torsdag 20 januari 2011

70 000 kvadratkilometer bakvänd nostalgi

I valrörelsen 1988 gick vi till ödmjukt anfall...
Bottendöden breder ut sig i Östersjön. Vilket är ett beställningsarbete av politiker och näringsliv i skön förening. Beställningsarbete eftersom målet är ekonomisk och materiell tillväxt - som med tragisk automatik sker på miljöns bekostnad.

Nu har man uppnått ett delmål: På 28 procent av bottnarna råder akut syrebrist, meddelas av Lars Andersson på SMHI. Det är väl bara att säga grattis till Reinfeldt, Sahlin och de andra beslutsfattarna kring Östersjön.

Med bakvänd nostalgi känns de nya siffrorna som om debatten inför 1988 års val - då alla partier lovade att ta krafttag mot havsdöden eftersom MP plötsligt hade opinionssiffror på över 10 procent - kan återupprepas. Med sedvanlig ödmjukhet anklagade vi som var dåtidens rör de gamla blocken för mordförsök på hav och framtid.

Försämringarna hade redan då pågått sedan 60 talet, och nu ser vi att försämringarna fortsatt de senaste 20 åren åren, vilket beror främst på övergödning och klimatförändringar (som medför att inflödet av syrerikt vatten minskat). Nu har man lyckats komma upp till den ekonomiska tillväxtnivå som medfört att 70 000 kvadratkilometer har permanent syrebrist. Grattis! Så småningom ska ni väl lyckas ta kål på hela skiten.

Lämpligt nog ramlade det ner ett kort klipp från en ekonomidebatt i lådan, bakvänd nostalgi... Där diskuteras havet, förmodligen för enda gången i en formell ekonomidebatt. Förutom jag, med småtaskig tevevana, ses Ann Wibble (FP), Karl Erik Karlsson (C)och Mats Odell (KD).

27 kommentarer:

  1. Ja, Birgers framförande var lärorikt och informativt att lyssna på.

    Det är så här som jag tycker att MP borde gå fram även nu.

    Jämfört med andra partier, en tydligare problembeskrivning av miljöläget, att inskärpa situationens allvar. Och efter det kan man komma in på åtgärder som inte bara innefattar teknikoptimism, utan ett mkt bredare förhållningssätt.

    Det tycker jag är klart annorlunda än som det är nu: ett kraftigt åberopande av ny teknik, men utan att dessförinnan gjort en rejäl problembeskrivning av klimathotets omfattning.

    Ibland kan det låta som om snabbtåg vore något av det väsentligaste man kan göra för att lösa klimatproblemen - något jag i vart fall tvivlar på.

    Hälsningar

    Billy Larsson

    SvaraRadera
  2. Vem fan bryr sig om haven? Läsplattor är ju mycket bättre. Och Fridolin nämnde inte vare sig hav eller miljö i sin "programförklaring" om att bli rik i mitten. Varför i helvete är inte miljöpartiet ett miljöparti?

    SvaraRadera
  3. På grund av landhöjningen "tippar" Östersjön söderut vilket gör problemen än mycket större i framtiden.

    SvaraRadera
  4. På regeringens hemsida (http://www.sweden.gov.se/sb/d/8756) kan man läsa följande:

    Sverige ledande in i den gröna ekonomin

    Sverige har visat att minskade utsläpp av växthusgaser kan kombineras med ekonomisk tillväxt. Från år 1990 har de svenska utsläppen minskat med drygt 12 procent samtidigt som BNP ökat med drygt 50 procent (1990-2008). De totala utsläppen av växthusgaser fortsätter att minska. När världen nu ställer om sätten att bygga, bo och transportera är Sverige en föregångare. Samtidigt som svenska företag bidrar till utsläppsminskningar finns möjligheter till utveckling av det svenska näringslivet. Klimatutmaningen ska användas som en ekonomisk hävstång för jobb, export och tillväxt. För svenskt ledarskap prioriterar regeringen insatser för en fossiloberoende fordonsflotta, förnybar energi och miljöteknik.


    Det är antagligen många människor som har slagit sina kloka huvuden ihop och kommit fram till detta så det måste väl stämma? Och då kan man dra slutsatsen att om BNP ökar med 300-600 procent till så kommer vi väl inte att ha några utsläpp kvar alls!

    SvaraRadera
  5. Det är mycket som spelar in här. Innan någon drar förhastade slutsatser om än det ena än det andra måste man inse det. Sverige har gjort oerhört mycket när det gäller reningsteknik; resten av östersjöstaterna har inte alls kommit lika långt, men det går framåt. Och utan ekonomisk tillväxt, Birger Schlaug, har vi ju inte råd med att rena haven. Detta är precis vad som händer i fattiga stater – man skiter fullständigt i miljön. Ekonomisk tillväxt möjliggör hänsynstagande till miljön.

    SvaraRadera
  6. Tack, Birger, för den återblicken! Den borde även vara en blick framåt för dagens MP.

    Men skillnaden mellan det nutida MP och det ursprungliga MP är jättestor.

    Börja om från början!

    Gt

    SvaraRadera
  7. Sorry, Michael, att jag krånglar till det... Regeringen ser till vad vår produktion och mest inrikestrafik ger för utsläpp, inte till vad vi per capita släpper ut om man ser till vår konsumtion av tjänster, varor, resor etc. Man ville inte ens räkna på det eftersom det blir så tragiska resultat, i den stora miljömålsutredningen.

    Utan ekonomisk tillväxt har vi inte råd att rena haven, skriver Hans Andersson. Problemet är snarare det omvända: vi skitar ner för att få ekonomisk tillväxt så vi eventuellt kan få råd att rena... Vad gäller ekonomisk tillväxt i fattiga stater så har vare sig jag eller någon annan ifrågasatt det. Ekonomisk och materiell tillväxt är nödvändig i länder med materiell och social nöd. Så är det förvisso. Men det innebär ju inte att redan materiellt rika länder skall fortsätta med samma recept.

    SvaraRadera
  8. Coolt!
    Dr Dreadlooks

    SvaraRadera
  9. Från tidningen Antitors jan. 20, 06:22:00 em

    HISTORIEFÖRNEKELSE — ALLT SOM FINNS KVAR BAKOM MP:s MASKROSFASAD

    Det är ingen hemlighet att Maria Wetterstrand och Peter Eriksson tillhör en liberal falang som helt ändrat kompassen för Miljöpartiet. Enligt vissa har MP-skutan redan kapsejsat, och partiets plats och syfte i svensk politik har ifrågasatts.

    Enligt andra — bland dem MP:s riksdagsledamöter — är liberal anpassning den enda vägen att gå. Målet är ministerposter, säkrade karriärer och politisk strålglans. Inte spirande social aktivism, antimilitarism och EU-kritik, som en gång lade grunden för partiet. De områdena har MP lämnat, putsat skorna; i det närmaste beklagat sin medverkan i.

    De gröna har sin grund i en ideologisk övertygelse om att socialism och liberalism är två sidor av samma mynt, men bakom MP:s maskrosfasad planteras numera något som bara kan kallas för historieförnekelse. Skammen inför partiets utomparlamentariska bakgrund kan förklaras med tidens trender.

    Gustav Fridolin — i praktiken klar som efterträdande manligt språkrör — tillhör "80-talisterna", en generation makthavare (journalister, politiker, lobbyister, företagare) vars världsbild börjar vid de egna fötterna och slutar vid nästippen. MP har blivit partiet som tydligast har ockuperats av karriärister som genom ungdomsförbundet, Grön ungdom, upptäckt den rakaste vägen till politisk karriär.

    Trenden löper hand i hand med ekokapitalismens erövring av världen och samhällets övriga fokus på individen. MP har gjort den gröna partifärgen till valvinnande PR-strategi samtidigt som det kompromissats rejält i hjärtefrågor rörande exempelvis Nato och EU.

    Visionen har gått från "utmanande frihetlighet" till en missförståelse av vad den frihetligheten representerat, till en gråliberal tolkning av partiarvet. Man hade kunnat hoppas att Wetterstrands era hade kunnat ersättas av ett återigen mindre blygsamt och socialt obekvämt miljöparti, men Gustav Fridolin vill i en debattartikel i Dagens Nyheter(18/1) bryta svensk blockpolitik genom att ställa sig i mitten och "komma ut som liberal".

    Fridolin påstår att liberalen Karl Staaf alltid varit MP:s ideologiska kompass. I så fall lurar han väl inte bara MP-väljare utan kanske mest sin partitillhörighet? Men troligare är Fridolins liberala mantel en del av en personvalskampanj som en gång för alla bryter med de utomparlamentariska rörelserna. Fridolin blir alltmer rumsren hos medelklassen, den del av samhället som nu även MP gjort till sin hemmaadress.

    Var är skäggen inom Miljöpartiet? Utrensade. Ej välkomna. Frånvarande. När de ideologiskt medvetna försvann gick vi inte bara miste om det "exotiska" inslaget i svensk betongpolitik, väljarkåren gick även miste om sitt gröna alternativ. Det enda som finns kvar av Miljöpartiet efter Wetterstrands och Erikssons spikraka färd mot mittenfåran är ointressant blockpolitik och ett liberalt parti som alla andra, insvept i ett grönt lappning-och-lagningsarbete.

    Frågan om politisk identitet har blivit en ickefråga inom MP, ett tabu. Förvirringen är total. Miljöpartisters tystnad efter Fridolins offentliga och högljudda färd mot mitten säger en del om den interna debatten i partiet. Debatten är strypt, leden är rättade, efter ett väldigt märkligt populistiskt facit.

    Människor med gröna värderingar — social rättvisa kombinerat med frihetlighet och närhet till nya idéer — kan gräva någon annanstans, långt från den gråa betongen utanför Sveriges riksdag.

    Klas Lundström

    ANT[i]

    http://www.tidningen-anti.se/?artikel_id=382

    SvaraRadera
  10. "Ekonomisk och materiell tillväxt är nödvändig i länder med materiell och social nöd. Så är det förvisso. Men det innebär ju inte att redan materiellt rika länder skall fortsätta med samma recept."

    Skriver Birger Schlaug, som tydligen vill stoppa världen. Så barnsligt och så intelligensfritt! Hur vore det om du började problematisera dina infantila önskningar?

    SvaraRadera
  11. Den som tror på evig ekonomisk tillväxt bör nog snarare kallas infantil och intelligensbefriad än den som inser det omöjliga, och infantila, i den tron.
    HB

    SvaraRadera
  12. Åh, kom tillbaka...

    Det är exakt denna förförande, berörande retorik som sätter hjärtan och själar i livsrespektsbrand...

    Och det blev än mer sorgligt påtagligt hur stympat och lemlästat mp nu är...

    SvaraRadera
  13. Den stora majoriteten av läckaget av näringsämnen osv till Östersjön kommer inte från Sverige, eftersom vi redan har extensiv rening.

    Problemet är Polen, Ryssland och de baltiska länderna. Det är där usläppen finns, och det är där varje enskild spenderad krona gör störst miljönytta. Klaga på de länderna i stället för att gnälla på Sverige.

    SvaraRadera
  14. Klas Lundström talar bra!

    Men vad gör vi nu då? Med ett havererat MP, vars flagga har stulits av det samhälle, som partiet från början ville ändra på, det tomrummet måste ju fyllas ut. Men med vad?

    Kan svaret vara Jonas Sjöstedt, månne?

    SvaraRadera
  15. 22:14 tycks inte känna till att svenskar per capita släpper ut lika mycket som de andra!

    SvaraRadera
  16. Personfixeringen är lite konstig, varför skulle en peson som Sjöstedt kunna förändra ett helt parti? Eller är V ett parti med diktator??

    SvaraRadera
  17. Personfixering är vanligt idag. Gäller fler än bara MP.

    Partiers målsättningar kan tolkas lite olika av olika ledare, det har vi ju sett.

    Därför kanske Sjöstedt kan inspirera V att befolka det utrymme som MP lämnade.

    Me än ska vi inte ge upp hoppet. Lillemets lurar nog i bakgrunden...

    SvaraRadera
  18. Men än ska vi inte ge upp hoppet, heter det.

    SvaraRadera
  19. Lillemets lurar snart i förgrunden. :-)

    SvaraRadera
  20. Ja du, 11:25, måtte det vara så.

    Men hur går det till att välja en riktig MP:are, när den nya MP-normen är annorlunda?

    Hur ska du kunna övertyga en röstande församling, som har fått sossedrag, att den ska rösta på Lillemets?

    Du såg väl hur de gullade, Sahlin och Wetterstrand, i Riksdagens partiledardebatt. MP:s kursändring (svek) överöses med beröm från såväl sossar som allians.

    SvaraRadera
  21. 13:19

    Dina två första frågor anser jag vara av intern karaktär – hur mp ser på sig själv, och den sista av extern karaktär – hur andra ser på mp.

    Internt: Har verkligen mp en ny norm? Mp´s nuvarande ledning – ja. Men mp är ju större än så. Är ganska övertygad om att partiet sjuder av medlemmar som längtar efter den genuint gröna och rakryggade politik som Birger står för (och hans förmåga att kommunicera denna genom att beröra vårt allra innersta). Och av den anledningen är jag inte så säker på att det krävs så mycket ”övertygande” för att få församlingen att rösta på Lillemets, utan snarare att det finns en längtan inom partiet efter en röst som hennes.

    Externt: Hur mp betraktas utifrån, av såväl andra partier som av väljare, är givetvis oerhört viktigt för att nå ut med sin politik och för att därmed få till stånd gröna förändringar. Men med risk för förenkling, anser jag att mp gör misstaget att blanda ihop VAD och HUR i sin kamp för att äntligen bli accepterade av omvärlden. Vad = politiken. Hur = marknadsföring/kommunikation – dvs hur man för ut sin politik. Ang ”huret” ger jag nuvarande ledning vg. Ang ”vadet” blir det ig. I sin iver att bli ”rumsrena” och accepterade har man gett avkall på gröna grundläggande värderingar när det istället var kommunicerandet av dessa som behövde ses över (hur man framstår på gator och torg, med vilken attityd man framför politiken mm. Jag gillar inte Eriksson, men när han förde upp frågan om klädkoder på dagordningen inom partiet ansåg jag honom vara inne på rätt spår i förändringsarbetet. Mp´s mission är för viktigt för att slarvas bort med en approach som inte är förtroendeingivande.). Anser att Wetterstrand – inte minst med tanke på att tiden är mer mogen än någonsin för grön politik! - hade alla förutsättningar att skapa ett mvg-mp, men att hon försatte den chansen genom att tumma på ”vadet”. (Å andra sidan inser jag att det måste vara svårt att inte bli institutionaliserad, så språkrörsbyte med jämna mellanrum är en god idé.)

    SvaraRadera
  22. Stort tack till 16:11 för den mycket kloka och samtidigt lite roliga analysen!

    Kul med två nya substantiv för övrigt. Vadet och Huret. Prima!

    Så frågan blir då, i vad mån medlemmarna på basplanet väljer ombud med känsla för ledare av Lillemets sort.

    Om detta går "vår väg", då vet jag en som kanske återkommer som medlem.

    SvaraRadera
  23. Om detta går vår väg vet jag en som inte kommer avsluta sitt 10-åriga medlemskap.

    SvaraRadera
  24. Neoliberal Agendalör jan. 22, 08:48:00 em

    Inget fel på miljöavgifter. Det ska inte vara lönsamt att förstöra andras hälsa och egendom.

    Där har Birger rätt, men det är inget fel på tillväxt i sig. Sanningen är att tillväxten blir högre om man internaliserar externa kostnader.

    Tillväxten kommer fortsätta oavsett hur mycket Birger än skriker.Det ska bli intressant att se vad Birger kommer säga den datorer blir mer intelligenta än människan, om så där 20 år. Massa kvalificerade arbeten kommer kunna ersättas med maskiner för en bråkdel av kostnaden. När maskinerna sen tillverkar ännu smartare maskiner...

    Kort sagt, tillväxten kommer explodera. Vi kan då titta tillbaka, så som Birger gör idag, och fundera på de stora perspektiven.

    Va? Kommer det inte hända att maskiner blir så intelligenta? På 80-talet sa man att en dator aldrig skulle kunna slå en världsmästare i schack. 15 år senare blev det verklighet. På 90-talet hade ingen trott att en dator skulle kunna utklassa människan i frågesportstävlingar. För en vecka sedan blev det verklighet

    SvaraRadera
  25. Neoliberal: självklart kommer de att bli så att "maskiner" kommer att bli så "intelligenta" och s¨å småningom betydligt intelligentare än människor. Självklart. Hela produktionskedjorna kommer att hanteras utan människors inblandning. Det är ett av skälen till att talet om "full sysselsättning", "arbetslinje" och 40 timmars arbetsvecka är absurt.

    SvaraRadera
  26. Tacksamhet. Jag har tårar i ögonen. Du är en utmärkt talskrivare och presentationstekniker. Man känner att du brinner för miljön. Intelligent Union är med dig till 100%.

    SvaraRadera
  27. Neoliberal Agendasön jan. 23, 10:30:00 em

    Det är ett av skälen till att talet om "full sysselsättning", "arbetslinje" och 40 timmars arbetsvecka är absurt.

    Finns inget lagstadgat tvång på 40 timmars arbetsvecka. Många på mitt jobb som har 60% eller 80% arbetsvecka, men de tjänar också hyfsat bra så de får tillrckligt med över efter skatterna. Har man en låg inkomst är det svårare att minska arbetstiden.

    Skatterna (och statens utgifter) måste minskas om man vill göra det möjligt för folk att arbeta kortare.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.