onsdag 25 januari 2012

Tantvarning

Ikväll ska jag prata om tanter i Kunskapskanalen. Fatima Bremmer (bilden) har skrivit en bok om just tanter. När jag satte mig med boken undrade jag faktiskt om vi skulle kunna hålla igång ett vettigt samtal om detta under 28 minuter utan redigering. 

Sedan läste jag boken och kom på att det här kunde man tala om i timmar. Historien har ju mest skrivits om män, så det är förstås hög tid att återupprätta tanten. Eller som Elin Wägner uttryckte det: "Mäns och kvinnors historia är ju så sammanflätat som varp och inslag i en väv. Men de har lyckas göra en historia bara av inslaget."

Det går en tant-trend genom landet -  unga tjejer har börjat klä sig som tanterna, det startas tantbloggar, kafferepen har blivit populära igen och på restaurangerna serverar man gammal hederlig tantig mat som blodpudding (men till hutlösa priser)... Vad är det reaktion på? Är det månne reaktion på både jämställdhetsdebatt och arbetslinje?

Fnns det ett politiskt intresse att återskapa tanten? Precis som det fanns politiskt intresse att på 40-talet stimulera kvinnor att vara hemma, och på sextiotalet att stimulera kvinnor att komma ut på arbetsmarknaden?

Ni som följt min blogg vet att jag är lite nördig när det gäller rockmusikerns historia - Elvis och grabbarna (för det var mest grabbar) skapade en ny art: tonåringar. Tanterna finns i den generation som aldrig fick uppleva hysterin, aldrig fick uppleva ungdomskulturen, skriver författaren. Vad betydde det för tantens utveckling? Hur lever förresten den klassiska tanten idag? Är det hon som är vinnare, medan de äldre männen blivit förlorarna?

Sen måste jag bara fråga Fatima med anledning av att jag är bra på att safta, baka, göra långkok och klappa katter: Är det tantvarning? 
Kunskapskanalen 19.00 ikväll, repris vid midnatt samt 09.00 på torsdag.

7 kommentarer:

  1. "...jag är bra på att safta, baka, göra långkok och klappa katter: Är det tantvarning?"

    Nej, du föddes alltför sent.
    För dem var det Drömmen om Elin.
    För dig var det drömmen om Elvis.

    SvaraRadera
  2. Jag vill inte vara tant, fast jag börjar få åldern inne och dessutom både kan baka, safta osv! I mina ögon var tanten en kuvad hemslavinna som bad om ursäkt innan hon kom till tals, men som i själva verket var navet i familjen! Visst kan jag gå med på att tantens roll ska upphöjas - stort! Dagens tant är trots allt på utdöende, även om husmanskosten och klädmodet kommer tillbaka. Ska se på programmet!

    SvaraRadera
  3. Tänker lite på en tjej som clara lidström.

    http://www.underbaraclaras.com/

    Som gillar den gamla husmors stilen utan att för den saken skull vara ekonomiskt beroende av sin man. Gillar hennes härliga vintage prylar, bak, trädgårds odling livet med sin familj som nr 1 osv verkligen livs kvalitee skulle jag säga, men ska se programmet på kunskaps kanalen.

    / Lars

    SvaraRadera
  4. Det var ett fint och charmigt program!

    SvaraRadera
  5. Tack för en jättefin intervju.

    Tanten

    SvaraRadera
  6. För mig är tanten den personen som alltid tar plats i den positiva meningen jämfört med kvinnor som sitter tyst huvudet i snett eller mumlar ja när män pratar.

    Och vi tanter är ju självgående.

    SvaraRadera
  7. Gunilla Arneströmsön jan. 29, 04:14:00 em

    Jättebra intervjuv ! Jag har köpte boken diekt då den fanns tillgänglig på nätet. Har inte börjat läsa än,men bläddrat lite i den. Fick då en del aha-upplevelser.Reminicens är mycket aktuellt inom demensomsorgen,så känner verkligen igen en hel del i boken.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.