Ökar han acceptansen för tortyr? |
Måste man bryta rättsstatens principer för att skydda rättsstaten? Är tortyr ett nödvändigt medel? Hur mycket har teveserien 24:as hjälte Jack Bauer egentligen påverkat USA:s krig mot terrorismen - i samhället, i fält och i Guantanamo? Och hur mycket har seriens och annan populärkulturs retorik betytt för hur vi ser på muslimer?
Detta samtalar jag och Per-Erik Nilsson, doktorand på teologiska fakulteten vid Uppsala universitet, om i En bok - en författare. Utgångspunkt är hans bok Barbarernas leende. Hur målar vi bilder av hjältar och fiender, befriare och förtryckare, civiliserade och barbarer...? Och vad medför det?
Onsdag 19.00 i Kunskapskanalen, repris vid midnatt och 09.00 på torsdag morgon.
24 är spännande! I de första säsongerna ges ett ganska onyanserat budskap. Islam (i den mån islam förekommer) handlar mest om terrorism. Jack Bauer är omutlig. Dock är presidenten David Palmer relativt liberal, till och med i jämförelse med Obama.
SvaraRaderaI de senare säsongerna nyanseras bilden av islam något, och Jack Bauer själv tvingas på allvar ifrågasätta sitt beteende. Frågan om tortyr för säkerheten stöts och blöts faktiskt ganska ingående, och resultatet är absolut inte till förmån för tortyr i alla lägen.
Men om man ska våga sig på att sammanfatta, spelar detta någon roll? Vi har en bild av 24 som bygger på att muslimer är terrorister och tortyr är bra. Och när Jack Bauer torterar någon på ett särdeles innovativt sett så tjoar vi i TV-soffan. Spelar det någon roll att serien är mer nyanserad än man tror?
Se där,
SvaraRaderadoktorander är med så det finns inga skäl att påstå att den typ av böcker som avhandlas mest skrivs av män. Skäms producenterna för att det är så sjukt låg andel kvinnor! Det får folk att tro att kvinnor är underrepresenterade på riktigt, dvs. inte bara i programmet.
Fackböcker skrivs till helt dominerande del av män. Så är det. Doktorandens bok är är utgiven som "vanlig bok", inte som doktorsavhandling.
SvaraRadera