Hur har politiker, ekonomer och journalister blivit så indoktrinerade av sin egen världsbild att man på fullt allvar menar att vi måste jobba mer för att konsumera allt fler toppar, kalsingar och plastiga leksaker i allt snabbare takt för att staten ska få in pengar så ungarna kan gå i skolor, sjuka kan få sjukvård och gamla kan få en rimlig vård?
Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/85876#ixzz14dBEJ1D6
Läs mer: http://www.fria.nu/artikel/85876#ixzz14dBEJ1D6
Blått, vitt, rött, det är Franska revolutionens färger det!
SvaraRaderaFriheten, Jämlikheten och Broderskapet, tillämpade inom respektive:
Kulturen, Rättsväsendet och Hushållningen.
Perfekt!
Gt
Tack. Jag blir aldrig trött av att få läsa om när Du ifrågasätter dagens oreflekterade strävan och desperata önskan om oändlig materiell tillväxt.
SvaraRaderaKanske gör socialdemokratins kris att tillväxtevangeliet diskuteras mera här i Sverige.
SvaraRaderaIntressanta artiklar idag i DN av Lena Andersson och om Slavoj Zizek.
Hoppas på tillväxt i tillväxtdebatten!
Roligt att du skriver i Fria, som mera talar än skriker.
SvaraRaderaGår det inte att få till,i radio eller TV, en seriös "man-mot-man"-diskussion i tillväxtfrågan ?
Efter varje tillväxtkritiskt inlägg du gör här på bloggen så kommer replik från uppriktiga och seriösa tillväxtanhängare. Det skulle vara ÅRETS JULKLAPP att få höra dig (eller någon annan), i lugn och ro med ärliga avsikter, försöka förstå hur man kommer till så olika slutsatser.
Vissa tillväxtanhängare är det av girighet och egen vinning, men flertalet är det av övertygelse.
Kan ni inte mötas i din mysiga författarhörna ? Med öpnna ögon.
Eric
Fred. Tack för tips (Lena Andersson).
SvaraRadera"Det Socialdemokraterna saknar är inte värderingar och politik, utan dramatiker och regissör. Inte för att göra kosmetika av politiken, kosmetika är inte vad dramatiker och regissörer ägnar sig åt, utan för att gestalta den." Håller med, helt och hållet.
Och egentligen tror jag att det numera kölhalade " VI HAFE FEL POLITIK " var ett uttryck för den känslan/insikten hos Sahlin.
Eric
"Hur har politiker, ekonomer och journalister blivit så indoktrinerade av sin egen världsbild att man på fullt allvar menar att vi måste jobba mer för att konsumera allt fler toppar, kalsingar och plastiga leksaker i allt snabbare takt för att få pengar så ungarna kan gå i skolor, sjuka kan få sjukvård och gamla kan få en rimlig vård? Inser man inte det absurda?"
SvaraRaderaSamtalade med en 6-åring vid frukostbordet förra helgen. Plötsligt konstaterade hon att jag kommer vara gammal när hon blivit vuxen. Ja, sa jag, då kommer jag nog behöva lite hjälp och omsorg, tur att jag har dig då. Tja, det beror på om jag jobbar med sånt svarade hon då. Indoktrineringen av världsbilder börjar skrämmande tidigt...
MEN, vi har väl fortfarande kvar det egna valet? Vi kan vägra konsumera mera. Det går att leva minimalistiskt. Man behöver inte "allt". Det vet jag. Min enda "lyx" var en cykel, men den blev stulen härom året. Jag lever annars ursnålt och använder pengar som jag sparar till att resa. Men det är kanske också en sorts överkonsumtion?
SvaraRadera@Kat: Att resa är definitivt en överkonsumtion, en betydligt större lyx än en cykel. Om du nu menar att ta flyg till "okända" platser på jorden som resande.
SvaraRaderaDet är en lyxkonsumtion framtida generationer inte kommer att kunna unna sig.
Det kan vara svårt att utöva den berömda "konsumentmakten" i ett samhälle där näringslivet lägger ca 60 miljarder om året (i Sverige) på att få oss att konsumera mera.
@Jesper Jäderkvist: ja, du har väl rätt. Men jag vill så gärna se mig omkring lite i världen, träffa människor, se andra miljöer, möta nya kulturer etc. Bör jag sluta resa helt och hållet eller räcker det med att sluta flyga? Det är svårt att vara den perfekta ickekonsumenten. Så vad gör jag och andra som proriterar resande före annan konsumtion? Jag har t.ex. aldrig ägt en bil, vilket nästan verkar onormalt numera!
SvaraRaderaTips:
SvaraRaderaLena Sommestad i DN Debatt i dag.
En socialdemokrat som talar högt om det hållbara samhället.
Nog börjar den efterlängtade debatten röra på sig!
Birger, det är lite vid sidan om diskussionen, men du kommer säkert ihåg hur Svenskt näringsliv hotade med armod om vi stannade utanför EU i folkomröstningskampanjen, och hur de framhöll Irland, Portugal och Spanien bland annat?
SvaraRaderaEn bra och tankeväckande artikel. Jag saknar bara en viktig pusselbit i analysen. Det är inte riksdag och regering som bestämmer över politiken i Sverige utan en global elit inom finans och politik som inte är intresserade av att alla får dela på vinsterna av bortrationaliserade jobb och ett system som skapar bästa möjliga liv för så många som möjligt. I stället måste vi ha en hög arbetslöshet för att kunna pressa ner lönerna. Följden blir en modern sorts slaveri. En ny fattigdom breder ut sig i Sverige med allt fler grupper som inte har möjlighet att konsumera mera utan har svårt att få pengarna att räcka till det mest nödvändiga. Fattigpensionärer, sjuka, arbetslösa, bostads- och hemlösa...
SvaraRaderaI morgon klubbar Riksdagen med stor sannolikhet igenom en ny grundlag som det inte har varit någon debatt om. Mediernas tystnad är i det närmaste total. Grundlagsändringen beskrivs av de få som förgäves försökt få igång en debatt som en statskupp. Sverige blir ett lydrike till EU. Vårt medlemskap skrivs in i grundlagen, vilket gör det mycket svårt att gå ur EU. Och märkligt nog röstar även v och mp för denna grundlag, nu en andra gång.
Kom just på att jag nog måste förnya min prenumeration på Fria.
SvaraRaderaKat: Alla älskar vi nog att resa lite. När blir det ett fåtal förunnat?
LeoB: det blir väl när pensionspengarna stoppas i statens svarta hål, dvs när vi måste betala ev. lån till Irland... Jag får väl köpa mig en ny cykel och trampa runt Mälaren igen.
SvaraRadera