fredag 23 juli 2010

Förhatliga tillväxthämmande regler...

I den fria marknadsekonomin uppfattas de flesta regelverk som tillväxthämmande - bortsett från patenträtten som kapitalismens företrädare givetvis värnar. Men nog är det bra med en del andra regler. Tänker jag när sommarens återkommande fönsterdagar pågår som intensivast.

Fönsterdagar är de dagar då man ägnar sig åt att ta hand som husets gamla fönster, med massor med spröjs och med gammalt vackert glas som, enligt myten, rinner.


(Förlåt alla nostalgiker att jag nedan berättar hur det är med de där rinnande glasen, men först något om behovet av tillväxthämmande regler.)

Innan marknad blev religion så fick man inte sälja vilket skit som helst och kalla det för fönster. Bågarna skulle vara gjorda av bästa möjliga kärnvirke - fönstren skulle hålla sig fria från röta och annat elände i hundra år. De där reglerna försvann på 60-talet.

De fönster man köper idag är sopor jämfört med gamla fönster. Däremot är de tillväxtbefrämjande, för man måste byta ut dem med jämna mellanrum: och det är ju omsättningen, inte kvalité och livslängd, som mäter tillväxten.

De gamla fönster vi har kvar restaurerar vi ömsint i ren protest mot tillväxtfundamentalister - i en ständigt förlängd tioårsplan... Ta bort gammalt kitt, slipar ner till dess att virket är trävitt, oljar in, målar med starkt utspädd färg, sedan lite mindre utspädd färg och sedan i helt outspädd färg. Och så fint kitt. Beslagen vårdas. Allt för att fönstrens kroppar och själar skall leva i minst hundra år till.

Miljöpartiet hade en gång en riksdagsledamot som ansvarade för bostadspolitiken; han skrev lyriskt om fönstren som husets ögon och hur själlösa fönster kunde vara. Det var länge sedan.

Jag undrar, med viss sorg, hur länge dagens småhus kommer att hålla. Skillnaden mellan gamla, riktigt byggda, hus och nyproducerade småhus kan jämföras med skillnaden mellan riktiga möbler i ek och möbler som består av hopskruvade spånplattor. De förra var allt annat än tillväxtfrämjande. De höll från generation till generation. Mina barnbarn får ta hand om nästa restaurering av fönster. Om det blir några.

PS om rinnande glas:

En gammal skröna berättar - man kan höra den än idag - att beviset för att glas rinner är att gamla fönsterrutor är tjockare nedtill. Det är i och för sig sant att glas "rinner", men inte i ett mänskligt tidperspektiv, bara i ett kosmiskt. Det naturliga förklaringen till att gamla glasrutor är tjockare hittar vi i hur man tillverkade och monterade glasrutor förr i tiden.

Man ställde sig på en plattform och blåste upp en lång cylinder, som sedan klipptes upp och plattades ut till en plan glasskiva. Glaset som från början var nedåt i cylindern blev något tjockare än glaset i övre änden, och glasmästarna satte nästan alltid den något tjockare änden nedåt i fönstret.

10 kommentarer:

  1. Verklighetens Folkefre juli 23, 08:43:00 fm

    fin text på morgonkvisten.

    Dagens absolut roligaste magkrampskratt gav mig dock kristedemokraterna (igen). Ett parti som går till val på att minska politisk styrning, vill, som de tillväxtkramare du skriver om idag, inte ha några regler som inskränker dem själva men gärna patent som skyddar deras (?) egna valspråk, där ska samhället ställa upp och mota bort andra som gör anspråk på att vara från verkligheten:

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/kamp-om-verklighetens-folk-1.1141862

    Förutom att det är ytterst roligt att man vill varmärkesskydda ett ord som syftar just till att beskriva verkligheten och företräder ett parti som pendlar mellan 3,5 och 4 procent i opinionsmätningarna medan opposition ligger runt 50 procent, så är det ju också frågan om de har rätt till begreppet. De snodde de ju rakt av från Ny demokrati, vilket en sökning i riksdagsarkiven bekräftar:


    http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?sok=Verklighetens+folk&titel=&datum=&tom=&sort=rel&nid=20001&a=s#soktraff

    Humor på mycket hög nivå!

    SvaraRadera
  2. Målning av Lena Rosén-Schlaug?
    Micke

    SvaraRadera
  3. Verklighetens Folke,
    visst - ett gott gapskratt förlänger livet!

    Jag får mig ett gott skratt varje gång jag ser hur den fria konkurrensens apostlar febrilt försöker uppnå monopolställning inom just sin bransch - eller, om endast oligopol går att uppnå, gaddar ihop sig i priskarteller.

    Detta beteende har knappast blivit mindre vanligt sedan utförsäljningen av Sveriges naturliga monopol inleddes.

    Det är våra skattepengar de leker med...

    SvaraRadera
  4. Aha, jag har gått på myten om de gamla glasen som "rinner" och därför blir tjockare nedtill! Där ser man hur lätt det är att gå på sådant man gärna vill tro på för att det låter så bra och roligt!
    Stina U

    SvaraRadera
  5. Är det ingången till Sagoliden på bilden?
    Stina U

    SvaraRadera
  6. Dagens hoppfullhet från Tyskland:

    Om 5 år ska alla Münchens 1,3 miljoner invånare få ALL ström från förnybar energi. Om 10 år gäller det hela näringslivet också.

    Massiva investeringar görs i detta nu.

    Låter i dag S-styrda München hälsa.

    Jag är inte riktigt uppdaterad men det vore bra om någon rapporterade in motsvarande plan för Stockholm som är ungefär lika stort...

    /Anso

    SvaraRadera
  7. Man tillverkar det som marknaden vill ha, så enkelt är det.
    Och du kan hitta bra fönster, men de kostar.
    Inget problem alltså.

    SvaraRadera
  8. Man tillverkar det marknaden vill ha? Säger Bullen. Jaså. Men om vi säger att det är så finner vi ju snart att det ändå fattas några parter på marknaden. Kommande generationer är en sådan part. Naturen en annan sådan part. Men nu är det dessutom så att "staten" har ett övergripande ansvar som innebär att staten överhuvudtaget har något berättigande. Ett sådant ansvar är att sätta spelregler för marknaden. Sådana spelregler uppfattas som "omoderna". Men ingenting kan vara mer "modernt" än spelregler. Fönster må vara ett lite udda exempel. Men är det rimligt att man idag silikonar fast glaset i bågarna, vilket innebär att glaset måste slås sönder när man skall restaurera bågarna - man får inte bort glasrutan. Det bygger på principen köp och slå sönder och släng. Det är usla principer. Tyvärr gäller just de inom stora områden. Eftersom det är lönsamt ur ett kortare perspektiv och eftersom de externa effekterna av verksamheter sällan byggs in i priset.

    Jag tror på fullt allvar att det är viktigare med högkvalitativa byggnormer som bygger på kvalitetstänkande än att upprätthålla patenträtten, som ju annars är den enda spelregel som "kapitalismen" kräver. Att det skall krävas specialkunskap och enorm vilja att söka sig fram till någon som kan tillverka fönster av kärnvirke (inte det som idag går under beteckningen "kärnvirke") är löjligt. För övrigt bygger hela skogspolitiken på att vi inte skall ha kärnvirke kvar - träden skall växa så snabbt som möjligt, gärna med extra gödseltillförsel, så det blir bara skitvirke kvar. Det är tragiskt på många sätt. Bär hem en bunt brädor från Woody och det väger mindre än vad några få brädor vägde för trettio år sedan. Att renovera kåkar är ett ypperligt sätt att se hur skogspolitiken gynnar ekonomisk tillväxt men sämre kvalitet med kortare hållbarhet.

    SvaraRadera
  9. Du låter en smula konservativ Birger, du blir säkert "förlöst" som det hette på den gamla sovjettiden.

    SvaraRadera
  10. Underbar utläggning av EXAKT hur det är Birger. Ordet usel används alldeles för lite om marknadsdiktaturen vi lever i. Men det är det den borde kallas. Usel.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.