onsdag 2 juni 2010

De rödgröna avslöjade? Nej, men journalisterna...

Den 17:e februari presenterade de rödgröna en gemensam plattform för utrikespolitik. För någon vecka sedan "avslöjande" SvD att det i plattformen framgick att de rödgröna avser att arbeta för att kärnvapen avvecklas och att USA skall lämna sina utländska baser.

Nu har flera borgerliga medier upprörts av detta. Men har inte upprörts över att de själva inte kunna läsa innantill i februari...


De har inte upprörts över hur välbetalda politiska kommentatorer, uppburna politiska journalister och allvetande ledarskribenter letat så efter vad de rödgröna skulle säga om Afghanistan att de inte såg det andra. Så typiskt för svensk politisk journalistik!

Svensk politisk journalistik lever i en liten, liten box med höga kanter och utan fönster. Man är inte nyfiken. Man söker det man letar efter. Inom den box där man befinner sig.

När hörde ni en politisk journalist - i allt från Agenda till Aftonbladet - ställa relevanta följdfrågor som ligger utanför den politiska mall som ryms inom den cementerade världsbild som de lever i?

När de båda blockens företrädare talar om ekonomisk tillväxt, när hörde ni någon journalist ställa följdfrågan: Hur länge tror du den ekonomiska tillväxten kan fortsätta? I tio år till? I hundra år till? I tusen år till? (Den naturliga frågan därefter blir givetvis: Vet du vad exponentiell tillväxt innebär?)

När de båda politiska blockens företrädare hävdar att vi måste arbeta mer för att få pengar till skola, vård och omsorg, när hörde ni någon journalist ställa frågan: Kan man inte beskatta annat än arbetstid för detta ändamål?

Frågorna ryms inte inom boxen, därmed ställs de inte.

10 kommentarer:

  1. Hej! Tack för en bra kväll igår på Södra Teaterna! Så ska politik vara! Men är Thomas riktigt klok? När han fick in Gud i samtalet blev det för mycket. Ditt slutinlägg var så bra så jag fick ståpäls. Ni var värda applåderna!

    SvaraRadera
  2. Läggs något avsnitt ut här på bloggen?

    Gt

    SvaraRadera
  3. Någon ordning får de vara även på den här bloggenons juni 02, 10:26:00 fm

    Varför inte skaffa dig ett alldeles eget jordklot, Birger. Där du kan styra och ställa och göra allting rätt.

    Sedan är du en mycket dålig ekonom. Ekonomisk tillväxt handlar inte om boxar som blir fler och fler. Det handlar i stället bl.a. om att vi idag har möjlighet att blogga. Tack vare tillväxten.
    Snopet, va!

    Det du ofta sysslar med kallas demagogi. förvrängning av sanningen och utelämnande av fakta.

    SvaraRadera
  4. Vinstmaximeringen har skapat en stor tidspress för journalisterna som gör att lobbyisterna får ännu större chans för genomslag med sina konkreta tips.

    Tid att själv hinna göra research är en stor bristvara, vilket gör att nyhetsrapporteringen till stor del blir ytlig.

    Vad göra? Nyhetsbanta!
    http://hallplatshaden.wordpress.com/2009/12/31/nyhetsbanta/

    SvaraRadera
  5. Definitionen för exponetiell tillväxt enligt Nationlencyklopedin:

    Exponentiell tillväxt, tillväxt när mängden individer, celler, kapital etc. oavbrutet ökar i konstant proportion till den aktuella mängden. Exempel: celldelning där 1 blir 2, som blir 4, som blir 8, som blir 16 osv., ekonomisk tillväxt enligt ett konstant (årligt) procenttal, kedjereaktion inom kärnfysiken. Djurpopulationer m.m. Naturen kan bara tillväxa exponentiellt under kortare tid på grund av begränsningar som föda eller utrymme.

    Så att hävda att någon är en dålig ekonom för att personen i fråga har begripit själva essensen av exponetiell tillväxt är ganska magstarkt. Snarare visar det på en generell kunskapsbrist som merparten av alla ekonomer har. I den ekonomiska världen kan man överkonsumera, överbelåna, devalvera och skjuta kostnader på framtida generationer. För reella värden gäller inte detta.

    SvaraRadera
  6. Till "Någon ordning får det väl vara...": I Sverige är debatten om tillväxten mer eller mindre död eftersom de båda blocken anammat tesen om evig tillväxt. I Göran Perssons regeringsdeklaration från 2003 återkom ordet "tillväxt" 16 gånger. Sossarna går till val på temat "100 år av tillväxt". och borgarna kör likadant.

    I stora delar av övriga Europa är debatten en annan. Sverige är ett svart hål när det gäller denna debatt, inte minst eftersom det gröna partiets företrädare på riksnivå inte vågar framföra kritik. Vi får se i dagarna var som händer i EU, jag kan tänka mig att en och annan i Sverige kan bli förvånad...

    SvaraRadera
  7. Något som inte helgar verkar få plats i den svenska medieboxen:

    Kolkraftverk mitt i Stockholm, hur många har koll på det...

    http://www.effektmagasin.se/rapport-fran-shut-it-down

    missa inte heller denna fantastiska utannonsering. tyvärr har aktionen redan varit, men ändå. Kvalité!

    http://www.youtube.com/watch?v=E4goRzrZpkg&feature=player_embedded

    SvaraRadera
  8. Ja, Birger. Nyligen kom ju följande hälsning från Europaparlamentet till oss på Kortare arbetstid. Så visst är saker på gång där nere...

    EU-parlamentets miljöutskott: Kortare arbetstid bra för miljön

    Medan borgarna i Sverige hånar idén om kortare arbetstid så är frågan accepterad på ett helt annat sätt i Europa. Här ser många kopplingen mellan arbetstidsfrågan, en ständigt växande konsumtion och klimathotet. Idag gick EU-parlamentets miljöutskott på vår linje!

    Vi röstade om ett yttrande för att utveckla sysselsättningspotentialen av en ny hållbar ekonomi. Och miljöutskottet röstade för den gröna gruppens förslag:
    "Europaparlamentet är övertygat om att införandet av resurseffektiv grön teknik inte räcker för att uppnå en hållbar utveckling, så länge som produktivitetsökningar tas ut som inkomstökningar. Dessutom anser parlamentet att det skulle vara klokt ur ett miljöperspektiv att låta produktivitetsvinster leda till mer fritid och kortare arbetsdagar, i stället för högre löner och ökad konsumtion."
    Det som förlöjligas i den borgerliga svenska pressen är en allmänt spridd diskussion här i EU. Det gläder oss att vi kan sprida ett mer europeiskt synsätt till bakåtsträvarna i Sverige!

    Carl Schlyter / genom Marita Pahlén

    SvaraRadera
  9. Kan kort konstatera att även vänstern och sossarna här i Sverige är helt inställda på ökad tillväxt och konsumtion. Precis som borgarna.
    Om bara de gröna bara orkade lyfta sig ett par centimeter ut ur tillväxtgeggan så hade de något att komma med i valrörelsen. Men det verkar kräva lika mycket tankekraft som Yoda använder när han lyfter Lukes X-wing ur träsket på Dagobah.

    SvaraRadera
  10. Intressant att frågan är så accepterad utanför Sverige och så närmast tabubelagd här hemma. Är det blockpolitikens fel månne?

    Hur som helst, måste man inte vara lite tydligare i argumentet varför det skulle vara bra för miljön att gå ner i arbetstid? Det är ju knappast helt självklart, eller? Som jag ser det är det förenligt med en grön politik om och endast om klassklyftorna minskar. Om folk får mer tid och det med automatik skall leda till en miljölvinst så måste väl plånboken krympa. Den totala köpkraften måste minskas, och vem om inte de mycker rika och hyfsat välbeställda har råd att gå ner i lön? Därav blir en grön politik som driver frågan om förkortad arbetstid i många stycken en vänsterpolotik. Rätta mig om jag har fel.

    /Jocke

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.