torsdag 23 februari 2012

Grekland under trycket av euron

Det är nästan alltid irriterande att gå tillbaka till källorna. Det skapar oftast bara förvirring. Det är ju så skönt och lugnt att leva med fördomar. 

I själva verket är våra hjärnor något av fördomsmaskiner. De älskar att spara energi genom att sortera efter enklast möjliga mall. Allt som bryter mönster kräver omstrukturering, som i sin tur kräver energi. Och eftersom hjärnan drar mest energi av alla våra organ så gäller det att hushålla…
 
Nu har vi ju lärt oss att greker är lata typer som får skylla sig själva när deras eurokollegor kräver sänkta löner, sänkta pensioner, uppsägningar och utförsäljningar. Dom jobbar inte mycket, har jag hört sägas. Dom går tidigt i pension, har jag hört. Anders Borg har i teve meddelat att de går i pension i 40-årsåldern. Det är lata grekers fel att något så felfritt som euron hotas, meddelas av Angela Merkel och de andra som investerat sin prestige i europrojektet.

Så går jag då till källorna. Och blir förvånad. Den lägsta pensionsåldern i Grekland är 61 år. I Sverige är den 60. Tar man ut pensionen då så är den förstås reducerad, i både Sverige och Grekland. Vad fick Anders Borg det där med 40-årsålder ifrån?

Arbetstiden i Grekland. Hur är det med den? Ojdå, den är längst i hela EU. Man jobbar 42 timmar i veckan i snitt, enligt Eurostat. I Tyskland jobbar man 36 timmar.

Men snart kommer man att jobba mindre i Grekland, mycket mindre, för arbetslösheten kommer att slå till ordentligt i takt med att skolor, sjukvård och annan offentlig verksamhet ska bedriva massuppsägningar av människor. Och lägsta lönerna – och de är redan låga – ska alltså sänkas, liksom de lägsta pensionerna ska sänkas. Det är inte undra på att människor är förbannade. Här fortsätter jag krönikan i Fria Tidningen.
 
Här analyserade jag Greklands-frågan i ett tidigare blogginlägg.

17 kommentarer:

  1. I nyliberal anda, om EU som ett globalt frihetsprojekt (tillåt mig småle,)försöker Reinfeldt, Borg, Alliansen med flera skriva om historien, och de är på väg att lyckas. Varför? Majoriteten av sveriges befolkning orkar inte tänka av egen kraft, utan de programmeras med auktoriteters information som handlar om att få några kronor mer i egna plånboken.

    Reinfeldt och Borg påstår att Sverige går som "tåget", vi vet hur tågen går. Precis som tåget spårar, även, Sverige ur allt mer.

    SvaraRadera
  2. Håller med anonym "Majoriteten av Svergies befolkning orkar inte tänka av egen kraft..."

    Det går åt mycket energi till arbeta bort gamla vanföreställningar. Det är också skillnad på att begripa och att verkligen förstå. Förstår gör vi ofta först när vi själva drabbas på allvar.

    Alexandra Pascalidou i P1 beskriver "Varför är grekerna så arga". Jo, förmodligen därför att de drabbats så hårt att de förstår och inte bara begriper.

    Om vi börjar förstå innan vi drabbas alltför hårt att VI folket är politikernas uppdragsgivare enligt grundlagen, så kanske vi kan vända skutan. Fram till dess så är vi många som anser oss begripa. När några kronor mer i plånboken får styra så har vi inte förstått. Därmed så sjunker vi med skutan eller spårar ur med tåget.

    Det ligger mycket prestige i det hela. Det är svårt att erkänna att jag hade fel. Men den som erkänner ett fel är lite klokare idag än igår.

    Lisbeth

    SvaraRadera
  3. En mycket bra artikel. Jag måste emellertid få korrigera en detalj: Tidigaste pensionsålder i Sverige är 61 år. Denna höjning av den lägsta möjliga pensionsåldern från 60 till 61 har av någon anledning inte fått lika mycket publicitet som höjningen av rätten att stanna på jobbet från 65 till 67.
    http://www.pensionsmyndigheten.se/AnsokOmPension.html

    SvaraRadera
  4. Det sägs att greker inte betalar skatt som vi i Sverige gör. Vet någon hur det är med den saken?

    SvaraRadera
  5. Och i Finland blir man pensionär redan när man fyller 63år; där behöver man inte kämpa fram till 65 som här i Sverige.

    Är finnarna lata?

    Vi(Sverige)är inte bättre än något annat land; här finns det mycket att göra och ändra till allas bäst. Men man struntar i det för det är bättre att hålla skäften och sin egen plånbok.

    Grattis förresten; nu finns det en bidragstagare till i Sverige.

    SvaraRadera
  6. "Att gasa och bromsa samtidigt"
    Samhällsekonomin liknar kroppens funktion.
    Grekland, Irland, Portugal, Spanien och Italien är exempel på stater
    som frestats att gasa på utan inbromsningar.

    Riksbank, Budgetansvar och Ordningsmakt är tre grundstenar i samhällsbygget.
    Insulin, Glukagon och Kortisol är motsvarande tre viktiga "hjälpare" för en frisk kropp i balans och välbefinnande.

    Om konsumtionen inte rimmar med kroppens aktivitet eller samhällets behov, uppstår kroppsliga eller samhälleliga obalanser som kan bli "hjälparna" övermäktiga.
    Följden kan bli en påtvingad omorganisation av konsumtion och aktivitet samt påtvingade disciplinära åtgärder.

    Insulinet kan liknas vid riksbanken, glukagonet är den budgetansvarige och kortisolet motsvarar ordningsmakten med uppgift att ingripa vid stress.
    Den lilla permanenta polisstyrkan eller kortisolet kan vid instabilitet få kraftigt ökade resurser för att säkra samhällets eller kroppens överlevnad.

    Riksbanken, insulinregulatorn, har inte reglerat finansiella tillgångar eller kroppens konsumtion till en värdedepå eller fettbank,
    för medborgarnas eller cellernas framtida behov.
    Oreglerad konsumtion har gjort dessa regulatorer dysfunktionella. Nollränteläge eller diabetes blir konsekvensen och extraordinära insatser blir nödvändiga.
    Under omåttlig billig överkonsumtion har man struntat i budgetansvariges eller glukagonets restriktiva hållning att låta eget kapital eller kroppsaktiviteten
    sätta gräns för upplåningen eller konsumtionen.
    Om de strikta disciplinära åtgärderna måste till för att återställa balansen tillsätts fler poliser mot social oro och kravaller eller ökas mängden kortisol.
    Krisläget kan tära på offentlig sektor och infrastruktur eller kroppens muskler och skelett.
    En lång tid med sänkt livskvalitet blir följden sedan finansministerns nödbudget då har krympt till ett minimum liknande glukagonets "hjälp till självhjälp" för livsuppehåll.

    KONSUMTION TILL VARJE PRIS har varit ledande politikers slagord under flera decennier.
    Att konsumera så mycket man hinner och orkar för att sedan tvingas jojobanta under protester.
    En måttlig lyxkonsumtion med eget kapital är det enda sättet att få långvarig glädje, balans och välbefinnande.
    Investeringar för framtiden måste prioriteras före konsumtionshysteri.
    Har vi verkligen politiker som har kunskapen, viljan och modet att satsa vårt välfärdsöverskott på framtidsteknik och livsvärdena "skola, vård och omsorg" ?

    Alla kroppens celler har sin funktion och betydelse för kroppen som helhet. Vi är alla beroende av varandra på liknande sätt.
    Det paradoxala är att när vi erövrat de ekonomiska möjligheterna att leva solidariskt med varandra, verkar egotrippandet ha blivit det eftersträvansvärda.
    Med vårt ökade ekonomiska välstånd verkar de skenbart oberoende ensamvargarnas population öka samtidigt som utanförskapet ökar.

    Måttlighet är en urgammal väl beprövad dygd som bevisligen gett slanka, friska och uthålliga samhällskroppar.
    "Att gasa och bromsa samtidigt" hör sannerligen till det viktigaste vi kan lära våra efterkommande.
    mvh/BertEdvin

    SvaraRadera
  7. Anonym 09:46: Det är i få länder man betalar skatt som vi i Sverige...

    SvaraRadera
  8. Läget i Grekland är mycket allvarligt. Precis som Birger tar upp i inlägget ger en mer noggrann granskning av källmaterial (fakta, statistik,m.m.) upphov till en helt annan bakgrundsbeskrivning över vad som utspelar sig hos folket på grekisk mark.

    Den sortens fördomar som Birger nämner har cirkulerat länge nog och tämligen intensivt i olika mediala sammanhang. Inte heller blir dessa uppfattningar mer trovärdiga eller sanna för att de uttalas av ledande auktoriteter inom EU-projektet, ofta i någon slags triumferande anda dessutom. Man kan gott och väl ställa sig frågan hur länge till detta spektakel ska få pågå. Att fördomarna användas som förevändningar för ytterligare nedskärningar och en fortsatt brutalisering av människors levnadsvillkor blir man liksom inte klok på.

    För den som känner sig manad att stödja grekerna i ett upprop av solidaritet:
    http://www.coalitionofresistance.org.uk/2012/02/sign-the-appeal-for-solidarity-with-the-people-of-greece/

    SvaraRadera
  9. anonym 09:46

    Betala skatt:
    I Tyskland kan man tjäna upp till 8000€/år utan att betala skatt; därefter är skatten från 15% upp till 45%.

    Barnbirdraget är inte till alla; det betalas efter vad man tjänar. (t.ex. varför skall den nya prinsessans få barnbidrag?) Studiebidrag får inte alla heller; man går efter hur mycket föräldrarna tjänar.
    Man har en allmän sjuförsäkring samt privata.
    Maten är billigare för matmomsen är låg.

    Många tror att man har det så bra här i Sverige men det stämmer inte; kanske var det nångång lite bättre än i andra länder men nu är det definitivt inte längre så.

    SvaraRadera
  10. Birger, i Grekland har du nu ditt idealsamhälle. Man kommer att skrika efter tillväxt, men hur ska det gå till?

    SvaraRadera
  11. Men, herregud, har ni aldrig varit i Grekland? Eller i Spanien eller Italien? Man tar livet med en klackspark, den ordning och reda som finns i Sverige finns inte där. Det gör skillnad när det kommer till finanserna. Skatteindrivningen exempelvis är rena snurren. Och kommer ni över Medelhavet till Afrika är det ännu värre där...
    Sverige är trots allt fantastiskt.

    SvaraRadera
  12. Anonym 02:48 - varför "anonym"? - det jag påpekat är a) arbetstiden är längre i Grekland än i t ex Tyskland b) pensionsåldern är inte den som sprids i den förenklade bilden av Grekland och c) det är de som redan sliter mest, för minst lön, som nu drabbas hårdast och d) EU-eliten verkar inte fatta vad det är för eldar man riskerar att skapa när man tvingar människor i hopplöshet - som om man inte lärt vad skuldbördan efter första världskriget skapade för klimat i Tyskland. (Efter andra världskriget förstod vinnarmakterna att man inte borde göra om aktstycket - men nu repriserar man samma recept som efter första kriget. Tragiskt. Dumt. Ohistoriskt.

    Per: Vi kommer att få se liknande totalstopp i jakten på tillväxt även i vårt land - det tillväxtkritiker sagt är att vi för länge sedan borde a) sluta skuldsätta oss med lånade pengar för att upprätthålla tillväxten och b) bygga upp en strategi för hur vi klarar samhällsbyggt utan ekonomisk tillväxt. Dina frågor bör ställas till dem som a) skapat skuldberget och b) de som vägrar inse att man måste kavla upp armarna och ta i den mycket svåra frågan: hur gör vi för att med social och demokratisk anständighet anpassa oss till en utveckling utan tillväxt. Den kan nämligen inte fortgå i längden, vilket var och en av de ekonomer som jag samtalet med i Kunskapskanalen efter en stund tvingats retirera till.

    SvaraRadera
  13. Hellre ordentliga skatter och samtidigt ordning och reda i landet, än klackspark!

    Karnevalkultur i all ära. Men hellre den svenska trygga modellen, även om den är lite stel.

    Sedan: Missunna inte monarkisterna dagens glädjeämne. Monarkin är ändå dömd till undergång. RepF växer stort. Gotta er åt det istället!

    SvaraRadera
  14. Det är så tragiskt med alla vanföreställningar om grekerna som människor i höga positioner hasplar ur sig. De borde veta bättre! Alla inser nog innerst inne att det inte kan vara den grekiske frisören, läraren eller undersköterskan som har orsakat krisen i Europa. Det kan bara vara frestande med svart-vita förenklingar när tillvaron är komplicerad.

    Det händer att jag tänker: var det så här det gick till på trettiotalet när man lät en (annan) grupp klä skott för allt som gick snett? Var journalistkåren lika fast i systemet då? Var de lika oförmögna att kliva ur bilden, ställa sig vid sidan och betrakta det som pågick då?

    SvaraRadera
  15. Anita. Om det är Tyskland du syftar på så stämmer bilden.

    Stormakterna gav Tyskland en orättvis fred efter WW1, perfekt som en orsak för förloraren att använda för att ge igen (WW2).

    Inte konstigt att Hitler fick en stor del av nationen med sig, både i valet 1932 och i försöket att flytta gränsen så att den omfattade Österrike och den tysktalande delen av Tjeckoslovakien, dvs Sudetlandet.

    Lyckligtvis stoppades nazismen. Men var de båda frederna rättvisa mot den tyska nationen?

    SvaraRadera
  16. Nej, Anonym, jag syftar inte på den aspekten, som jag dessutom inte är tillräckligt kunnig för att ha några åsikter om.

    Jag syftar på det faktum att det var helt ok - inte bara i Tyskland utan även exempelvis i Sverige - att mellan världskrigen i media beskriva att det är en grupp människor som är orsak till allt elände, precis som det som nu sker med grekerna. Det är ok att klumpa ihop ett helt folk och exempelvis påstå att de är lata och att de inte gör rätt för sig.

    Mitt inlägg var kritik mot journalistkåren som ska bevaka och analysera det som pågår i samhället, och inte som nu i stort sett upprepa och sprida vidare vad maktens män och kvinnor vill få sagt. Regeringens företrädare får sällan en motfråga av reportern. Jag får intrycket att det beror på att reportern inte är tillräckligt kunnig i frågan. Kanske de är lata? :-)

    SvaraRadera
  17. Päivi Rissanen Nlör feb. 25, 09:40:00 fm

    Jag tittade precis på ett pogram som sänd i Findland "Aamustudio" där man brukar intervjua en finsk partiledare på lördagmorgnarna. Finska TVn kan vara både superseriös och flamsig. Mari Kiviniemi, centerns partiledare intervjuades. Först gick man genom Eurokrisen och sedan den planerade reformen av Finlands kommuner. I Finland gör man nu den kommunreformen som gjordes i Sverige för länge sedan. Det kommer att bli storkommuner och hela kommunpolitiken kommer att styras ag regeringen. Mycket av närservice försvinner,mycket av självbestämmande försvinner och mycket av kommuners särart som har bestämts av ortens historia och näringsliv försvinner. Känner ni igen det. Man kan verkligen översätta detta till det som sker i Europa i allmänhet och i Grekland i synnerhet. Vi har rest en del i Finland och Åland där det finns hur många kommuner som helst med hur mycket service och entrepenadanda som helst. Nu blir det centralstyrning, likriktning och långt till allt. Det skulle vara intressant, om man orkade blicka tillbaka och säga vad var det vi sa om EUs utveckling och EMu-regionens utveckling. Grekerna är varken lata eller flitiga. De är greker med hela den utvecklingen och historien som de har varit med om. Vi har flyttat till en likriktningens och centralmaktens tidevarv . Centern i Finland, utifrån sin väljarkår som de är illa tvugna att lyssna på ,kämpar emot en kommunreform men förespråkar EU och euro. Det är inte ideologiskt så enhetligt. Konstigt att folk hade det bättre i Grekland innan de blev med i euro: låg pensionsålder, större sysselsättningsgrad, högre löner osv!!! Päivi

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.