fredag 21 januari 2011

Vargjakten skämmer ut Sverige

Liknande har Sarah Palin - varg utbytt mot  demokrater.
Supermiljöbloggen har kollat hur världens medier ser på vargjakten. Se här.

En sak är säker: Bilden av Sverige som ett föregångsland för biologisk mångfald håller på att rämna totalt. Den borgerliga regeringen, uppbackad av socialdemokraterna, har verkligen lyckats. 

Men vem bryr sig om världen när jägarlobbyn tagit sig in i parlamentet, mest av alla lobbyorganisationer, och kungen varnar för att vargarna skall idka sexliv så att stammen fullkomligt exploderar - ni minns väl det här...

Repris på vetskap: Under de senaste 13 åren har försäkringsbolaget Agria betalat ut ersättning för 154 hundar som skadats eller dödats av varg. Samtidigt betalade man ut ersättning för 252 hundar som vådaskjutits av jägare. Och för 13 700 hundar som körts på i trafiken.

13 kommentarer:

 1. Att utländsk storstadsmedia inte begriper sig på situationen på den svenska landsbygden är knappast förvånande, herregud, svensk massmedia har ju sjunkit till ett nytt lågvattenmärke i samband med denna jakt.

  Svensk viltvård är en fråga för Sverige, inte EU. Det är väl något du borde verkligen i bräschen för som gammal nej-sägare. Eller är det bara nej när det passar?

  SvaraRadera
 2. Vän av ordning, du skriver ovan att utländsk storstadsmedia inte begriper sig på svensk landsbygd.

  Men du, för det första är det journalister som skriver, och journalister är inte detsamma som storstadsbor. För det andra har du samma argument som de som vill utrota tigern i Indien - "dom som vill behålla tigern bor inte här". För det tredje har jag, till skillnad från Per Gahrton, aldrig ifrågasatt överstatliga beslut när det gäller jakt - jag ser det som fullt rimligt att man på överstatlig nivå får ta beslut som anger vilka lägsta krav som varje land måste ha. Det gäller inte minst miljö och natur. Felet uppstår när EU och andra organ faststället ett tak för hur långt enskilda länder får gå i miljökrav.

  SvaraRadera
 3. Klippet med kungen är helt fantastiskt. Man sitter bara o gapar när man hör han prata...
  Statistiken om antalet döda hundar är - ähum - intressant!

  SvaraRadera
 4. Tack för den intressanta statistiken. Talande. Men jag tror inte försäkringsbolagen är med i jägarlobbyn. Snart är vargfrågan "död" för denna gång, ty "enfrågedebatt" är vanlig i media.

  SvaraRadera
 5. Jag ämnar skriva ännu en artikel om Jägareförbundets lobbyverksamhet i riksdagen, som fan trotsar all beskrivning, och som MP hållit knäpptyst om i alla år.

  SvaraRadera
 6. Jättebra, Birger och Robert Stenkvist. Låt inte tystnaden breda ut sig kring denna fråga!
  Tingvarg

  SvaraRadera
 7. Apropå jakt.

  Nu är det jakt på ministrar som uttalat sig nedsättande om andra nationers folk, åtminstone om man får tro dagens nyhetssändningar om Wikileaksuppgifter.

  Är Bildt på väg att byta parti?

  SvaraRadera
 8. Jag är övertygad om att dårskapen med denna jakt på vargen kommer att framstå än galnare över tid.
  Det är min förhoppning iaf.
  Kan för övrigt stolt och i förtroende berätta att jag hade vargspår på tomten i morse, men det är min hemlighet...och Gråbens förstås

  SvaraRadera
 9. Ibland undrar jag om regeringen tillåtet vargjakten för att i skydd av den kunna genomföra diverse olika åtgärder, där fattiga och sjuka drabbas.

  Jag skulle önska mig att mina gröna vänner hade åtminstone hälften av det engagemang de har för vargen när det gällde sociala frågor. Det känns som om man silar mygg och sväljer kameler.

  SvaraRadera
 10. Anonym 10:50,
  sprickorna i regeringen börjar visa sig så att alltflera medborgare ser dem - visserligen ett år för sent, men...

  Och till och med kapitalet gnyr över järnvägens uselhet.

  Om det ändå fanns ett socialdemokratiskt parti som kunde utmana som en viktig del i en trovärdig opposition!

  SvaraRadera
 11. Gunilla Arneströmlör jan. 22, 04:31:00 em

  jag skäms som medborgare i Sverige,att vi håller på med vargjakt ! Vi vill att alla andra länder skall rädda/bevara sina djur såsom tigrar och elefanter.
  Vad gör vi här skjuter vi dom för lite spänning i vardagen.Jag läser om bönder som får sina djur skadade och det är hemskt,men så är ju naturens lagar.Att det tillåtts jakt på varg för inavels är en risk,det är lite för långsökt enligt mig.

  SvaraRadera
 12. Kan vi inte höja nivån på vargjaktsdebatten en aning? Den där statistiken på dödade hundar är ju ganska irrelevant eftersom den gäller hela Sverige, medan vargen bara finns i en bråkdel av landet. Sannolikheten att få sin hund vargdödad i Skåne är ungefär lika med noll, men där finns fortfarande trafik och andra jägare.

  För att få fram relevanta siffror måste man således bryta upp statistiken åtminstone länsvis, så att vi kan jämföra dödsorsaker i de områden DÄR DET FINNS VARGREVIR. Hur ser det ut i Dalarna till exempel?

  Och så måste man selektera ut den andel av de trafikdödade hundarna som dödats under jakt (argumentet lyder ju att vargarna dödar jakthundar).

  Enligt skribenterna på Jägareförbundets blogg (som brukar hålla reda på sina siffror) är vargen det överlägset största hotet mot en jakthund som släpps i ett vargrevir. Bevisa gärna att de har fel.

  SvaraRadera
 13. Hej Tisnarbo, din fråga är i allra högsta grad relevant. Den rapport jag tagit del - se nedan - av pekar på att varg och bil är ganska jämbördiga i vargrevir. Visserligen är rapporten några år gammal, men mycket tyder samtidigt på att jägare är försiktigare med att släppa hund då varg finns i området. Däremot är "andra skador" vid jakt ett stort hot för hunden, i detta ligger att jägare helt enkelt skjutit på hunden.

  Så här ser det ut - men kolla gärna hela rapporten för att få en kvalitativt bättre bild av läget:

  I genomsnitt skadades ca 10% av de 614 jakthundarna i undersökningsområdena under
  jaktsäsongen 1999/2000. Av dessa
  10% skadades 0,4% i trafiken, 0,4% av varg, 4,2% av andra orsaker under jakt och 4,6% vid
  andra tillfällen.

  Här hittar du rapporten:
  http://www.viltskadecenter.se/images/stories/Publikationer/jakthundar_i_vargrevir.pdf

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.