Tyvärr får många ligga illa när de oförstående eliterna i de rödgröna partierna bäddat sämre än de behövt göra. För ingen kan få mig att tro att medborgarna älskar regeringen. I det här valet röstar man inte för något, man röstar mot något.
Ansvaret vilar tungt på de få personer som drivit fram den rödgröna strategin.
Nåja, än är det inte för sent. Centern har nästan ingen kärna kvar längre, visar det sig. Ska Olofsson komma in i riksdagen blir det med hjälp av politisk socialhjälp.
Repris: det ingen vill/får säga i en valrörelse...
PS! Ses i Agenda ikväll, får väl någon minut att kommentera Sahlin och Reinfeldts debatt. I morgondagens blogg ska jag berätta något som borgarna absolut inte vill kännas vid.
Tillägg 10:55: Dagens kommentar av F! är värd att notera, så här skriver Gudrun i sin dagliga kommentar:
Dagens Gudrun den 12 september
Sänkt arbetstid i stället för sänkt skatt är hållbart
Den intensiva budgivningen om väljarna som nu pågår utgår från att vi röstar mer efter plånbok än efter övertygelse. I det finns en underliggande förståelse av människan som en ekonomisk varelse, där drivkraften i det egna livet och i samhällsutvecklingen antas vara enständigt ökande materiell konsumtion. Mantrat är ”jobba mera, få sänkt skatt och lös tidsnöden med köp av skattesubventionerade tjänster”. Det är inte hållbart, varken för människor eller för miljö. Den långsiktigt hållbara reformen heter arbetstidsförkortning. I dag är Feministiskt initiativ ensamma om att kunna föra in den frågan i riksdagen. Vi tror att kortare arbetsdagar tillsammans med rättvisa löner och trygga anställningar också ger oss mer tid att leva.
För mer information
Feministiskt initiativs pressjour, 0706-100 191
Dina utbrott är bara så fantastiskt välgörande, vältaliga och klargörande!
SvaraRaderaMin förhoppning är att många fler människor, ska våga bli röster i världen.
Tänk att det gått fyra år och ni rödgröna fattar fortfarande inte varför folk hellre röstar på alliansen än de rödgröna. Att skylla på svaga ledare i form av Göran Persson och Mona Sahlin, vilket jag misstänker att du gör, är att göra det alldeles för enkelt för sig. Det verkar som du och dina kollegor får fundera i fyra år till varför folk hellre röstar på Alliansen : )
SvaraRaderaglöm inte Monas ”valspurt” som ska komma…
SvaraRaderadet s.k. Sosseriets valskolor i invandrartäta områden, byggnads rösttågande på arbetsplatserna och sosse röstning på demens och äldreboende ger nog några 100.000 valfuskröster men detta är nu ute i dagsljuset och S kommer tappa 300.000 röster på detta , tyvärr 150.000 rakt ttill SD som får 8-10% men tack o lov lika mycket till alliansen hoppas jag….
Alla verkar se deflation som ett spöke men detta leder ju till att folk skjuter upp sina köp då man väntar sig lägre priser. I samband med detta kommer förhoppningsvis människan på att hon inte behöver produkten och på så sätt kan man komma från konsumtionssamhället. Det finns andra värden i livet man kan upptäcka - värden som ger oss mer. Japan har i många år levt med deflation - undrar hur de "klarat" detta? För med mindre konsumtion behövs mindre arbete och då är arbetsdelning som blir allt viktigare. kapitalisterna blir förstås inte glada - men dem skiter vi i.
SvaraRaderaMVH
EW
Intressant att PR-byrån SIFO som jobbar på uppdrag av någon, nu säkerställt sista mätningen och står för denna sanning som all media basunerar ut. När jag kontaktade SIFO sa de att 45% av dem de ringer till och svarar i telefon INTE vill svara alls. Dessutom har SIFO svårt att få tag på många och efter ett visst antal uppringningar tar man ett nytt nummer. Lättast är det att få tag på äldre, svårast yngre. Sen vet vi inte vilka frågor de ställer, om alla undersökningar presenteras, tex om uppdragsgivaren inte vill att allt ska visas. Men en sk vet vi - att en osäker person gärna väljer en vinnare. jag tycker vi kunde befrias från alla dessa PR-byråers undersökningar i fortsättningen. Det räcker med SCB - fast lite närmare ett val istället.
SvaraRaderaMVH
EW
"..de oförstående eliterna.."
SvaraRaderaKan det uttryckas klarare.. ?
Göran Hägglund (KD) skrev redan förra året om "verklighetens folk" som var trötta på att bli definierade och skrivna på näsan av en liten "kulturelit" i "innersta'n"..
Han visste nog inte hur rätt han hade !
Kan vi inte vänta med negg-gnället, bara en vecka till i alla fall?
SvaraRaderaVi är oändligt många som håller med dig och som hade velat se en annan valrörelse, det är klart att det är förnedrande att jobba i en valrörelse när man vet att det är myrsteg framåt - om man skulle lyckas. Men motsatsen är så oändligt mycket mer skrämmande.
Hörde en intervju med Gun Hellsvik i går i radion som berättade att hon mött en gråtande man på vägen hem från den borgerliga valvinsten 1991. Hon menade att moderaterna nu "bevisat" att de inte är några som man behöver gråta över, medan jag nog tycker att de bevisat att det är just det enda man göra.
Snälla alla som målar fan på väggen. Håll modet uppe en vecka till, tänk på alla dem, för vilka en borgerlig seger är en stor katastrof. Ni fyrtiotalister sitter fortfarande trygga och varma i era hus, men ungdomarna ser inget hopp om det inte vänder nu.
De rödgröna låg under med 5 procentenheter en vecka före valet som de ju vann... Döm alltså inte ut de rödgröna i TV Birger utan prata om hur oändligt modig Mona Sahlin är som gått åt rätt håll, nu ska hon bara gå vidare och då behöver sossegubbsen (Det är ju de som är problemet! Jag har sett det mesta i valstugorna de senaste veckorna och vet hur långt det är kvar för just dem till att fatta...) backa upp och inse att det är rätt det hon gör och att hon måste ha stöd så hon kan gå vidare!
Tappa inte modet. Jag tror som innan på att Mona fixar det till slut!
I Norge bör väl tilläggas där de rödgröna vann efter att ha legat under i opinionen...
SvaraRaderaKan man inte ta till Ohlys Bröstsug, men utan B:et?
SvaraRaderaEn Röstsug vore det väl, om man läte Wetterstrand komma till tals lite mer. Hon är ju de rödgrönas gaspedal, medan Sahlin är dess fotbroms.
Gt
Viktigast är dock att MP sjunker som en sten. Maria Wetterstrand har sett som sin uppgift att klyva Sverige i två delar; stad ska ställas mot landsbygd. Det är ett sundhetstecken att detta avvisas av svenska folket.
SvaraRaderaAndreas Cervenka är en duktig ekonomijournalist/EW
SvaraRaderahttp://www.e24.se/makro/politik/valrorelsens-glomda-fraga_2290091.e24
Tack för kommentarer. Valet är inte över, dock. Mycket kan hände på en vecka när så många är osäkra, viljan att rösta bort regeringen kan öka, kanske mer än att rösta fram något annat visserligen, men ändå.
SvaraRaderaNågon påminde om Norge där de så kallade rödgröna tog hem 5 procent på slutet. Märkas ska också att SIFO:n den 9 sept, vilket innebär att de välsedda intervjun med Wetterstrand inte fullt ut gett resultat - å andra sidan visar United Minds mätningar att partiet ändå tappar, dock betydligt mindre än i SIFO.
Klyftan mellan landsbygd och storstad, pekar någon på. Nu har aldrig MP varit som störst på landsbygden, utan just i storstäder och framför allt universitetsstäder. Myten om att vi som bor på landet, i vargområden, med automatik skulle ogilla vargar är fel, lika fel som att människor på landet inte fattar att klimatfrågan kräver att fossila bränslen blir dyrare jämfört med andra bränslen.
När jag var rör så inledde vi grön skatteväxling och skatten på villaolja höjdes dramatiskt - det blev ett jäkla liv. Idag är säkert alla som i samband med denna höjda skatt bytte ut oljan mot biobränslen, bergvärme, solfångare säkert mer än nöjda. Samma sak kommer att hända när man byter ut fossilbilar - särskilt i de områden där man behöver bilen, det vill säga på landsbygden.
EW: Nja, du skriver om PR-byrån SIFO. Så enkelt är det väl inte, med tanke på att gapet mellan blocken ökat i alla mätningar. Var SIFO en PR-byrå även då man redovisade att de rödgröna ledde med bortåt 15 procent?
Opinionsmätningar, som visar höga siffror för ett block, kan resultera i att det blockets väljare inte bryr sig om att rösta som de tänkt sig (särskilt om det är fint väder eller busväder), medan den andra sidans svalaste sympatisörer kanske masar sig till röstlokalerna.
Hej
SvaraRaderaLyssnar på era seminarietal i Mölndal.
Jag uppfattar att väldig många egentligen vill slippa tillväxtjakten, den ständigt ökande konsumtionen - att det vore en befrielse. Men lika många är helt övertygade om att den möjligheten finns inte. Drar vi ner på konsumtionstakten så "stannar hjulen", vi tappar i konkurrenskraft, och hamnar i en nedförsbacke som slutar med "åter till fattigdomen".
Tre starka, trovärdiga, begripliga argument som kan sticka hål på det här förhärskande synsättet - det skulle sitta fint !
Att locka med ett "utvecklingsamhälle", där vi får mer fri tid, möjlighet till umgänge o.s.v sticker inte hål på föreställningen om nödvändigheten av fortsatt konsumism.
Eric
Tycker du har helt rätt Birger! Tänker ändå inte rösta MP i riksdagsvalet.
SvaraRaderaVar har den gröna visionen tagit vägen? Var har riktningen mot framtiden blivit av?
Tre sakfrågor som kompassriktning räcker inte. Tills dess det finns en kurs kan man lika gärna sätta sig ned och vänta eller gå tillbaka samma väg man kom från, dvs låta regeringen sitta kvar.
Räkna med faktor "Journalismen", den är högst påtaglig.
SvaraRaderaI dess väsen ingår att göra sensation. Länge letade därför journalisterna efter något fel hos Maria Wetterstrand, utan att hitta något matnyttigt.
Jo, till slut kom man ju på att hon höll ihop familjen per flyg.
Och ännu större rubriker på löpet gav nyheten, att hennes ungdomsvän blivit anställd på TV och nu ledde en debatt, där MW var med.
Journalismen är nog ett värre hot än vissa partier.
Birger,
SvaraRaderalyssnade på ditt brandtal.
Först:
Vad är ”ett materiellt moget samhälle”? Förklara.
Du talar om ”tillväxtsamhälle” och ”utvecklingssamhälle”, och så menar du att ekonomisk tillväxt endast är ett volymmått och ”har ingenting med kvalitet att göra”.
Här tror jag du har alldeles fel. Ekonomisk tillväxt skulle aldrig kunna existera utan kvalitetsförbättringar. Det finns ju ingen mening i en rent kvantitativ tillväxt utöver att alla människor fått sina grundläggande behov tillfredsställda. Har jag en TV-apparat eller två så är jag nöjd. Jag blir inte mer nöjd om jag då har 100 likadana TV-apparater. Däremot kommer en helt ny modell av TV-apparater att intressera mig, en modell som är bättre än min tidigare.
Kvalitetsförbättringar är alltså tillväxtens själva livsluft. Därmed är det också lätt att se att vi faktiskt sedan länge lever i ett utvecklingssamhälle; allting blir bättre och bättre. TV-apparaten är bättre 2010 än den var 2000, då den i sin tur var bättre än TV-apparaten 1990, osv. Mina föräldrars TV-apparat från fotbolls-VM 1958 skall vi bara inte tala om. Sensmoral: ekonomisk tillväxt och konsumtion är bra därför att då får vi allt bättre TV-apparater.
Och så förhåller det sig med allting i samhället, allt du har omkring dig. Det är därför jag vill ha svar på frågan om ett materiellt moget samhälle.
Sedan säger du att vi människor är både sociala, kulturella och biologiska varelser, och det kan jag väl hålla med dig om. Men du menar också att vi är reducerade till att vara ekonomiska varelser. Det kan jag däremot inte hålla med dig om. Vi är däremot ÄVEN ekonomiska varelser.
SvaraRaderaVar hittar du den människa som säger att ”jag är reducerad till att vara en ekonomisk varelse”? Du får nog leta länge och du hittar säkert ingen. Ingen vill nämligen hålla med dig om denna din människosyn. Ty vad har du för rätt att stämpla andra människor?
Att vi ÄVEN är ekonomiska varelser är som sagt självklart. Ekonomin är ju viktig, ja mycket viktig.
Du nämner i ordet ”evighetsspiral”. Men du behöver inte hitta på nya metaforer för det som sedan länge kallas ekorrhjul. Vi springer runt i ett ekorrhjul, tycker du.
Tillväxt och konsumtion. Du hatar det. Jag älskar det, faktiskt! Eftersom det ger oss människor så oändligt mycket gott. Och alla övriga människor jag har omkring mig i livet, det handlar väl om ca 50 stycken, även de älskar det. I själva verket träffar jag aldrig på någon annan människa som har en livssyn som din. Inte någon. Ty någonstans handlar det om just detta – livssyn. Du har en mörk livssyn och är närmast trött på livet sådant det gestaltar sig omkring dig.
Nu är han stenhård Reinfeldt, vinner varje replikskifte!
SvaraRaderaÅh, nej. 1-0 till Mona. Såväl vad gäller argumentation som självsäkerhet i utstrålning. Imponerande framtoning med tanke på uppförsbacken!
SvaraRaderaBengt A.
SvaraRaderaHåller med att det alltid är vanskligt att tala om vad som är bäst för andra. Själv mår jag bättre av att minska min konsumtion, lappa och laga, hålla till godo osv. Men märker, precis som du, att så är långt ifrån alla. Att du inte har någon i din bekantskapskrets som är konsumtionstrött låter däremot lite udda.
Men hur ser du på frågan "vad jorden tål". Om alla krävde svensk konsumtionsnivå skulle det krävas nästan tre jordklot. Var hittar du dom ?
Tack Birger för att du vågar ta i de här frågorna fortfarande!
SvaraRaderaDet inger hopp. Det paradoxala är att när jag talar om det vi pirater kallar för kunskapssamhället är det oerhört nära det utvecklingssamhälle du talar om. Jag är för en garanterad grundinkomst för att jag anser att arbetssamhället förhindrar människans förmåga att skapa. Jag definierar inte heller mig själv på en höger-vänsterskala utan ser att Piratpartiet måste skapa något helt nytt. På samma sätt som ni en gång gjorde det.
I centrum för min vision står alla människors rätt till att ta del av och sprida kunskap. Ett samhälle där tekniken används i människans tjänst i stället för att som idag verka för att övervaka oss.
Det är inte alltför få missnöjda fd miljöpartister eller framför allt fd MP-sympatisörer i våra led idag.
Sedan har vi förstås Anders Nordin.
I partiets interna chatar dyker ditt namn upp titt som tätt. Tänkte att det kanske kunde vara kul att veta :)
Mvh
Klara Tovhult, styrelseledamot (och riksdagskand)för PP
Hej Eric, hej alla.
SvaraRaderaAtt locka med ett "utvecklingsamhälle", där vi får mer fri tid, möjlighet till umgänge o.s.v sticker inte hål på föreställningen om nödvändigheten av fortsatt konsumism.
Tre starka, trovärdiga, begripliga argument som kan sticka hål på det här förhärskande synsättet - det skulle sitta fint !
1 Kapten Konkurs. Kretsloppshjulen som vi alla var en del av och som har fått sina ekrar under miljoner år tappar nu i stabilitet.
2 Klotförstånd. Efter devisen, erövra eller dö, behövs något helt annorlunda.
Vi ”kan förstå ” att denna osannolika utveckling mot kretsloppshjul, med ekrar och finjusterande muttrar som under miljoner år, har skapat all mer fantastiska och osannolika kretslopp, är något, som vi BÖR bli en del av och försvara.
3 Återstår.
MVH
Birger, du liksom så många andra jag pratat med på sistone glömmer att det var allianspartierna som tog initiativ till blockpolitiken. Hur bra gick det för S+V+MP i förra valet, där de stod ensamma var och en för sig? Och inte minst viktigt: Vem var det som tog initiativet till Alliansen? Jo, Centerpartiet. Det var också Centerpartiet som avbröt förhandlingarna mellan C+MP+KD+FP 2002. Ingen mer som ser sambandet här? Centern är ju helskraja för MP! Jag hoppas verkligen att de faller på eget grepp och åker ur riksdagen den 19 september!
SvaraRaderaEtt intressant debattinlägg:
SvaraRaderahttp://www.newsmill.se/artikel/2010/09/13/min-man-ochjag-r-tr-tta-p-att-vara-alliansens-lsklingar
Kommentarerna är också intressanta!