lördag 22 januari 2011

I vänta på att frystorkas...

Bild: Parsmo. Publicerad i Kyrkans Tidning.
I åtta år har några döda kroppar legat nedfrysta. I väntan på att bli frystorkade. De gamla ägarna - eller hur man skall uttrycka det - av kropparna ville begravas så ekologiskt bra som möjligt. 

Men det har tagit tid att utreda om man skulle få laglig rätt att frystorkas. Och det tar tid att få någon församling att nappa. Och Fonus vägrar befatta sig med frystorkning, kanske är man måttligt förtjust i ekologiskt tänkande, för det kan ju i sin förlängning innebära att medvetna kunder väljer billiga kistor av stärkelse när man ändå har bestämt sig för att vara ekologisk ända in till sista suck. Och ännu längre.

Fjorton kroppar har varit nedfrysta - några åtta år - i vänta på möjlighet att sänkas ner i flytande kväve som är 106 grader kallt; en process som skall innebära att både kropp och kista blir så spröda att en lätt vibration skakar dem till pulver. Det skriver KT (uttala det inte högt, det tycker just den tidningen inte om)

Allt sägs vara energisnålt och omvandlingen till mull lär gå riktigt fort. Det låter som ett bra slut. En hyllning till livet.

Vad som händer med de stackare som legat i frysen så länge? Ja, t f kyrkogårdschef Jakobsson i Vänserborg, är bekymrad för han behöver avfrosta kylanläggningen, meddelas härmed. Livet är märkligt, så ock döden tycks det.

För övrigt, bästa läsare, går du omkring med två kilo döda hudceller, som snart skall utgöra damm i din bokhylla. Så lite av oss blir begravt hela tiden. Jag funderar på hur mycket av mig som ligger på gamla böcker av Elin Wägner, och hur mycket av mig som smitit ner i någon gammal volym av Strindberg. Döden har sina sidor.

I oktober 2001 motionerade förresten Per Lager (MP) om detta i riksdagen: Yrkandet så ut så här: En pilotanläggning för att testa den nya begravningsmetoden kan eventuellt komma att tas i bruk redan i december i år. Det är viktigt att en ändring av lagen förbereds för att godkänna den nya metoden om försöken faller väl ut. Vi anser att regeringen ska inleda ett arbete med översyn av vilka förändringar i nuvarande lag som krävs för att en sådan begravningsmetod ska kunna godkännas.

Säga vad man vill, men på den tiden låg mitt gamla parti i framkant... Nu känns det mest både fruset och torrt.

11 kommentarer:

 1. Ja, Birger, man kan ju undra varför just det sista avfallet blir föremål för så stor sorg, när vi tappar bitar av oss hela livet.

  Vart sjunde år har vi en ny kropp, sa läraren i skolan. Hjärnan skulle dock, enligt forskningen, ta längre tid på sig innan alla celler var utbytta. Men där lär nya rön ha kommit.

  Till detta kommer klippningen av naglar och hår, samt rakning av skägg (inte ditt, dock). Skulle vi lyckas samla ihop alla avlagda celler, då lär det på ett normallångt liv bli så där en 10 - 12 personer.

  Men vårt "jag" är ju detsamma. Det är evigt, och det löper genom den ena kroppen efter den andra, med exkarnation i den himmelska sfären, mellan varje inkarnation, för att tanka teori. Varvad utbildning alltså.

  Vissa säger sig minnas tidigare jordeliv, men de flesta slipper, Gud ske lov.

  Erfarenheten behåller vi emellertid, enligt dem som anser sig veta detta.

  Gt

  SvaraRadera
 2. Rolig bild. Men antag att man bytte roller, så att kontoristen vore en kvinna, och kunden en man.
  Bleve det lika kul då?

  Det är tydligen oftast (den äldre) kvinnan som vi gör narr av.

  SvaraRadera
 3. Jag skulle vilja bli biogas men det är tydligen förbjudet...

  SvaraRadera
 4. Richard.

  DU, dvs ditt "jag", blir aldrig biogas. Men din avlagda fysiska kropp kan bli det, om lagstiftaren tillåter.

  Det damm, de döda celler, som faller av oss fram till dess, kommer kanske till nytta för växtligheten. Om vi nu bara ska tänka i termer av ekonomi och "nytta".

  SvaraRadera
 5. Haha, tack fyndighetsministern, för dagens första gapskratt(ang KT). :-)

  SvaraRadera
 6. Ha, ha, det var ett "kul" inlägg med stort allvar i botten va? Mina döda hudceller förenas sakta men säkert med mina ryska böcker. Man ser inte längre skillnaden mellan bokdamm och hudceller. Så varför kan man inte få sitta kvar i sin kära läsfotölj även efter dagen D?

  SvaraRadera
 7. Kyrkogårdsförvaltningen lyder idag under staten inte kyrkan, det har tillkommit olika begravningsskick senaste 2 åren som kistgravlund och askgravlund det går också att få tillstånd att sprida kremeringsaska i havet eller på annan plats. så frystorkning är säkert inget bekymmer när det väl jobbat sig igenom statens pappers kvarn dessutom är många av dagens urnor medvetet tillverkade i förgängligt (miljövänligt) matrial. Något jag tror är vanligare är att man vill ha med sig katten eller hunden när den dör och det är förbjudet idag. men det bekymmrar inte alla härförleden när vi skulle gräva hål för en urna fann vi ett katt skelett sidan om en gamal urna. Inget vi på kyrkogårdsförvaltningen får gräva ner så man kan misstänka släktingar nattetid som ordnat med den saken att "katten murre" fick vila med husse eller matte :)

  KT är draken som ligger i grinden och hindrar utvecklingen ?

  Ingen större fara Birger beslutsfattarna i dagens sv kyrka är politiker utan någon tro, jag har varit med om att bära bort jesus staty från minneslund för att minneslunden ska vara "religions neutral" enligt dessa politiker, att det ligger en medeltids kyrka 5 meter från minneslunden med stora påmurade kors på ytterväggarna tycks inte bekymmra beslutsfattarna.

  / Lars på kyrkogården

  SvaraRadera
 8. Cryokremering låter som nåt ur terminator filmerna.. Annars kan man ju köpa aktier i Promessa Organic AB som tydligen driver det hela. Dessutom går det åt en hel del flytande kväve till metoden, som inte är energisnålt att framställa, och som ett stort gasbolag sen kan sälja massor av. Nej det är som med guldrushen, dom ända som blir rika är dom som säljer spadarna.

  SvaraRadera
 9. I väntan på frystorkan: hylla överkonsumtionen..?:

  http://svtplay.se/v/2035139/genial_design/del_5_av_5__allt_ar_formgivet?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2026486/sb,p132049,1,f,-1

  SvaraRadera
 10. Birger, ett litet skrivfel; det var 2001 (inte 2010) jag motionerade om den då nya begravningsmetoden...
  Per

  SvaraRadera
 11. Per! Tack - hoppas de flesta fattade...

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.