onsdag 27 juni 2012

Almedalsveckan

Tid: Måndagen den 2 juli.

Plats: Studentcentrum, Högskolan på Gotland.

Arrangörer: Bland annat STEG 3 samt Gotlands Högskola.

 Seminarierna kommer att livesändas via www.hgo.se/almedalsveckan.


8.20-9.20 Fungerar ett samhälle som inte kräver tillväxt?

Medverkande: Samtalsledare: Birger Schlaug, författare och debattör, Steg 3. Anders Wijkman, rådgivare Stockholm Environment Insitute SEI. Andreas Bergh, forskare nationalekonomi, Lunds universitet. Anna Borgeryd, konfliktforskare och styrelseordförande Polarbröd.




9.50-10.40 Kan ett tjänstesamhälle göra tillväxt hållbar? 

Medverkande: Carl Schlyter, EU-parlamentariker, Gruppen De gröna i EU-parlarmentet. Anders Wijkman, rådgivare Stockholm Environment Insitute, SEI.



11.00-12.00 Arbetstidsförkortning - begränsningar och möjligheter

Hur länge vi arbetar är en mycket komplex fråga som berör en mängd viktiga samhällsaspekter - sysselsättning, tillväxt, miljö, folkhälsa, konkurrenskraft, teknikutveckling, fritid etc. Genom en rad snabba intervjuer med experter försöker Birger Schlaug skapa en helhetsbild.

Medverkande: Birger Schlaug, författare och debattör, Steg 3. Andreas Bergh, forskare nationalekonomi, Lunds universitet. Birgitta Olsson, forskare och lektor i service management, Lunds Universitet. Mats Essemyr, Utredare, TCO. Carl Schlyter, EU-parlamentariker, MP.


12.20-13.30 Istället för BNP - hur mäter vi välfärd?



Medverkande: Rebecka Carlsson, språkrör, Grön Ungdom. Per Bolund, ekonomisk talesperson, MP, Per-Arne Nilsson, avdelningschef Miljöförvaltningen, Malmö stad.



I övrigt deltar jag på bland annat i följande:


Efter Åsa Romsons tal, måndagen den 2 juni
Samtal med Kent Persson, moderaternas partisekreterare
Arrangör: Newsmill
Lokal:  Tage Cervins g 3 B - alldeles vid scenen



 Tisdag 13.00 - 13.45
Vågmästeri
Arrangör: Riksbankens jubileumsfond
Lokal: Joda Bar, skeppsbron 24
 Seminarium med Birger Schlaug och Björn Söder, partisekreterare för SD, samt forskarna Katarina Barrling Hermansson och Ann-Cathrine Jungar. Moderator: John Chrispinsson

Onsdag 07.43 Stora scenen
Direktsändning Gomorron Sverige, SVT



20 kommentarer:

  1. Lycka till Birger och alla andra som verkligen vill ha förändring.

    "Pausfundering" Björn Forsberg verkar ha förstått att detta med omställning kräver inre förändring. Utan inre förändring ingen yttre förändring. Det fortsätter alltså på samma sätt. Kan tack och lov se att fler än han resonerar så inom Omställningsrörelsen.

    Under lokalekonomidagarna 2012 på Sätra Brunn utanför Sala är Hela Svergie ska leva arrangörer i samarbete med bl.a. JAK medlemsbank och med TILLVÄXTVERKET...

    Går man in på tillväxtverkets hemsida, så svajar svenska flaggan tillsammans med EU:s flagga på en bild. De är väldigt EU vänliga med andra ord.

    Här hemma är det semester och fotboll på tapeten. Fokus tas därmed från det viktiga. I EU vilar man inte. Man passar istället på att ta viktiga beslut när folk har semester. Ska en ny tid och en ny ekonommi vila på den gamla? Om rötterna är ruttna måste de inte dras upp innan något nytt KAN växa fram? För vad är det som växer fram annars? Det gamla ruttna i ny tappning?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Unionsbildning ÄR enda vägen framåt.
    Gränser av alla de slag MÅSTE rivas för verklig utveckling av moder jord.
    Globalt styre av produktionen är brådskande angeläget. Därmed blir överkonsumtionen också löst.
    "Utsläpp per capita" är en möjlig väg. "Friheten" blir då att avstå konsumtion istället för att överkonsumera.
    Aran

    SvaraRadera
  3. Skulle du inte kunna skicka personlig inbjudan till Fridolin (vet att han är barnledig, men kan ju se livesändningen om han lyckas få barnet att sova...)


    /A

    SvaraRadera
  4. Hoppas Ni flyger över, ja om Ni inte seglar förstås - då de dära snabbfärjorna är ett riktigt fördärv både för miljön liksom för den låga resekvalitén (bättre var de gamla färjorna för miljön och tiden, där man kunna duscha och gå och lägga sig).
    Och för allt i världen, släpa inte över bilen.
    Ja och så hoppas jag att Ni får gott gehör och verkligen når fram till ytterligare några nyvakna öron.
    Som samhällsförändrare vill man väl hela tiden väga minsta möjliga fotavtryck mot största möjliga impact...
    Lycka till :-)

    SvaraRadera
  5. Aran skrev "Globalt styre av produktionen är brådskande angeläget" Menar du då ännu mer överstatlighet som nu föreslås inom EU? Vad finns det för frihet i det?

    Varför är det "brådskande" med ett globalt styre?
    Människor kan ju inte ens samsas med sina grannar, vänner, inom länderna osv. Är det inte mer "brådskande" med att vi löser det? Menar inte att vi inte ska samarbeta med andra. Men att EU inte är rätt samarbetsform. Det nya bör istället växa fram ur det lokala samhället. Menar insikten om att vi inte enbart är materiella varelser, utan även sociala, kulturella, andliga varelser. Ur den insikten vill vi förmodligen samarbeta med den övriga världen. Det växer fram. Evolutionen går sakta. Ett försöksexperiment som EU med människor som i huvudsak ser sig som enbart materiella varelser kan inte annat än misslyckas. Det är vad som sker nu. En liten klick är vinnarna.

    Så det är varken logiskt eller klokt med globalisering. Vi är inte mogna.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  6. Lisbeth
    De värden du prioriterar ryms mycket väl under "utsläppstaket" per capita.
    Detta maxvärde per individ måste gälla globalt, alltså förutsätter det global överhöghet.
    Vi svenskar (m.fl.) har tagit oss alldeles för stora "friheter" med vår arroganta konsumtion och
    måste snarast hejdas i vår framfart.
    Därav uttrycket "brådskande angeläget".
    Alla seriösa byggen har en samlad gemensam ledning.
    Lokalsamhällen med övermåttan andlighet har vi övernog av på vårt kära klot.
    Aran

    SvaraRadera
  7. Aran, "Lokalsamhällen med övermåttan andlighet har vi övernog av på vårt kära klot."

    :) Jasså det har vi. Ja, förväxlar vi andlighet med religion så har vi nog det. Då instämmer jag! Tvärtom till skillnad mot dig? så påstår jag att vi även kan dö av andlig svält, om vi reducerar oss till enbart materiella varelser. Vi är så mycket mer.

    Håller med dig om att "Vi svenskar (m.fl.) har tagit oss alldeles för stora "friheter" med vår arroganta konsumtion..." Nu tar andra efter detta arroganta konsumerande och varför skulle de inte vilja det.

    Hoppas att de flesta nu inte vill se mer överstatlighet inom EU. De styrande ser nämligen denna kris som en ursäkt, till att hasta fram saker och få mer makt. Det kallas "brådskande angeläget."

    Rädda människor kan man lätt styra. Som tur är verkar Reinfeldt ha betänkligheter (TV soffan). Fast betänkligheterna sträcker sig inte längre än till att svenska folket borde sagt ja till euron. Vi ska alltså skuldsättas. Skuld och skam och snart är vi mer indragna i något så ologiskt som EU som ett frihetsprojekt. Frihet för vem?

    Att vi inte är mogna för globalisering och att "Alla seriösa byggen har en samlad gemensam ledning" betyder inte att den ska vara överstatlig och nödvändigtvis heta EU? Historien började inte med EU? Eller? och kommer givetvis inte heller att sluta med EU. Det kan vi vara tämligen säkra på. Allt ändrar form. Tack och lov!

    Klart att även jag vill se samarbete. Vill inget högre. Men jag ser ju även klart och tydligt att vi inte är speciellt mogna för det.
    Eller ser du något annat?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  8. Lisbeth
    Vad är det för en märklig mognad vi tålmodigt skall invänta och hur många århundraden skall den få ta.
    Varför denna obefogade rädsla för överstatlighet?
    Det är ju bara pengar (!) det handlar om. Inte decimering av vår andlighet.
    Den kan istället få större utrymme
    om vi delar med oss av vår materiella rikedom.
    Aran

    SvaraRadera
  9. Hej Birger!

    Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med dig, finns det någon mailadress jag kan nå dig på?

    Min mail är: anna.kjellander@youmeagency.se

    Med vänlig hälsning,
    Anna Kjellander

    SvaraRadera
  10. Aran, Är mognad dvs. medvetenhetsutveckling märklig? Tycker likt dig att världen lider brist på att "vi delar med oss av vår materiella rikedom." Det är roffarmentalitet jag i huvudsak ser och jag vill se verkligheten. Om vi inte ägnar någon tid åt eftertanke och långa tankar så dras vi med i "brådskande angelägenhet." vilket är lika med korta tankar och snabba ogenomtänkta beslut. Det kan vi se inom EU. Jonas Sjöstedt har skrivit en utmärkt artikel tror det var i Aftonbladet inför toppmötet i EU. EU tar inte semester...

    Tycker du inte att det är märkligt att det finns regler för hur vi går med i EU/euron. Men det finns inga regler för hur man kan gå ur om man vill det. Handlar det om "Det är ju bara pengar"? Handlar det inte om brist på frihet? Ju längre makten tas ifrån oss "överstatlighet" desto större brist på frihet. De som är rädda för kollektivism borde bli eftertänksamma. Var hamnar individens frihet i detta? Varför ska andra fatta beslut som vi kan fatta själva?

    Lisbeth

    SvaraRadera
  11. De välbeställda kan ägna sig åt långa tankar och filosoferande kring mänsklighetens mognad och bevarandet av den personliga "friheten".
    Tankar kring det orättvisa i att inte kunna gå ur ekonomiska allianser om det kostar för mycket.
    En "Lisbeth" i ett annat land går kilometrar varje dag för att hämta orent vatten till sin svältande barnaskara. Hon har inte råd med skolgång eller skor och kläder.
    Nog är det på tiden att vi på allvar börjar utveckla överstatlighet på en mängd områden.
    Nog är det allt en brådskande angelägenhet.
    UN får idag 1/700-del (en sjuhundradel) av världens samlade krigsmaterielbudget.
    Aran

    SvaraRadera
  12. Det du skriver förutsätter att det är "de välbeställda" som ägnar sig åt långa tankar och filosoferande. Att de automatiskt förstår/orkar/ är bildade nog att se fler samband. Om vi vore enbart materiella varelser så vore det så. Men vi är så mycket mer... Om vi är mer än materiella varelser så faller det resonemanget. Så för mig så faller det platt. "Lisbeth" i ett annat land..." kan alltså mycket väl ägna sig åt långa tankar och filosofera över utebliven frihet och att makten ligger obegripligt långt bort från hennes vardag. Eller så gör hon det inte. Tycker vi ska fråga "Lisbeth" i ett annat land som går kilometrar, vad hon tänker på. Hon har ju tid att tänka och känna en hel del. Det är så typiskt att vi TROR att "vi" vet vad de fattigaste behöver. "Nog är det en brådskande angelägenhet" att vi frågar. Vad tänker "Lisbeth" i Lima, Peru när vattenlangarna kränger vatten dyrt till henne. Samtidigt på andra sidan kullen köper de rika billigt vatten. Det sista de behöver är vår egen livsstil. De är redan insnärjda i det ekonomiska ränte systemet och utnyttjas grovt. Det som det är på tiden "att vi på allvar börjar utveckla" är andra värderingar. Överstatlighet har vi nog av.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  13. Aran, här några synpunkter från mig:
    1. Om man som jag, Lisbeth m.fl. är högst medveten om den förmån det är att ha åtminstone tid att studera och reflektera, liksom det unika i att i vår tid också ha tillgång till andras åratal av studier inom en rad områden inklusive olika synsätt och åsikter inom ett och samma områden, liksom smärtsamt medveten om att vi Svenskar har denna förmån inte bara pga av våra högst strävsamma förfäders historia utan också pga den tämligen långa historia av nationell roffarmentalitet - så skall man väl för guds skull inte slå ner på de insikter som denna förmån ger bara för att ngn annan, ngn annanstans inte haft denna förmån!?
    2. Vi som skamset känner grunden till denna förmånliga sits vill ju allt som oftast jämlikhet tillika rättvist miljöutrymme fördelat också med dem som idag inte har denna förmån, då vi smärtsamt vet att det mycket beror av att vi utnyttjat & -r dem och deras resurser/livsmiljö och därav förövat dem.
    3. Vad menar du egentligen med överstatlighet - inte den galna gren av diktatoriskt centralstyre va?
    4. FN, IMF, Världsbanken och EU m.fl. har väl med facit på hand inte visat sig vara några goda institutioner för vare sig människor eller miljö, kanske pga att de är just överstatliga tillika odemokratiska, eller!?

    Eller förenklat: hur landade du i att överstatlighet skulle vara att föredra, samt vad menar du egentligen med överstatlighet?

    Vgf Tom

    SvaraRadera
  14. Var ligger friheten i att bonden själv inte får bestämma över sin mark, djur och mjölkproduktion? Männsikor svälter. Men inom EU får bonden bidrag för att marken inte ska brukas. Det är beslut som tas i slutna rum inom överstaten EU och som medför att vi i Sverige måste importera mat från andra länder. Märkligt system.

    Var ligger friheten i att kommunen själv inte får bestämma vilket företag som ska leverera mat till skola och omsorg?
    Genom EU:s frihandelsavtal måste kommunen välja de företag som överstaten EU:s lagar och avtal bestämmer. Det bidrar till att stora företag slår ut den lokala odlaren som får avveckla sin verksamhet. Den före detta bonden lägger sin mark i träda och får ett bidrag som räcker till bränsle för att slå av gräset på marken som inte odlas. Se detta system som ett globalt frihetsprojekt är ett märkligt synsätt.

    SvaraRadera
  15. Lisbeth och Tom
    Det är ovärdigt "homo sapiens" att lämna så många i odrägliga levnadsförhållanden.
    Att ordna rent vatten, tillgång till näringsrik mat och skolgång samt elementär hälsovård
    är inte att pracka på dessa människor vår civilisation. En självklar handling utan religiös inblandning.
    En procent av BNP i bistånd är för mycket för oss självgoda svenskar.
    Känslokallt och cyniskt är den verkliga benämningen.

    Tom; med överstatlighet menar jag rationalisering av verksamhet och hushållande med resurser.
    Precis det som alla små och stora företag håller på med varje dag.
    Varför skulle inte detta gälla även företaget "Tellus". Annars kommer detta företag att kursas och ersättas av något annat,
    där homo sapiens kanske inte ens får vara med i leken. Alla arter strävar normalt efter egen överlevnad.
    Det är endast tillsammans, och återigen endast tillsammans, på ungefär likartad levnadsnivå som fred och samförstånd kan skapas.
    Statsövergripande organisationer med reella maktbefogenheter måste snarast förstärkas
    och utvecklas till att omfatta hela klotet, om vi som art skall överleva.
    Förstärk UN tusenfalt till att börja med. Låt UN bli ett aktivt kraftfullt företag istället för en diskussionsklubb liknande denna blogg.
    Rädsla för överstatlighet grundar sig på en mycket bristfällig människosyn.
    Aran

    SvaraRadera
  16. Hade jag gått i försvarsställning hade jag nog börjat med typ: Nu får det vara nog med dina insinuationer Aran, men då jag ser att du helt enkelt missförstår mig/dömmer mig utan att veta så stannar jag där för denna gång, vill inte ta osjäligt mycket plats här.

    Jämlika hälsningar från en som tror på fria människor med medborgarlön och lokala banker utifrån lokala resurser
    /Tom

    SvaraRadera
  17. Tom
    Jag vet inte vad det är du vill försvara.
    Jag kan givetvis ha missförstått dig men absolut inte dömt dig.
    Jag är själv prestigelös och van vid att bli missförstådd.
    Jag respekterar givetvis ditt avslut.
    Varma hälsningar från
    Aran

    SvaraRadera
  18. Ok, såhär då Aran:
    Sverige har ett av Världens största ekologiska fotavtryck utslaget per person - vi är alltså ett av de allra värsta länderna när det kommer att överutnyttja jordens resurser liksom det att stjäla både miljöutrymme som nutida- och framtida förutsättningar i tid och rum.
    Därav är en procent i bistånd från en ohållbar ekonomi som Sveriges inget hållbart grepp i längden!
    Det är vi som måste ställa om!
    Därav den andra slutsatsen - nej, vi skall inte, som nu, diktera villkoren för andra människor mer än det att genom att rätta oss efter det rättvisa miljöutrymme som finns liksom det att ge dem makten åter till sina resurser och människans genom historien samlade insikter.

    När man som priviligerad, vad gäller tid, deltar på konferenser och seminarier är det gott att se att de riktigt framsynta oftast är kvinnor från den så kallade tredje världen! Byråkrater och andra från Sverige brukar stå sig slätt när det kommer till att ha greppat helheten, vilket gör mig glad, men visst också lite skamsen för att vi i Sverige kommit att bli så insnöade.
    Vi har mer att lära av dem, erfar jag, än vice versa.

    Det här med överstatliga beslut anser jag betyda en form där det dikteras uppifrån, och jag tror inte på det...

    Roligt med diskussion även om jag ser att vi inte riktigt blir tydliga - vi får helt enkelt diskutera vidare Aran m.fl :-)
    Vgh Tom

    SvaraRadera
  19. Tack Tom
    ..för att du håller dörren öppen
    ..för att du insett vår begränsning
    ..för att du lyfter fram kvinnan
    ..för att du deltar i kollektiva konferenser för meningsutbyte
    ..för att du tillåter dig att vara nyfiken och vill fortsätta samtalet.

    Tom, ha en fin och varm fortsättning!
    Aran

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.