den införts när/om Europa blir mer jämlikt och kraven vuxit fram underifrån äv rationella skäl. Tror jag.

    SvaraRadera
  5. Birger,
    oenighet hjälper oss tittare att utveckla våra tankar.
    Jag vill inte att mina licenspengar ska gå till eniga debattprogram.
    Ska panelen fortsätta vara så pass enig borde man - som i riksdagen - krympa formatet.
    Två personer borde räcka - eller en. Då skulle man inte längre behöva någon programledare.
    Du skulle kunna sitta med en hög tidningar och tycka till. Då tror jag att vår public service skulle vidgas långt bortom "en fråga i taget"!

    SvaraRadera
  6. Först är resande dåligt (dagens inlägg om turism).

    Sedan är resande bra (dagens kommentar): "att underlätta att studera och röra sig inom Unionen, kan vara ett mycket bra EU"

    En fråga i taget, en fråga i taget.... ;-)

    Vilket får mig att tänka på Valterssons klimatgalna text i boken Tänk grönt där hon lovordar resande något makalöst.
    AK

    SvaraRadera
  7. Birger, tack för ditt svar jun 01, 09:10:00.

    Jag blev inte klokare av ditt svar på min tidigare fråga 01,07:13. Du skriver att du tror. Peronligen utgår jag från vad som händer i verkligheten.

    Om vi ser på vad som händer i dag så förlorar de enskilda nationerna och den enskilde individen allt mer makt över att fatta egna beslut. Makten övertas allt mer av jättelika handelsblock t.ex. EU.

    Inom EU är starka krafter i rörelse för att skapa en enda valuta och en enda centralbank. De ingående delarna i programmet hålls fortfarande åtskilda, men när tiden är mogen förs de olika delarna samman.

    Olika avtal öppnar för fri världshandel och vi kan fundera över om det är ett syfte som handlar om att försvaga och ta bort förmågan för nationerna och individen att fatta egna ekonomiska beslut.

    Den som är uppmärksam ser hur kaoset ökar över Europa. EU sägs vara ett globaliseringens frihetsprojekt. Men var ligger friheten i att t.ex. bonden själv inte får bestämma över sin åker, odling, djur- och mjölkproduktion?

    När det gäller jämlikt anser jag att vi människor och länder med olika kulturer inte ska bli jämlika. Dessa kulturer har säkert ett syfte för de olika folkens utveckling i länderna och för ländernas utveckling. Däremot ska vi människor vara jämställda med varandra. Frihet och globalisering fungerar utan att överstaten EU dikterar villkoren.

    Krister

    SvaraRadera
  8. Krister och Den som vill...

    EUROBOND är en mycket otrevlig form av skuldsättning där
    EU-länderna binder ris åt egen rygg, när de inte förstår att det är en SAMHÄLLSANGELÄGENHET av allra största vikt att under ordnade former,
    skapa sina egna pengar i stället för att skuldsätta hela befolkningar
    genom att låta bankerna ur intet, skapa digitala pengar som ”vi” lånar.

    Det hela är osannolikt korkat!
    Om vi ska kunna ställa om till en hållbar framtid så tror jag,
    att vi själva måste styra över vår ekonomi och absolut inte
    låta den vara i händerna hos de girigaste på vår planet.

    Roland

    SvaraRadera
  9. AK, jo den bjöd jag på. Med röra sig menar jag studera, flytta och arbeta. Inte pendla, även om tycker betydligt mer illa om pendling 30 mil inom Sverige än 5 mil mellan orter i Tyskland och Österrike... Landsgränser är ett elände... Tanken att det är bättre att köpa svenskt än att köpa närodlat från andra sidan en landsgräns har också sina sidor...

    SvaraRadera
  10. Krister, jodå, jag ser också vad som händer. Det gör att jag blir allt mer osäker på vad som skall hända...

    Hela europrojektet bygger egentligen på en gemensam ekonomisk politik. Med en gemensam centralbank, en gemensam finanspolitik.

    SvaraRadera
  11. Fred, visst, tanken är att det skall ramla ut en blå, en röd och en grön variant att fundera på. Det tog lång tid innan grönt kom med... Insikt finns nog i red att dagens frågor blev fel...

    SvaraRadera
  12. Birger. Så de ska sitta där utifall de kanske behövs senare? Utifall det blir mindre överstatlighet.
    EU:s framtid är osäker så de ska få sitta där och "häcka" just nu?

    Undrar om riksdagsledamöterna inte gärna vill tro att de alla behövs just nu och framförallt, så vill de säkert att vi ska TRO det. Vilket ramaskri om alla inser att de inte gör det. Det är det jag vill peka på. Man sågar inte gärna av den gren man sitter på. Det pratas ju om röd, blå, grön politik mer än om den politik som faktiskt gäller nämligen EU:s politik, som innebär fullständig privatisering och avreglering.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. Lisbeth, förstår hur du tänker, och visst är fördragen och riktningen såsom du skriver. Å andra sidan: skatter, socialförsäkringar, barnbidrag, ganska många regelverk ligger fortfarande på nationell nivå. Och besluten bör tas äv en församling där även förhållandevis små partier får in ett tiotal ledamöter. Utskotten bör bli färre, motionsmöjligheterna regleras så att man inte varje år kan lägga motioner om allting. Då klarar man jobbet mycket väl med hundra färre ledamöter än idag.

    SvaraRadera
  14. Hur tar man sig bäst till Frankrike? Per bil, tåg eller flyg?

    SvaraRadera
  15. Birger, jo och det är ju "riktningen" som vi bör uppmärksammans på. Innan det är försent. Det som "fortfarande" ligger på nationell nivå bör få fortsätta ligga där. Om politikerna inte vill avreglera sig själva. Så blir det till sist med EU:s politik vilken är vår politik. Men jag undrar hur många som tänker så.

    Ang. "motionsmöjligheterna" så finns det en blogg som bekriver dem alla :) Det kan vara riktig "rolig" läsning. Brukar läsa där om jag vill få ett gott skratt. Ja man förundras. Visst skulle de en del, göra större nytta som t.ex. läxhjälpare i skolan. Det motioneras friskt om allting.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  16. Anonym 03.39: bäst är per tåg förstås.
    Lisbeth, håller med.

    SvaraRadera
  17. Såg nyss panelen. Herre min skapare så söt....

    SvaraRadera
  18. Även om vi, självklart tycker helt olika i vissa frågor, så välkomnar jag varmt din medverkan i programmet. Du är en fritänkare, det kan ingen ta ifrån dig.

    SvaraRadera
  19. Vilka vissa frågor?

    SvaraRadera
  20. Krister skrev. "När det gäller jämlikhet anser jag att vi människor och länder med olika kulturer inte ska bli jämlika".

    Det vi ser är likriktning. Alla ska vara så lika som möjligt. Det är en omöjlighet, vi är olika och ska så vara. Olika kulturer har säkert ett syfte precis som Krister skriver. Ta t.ex. EU:s syn på vad en skog är. Enligt dom bildar ett par träd en skog. Det skiljer sig från vår syn på vad en skog är. Även om många nu anammat denna syn. I "jämlikhetens" namn skövlas det alltså friskt. Är det att tillvarata olika kulturer? Är några EU byråkraters syn på hur det ska vara jämlikhet? I så fall betackar jag mig för denna "jämlikhet."

    Lisbeth

    SvaraRadera
  21. Krigen går före miljön för svenska politiker.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.