fredag 9 mars 2012

Skvaller och läckor från Exportkontrollrådet...

Ska just lätta från hotellet och ta mig iväg till Nyhetspanelen igen. Lär väl bli en del om vapenexport, kanske Grekland och vem vet om man det inte blir en sväng om  statsministerns äktenskap. 

Men framför allt lär det väl bli om vapenexport och samarbetet med Saudiarabien. Ska skriva senare om detta, men skall nu som hastigast passa på att berätta om en läcka under den tid  jag satt i den illustra församling som kallas Exportkontrollrådet, och som ger regeringen råd i frågor som rör vapenexport. Alltså:


När jag satt med i Exportkontrollrådet så hände det vid ett tillfälle att jag anklagades för att ha läckt till medierna. Vi hade strikt tystnadsplikt. Och nu var stämningen tryckt. 

Chefen för Inspektionen för Strategiska Produkter (ISP) tittade strängt på mig, näst högste tjänsteman i ISP - för övrigt en gammal klasskamrat - tittade ömsom uppfordrande på mig, ömsom ner i bordet. Moderate ledamoten Anders Björk ömsade skinn mellan ironisk och upprörd. Och de som hade all anledning att vara rädda för att det kom ut till offentligheten hur de verkligen röstat i känsliga frågor- det vill säga stick i stäv med vad de hävdade offentligt - var allvarligt tysta.

Den aktuella frågan var således känslig för flera partier, rådets beslut hade varit djupt upprörande och att skvallra till medierna var absolut inte tillåtet. Likt förbaskat skrevs det om hemligheter i tidningar.... Skandal!!

Stämningen var således upprörd. Och jag var den givna syndabocken, umgicks inte jag med Svenska Freds vapenforskare Henrik Westander? Hade inte Miljöpartiet till och med haft fräckheten att nominera honom till rådet trots att han inte satt i riksdagen? Ville inte MP avveckla all vapenexport? Blickarna talade: Var det inte för jävligt att sådana som jag då hade fått tillträde till detta råd?

Hur var det då? Jo, så här hade läckan gått till: Journalister och fredsorganisationer ville ofta ha ut så mycket som möjligt av de offentliga handlingarna från ISP - vilket de fick efter det att någon tjänsteman på ISP strukit över sådant som klassats som hemligt. Detta skedde emellertid på ett mycket amatörmässigt sätt. Först drog man ut en kopia på den handling som begärts, sedan tog man färgpenna - eller kanske rättare sagt Tipp-Ex - och strök på kopian över de stycken som var hemliga, därefter drog man en ny kopia av den kopian där man strukit över och skickade denna till den som efterfrågat handlingen.

Problemet var bara att ibland skickade man fel kopia. Nämligen den på vilken man gjort överstrykningen. Då var det bara för journalisten eller för forskaren att hålla pappret framför en lampa och sedan läsa vad som var skrivet bakom överstrykningen... Vid några tillfällen fick jag senare själv se sådana utskickade papper - som skickats till olika personer.

Min respekt för den myndighet som, enligt min uppfattning, förskräckligt ofta tänjde på lagen för att kunna säga ja till försäljning av vapen, blev än lägre genom detta. Nästan lika låg som till en och annan politiker i rådet, som kontinuerligt körde med ett budskap till medier och sina partimedlemmar och ett helt annat budskap under våra sammanträden. När det gäller vapenaffärer så står hycklerierna som spön i backen.

Kuriosa: Kommer ni ihåg hur medierna kastade sig över Håkan Juholt när det lät som om han inte visste att Sverigedemokraterna satt i riksdagen före senaste valet? Nu, minsann, gör de flesta medier samma misstag när de hävdar att alla partier i riksdagen fått info om Saudi-affären genom sina ledamöter i Exportkontrollrådet i maj 2010.... Hoppsan. Valet var visst i september...

15 kommentarer:

  1. En väl utförd "blocking" av Tove när klockan kröp mot 08:00. Hon verkade inte vilja höra på vad du ville säga...

    SvaraRadera
  2. Hej Birger
    Sätter värde i att läsa din blogg. Jag gillar ditt öppna, raka och ärliga sätt, liksom din glimt i ögat som ditt kuriosa-stycke vittnar om. Men nu till min undran: vi är många som erfarit att det i partipolitiska miljöer inte frodas av öppet, rakt och ärligt klimat, ej heller speciellt mycket glimten i ögat. Många bränner ut sig/blir resignerade för att klimatet inte präglas av delaktighet & inflytande. Det pågår inte så mycket lärande längre, och speciellt inte lärande, givande och tagande utifrån ideologin. Ideologin isig hålls vare sig levande eller tillåts prövas och utvecklas.
    Allt detta är ju djupt problematiskt, för att uttrycka det milt, för alla parter, enskilda medlemmar, partierna, för demokratin, för Sverige, och för Världen.
    Min undran är ju inte liten, men jag undrar så på vilket sätt som du tror vi bäst angriper detta till synes självkorrumperande system?
    Vgh Tom Strömberg

    SvaraRadera
  3. Konstigt att ingen kopplar samman vapenmyglet med samhällets besatthet att minska arbetslösheten. Något som anses så viktigt att om fattiga människor dör på kuppen i krig, så är det inte lika viktigt som att "slå vakt om jobben."

    I ett vettigt samhälle går moralen före arbetstillfällena, inte tvärt om som nu.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Eftersom vi har ett arbetsparti (inte ett nytt arbetarparti) vid makten, som som ständigt betonar jobben som det allra viktigaste skulle man kunna tro att det verkligen är antalet jobb som är viktigast för det. Men eftersom näringslivet också är en viktig maktfaktor handlar det nog snarare om att få mesta möjliga arbete utfört till så låg kostnad som möjligt - och då är det en fördel om man kan få detta arbete utfört av så få personer (dvs lång arbetstid, få arbetstillfällen) till så låg lön som möjligt. Den verkligt stora "fördelen" med vapenindustrin är ju att den själv kan bidra till de omständigheter - en allt oroligare värld - som gör den extra lönsam för dess makthavande intressenter i en självförstärkande spiral. Allt som hotar en sådan lönsamhetsspiral kan sedan utmålas som hot mot arbetstillfällen trots att det egentligen handlar om att en mindre produktionsvolym ger större möjligheter att klara sig med få anställda.

    SvaraRadera
  6. Låt vara att SD inte fick del av detta.

    Men vad gör det?
    "Vi och dom",
    du vet.

    SvaraRadera
  7. Instämmer, Billy. De tankarna verkligen äcklar mig när jag hör nyhetsrapporteringen.
    AK

    SvaraRadera
  8. Jag tycker det är märkligt att inte fler kopplar samman frågan med Afghanistan där vi ju angivligen ärorikt slåss för att småflickor ska få gå i skolan. Trots att SAK menar att den militära närvaron försvårar snarare än förenklar det att driva skolor där. Hur uppriktig lyder politikernas retorik nu?

    SvaraRadera
  9. Solklart med andra ord att den svenska regeringen samarbetar direkt med Saudiarabiens regering och försvarsministerium. Detta handlar om utrikespolitik, inte om ekonomi. En EU-anpassad utrikespolitik som Carl Bildt och Moderaterna ända sedan överenskommelsen om den fattades tillsammans med övriga europeiska högerpartier 1982 i EDU velat hålla hemlig för svenska befolkningen, media och väljarna. http://komigenuva.wordpress.com/2012/03/07/saudivapen-har-politiska-orsaker-inte-ekonomiska/ Allt om den kan man läsa i Sven Ove Hanssons bok Till höger om neutraliteten. Bakom fasaden hos näringslivet och moderaterna. 1985. Stockholm: Tiden. http://komigenuva.wordpress.com/2009/03/22/moderater-med-karnvapen-for-fred-till-hoger-om-neutraliteten/
    Där slogs fast en obsolet kalla-kriget-politik om att man skulle frångå neutralitet, alliansfrihet och nationellt försvar och istället uppgå i ett europeiskt NATO-försvar som skulle "avlasta" Förenta Staterna i "försvarsbördan" mellan Öst och Väst och inte heller då ställa sig främmande för kärnvapenanvändning. Därför samarbetar Sveriges moderatledda regering direkt med Saudiarabiens regering, som en förberedelse för den "civilisationernas kamp" mot Iran (=Kina, Ryssland), som nu står för dörren. USA har redan gjort truppförflyttningar till området, och Sverige hjälper således Saudi med mobiliseringen att bygga vapenfabrik. Saudiarabien är en av USA:s främsta allierade i Mellanöstern, och således även en av Sveriges allierade. De M-politiker som var med och lade fast den här (M)örklagda utrikespolitiska linjen 1982, var, förutom Carl Bildt, även Göran Lennmarker, som sitter hela tiden kvar i EKR, även om övriga M-ledamöter byts ut. Fler politiker som var med och beslutade om den (M)örklagda utrikespolitiken 1982, var Ulf Adelsohn, Anders Björck, Lars Tobisson, Georg Danell. Det är nu en del av den militarisering som Lissabonfördraget ålägger medlemsstaterna.
    Carl Bildts farliga utrikespolitik har också inbegripit att initiera det "östliga partnerskapet", "ett polskt-svenskt initiativ" vilket fullbordar USA:s robotsköld runt det euroasiska fastlandet och fått Putin att gå i taket och auktoritärt kräva "an undisputed sphere of influence" i sina forna satellitstater i Östeuropa, vilket man har goda möjligheter att lyckas med i takt med att eurozonen kollapsar ekonomiskt och socialt. Således driver man en utveckling som leder till att Putin flyttar fram sina positioner i Europa och det "östliga partnerskapet" ledde också till att Ryssland omedelbart återupptog sin militärallinas med Nord-Korea och Kina.
    Denna blockblidningspolitik har således lett till det iskalla kriget som när som helst kan förbytas i ett hett explosivt krig med start i MellanÖstern, Har(M)ageddon. Den ökar Sveriges säkerhetspolitiska utsatthet i närområdet såväl som ökar terrorhotet mot Sverige, i synnerhet då den arabiska våren kan leda till animositet mot Sverige, då Saudiarabien t ex bistått Bahrain att slå ned protesterna och svenska vapen kan ha använts i samband med det.

    SvaraRadera
  10. Fred: det var nog inte menat så äv Tove. Vi tre har en tanke att det inte gäller att vinna någon sorts debatt, utan att redovisa olika sätt att tänka för att ge tittaren lite - kanske -nya vinklingar.

    Tom, ett sätt MP försökt är att ha krav på rotation, tidsbegränsade uppdrag, regler som förhindrar att man har för många uppdrag. Så småningom anställdes politiska tjänstemän som hade anställningstrygghet och därmed fick långvarig makt och reellt mer inflytande över både politikens vardag och stämning. Vilket cementerat mycket av det du konstaterar utgör problem. Lägg till det att det inte finns tid för långa tankar, att medierna inte kan ta uttalad osäkerhet hos politiker som annat än något negativt, att samtal inom partier beskrivs som "bråk" och svag ledning.

    , .
    Billy oc ni andra, tack för kommentarer!

    SvaraRadera
  11. Min instinktiva tanke kring den här affären blir att den dag det smäller i Svedala medelst någon turbanklädd vettvilling, så känner jag att mina anklagelser kommer riktas mot de politiska krafter som accepterar uppgörelser av den här sorten.

    SvaraRadera
  12. Birger Schlaug sa...

    "Fred: det var nog inte menat så äv Tove."

    Det gläder mig!

    SvaraRadera
  13. Nemokrati skriver, "Detta handlar om utrikespolitik inte om ekonomi. En EU anpassad utrikespolitik som Carl Carl Bildt och moderaterna...osv"

    Carl Bildt har klart och tydligt sagt på nyheterna att "EU är vår politik". Ändå så pratas det ofta politik utan att ens nämna EU i sammanhanget. Som om vi hade en alldeles egen politik vid sidan om.
    De flesta av oss är EU anpassade utan att ens förstå att EU är vår politik. Märkligt?

    Det finns små hundar, mellanstora hundar och stora hundar. Har för mig att Bildt nämnts som en mellanstor "hund". Min dräng har också en dräng...

    Lisbeth

    SvaraRadera
  14. Nu säger Tolgfors att ett hemligt bulvanbolag var "nödvändigt" för att köparen ville kunna skilja på myndighet och företag. Varför kan man fråga sig? Det är väl jävligt viktigt att det Svenska folket får klarhet i vilka vi bedriver handel med just när det gäller vapenaffärer inkl vad dessa inbegriper. Speciellt när motparten är tveksam kan man tycka. Eller? Det är fan inte klokt detta.

    SvaraRadera
  15. Juholt har rätt i att SD inte fanns i riksdagen före valet 2010.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.