tisdag 9 augusti 2011

Ta vara på stöket

Det blir stökigt framöver, meddelas från det som anses vara välunderrättat håll. 

Krisen kan bli lång, meddelas från Anders Borg. Nej, det är inte klimatkrisen han menar, det är den penningekonomiskt baserade krisen han syftar på. Självfallet uppstår kris i en ekonomi som bygger på att skapa tillväxt med lånade pengar - och som dessutom reducerat sig själv till ett spel där aktörerna uppträder som spelare. Det som sker är oundvikligt, och vi är många som pekade på det redan när förra krisen var över. 

Det finns inga lösningar inom den tankebox där den globaliserade tillväxtekonomin förskansat sig - än värre blir den när den piffas upp med Reinfeldts och Juholts teser om att skapa mer arbete trots att varenda investering som görs går ut på att rationalisera bort just arbete. Man springer runt för att jaga sin egen svans.

Hade det funnits ett parti i Sveriges Riksdag, som känt sig tryggt i grön ideologi, hade vi fått höra om vilka möjligheter som finns att nu faktiskt ta nästa steg i samhällsutvecklingen: från tillväxt- och konsumtionssamhälle till utvecklingssamhälle. Aldrig har det funnits större möjligheter för ett grönt parti, som tror på sin egen ideologi, att nu vara offensivt. Det finns idag alla skäl att driva frågor om ökad självtillit, räntefria zoner, sänkt arbetstid, reformering av skattesystem och trygghetssystem. Något sådant parti finns emellertid inte i riksdagen.

Istället för att tala om de dilemman som tillväxtsamhället skapar när det kommit in i en övermogen fas, berättar Miljöpartiets numera främste partiprogramarbetare om "grönt dilemma" så fort man rör sig utanför den tankebox där tillväxtekonomins företrädare förskansat sig. Jag vet uppriktigt sagt inte om jag ska bli förbannad eller ledsen över hur man hanterar sitt parti.

Det största gröna dilemmat är att företrädare för MP vägrar att tänka utanför den tankebox som skapats de senaste hundra åren och som kan ses som en fas - inte en slutgiltig tankebox - på en samhällsutveckling.

Mer om detta skriver jag här.

18 kommentarer:

  1. Ja det är ett bra läge för det. Men det verkar inte som att det kommer någon offensiv. :(

    SvaraRadera
  2. Gillar att medla :-)

    Ur Robstens (SD) blogg den 2 augusti:

    " Eller för att göra frågan större; var står SD i frågan om evig tillväxt contra down-shifting, matriell standard contra livskvalité ?" (min fråga)

    Det är nog bara jag som funderat kring dessa frågor, i hela riksdagshuset. (Robsten)

    Att bara leta efter nyckeln i ljuset under gatlyktan ??
    Den kan ligga i "mörkret".

    Eric

    Eric

    SvaraRadera
  3. Så går en dag och nästa kommer åter, makt korrumperar, "alla" vill vara med vid politikernas köttgryta. Att hoppas på en positiv förändring för mänskligheten det är en utopi.
    "skiten" kommer att braka ihop. "Jorden kommer att vackla som en drucken genom universum".

    SvaraRadera
  4. Det som i vår värld, i USA, i EU,
    i Sverige, är överordnat allt är marknadsekonomin. Den är till och med överordnad den Helhetssyn som eventuellt, skulle kunna göra Framtiden möjlig!
    Demokrati - Skitprat!!

    SvaraRadera
  5. Under flera timmar har radion under dagen, med hjälp av ekonomiska experter, rapat upp trivialiteter och självklarheter. Det är kris, ekonomin är i gungning, börsen går ner, blablabla... De vanligaste orden som används är ansvar, långsiktighet, marknaden (denna skuggfigur som alla måste förhålla sig till men ingen har sett), Asien, USA, Europa (var är Afrika?), börsen, banken, bolån, TILLVÄXT...
    Varför pratar man med ekonomer när man borde prata med psykologer och terapeuter? Världens ekonomier är spelberoende och ingen låtsas om någonting. Vid roulettebordet står spelarna (finansfolket) och croupiern (marknaden) i ett illa dolt samarbete. Reglerna är obegripliga och förändras hela tiden men så länge ingen protesterar och vinsten kan garanteras (genom lån) så kör vi vidare. Insatserna består inte bara av hus och hem, nu spelar vi bort själva grundförutsättningarna för vårt liv på jorden.
    I en värld där övervikt och stress är en välfärdssjukdomar, där överkonsumtion är en förutsättning för fortsatt välfärd och där livspusslet ska lösas med mer ”tjänstearbete” och mindre fri tid måste väl något vara fel?

    SvaraRadera
  6. "Varför pratar man med ekonomer när man borde prata med psykologer och terapeuter?"

    Precis Michael. Ekonomerna lever i sin bubbla. Och naturvetarna i sin. Och sällan mötas de två. Men precis som Tim Jacksson, Anders Wijkman och Mikael Olausson (besökare av denna blog) påpekar, brister miljörörelsen i psykologisk/beteendevetenskaplig kompetens. Miljöfolket saknar ofta förmågan att nå ut och in i folk. Ekonomerna/marknaden däremot vet till fullo hur man drar nytta av den kompetensen. Vilka psykologiska knappar man ska trycka på för att styra människor till än större överkonsumtion... genom att bli än mer missnöjda med vad de är och vad de har... Målet är vidöppet för den gröna rörelsen att tillsammans med "människoexpertisen" istället sälja in budskap om förnöjsamhet mm mm mm som den extremt stressade och otillräckliga nutidsmänniskan hungrar efter att höra.

    Såg i Aftonbladet igår att 3 av 5läsare önskar att det ekonomiska systemet ska haverera så att något sundare kan växa fram...

    AK

    SvaraRadera
  7. Den som klickar på Birgers sista länk i dagens inlägg, hittar bl a nedanstående texter - vars andemeningar borde vara KÖTTBEN att utveckla i oändlighet för gröna marknadsförare med kompetens inom beteendevetenskap.

    "Vi uppmuntras att leva i våra roller som lönearbetande, leva mer som de titlar vi bär än som de människor vi är. Vi förväntas inta roller, uppmuntras att jämföra oss med varandra för att klättra på de sociala stegar där stegpinnarna utgörs av konsumtion, yta och masker."

    "Kanske föreställer man sig att ett ekologiskt hållbart och socialt anständigt samhället är dystert, kärvt och fantasilöst. Inget kan vara mer fel! Det är ett sönderstressat samhälle där fri tid är bristvara och där ångestkonsumtion driver tillväxten som är kärvt och fantasilöst."

    Jag sörjer verkligen att mp slarvat bort sig.

    AK

    SvaraRadera
  8. Michael, AK. !!
    Close to the tipping point ?
    Eric

    SvaraRadera
  9. Vi måste på något sätt börja se på pengar och ekonomi på ett helt annat sätt än vi gör nu.

    Det är dags att vi börjar se på pengar som de var tänkta att fungera ifrån början. Alltså ett bokföringssystem för att underlätta byten av varor och tjänster. Alltså inget som man skall tjäna pengar på. En bank är ett sådant bokföringssystem och det finns ingen anledning att den skall behöva gå med vinst. Banken skall tjäna och underlätta för folket, företagare och andra driftiga personer. Inte som nu när hela vår befolkning är skuldslavar åt ett bokföringssystem.

    Jag har skrivit ett "öppet brev" till våra politiker om det här.

    http://superzeke.wordpress.com/2011/07/22/oppet-brev-till-landets-politiker-om-vart-penningsystem/

    Janne

    SvaraRadera
  10. Tänk, ifall MP:s ledning och medlemmar ville läsa Birgers blogg, vilken effekt det skulle få!

    SvaraRadera
  11. Den "tankebox där den globaliserade tillväxtekonomin förskansat sig" är en Happy Meal.

    SvaraRadera
  12. Fred

    Jag brukar köpa en Cheese-ingen-big-deal-burgare för 10 kronor, och ett glas vatten (0:-).

    Men på väg ut från restaurangen brukar jag börja fundera på vem som egentligen betalat den där billiga måltiden ...

    Eric

    SvaraRadera
  13. En fråga som inte ställs är vem som har fodringarna, vem får de höjda räntorna, vem äger statspappren?
    Lösningen på den s.k. krisen är inte nya lån utan skuldavskrivningar....

    SvaraRadera
  14. Eric, lästips till dig som också gillar "människomänniskan" Fredrik Lindström är "Ljust&Fräscht-boken" som han skrivit tillsammans med Henrik Schyffert. Genom humoristisk och inbjudande narr drar de ner byxorna på konsumtionssamhället. Genialt socialt befriande grepp!

    AK

    SvaraRadera
  15. Birgers ord

    "leva mer som de titlar vi bär än som de människor vi är."

    tåls att sugas på en lååång stund...

    SvaraRadera
  16. En mycket bra exposé över tillväxtens följder. Måste smälta den över natten. En första reflektion var att det var lite väl mycket upprepningar. En andra att du glatt hänvisar till konventioner när det passra dig (Nationalencyklopedins ensamrätt på sanning och Svenska akademins tunga post i intellektuella sfärar). Men i allt övrigt en väldigt bra och genomgripande berättelse.

    Jocke

    SvaraRadera
  17. Alla dina inlägg är verkligen uppskattar och denna artikel är också mycket intressant. Förbluffa designer i affischer.
    Tack och letar efter mer inlägg. Jag är verkligen nöjd med detta inlägg att ni har gett oss. Detta är verkligen en häpnadsväckande arbete av dig.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.