Jaha. Eller om man skall säga: haha. De urbana medierna - tidningar, teve och till och med radions Studio Ett med uppbackning av kulturredaktionen - förvånas, förskräcks och till och med småäcklas över att det kan kläckas kycklingar ur ägg. Så har nämligen skett. Ur ägg köpta i affär har, efter det att äggen lagts i en äggkläckningsmaskin med rätt värme och rätt fuktighet, några små kycklingar knackat sig ut efter stipulerad tid. Vilket föranleder SvD att meddela förskräckta läsare att "det är helt naturligt...".
På tågresa från Stockholm talades det igår, på andra sidan gången, med undrande röster och märkliga frågor om detta fenomen från uppenbart urbana stackare som, precis som tolvtaggarna bland reportrarna, lever så långt ut i utanförskapet att de inte har grepp ens på hur ägg och kycklingar hänger ihop. Tidningen Fri köpenskap - som inte gillar Coop - meddelar till och med i rubrikform att äggen var Coop-ägg. Allt för att skrämma urbana till privathandeln istället... Vi som vet hur det hänger ihop - och som slipper leva i det mentala utanförskapet som lätt skapas i traditionella urbana lattemiljöer - kommer väl snarast att köpa äggen på Coop i fortsättningen. Där tar man tydligen in ekologiska ägg där hönsen har fått leva hyggligt hönsliv i flock med tupp.
Så långt har vi alltså kommit från den naturliga verkligheten att det uppfattas som skrämmande och konstigt och främmande att hönsen får gå i flock med en tupp som befruktar äggen. Hur går det till, fnittras förskräckt i radion... Nåja, när jag var språkrör första vändan 1985-88 så hade vi en utmärkt och engagerad partisekreterare som hälsade på hemma hos språkröret en vacker sommardag, han studerade fåren, odlingarna och hönsen. Han undrade hur det kunde bli ägg utan tupp. För den gamle tuppen hade fallit ifrån, och en ny vara visserligen på ingång men hade inte introducerats i hönsflocken än. Så även bland de bästa av urbana miljöpartister brister det ibland... (Precis som mänskliga honliga varelser har hönan ägg att leverera oavsett tillgång till hane).
Den ofta totala brist på förståelse och kunskap för naturen och livsbetingelserna som kännetecknar inte minst politiska journalister och många ledarskribenter medverkar till att den politiska debatten nästan helt handlar om sådant som har med samhället att göra - utan att sätta detta i någon sorts relation till naturen, de reella livsbetingelserna och de planetära processerna, som är förutsättningar för det liv vi lever. Det förklarar också varför skogen och jorden får behandlas som den gör utan att det blir debatt om det.
När Zaremba skrev sin utmärkta serie om skogen i på DN-kultur så var det en välgärning, att kulturredaktören tog in denna serie var gott. Men det var egentligen ingenting nytt han skrev, det var en redogörelse för hur skogen förvandlats till timmerplantage i en tid när de urbana journalisterna inte kan skilja på skog och timmeråkrar. Samma mediautrymme skulle behövas när det gäller hur vi förvandlat jordbrukslandskapet som idag är mer onaturligt än naturligt och som satts under förmyndarskap av en jordbruksminister som är en lika stor katastrof för jorden som för skogen. Därmed inte sagt att socialdemokraterna skött det bättre. Det är sossarna som dragit igång eländet. De kom för länge sedan så långt att vi inte längre kan oroa oss över att IKEA tar svenska urskogar utan får bedriva rovdrift i Ryssland istället. I Sverige finns inga urskogar kvar. Till och med gammelskogen är på utgång. Allt medan vi har en jordbruksminister som ser riktig skog som ett hot. Trots att han inte är urban.
Den urbana dominansen i debatten förklarar förstås varför nästan ingen presskonferens om politik kopplad till skog och jord besöktes av politiska journalister. Trots att det är gröna ytor som utgör grunden för hela vår välfärd och hela vår ekonomi. Och trots att den viktigaste ekonomiska formeln är denna: 6 H2O + 6 CO2 + ljusenergi → C6H12O6 + 6 O2
Jo, jag är själv urbant uppväxt och känner mig halvurban, men inte ett dyft mer än halvt urban, mer än så riskerar man lätt att hamna i det verkliga utanförskapet...
Birger, du belyser många viktiga saker och det du skriver i denna tråd visar hur okunniga många av oss är.
SvaraRaderaI Ecuador finns det kloka människor. Där har den nya konstitutionen som antogs i en folkomröstning 2008 omvandlats till domstolspraxis.
Enligt grundlagen har naturen en konstitutionellt lagstadgad rätt till att existera, fortleva samt bibehålla och reproducera sina vitala cykler, strukturer, funktioner och processer i evolutionen.
Lagen slår fast att vem som helst har rätt att resa talan i en domstol å naturens vägnar om någon av naturens rättigheter hotas.
Människan har rätt till ett gott liv med utgångspunkt i att ett sådant gott liv endast kan utspelas i ett hållbart samspel med sin omgivning där naturen och människan existerar i ett ständigt evolutionärt samspel med ett perspektiv på människan som att hon redan finns i naturen och är en oskiljbar del av den.
Krister
"Trots att det är gröna ytor som utgör grunden för hela vår välfärd och hela vår ekonomi." Precis det försöker jag köra ner i halsen på folk som fortfarande tror att gröningar "bara" värnar miljön och blundar för människan. Om man bortser från det gröna - grunden för allt liv - vilka är det då som egentligen är enfrågepartier...
SvaraRaderaBra skrivet, och kommenterat!
SvaraRaderaBar skrivet! Jag reagerade också på den där fnitterförjusta rapporteringen i radion.
SvaraRaderaAre you suggesting that Sweden's townies know nothing about the chicken race?
SvaraRaderaRun, Fred, run. :-)
SvaraRaderaJag är också en grön urban. Vars sakkunskaper inte återfinns i naturens livsbetingelser (det där med ägg, blommor och bin känner jag dock till :-)). Däremot bor det jag brinner allra mest för där. Respekten för allt liv, för grunden till allt liv. Min enorma tacksamhet för att jag får leva på den här planeten en stund. Allt den gör för mig och det jag kan göra för den. Betraktar mig nog som idealist och naturen sätter jag högre än allt annat. Vördnaden för planeten är antagligen min motsvarighet till religion. En form av underkastelse. Men inte av rädsla, utan av kärlek, respekt och tacksamhet. Tar knappt ett steg eller andetag utan att automatiskt och mer eller mindre omedvetet fråga mig vad det innebär för planeten. Låter säkert tungt och prententiöst, men så ser jag det överhuvudtaget inte. Mer som en inre evigt pågående kärleksfull konversation med den gröna skapelsen. Om rätt och fel osv. Detta har pågått så länge jag kan minnas, långt innan jag var medveten om något miljöparti. Ändå blev inte naturvetenskapen min gebiet. Märkligt. :-)
SvaraRaderaAK/12.42
Gamla besvikna centerpartister från landet och akademiska miljöpartister från stan skulle kunna ruva ihop, lära sig av varandra och kanske kläcka fram någonting smart.
SvaraRaderaCenterpartiet centralt har kapat sina lantliga rötter och miljöpartiets asfaltbarn har ingen erfarenhet av naturen på landet
Det ligger någonting i detta med besvikna centerpartister (och dito miljöpartister).
SvaraRaderaCenterpartister må vara besvikna på sitt partis kärnkraftspolitik. Men likväl har de ej något emot jordbruk, som är allt annat än ekologiskt. Hoppas dock att undantag finns.
Hear, hear!
SvaraRaderaPå menyn ikväll: Hemslaktat lamm.
Till de urbana som drabbats äv det stora utanförskapet bör nog sägas att lamm icke kan dyka upp utan att ägg befruktas...
RaderaFörr när vi åt ägg, köpte vi helst ägg från spätthöns. Ibland var där en slemmig tafs i gulan. Kunde det vara fostret?
SvaraRaderaVi slukade alltså fostret...usch, va äckligt!
Om anonym - varför alla anonyma?? - 08:59 åt ägg med tafs så hade ägget börjat ruvas så att fostret hunnit utvecklas i rätt värme och rätt fuktighet under den ruvande hönan.
SvaraRaderaMicke
Ja, nu borde vi väl alla kräva att hönor har rätt att leva ett naturligt fullvärdigt liv. Även tuppar förstås :) Djurens rättigheter talas det inte mycket om. Sigtuna kommun vann målet i kammarrätten om djurtransporter inom EU. Sedan blev det tyst... En jätteviktig vinst och media är knäpptysta.
SvaraRaderaBra Birger! att du skriver om att debatten om vikten av vår skog måste lyftas. "Trots att det är gröna ytor som utgör grunden för hela vår välfärd och hela vår ekonomi". Debatten om vikten av vår skog och odlingsbar mark för framtida behov måste lyftas. Ett land som säljer ut sina naturresurser är/blir ett fattigt land. Ja, den urbana dominansen i debatten förklarar varför journalister är ointresserade av att lyfta frågor om vår jord och skog. Tack för att du lyfter dessa frågor Birger.
Lisbeth
DN idag "Kritiskt för skogarna även i Stockholms närhet."
SvaraRaderahttp://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/kritiskt-aven-for-skogarna-i-stockholms-narhet
Det var väl Rousseau som hyllade det lantliga livet framför det urbana.
SvaraRaderaStaden är en sjuk företeelse, kan man tycka, eftersom där skapas så mycket elände, både socialt och miljömässigt.
Bättre då med byn. Människorna är antagligen avsedda att vara sociala, att hjälpas åt, och då är nog byn en idealisk enhet.