Jaha, idag var det Nyhetspanelen igen. Jag fick utgjuta mig om världsekonomin, bristen av grönt parti i riksdagen och lite annat jox. Finns här:
fredag 12 augusti 2011
15 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lyckliga du!
SvaraRadera..och det gjorde du bra!
SvaraRaderaJag blir alltid glad att höra kloka människor tala,det räddar dagen, tack!
SvaraRaderaMen så tråkigt när det blir så hattigt. Det fanns så mycket mer som skulle behöva sägas om den ekonomiska krisen och miljön..
SvaraRaderaGrymt! Synd att de stoppade dig :) Jag hoppas verkligen fler förstår vad som egentligen är fel med världen.
SvaraRaderaDet var en lite "lustig", eller olustig, inledning på Nyhetspanelen. Om jag nu fått följande dialog helt ordagrant riktig.
SvaraRadera-Ursula Berge, Birger Schlaug och Tove Lifvendahl. Lite vänster, lite höger, lite mittemellan, försöker vi sätta ihop det.
-Är det jag som är mittemellan??
-Jag vette fasen vad du är för nånting, men lite åt det hållet.
-Nämen. Jag e grön.
Hrm, du var faktiskt ärlig dessutom för du röstade ju på mp i några av valen, men inte alla va?
SvaraRaderaJa Anders, Hamilton kändes inkompetent i denna roll. Gav ett opåläst och osympatiskt intryck.
SvaraRaderaAnonym 02:26 - helt rätt.
SvaraRaderaAlla: tack för kommentarer.
Hej Birger!
SvaraRaderaDu sa i panelen att en gemensam valuta kräver en gemensam ränta, om jag inte hörde fel.
Varför är det så? Någon som kan förklara hur det hänger ihop, eller en länk till en förklaring?
Jag kan se fördelar med en gemensam valuta, bla. att det blir en sak mindre för spekulanter att spekulera om. Så, vad är det jag missar? Varför måste en gemensam valuta även bli ett politiskt projekt?
Nja, räntan, som sätts för hela euroområdet, är redan gemensam, vilket utgör ett av de allvarligaste problemen eftersom eurområdet på intet sätt är homogent vad gäller vare sig strukturer eller annat.
SvaraRaderaSka det fungera krävs bland annat en gemensam ekonomisk politik, vilket man inte vill ha av alla möjliga nationellt betingade skäl - Sverige har till och med blockerat (redan på min tid som rör) en så enkel sak som att man skall kunna ha majoritetsbeslut för längsta koldioxidskatt... Jag menar att det är bra med majoritetsbeslut när det gäller lägsta nivåer, men det är ett elände när man istället kan besluta om tak för olika åtgärder.
Förlåt, jag var nog otydlig. Jag vet att man har en gemensam ränta inom euroområdet. Jag tolkade det du sa som att det MÅSTE vara så om man har en gemensam valuta. Kan man inte ha en gemensam valuta utan att man har en gemensam ränta? Måste en gemensam valuta också vara ett politiskt projekt?
SvaraRaderaJag tänker alltså att problemet med euron inte är själva valutan, utan att man fattar gemensamma beslut som inte passar alla länder för att dom har för olika förutsättningar. Och att en gemensam valuta kan vara något positivt.
Konstigt att inte Berge och Lifvendahl tycker lika som Birger i all politik. Hur kan de t.ex. avstå från att sympatisera med www.steg3.se ?
SvaraRaderaSvar: I så fall skulle de uteslutas från soffan. Poängen är ju att de hugger varandra (lite vänskapligt).
Men då är det ju ett rollspel blott. För dessa klyftiga människor kan givetvis inte vara annat än gröna i sina inre tankar.
Att Berge är med i (s) är förstås sant, men samtidigt en gåta. Ty var finns det gröna inom S?
Alla tre gjorde goda insatser i panelen.
SvaraRaderaPassar även på att tacka för en mycket läsvärd blogg.
Måste vara påfrestande vara omgiven av de där båda klyschfantomerna
SvaraRaderaLivendahl:"Man kan inte hålla på och leva på lånade pengar" Lite svårt att undvika när nästan hela penningmängden betår av kredit, dvs pengarna skapas när någon tar ett lån. "Grova problem om man har en statsskuld på 120% av bnp" .Klyscha, funkar utmärkt för Japan med 200%.
Och Berge drar den där om GPs "den som satts i skuld är inte fri". Samtidigt som svenskar är fullkomligt dränkta i skuld. Gissa om den skulden hamnar hos staten när bobubblan pyser ?