Här hittar du nätverket för kortare arbetstid. |
När Gustav Fridolin nyss blev intervjuad i Dagens Industri lät det som om han gillar tillväxt, ogillar sänkt arbetstid och struntar i kongressbeslut.
Det har, förstår jag, väckt viss upprördhet hos en del miljöpartister. En del är rent av förbannade. Vilket är svårt att bli för en miljöpartist eftersom de flesta inser att Gustav är partiets stabilaste livlina in i medievärlden när nu Maria Wetterstrand tackar för sig.
Fråga är bara vad man får för politik. Är Gustav inte mer radikal än Mikaela Valtersson, lär det undras i de grönaste av partivegetationen. Skall han - precis som Mikaela gjort - köra över kongressens ihärdigt återkommande krav på att partiet skall driva kravet på sänkt arbetstid?
Hur som helst undrar jag om Gustav Fridolin verkligen anser allt det som skrivs i tidningar att han anser. Är de månde så att han smeker medierna medhårs? Eller, vilket i så fall känns mer troligt: är det möjligen är så att journalister gillar Gustav så mycket att de lägger sina egna värderingar i vad han faktiskt säger... Liksom vill lägga tillrätta inför sina läsare. Jag konstaterar att i Dagen beskrivs Gustav som en helgjuten kristen som går i kyrkan så ofta han hinner, i Dagens Industri beskrivs han som tillväxtvänlig och industriälskande. I vänsterinriktad press läste jag om hans starka sociala engagemang.
Det skall bli intressant att läsa hans nya bok, för att se hur han beskrivs där... Jag hoppas och tror fortfarande att det kan vara nåt bra. Mer om intervjuer med Gustav skriver jag idag på Newsmill. Finns att läsa här.
Du vill Gustav så väl trots att du är djupt besviken, eller hur? Du vill att han skall vara radikal och grön men inser alltmer att han vare sig är radikal eller speciellt grön. Gör det ont?
SvaraRaderaBerrinta
Gustav borde läsa Tim Jacksons rapport om hur vi kan komma ur knipan när det gäller klimat och miljö! Nedväxt genom bland annat sänkt arbetstid. Är inte Fridolin med i Steg 3????? Hur kan han vara det som han resonerar??? (Eller TYCKS resonera, om man får tro Birger).
SvaraRaderaGustav Fridolin är mycket riktigt med i Steg 3, och kan nog därför anses vara väl förtrogen med tillväxtkritik - så det är nog inte kunskapen det är fel på. Det här behöver helt klart debatteras och diskuteras i större omfattning. Kritiken mot tillväxt går inte att avfärda alltför enkelt, även om de flesta politiker har fått för sig att det är A och O för att fungerande samhälle.
SvaraRaderaSå här svarar Gustav Fridolin på Gittan 27/4-11:
SvaraRaderaHej.
Den bok som intervjun i DI handlar om tar bland annat sin utgångspunkt i behoven av nya mått att möta ekonomisk framgång på. Ulf Söderström och jag (som skrivit ihop) tittar bland annat på den kommission Stiglitz lett i Frankrike och Jacksons arbete i Storbrittanien. Att vi behöver nya mått motsäger dock inte att vi också behöver göra en rejäl omställning, av infrastruktur, energisystem, bostäder och tillverkning (något som inte minst Jackson påpekar - han menar ju att en Green New Deal går hand i hand med hans välfärd utan tillväxt). Och det är frågan hur denna omställning ska bli möjlig som är huvudfokus i boken.
När det gäller arbetstid så är det ju uppenbart att vi har ett stort samhällsproblem. Vissa jobbar till de stupar, medan andra aldrig får in ens en fot på arbetsmarknaden. Det krävs omställningspolitik, utbildningspolitik och, ja, jarbetstidspolitik för attk omma åt det. Men sänkning av normalarbetstide lagvägen något som rent praktiskt är relevant för allt färre - helt enkelt därför att avtalen på arbetsmarknaden har förändrats sedan vi utarbetade den politiken. Alltfärre jobbar 40 timmar och även bland de som har en veckoarbetstid på 40 timmar är det alltfärre som har det enligt lagen om normalarbetstid (man har helt enkelt avtal där man valt längre semester före kortare veckoarbetstid eller hittat helt andra modeller). Det innebär att en ändring av siffran i lagen faktiskt inte skulle göra så stor skillnad för så många. Det jag vill att vi funderar över är då istället HUR människor ska få mer makt över sin arbetstid idag, HUR lagarna ska kunna konstrueras för att få till andra prioriteringar på en avtalsstyrd arbetsmarknad och HUR vi i verkligheten får till en sänkning av arbetstiden. Då tror jag att det dels handlar om att utarbeta strategier för att driva frågan lokalt. I Örebro är ju MP ett majoritetsparti (förhoppningsvis oxå efter extravalet - jag kommer imorgon och drar mitt strå till stacken) - utgår från att ni diskuterat där hur ni kan sänka arbetstiden i de stora delar av arbetsmarknaden som ni direkt förfogar över. Vore jättekul om vi hittade modeller där MP tillsammans med Kommunal lokalt kan driva offensiva arbetstidsfrågor. Dels handlar det om hur vi utformar system nationellt - hur trygghetssystem och pensioner ska främja att man går ner i tid, vilken flexibilitet som finns runt t ex pensionsåldern, delförslag som friår och barntid, hur man begränsar övertidsuttag - ja frågorna är många. Just därför kommer vi ju också ha ett rådslag.
Vi har tack och lov inte ett parti där en enda eller ens två personer leder och bestämmer vilken politik som ska drivas. Men vi har, lika mycket tack och lov, ett parti där vi är beredda att reflektera, utveckla och utvärdera politiken för att den ska ge de förändringar som krävs i människors vardag och verklighet. Därför tror jag att det är viktigt med rådslaget om arbetstid - inte för att slopa målet om sänkt arbetstid utan för att utveckla hur vägen dit ser ut.
Hoppas vi ses imorgon i Örebro. Då har ju ni språkrörsutfrågnign och jag gissar att den här frågan kommer upp där - som den gjort på alla andra ställen jag varit på.
Allt gott
Gustav
(genom EW)
Så då kan Birger alltså vara ense med Gustav?
SvaraRaderaMycket har ändrats sedan MP:s första åsikter tog form. Nu gäller andra förutsättningar i fråga om arbetstiden, tycks GF mena.
Men vad vill MP göra med den kollektiva uppfostran, som V vill utöka till att gälla även nattetid?