SMHI vinner kriget om sommarens bästa prognoser, meddelas i Dagens Nyheter som kontrollerat fyra väderinstitut. Kanske kan tyckas förvånande. Den som säger att vädret imorgon blir som idag får för övrigt också ganska stor träffsäkerhet.
Detta påminner mig om en märklig process på sjuttiotalet - jag arbetade på en väderstation och blev plötsligt fackligt aktiv, strejkledare och uppkallad till riksdagen för utfrågning.
Så här var det: SMHI försökte få ut pengar från staten för att driva fram ett projekt som hette PROMIS 90. Man lovade, i ett fett underlag till regeringen, att om man fick pengarna skulle man kunna ge prognoser för i stort sett varje gata i storstäderna, man skulle kunna beskriva hur regnskurarna skulle röra sig exakt. Man berättade också hur man skulle kunna lägga ner i stort sett alla bemannade meteorlogiska stationer runt om i landet - allt från inlandet till fjäll och skärgårdar.
Väderstationerna hade blivit allt dyrare att driva efter ett strejkhot som lett till hårda förhandlingar - jag var strejkledare som blivit förbannad efter att ha hört ett radioprogram där en kvinna i fjällen berättade att hon inte varit ledig en enda dag från sin väderstation "sedan maken dog för många år sedan", men ändå var tacksam för att hon hann åka till gudstjänsten på söndagar mellan två observationstider.
Vi drev krav på normala löner, ledighet två dagar i veckan och normala ob-tillägg - och det gick igenom, inte minst eftersom flygtrafiken hotades om väderprognoser skulle utebli. Tidigare hade man för en spottstyver arbetat var tredje timme, dygnet runt, alla dagar i veckan, oftast utan en enda semesterdag. Det har sagts att någon större förbättring av avtal aldrig förekommit i svensk fackföreningshistoria.
Hur som helst: Vi granskade SMHI:s underlag för PROMIS 90 och fann att det var minst sagt tillrättalagt. Bland annat hävdade man att man skulle kunna köpa väderradar för en spottstyver. Vid en kontroll visade sig att det var fantasisiffror. Jag blev uppkallad till ett av riksdagens utskott, fick dra min kritik och inte minst Centerpartiet och Vänsterpartiet agerande i samklang med den motrapport som jag skrivit. I motrapporten gavs underlag för ett annat system där automatstationer och radar skulle kombineras med bemannade väderstationer i främst fjällen och skärgårdarna. Varken PROMIS 90, eller mitt motförslag BAMSE, genomfördes.
Den som låg bakom SMHI:s egen makabra rapport hamnade så småningom som statssekreterare (s) i regeringskansliet. Tilltro: noll.
Påminner mig om denna "satsning":
SvaraRaderahttp://computersweden.idg.se/2.2683/1.368058/ny-storsatsning-pa-forsakringskassan
" Från 2013 har regeringen beslutat att minska Försäkringskassans anslag med en halv miljard kronor.
För att klara målet måste myndigheten banta personalstyrkan, genom en ökad automatisering av ärendehanteringen. Det är återigen dags för Försäkringskassan att ge sig in i riktigt stora it-projekt.
– De krav som ställs på oss kan bara lösas med it, säger Stefan Olowsson, it-direktör på Försäkringskassan.
Till sin hjälp har han 1,8 miljarder kronor som öronmärkts för investeringar i it-utveckling de närmaste tre åren. Ungefär 250 miljoner kronor per år väntas behövas för att anpassa befintliga it-lösningar till kommande regeländringar från regeringen, men omkring 200 miljoner kronor om året ska satsas på ren automatisering."
Mer historik om detta:
http://computersweden.idg.se/2.2683/1.179163/tio-miljarder-for-sap-pa-forsakringskassan
Hmm, vad hette han då, statssekreteraren ☺?
SvaraRaderaFör övrigt så är detta en hyfsat tillförlitlig kristallkula:
www.yr.no
Gt