SMS-veckan har börjat i Kunskapskanalen... I betydelsen Samtal Med Schlaug...:-) På tisdag morgon 09.00 pratar jag med vetenskapsjournalisten Ulrica Engström om astronomins historia. Och på kvällen 19.00 samtalar jag med Henrik Chetan Aspengren om Pakistan.
Ulrica Engström har skrivit boken Himlens väktare, som bland annat handlar om hur man i olika kulturer sett på stjärnhimlen, vad man sökt och hur man tolkat det man sett - eller påstått sig sett. Frågan om hur vi förstår begrepp som oändlighet och vilka det var som upptäckte själva begreppet - Aristoteles menade ju att någon verklig oändlighet inte kan finnas... För övrigt var det inte alls europén Copernicus som var först med att hävda att jorden kretsade kring solen. I Europa har vi alltid haft en förmåga att förvanska historien till vår egen fördel... Tisdag fm 09.00 Kunskapskanalen.
(Mika Holm lägger till 10:45: Missade du samtalet så hittar du det här: http://urplay.se/166091)
Henrik Chetan Aspengren berättar i boken Pakistan: upprorens land det land som beskrivits som världens farligaste att vistas i. Ett land fyllt av paradoxer och jag vill förstås veta hur stora likheterna egentligen är mellan Afghanistan och Pakistan. Vi lär prata om vilket ansvar européerna (läs: engelsmännen) hade för att religioner blev en politisk angelägenhet och för att Indien och Pakistan delades - med följd att över en miljon människor dödades, tiotusentals kvinnor våldtogs eller fördes bort. Vad händer med vattenförsörjningen i Pakistan när Himalayas glaciärer smält, som en följd av klimatförändringarna? Tisdag 19.00 Kunskapskanalen. Repris 24.00 samt onsdag 09.00.
om man är hobby eller yrkes astronom är det ganska självklar kunskap att greker och sumerer (senare perser)och kineser gjorde ett väldigt stort och grundläggande arbete i ämnet astronomi kalendrar och sol cykler och sådant hade man en väldig bra förståelse av. copernikus som hade titlen kanik:
SvaraRaderahttp://sv.wikipedia.org/wiki/Kanik
hade skolning att läsa grekisk littratur, en intressant universitets littratur från copernikus tid är exempelvis "De sphaera mundi" som bygger på ptolemos verk almagest.
http://en.wikipedia.org/wiki/De_sphaera_mundi
Kolla bilden en bit ner på sidan där jorden är ett klot och hur man använder en triangel metod för att bevisa jordens sfäriskhet.Men sen kan man lugnt påstå att europeerna har tillfört mycket vad gäller förståelsen av universum ex tycho brahe bevisade att universum inte är oföränderligt och evigt så som grekerna trodde när han bevisade att det finns super novor för att inte tala om gallileos teleskop bygge och isaac newtons optik och fysik beräkningar som ligger till grund för alla jätte teleskop idag där flertalet är sk newton teleskop.
Lars kyrkogårdsarbetare och hobby astronom.
Där vetenskapen slutar tar poesin vid. Religiositet är en form av poesi. Den kan våra hjärnor greppa. Men vi kan inte greppa tanken på rymdens oändlighet, vetenskapligt sett.
SvaraRaderaÄven Brahe lär få sig en omgång när europeernas hybril-historie-beskrivning avslöjas äv Sluggo och Engström!
SvaraRaderaI anslutning till ämnet kan påpekas att Biodynamiska föreningen tillhandahåller en såkalender varje år, där så- och planeringsdagar är markerade, allt på grundval av astrologiska observationer.
SvaraRadera"Tjafs!" skulle förstås en materialist fnysa. Men även om kalendern ännu inte har vetenskapligt stöd, så kan den åtminstone påstås ha beprövad erfarenhet i ryggen.
Biodynamikerna har nämligen test-ytor, där jordart, ljus-, vind- och fuktförhållanden är lika. Sedan sår man i markerade rutor, dels på rätt dagar, dels på fel.
Om hösten vägs skörden. Därvid kommer beviset.
Gt
Gt,
SvaraRaderadet är nog si och så med den saken.
Fred.
SvaraRadera...och?
Gt
Gt,
SvaraRaderadet var en ordlek.
Jag borde ha skrivit ;-)
Tack för ett bra program om Pakistan!
SvaraRaderaDet gav lite nya kunskaper, fast jag hade velat lyssna i en hel timme.
Fred.
SvaraRaderaDå har vi bara att kämpa på och så vidare ☺.
Gt
Tack för kommentarer, fyndiga ordvitsar och mild ton...:-)
SvaraRadera