Eddie Long är pastor i kyrkan New Birth Missionary Baptist Church i Atlanta. Han har lett den lilla församlingen på 150 medlemmar till jätteförsamling med 25000 medlemmar och en byggnad värd 330 miljoner svenska kronor. Han förkunnar och praktiserar en slags framgångsteologi, har privat jetplan och bil i tvåmiljonersklassen. Han anses av många vara en av USA:s mest inflytelserika församlingsledare, berättar Dagen.
Ralph Messer som leder Simchat Tora Beit Midrash och var talare på Longs ekonomiska kraftsamlingsmöte, upphöjde honom i söndags till kung genom att rulla in honom i heliga skrifter. Året är 2012. Landet är USA. Religionen är kristendom. Alltså inte 1812. Inte Iran. Inte islam.
Delar av dårarnas värld finns i USA. Det är där man skall välja president snart, flera av av de som ställt upp för att bli republikanernas kandidat tror att jorden skapades för mellan 4000 och 6000 år, någon av dem hävdar att han får besked från Gud varje dag i politiska frågor och den som lär vinna tror att änglar förevisat Joseph Smith några guldplåtar vars innehåll denne översatte sittande bakom ett skynke. När jobbet är klart kommer en ängel och tar tillbaka guldplåtarna för säkerhets skull. Någon av dessa män kan snart leda världens ännu ledande nation. Och vi tycker att iranska ledare är galna...
Jesus hade blivit förbannat arg över den gudstjänsten!
SvaraRaderaEn av de absolut största revolutionerna i mänsklighetens historia är avmystifieringen av världen. Man kan även tala om världslighetens födelse. Detta är själva grundvalen för det europeiska kulturella rummet. I viss mån har detta skett även i exempelvis USA, men i de islamska länderna har det däremot inte skett.
SvaraRaderaDen mest karaktäristiska egenskapen hos demokratierna är de kollektiva normernas och värdenas frigörelse från den religiösa världen. Alla livets frågor och problem kan vi på egen hand avgöra och lösa utan några order från ovan ("Gud"). Vi styrs inte längre av färdiga eller orubbliga
lösningar och svar utbasunerade av gudens eftersägare på jorden (prästerna). I och med denna revolution börjar "tron på Gud" uppfattas för vad den är, vidskepelse och självbedrägeri.
I stället får vi politiken. Med hjälp av politiken ordnar vi våra världsliga angelägenheter. Men politiken och den sekulariserade världen bryr sig inte om frågor som "livet efter detta". Sådana frågor är i det avmystifierade samhället inte längre kollektiva angelägenheter.
Med den här bakgrunden kan man ta sig an fenomenet USA. Dit kom alla extremt religiösa människor från bl.a. Sverige. Den religiositet som finns på sina håll i dagens USA har stora likheter med 1800-talets extremreligiösa Sverige. I dessa kretsar dröjer sig den mystifierade världen kvar, dvs världsligheten har ännu inte gjort sitt inträde. Det är "Gud" och allehanda religiösa påbud, synsätt, föreställningar och tolkningar som i stället vägleder dessa människor. För dessa människor är världen och tillvaron redan ordnad, färdig, begriplig och oföränderlig, och allting som hotar denna värld är "det onda".
När man hamnar på bönemöte tror man sig förflyttad århundraden tillbaka till en vidskeplig värld. Det är man också på sätt och vis. Den världen finns nämligen kvar. Men den obevekliga utvecklingen är ändå och på sikt en avmystifiering av världen.
Kristendomen kan vändas till nästan vad som helst, tyvärr är inte heller Bibeln så entydig som t ex Svenska Kyrkan vill göra gällande. Eddie Long och t ex Ulf Ekman har lika rätt i sin tolkning. Att som Birger ta avstånd från religiösa skrifter är en klok åtgärd om man samtidigt håller öppet för andliga värden vilket Birger också tycks göra. Finns Gud så är han förmodligen mer besviken på mången som kallar sig kristen än på "troende ateister" som omfattar en filosofi där även det icke-materiella finns med.
SvaraRaderaL.
Detta är något av det värsta religionsutövande jag som kristen sett och det förekommer mitt i Sverige tolv år in på 2000-talet:
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=7YJiDOr6328
Galenskap i USA kontra galenskap i Iran. Tja, fånig galenskap är en sak. Ond galenskap en annan. Undras t ex vad feministen Elin Wägner skulle säga om detta (som också är vad jag möter i min vardag): http://svtplay.se/v/2694991/veckans_brott/del_3_av_10_-_otextad?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2694991/sb,p143573,1,f,-1
SvaraRaderaHur dagens s k feminister i rött och grönt väljer att ducka och svika känner jag däremot till. Vilket även Bahareh Andersson gör: http://debatt.svt.se/2012/01/28/for-att-komma-till-ratta-med-hederskulturen-maste-vi-vaga-se-sanningen/
Anneli
Hederskulturen finns bland etniskt svenska män 2012 också. Den tar sig bara lite mer sofistikerade uttryck än vad den kan göra i andra delar av världen. Dessutom kallas aldrig grova överträdelser av etniska svenska män för "hedersrelaterade", utan omnämns som " tragedier" eller dyl. Så ser det ut. Om vi sedan skall försöka förklara varför vi inte har den grövre sorten allför ofta bland svenskar, så har antagligen det sin grund i 100 års ansträngning att avskaffa klasssamhället och diskrimineringen av kvinnor. Vilka har vi att tacka för detta? Högern? Nej. Men låt dom rumsera ett par årtionden till så ska du se att vi i stora delar av populationen får tillbaka det förkastliga vi anklagar andra kulturer för.
RaderaReligionen är det som håller de fattiga från att mörda de rika.
SvaraRaderaNapoleon Bonaparte
Det talesättet har fått mig att fundera,Om man här i sverige är född fattig och inte har någon större möjlighet att få ett drägligt liv genom arbeten som inte finns idagens sverige, varför inte då ansluta sig till en av dom ligor som just nu skjuter i malmö, robba dom rika,köra bra bil ha fint hus, "thers no heaven and no hell" som beatleas sjöng, vi lever ju bara här och nu så varför inte skaffa det som saknas för att leva ett gott liv.ser ingen större anledning att slita sig fördärvad på underbetalda arbeten och en pension som man troligtvis aldrig får, att man då lever ett kort liv med vapen makt men med pengar i fickan måste vara det bästa då tänker jag.
Bra illustration av frikyrkor.
SvaraRaderaVilsna själar-starka dogmatiska ledare. "Godnattsagor" ger trygghet o god lång sömn, i bästa fall.
Själslighet eller andlighet behöver inga religioner för att blomstra.
Behåll några få generösa kyrkorum för meditation o kontemplation o kanske fina stämningsskapande poetiska musikaliska ritualer.
Behåll framförallt Din tankefrihet.
mvh/BertEdvin
Om polisverksamheten fick hälften av kyrkans tillgångar skulle brottsligheten sjunka drastiskt och tryggheten för välbeställda öka i motsvarande grad.
SvaraRadera12:54 polisen ska hindra fattiga att få vad som är deras ?..lol
SvaraRaderaLäser just nu Lasse Bergs fascinerande bok Gryning över Kalahari. Han talar om en "religiös gen". Alla människor har i alla tider sökt sig till någon form av religiös upplevelse. Forskare tror att hälften av den religiösa benägenheten ligger i arvsanlagen och att resten är bestämd av miljön.
SvaraRaderaFörfattaren beskriver (övertygande!) att man statistiskt säkrat sambandet mellan andlig attityd och kemiska processer (signalämnena serotonin och dopamin) i hjärnan. Skillnadena mellan "andliga" människor och icke-andliga sammanfaller med små förändringar i en gen med namnet VMAT2.
Det är svårt att sammafatta bokens budskap i några få meningar men jag gör ändå ett försök: Arten homo sapiens tycks ha ett stort behov av att få uppleva sammanhang, att ingå i en "sekt" för att må bra. Det kanske till och med är den egenskapen som fick oss att överleva. Och här spelar troligen den religiösa genen stor roll.
Någon i kommentartråden är inne på att det ofta var religiösa fundamentalister som emigrerade till USA. Kanske perspektivet är lite kort, evolutionistiskt sett, men det ligger kanske ändå något i det.
Anita,
SvaraRaderareligionen uppstod därför att människorna saknade svar på sina frågor. De som fick svar på frågorna via religionen överlevde. Detta hade ju dock ingenting med frågan om sanningshalten i svaren att göra. I dag vet vi bättre eftersom vetenskapen sedan länge övertagit religionens roll. De allra flesta människona i världen, religiösa och icke-religiösa, vägleds i dag av vetenskapen, inte av religionen. Religionen har i stället i många länder blivit en privatsak, dock inte i de muslimska länderna där man fortfarande har "gudsstater". Även dessa länder kommer dock på sikt att "avmystifieras".
Morgan, jag tar inte ställning i sak, jag konstaterar bara att vi kanhända är utrustade med en gen som driver oss till "hinsides" upplevelser. OM det skulle vara så, alltså att det är inbyggt i vår mekanism, så är det kanske en del av förklaringen till de avarter vi ser av religionsutövning världen över.
SvaraRaderaOm vi i stället tänker oss att den här genen gör att vi strävar efter, har ett behov av, gemenskap och sammanhållning, så blir det lättare att förstå fundamentalism. Våra samhällen lyckas ju inte längre hålla ihop och vi människor strävar definitivt inte mot samma mål. Då uppstår en grogund för underliga religiösa och icke-religiösa subkulturer.
Anita,
SvaraRaderasäkert finns det ett materiellt underlag även för människans religiösa beteende. Religionen har, evolutionsmässigt, haft ett överlevnadsvärde för människan. Men i dag är mycket kulturellt betingat. Många religiösa i USA exempelvis föds in i religiösa miljöer, och likadant är det i muslimska länder. Då finns det inga alternativ för individen, inte förrän man kommit upp i åren och börjar undersöka religionens "bärkraft", men för de flesta är det då försent; hela tankestrukturen är "infekterad" av religiös smitta. Vetenskapen ger inte heller svar på alla frågor, varför det alltid finns utrymme för religion och övrig hokus pokus. Och säkert är det också så att många människor uppnår andra mål genom religionen än de rent religiösa; gemenskap och sammanhållning. Det är bara synd, tycker jag, att denna gemenskap sker på bekostnad av intellektuell stringens. Tilläggas kan, att varken jag själv eller min ganska stora bekantskapskrets har någonting med religionen att skaffa mer än ett intresse av fenomenet. Men så var inte heller våra föräldrar eller någon annan släkt religiös...
Troende eller inte troende är egentligen betydelselöst - det som verkligen betyder något är hur vi själva hanterar livet, oss själva, våra medmänniskor, jorden och livsbetingelserna för alla kommande generationer.
SvaraRaderaOm man är djupt troende och med heliga skrifter som "stöd" agerar egoistiskt och kanske till och med elakt så kastar man bort sitt och kanske andras liv. Om man är troende men agerar kärleksfullt i alla situationer i livet så blir effekten givetvis en helt annan! Likadant för en icke troende - elakt och egoistiskt = inte bra medan kärleksfulla handlingar gynnar livet i stort och smått!
Det handlar inte så mycket om tro som om personligt ansvarstagande! Något som många stater/regeringar i den så förtalade arabvärlden nu får uppleva.
För övrigt så vill jag tacka Birger och alla er som lämnar kommentarer - utan diskussion blir framstegen färre!!!
Ooopss! Glömde skriva att den där "kröningen" som vi nu bevittnat är ... ja, vad är den? Hur ska man överhuvudtaget kunna sätta någon form av etikett på vansinnet? Har mycket svårt för religiös överhöghet, inget gott kommer ur det så vitt jag kan se.
SvaraRaderaLev gott kära medmänniskor!!
Av alla de människor jag mött i mitt liv har "de goda" varit icke-religiösa. Jag har också mött många "onda" människor, samtliga religiösa. Det verkar som om de religiösa människorna behöver religionen som ett förstärkt överjag för att hindra dem från att totalt spåra ur. Det är också märkligt hur de religiösa alltid talar om Jesus, men jag har aldrig mött någon religiös som lever som Jesus levde i myten.
SvaraRaderaI mitt arbete pratar jag ofta med muslimska kvinnor. Deras ideal är "socialdemokratin". Då frågar jag varför inte de muslimska länderna för längesedan kommit längre. De är ju efterblivna på snart sagt alla områden. Aldrig något svar.
Varför lever de religiösa aldrig som de lär? Inte någonstans i världen sker det. I stället slår, piskar och skär de religiösa varandra i stycken så snart de kommer åt.
I Israel växer de ortodoxa grupperna med raketfart. Där är det ännu värre än i USA. De vill leva i en alldeles egen värld och efter de religiösa förhållningsreglerna. Inom ett antal år hotas hela det israeliska samhället av dessa extremister.
Antalet religiösa människor i världen blir inte färre, de blir ständigt fler. Tänk vilken värld vi skulle få om alla vetenskapliga framsteg och dess tillämpningar skulle stämplas som sattyg. Fler och fler människor önskar att så sker. Då är det inte medeltiden i retur, det blir ännu värre.
Till anonym -Tråkigt att du inte har lyckats träffa en enda vettig religiös människa! Det har jag, flera stycken ,men tyvärr också mindre trevliga som knappt kan tala med andra utan att häva ur sig dumheter... Jag har just nu i min absoluta närhet en helt och hållet icke-kristen person som håller på att förstöra ett barns liv så totalt att jag är rädd för att barnet aldrig återhämtar sig. Jag känner återigen flertalet personer som aldrig någonsin skulle sätta sin fot i kyrkan - trevliga, kärleksfulla människor som gärna hjälper andra.
SvaraRaderaAlla människor har ett val - lev väl eller lev egoistiskt.
Håller helt med om att det är ytterst märkligt hur många kristna springer runt och talar om Jesus som en sann förebild men inte själva lever efter detta..?
Att religionerna fortfarande finns kvar så pass länge efter att upplysningen började kan jag nog endast förklara med den exponentiella funktionen och det faktum att religionerna uppmuntrar sina egna att skaffa massvis med ungar och var detta kommer sluta om vi inte steriliserar de religiösa bävar jag för.
SvaraRaderaBirger har redan redovisat en blogg om tillväxt här men jag lägger till denna länk ändå för den som missat den.
The most important video you will ever see: http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY
Predikan om "liv i överflöd" och tuggandet om kärlek döljer ofta ett torftigt och känslokallt liv.
SvaraRaderaGenerösa, glada och skapande människor är oftast ateister.
"Troende" ateist är bara en fånig lek med ord.
BertEdvin
"Troende ateist" är väl en luddig beteckning.
SvaraRaderaTro kan ju betyda "förmoda". Eller så kan det betyda "veta". En troende är ju en förvissad person.
Sedan: En materialist är alltid ateist. En ateist, däremot, måste inte vara materialist. Tonkonst, bildkonst, scenkonst -allt sådant är andligt, men kräver inte att en gud finns med i vår föreställningsvärld.
Men visst kan det underlätta att tänka sig en struktur i det skapade, betingad av en universell tanke. Men tidsandan kräver att allt måste förklaras på vetenskapens villkor. När man kan stoppa ner Gud i ett provrör och skriva en formel på detta, då kommer även ateister att känna sig vissa om Gud.
Men, tänk om Gud redan finns i provröret? Och även utanför detta?
Det handlar kanske om konsten att tolka koderna. Kan en sådan kod vara "Lommens rop i vassen"?
Sedan: "Följ mig!" lär Kristus ha sagt.
Men Gud nåde den som gör det.
Omgivningen skulle ropa "Jasså, du tror att du nån sorts j-a Jesus va´?"
Gt
02:45
SvaraRadera"Hederskulturen finns bland etniskt svenska män 2012 också. Den tar sig bara lite mer sofistikerade uttryck än vad den kan göra i andra delar av världen."
Dina ord är en spottloska rakt i ansiktet på de unga tjejer vars livsvillkor det tydligt framgår att du inte har en aning om. Några tips för att närma dig verkligheten: kolla länkarna jag la in. Sedan är du välkommen till mitt jobb där jag sitter ansikte mot ansikte med tjejer som tvingas avbryta sin skolgång för att gifta sig med kusiner. Som inte får lämna sitt hem. Som är övervakade av hela släkter. Eller killar som utsätts för mordförsök för att de inte duger åt släkten.
Och ja, jag tycker att är man förbannat högljudd i jämställdhetsdebatten så förpliktigar det.
Anneli
Var i mitt inlägg läser du att jag invänder mot din beskrivning? Jag invänder mot ditt billiga sätt att flika in detta i en kritik av religiösa avarter. Ungefär som en invändning, för det är PRECIS SÅ man läser ditt inlägg. Att du sedan inte klarar sanningen - den att hederskultur finns i hela värden i varierande grad (kopplad till mansrollen) är ju bara att beklaga. Min intention var verkligen inte att spotta någon i ansiktet.
Radera"Världen" ska det stå naturligtvis (tack T9). Vad du borde fundera på Anneli, är om hederskultur är ett socialt betingat fenomen eller ett religiöst. För att hamna rätt kan du exempelvis ta vår egen europiska historia i beaktande. Vi avskaffade religionen som kompass under 1800-talet generellt, men mäns förtryck av kvinnor bestod. Inklusive rätten att betrakta dem som ägodelar.
RaderaDet finns andliga ateister (t.ex. Birger) och materialistiska ateister.
SvaraRaderaVi lever i materialismens tidsålder. Därmed är det inte riktigt legitimt att tala om skapelsen. Skriver man därtill med stort S och kanske t.o.m. vågar tala om naturens ordning, då är man väl automatiskt högerkristen.
Inget tillåts vara större än människan. Därför tar vi oss rätten att politiskt fastställa vad en människa är. Ofödda barn kan därför dödas utan att det kallas mord. De har ju inga mänskliga rättigheter på insidan av mors bukvägg, enligt juridiken.
Å andra sidan har materialismen hjälpt oss bort från den grymhet som "naturens ordning" kan bjuda på. Ateister av båda slagen har ofta en etik som säger dem att de starka ska hjälpa de svaga. Inte att den starke ska slå ut den svage, som naturens ordning vill ha det.
Det finns sålunda en kluvenhet hos såväl de troende som hos ateisterna.