onsdag 1 juni 2011

Om ekonomi fick betyda det som det betyder...

Ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushållning, eller till och med hushållning med knappa resurser. Det kan man inte tro när man hör den svenska debatten, där ekonomer och politiker  gläder sig åt att BNP-siffrorna är fortsatt uppåt. Hushållens konsumtion är för övrigt den tyngst vägande faktorn i BNP.  

Jag roade mig med att byta ut ordet ekonomi i några av de senaste dygnens nyhetsrapportering mot dess verkliga innebörd. Så här blev det:

Det är fortsatt högtryck i svensk hushållning, visar siffror från SCB i dag. Den svenska hushållningen växte med 6,4 procent det första kvartalet i år.

Svensk hushållning med knappa resurser tros dock fortsätta att befinna sig bland tigerekonomierna i år, men 2012 och 2013 blir det mer normal tillväxt för svensk hushållning, enligt enligt en prognos häromdagen från OECD. Men än så länge är svensk hushållning fortsatt lika stark som Pippi Långstrump.'

***
Enligt ledaren i G8-länderna bereder en allt starkare global hushållning vägen för att minska underskotten som byggdes upp efter finanskrisen.

***
Japan tillåts att skjuta på sina sparåtgärder tills dess att hushållningen har återhämtat sig efter jordbävningen.

***
Hushållens konfidensindikator steg 0,3 enheter i maj. Ökningen beror på att hushållen är något mer positiva till såväl den egna hushållningen som svensk hushållning med planetens knappa resurser. Dessutom är hushållen mer optimistiska till den egna hushållningen på ett års sikt, skriver KI.

***
Konsumenternas förtroende för Finlands hushållning med knappa resurser rasade i maj och låg under långtidsgenomsnittet. Däremot förbättrades deras förtroende för sin egen hushållning i jämförelse med april.
Enligt Statistikcentralen tror en tredjedel av konsumenterna att Finlands hushållning förbättras under det närmaste året. En fjärdedel befarar att landets hushållning försämras.

***
BNP- statistiken för det första kvartalet väntas visa på fortsatt mycket bra drag i den svenska hushållningen.

***
I Gustav Fridolins budskap är ”hushållningstillväxt” centralt, något som han utvecklar i boken ”Maskiner och människor” som kom ut i april. Om klimathoten ska avvärjas måste vi tro på tekniska innovationer och en växande hushållning.

– Den förändringskraft som finns i hushållningen med jordens knappa resurser måste utnyttjas om vi ska klara omställningen, säger han.

12 kommentarer:

  1. Applåder till Birger, som kom mitt i prick igen!

    Låt oss använda ordet hushållning, så som det var tänkt!

    Gt

    SvaraRadera
  2. Nyfiken, har du några tips på bra brunkolsaktier att placera i de närmaste 10-20 åren? Med tanke på tyskarnas årtalexercis lär det bli en guldgruva i dubbel bemärkelse.

    SvaraRadera
  3. Börsmäklar´n: Tja, du har ju redan som medborgare i kungariket Sverige en hel del brunkolsaktier... Men du lär bli besviken över utdelningen.

    SvaraRadera
  4. Satsa på blomkål istället.
    Nyttigt och gott. ;)

    SvaraRadera
  5. Börsmäklar'n: Skall du göra bra affärer så får du väl börja handla med utsläppsrätter för koldioxid. Däremot lär nog inte brunkolsaktier bli så bra affär just på grund av utsläppsrätterna.

    SvaraRadera
  6. 12:03:
    Men hur har tyskarna tänkt att lösa problemet? De stänger ner kärnkraften, men jag antar att de inte är villiga att frysa när det blir kallt, då återstår väl bara synnerligen klimatosmart brunkol?

    SvaraRadera
  7. Från Birger träffsäker satir som sätter skrattet i halsen. I mejlboxen en hälsning från Petra Kelly-sällskapet som bjuder in på en bildningsresa i hur ekonomin blir grön (dvs i linje med hur Birger använder ordet i dag).

    Börsmäklarn och Fridolin: det är bara att hänga på. Anmäler er gör ni på adressen nedan:

    Bildungsreise: Die Wirtschaft wird grün!
    Sehr geehrte Damen und Herren,
    liebe Freundinnen und Freunde,

    wir möchten Sie gern auf unsere Bildungsreise hinweisen:

    Die Wirtschaft wird grün!
    Auf dieser Bildungsreise durch Bayern (und das angrenzende Baden-Württemberg) zeigen wir anhand von konkreten Projekten aus verschiedensten Wirtschaftsbereichen, wie eine "grüne Wirtschaft" aussehen kann. Dabei steht der ländliche Raum im Mittelpunkt.

    Themen sind: Bildung für Nachhaltigkeit, Produktion und Vermarktung ökologischer Lebensmittel, Solarwirtschaft, umweltfreundlicher Verkehr, grüne Finanzdienstleistungen, ökologische Holzhäuser. Die Reise führt zu kommunalen Initiativen ebenso wie zu mittelständischen Unternehmen und macht Station in der Oberpfalz, in Mittelfranken, in Schwaben und im Allgäu.

    Die Reise findet vom 31. August bis zum 3. September statt.
    Anmeldungen sind ab sofort möglich.

    Details und Anmeldung:
    http://www.petrakellystiftung.de/programm/veranstaltungsdetails/article/die-wirtschaft-wird-gruen/14.html

    Der Programm-Flyer mit dem detaillierten Reiseverlauf ist als PDF-Datei zum Herunterladen erhältlich:
    http://www.petrakellystiftung.de/fileadmin/user_upload/newsartikel/Flyer/GND_Bildungsreise.pdf


    Wir freuen uns, Sie bei dieser Reise begrüßen zu dürfen und verbleiben mit herzlichen Grüßen

    Ihre
    Petra-Kelly-Stiftung
    Bayerisches Bildungswerk für Demokratie und Ökologie in der Heinrich-Böll-Stiftung e.V.

    Reichenbachstraße 3a
    80469 München
    T +49 (0) 89 24 22 67 - 30
    F +49 (0) 89 24 22 67 - 47

    info@petra-kelly-stiftung.de
    www.petrakellystiftung.de

    SvaraRadera
  8. Neoliberal Agendaons juni 01, 04:17:00 em

    Kul att ni har börjat inse att det handlar om hushållning. Det är därför så svårt att förstå tillväxthatet. Vad är så fel med att göra saker effektivare? Få till en bättre hushållning av resurserna.

    SvaraRadera
  9. Anso:
    Skulle kunna vara intressant. Jag hoppas att när de gör avstickaren till Baden-Würtenberg så diskuterar dem projektet Stuttgart 21 som "miljörörselsen" bekämpat med resultat att flygresrna kommer öka. Eller varför inte besöka Sverige få en dragning i den intressanta frågan kring årtalsexercis.

    SvaraRadera
  10. Å tänk! Dollarn är grön...

    SvaraRadera
  11. Tänk att folk är så förbannat tröga

    Om vi inte idag kan föda 7 miljarder människor så kan vi definitivt inte föda 9 miljarder

    Lägg där till omsättningen på de 7 miljarderna idag som förstör i rasande takt.

    Jävla nötter det finns.

    Människan har alltid varit för många till förhållande vad marken kan producera.

    Man behäver inte vara Einstein föra att förstå.

    Men är man Hans Rosling då förstår man inte.

    Han bevisar att det inte är titeln som avgör om man begriper något.

    / Realist

    SvaraRadera
  12. Till realist:
    Jag tror de flesta människor förstår att jordens folkmängd tär på jordens resurser. Det är ju trots allt vår teknik och vår utveckling som gör att vi kan producera mat nog åt alla. Lite cirkelargument över detta.

    Men vem vill ta i frågan "Vad gör vi för att bli färre?"
    Jag slipper gärna. Det är en farlig fråga.

    Då är det lättare att sälja utsläppsrätter för att minska växthusgaserna med någon promille...

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.