Därav skrev Schlingmann en debattartikel där ordet grönt var det mest vanligt förekommande begreppet. Lustigt nog mer förekommande än i de texter som Miljöpartiets språkrör låtit publicera de senaste åren... Å andra sidan lär inte rören nuförtiden skriva sina debattartiklar själva, eftersom de inte vet vad det står i dem (nu senast avslöjat i Ekots lördagsintervju).
Det begrepp Schlingmann satsade på mest var grön skatteväxling, min egen lilla baby... Det känns ont i maggropen att Miljöparitet slutat tala om det, medan Moderaterna använder begreppet på ett mycket slarvigt sätt. Lika slarvigt som man använder ordet rättvisa.
Växling innebär att om man avser att sänka skatten på arbetstid med 70 miljarder så bör man höja de miljörelaterade skatterna på någotsånär motsvarande nivå för att få den effekt som eftersträvas. Dessutom måste man besinna att den sänkta skatten på arbetstid inte bara skall bestå i sänkta inkomstskatter, utan i främst sänkta arbetsgivaravgifter. Och att det krävs en låginkomstprofil på skattesänkningarna om man växlar mot höjda miljöskatter - det är möjligen i Moderaternas värld som det är låginkomsttagare som skall fixa miljön också, medan vi andra kan gasa på som vanligt.
Det lustiga är att i den utredning jag gjorde om grön skatteväxling för ett tjugotal år sedan visade det sig att sänkta skatter på arbetstid (inkomstskatter och arbetsgivaravgifter) med cirka 90 miljarder och motsvarande höjning på miljörelaterade skatter skulle kunna vrida samhället tillräckligt mycket för att vi skulle kunna börja tala om embryo till hållbar utveckling.
Moddarna är faktiskt på väg att göra det ena (dramatiskt sänkta skatter), men strunta i det andra (rejält höja andra skatter). Det Alliansen gör är vare sig grönt eller skatteväxling, hur mycket än Schlingmann försöker lägga beslag på begreppet, efter att tidigare såväl lagt beslag på begreppet arbetarparti som lanserat arbetstvång för sjuka som en frihetsreform...
I valet lär vi får höra att Moderaterna är det gröna arbetarpartiet, viskas det från emellanåt läskigt välunderrättat håll!
Hur är det egentligen med miljörelaterade skatter. Blir inte de en väldigt osäker skattebas ju längre tiden lider? Med bättre miljö försvinner ju skattebasen. Eller? Så hur tänker du dig att finansiera välfärden i framtiden? Var ska skatterna tas ut?
SvaraRaderaNjae... Jag tycker nog att moderaterna nu är på god väg även när det gäller miljön. Det är ju viktigt att de andra partierna anstränger sig nu när miljöpartisterna lagt av.
SvaraRaderaJag lyssnade på Ekots lördagsintervju (din länk). Herrejössenamn - vilket slingrande. Mycket var ju som om en stå-up-komiker gjorde en satirisk skämtintervju där Peter gör parodi på sig själv.
SvaraRaderaNisse: Oj, det var en fråga från det glada 80-talet... En optimal grön skatteväxling tar ett antal år i anspråk (hur många beror, precis som när man införde arbetsgivaravgifter, på hur fort samma utveckling sker i andra länder, när det väl är genomfört kommer det stegvis att innebära att skattebasen minskar i takt med uppnådda syften, det som då ingick i planen var att produktionsskatter stegvis skulle fasas in i form av t ex skatt på omsättningen. Detta skulle medföra en mer rimlig balans mellan hur skatter tas ut, med betydligt lägre skatter på arbetstid än idag.
SvaraRaderaAnders: Vid några tillfällen kunde det vara att något sådant kunde antydas (diplomatiskt uttryckt).
Anonym 12:45. Hur då????
Ander Nordin:
SvaraRaderaPeter Eriksson är en parodi på sig själv! Han tillsammans med Ohly är Alliansens, tillsammans med deras politik, deras stora ess i rockärmen.
Kul bild! Men du borde upplysa om att orginalboken är en klassisk kakbok som heter Sju sorters kakor.
SvaraRaderaOm jag inte minns fel så var Sverige först ute med miljöskatter. Sedan 80-talet har väl också miljöskatterna blivit ganska många. Finns det egentligen utrymme för fler miljöskatter? Och när nu även du erkänner att
SvaraRadera"skattebasen minskar i takt med uppnådda syften" är det ju ingen framtidslösning. Här förordar du i stället skatt på omsättningen, men sådan skatt finns ju redan, eller hur har du tänkt dig att det stora skatteuttaget från arbete ska ersättas? Förslag härom finns ju inte från de övriga partierna vad jag vet och man kan ju undra varför.
Nisse, nej förslag finns idag inte från något parti i Sverige, vilket möjligen beror på att den svenska politiska debatten är ohyggligt inskränkt. För övrigt handlar det inte om att "erkänna" att delar av skattebasen för energi etc minskar från sin största bredd när vi blir mer energismarta. Det är ju liksom meningen med skatten, precis som skatten på arbetstid inneburit att nästan alla investeringar går ut på att rationalisera bort människor, blir följden av högre energiskatter att allt fler investeringar går ut på att investera bort miljöförstöring.
SvaraRaderaFör övrigt är det verklig marknadsekonomi att man bakar in de externa kostnaderna (miljöpåverkan) i priset.
Men Birger, varför säger du att Miljöpartiet slutat tala om gröns skatteväxling? Jag var på ett öppet MP-möte, lite valupptakt kan man kanske kalla det, pressen var där, liksom vetgiriga medborgare, och ett antal miljöpartister såklart. Det var för en dryg vecka sen bara, och där pratades det då en hel del om just grön skatteväxling (inklusive låginkomstprofilen!). Men du menar kanske att språkrören inte pratar om det, eller i alla fall att det inte nämns i pressen så ofta att MP vill ha en grön skatteväxling (vilket i och för sig inte behöver betyda att MP inte pratar om det, bara att media inte tar med det, men det är en annan diskussion).
SvaraRaderaVad ska mp uträtta i en s-regering? Man har ju frångått precis allting som står i strid med det här samhället och satt sig i knät på fienden. Vad säger partibildarna om detta gigantiska svek?
SvaraRaderaAnonym 19.14 - jag konstaterar bara vad Peter Eriksson har sagt, och vad Karin Svensson Smith har skrivit i t ex senaste Grönsake - de två överensstämmer.
SvaraRaderaNär skatt läggs på produktionen istället för på arbete (och senare även miljöskatterna tonar av eftersom de inte behövs) så flyter det ändå in tillräckligt med pengar till den gemensamma kassan pga att vi alltid producerar.
SvaraRaderaIdag står inte striden längre mellan vänster och höger, det är därför M har kommit undan med att kalla sig för arbetarparti. Men striden står inte heller mellan grönt och.. ja vaddå? Dagens skiljelinje går mellan auktoritärt och frihetligt (nej, jag vill inte säga liberalt), vilket Piratpartiet och Sverigedemokraterna är konsekvenser utav, de är barn av sin tid. Var på denna skala står egentligen Mp?
SvaraRadera-steelneck
Det var det bästa med dig, Birger. Att du skrev själv och att man, som tjänstehjon, blev omåttligt stolt om man fick hjälpa dig.
SvaraRadera