Väcks 06.20. Men får inte ändan ur sängen förrän 06.40. Lyssnar under denna tid på P1. Och inser att jag vaknat i Reinfeldt-land.
Under dessa, dimmiga, tjugo minuter hör jag SEX gånger att något är på plats. Det är en biståndsmänniska, en journalist, en jägare och två socialdemokratiska riksdagsledamöter som säger att olika saker är på plats.
Det var Reinfeldt som började använda detta uttryck, i stor skala, efter förra valet. Nu går det inte en intervju utan att han säger på plats minst ett par gånger. Och den intervjuande journalisten hakar på med sina på plats. Ett statsråd som inte säger på plats tio gånger om dagen anses förbrukad.
Det smittar. Värre än svininfluensa. Kanske har det något med Reinfeldts sorgsna hundögon att göra. Kanske var han jakthund i ett tidigare liv?
Mest på plats är emellertid de sjukskrivna och arbetslösa till vilka Reinfeldt ryter: PLATS!
måndag 11 januari 2010
35 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Mycket mode i språket, ofta kort livslängd. Istället för pratar om/diskuterar så "kommunicerar" man för tillfället.
SvaraRaderaMenar du att just uttrycket "på plats" säger något om tidsandan ?
Menar faktiskt att ordet "tänk" säger något om tidsandan.
SvaraRaderaMan har helt enkelt så brått att man inte hinner säga hela ordet tänkande.
Går i stil med mantrat mera större fortare.
I hela mitt liv har jag varit på plats. Under en tid var jag en idog läsare av Platsjournalen.
SvaraRaderaJag förstår Reinfeldts påplatsfixering - om TV-avgiften inte är på plats för en kulturminister kan man lätt bli ängslig.
hahaha underbart!
SvaraRaderaVårt språk har blivit så armt sedan Reinfeldt tillträdde. Det vimlar av en massa utryck som ska få medborgarna att tro att något har blivit utfört, någon har tagit ansvar, någon har gjort något. Detta språkbruk delar Reinfeldt och kompani med andra ledare i inte alltför demokratiska länder - men vad finns bakom orden? Hur mycket är på plats, hur mycket är gjort? Eller kanske ska man fråga hur mycket vettigt är ännu ogjort?
Här finns andra ord och uttryck om man har svårt att begripa vad som hänt med språket de senaste åren...
http://ordlista.alliansfrittsverige.nu/
/retorikläraren
Eric! Nog säger det något om tidsandan - annars hade jag nog inte bryt mig utan bara sett det som ett verbalt handikapp. Precis som alla frekventa ord säger Redinfelds ordval något om tidsandan. Språket är ju en del av kulturen. Ord som "solidaritet" existerar inte i den politiska debatten idag - och hur skulle det kunna göra det när vi gemensamt, i någon sorts kollektiv våg, förflyttat oss från "gemensamt bästa" (om än i snäv betydelse ur ett globalt perspektiv) till "mitt bästa".
SvaraRaderaDetta "mitt bästa" gäller allt från system för placering av pension till krav på att få antibiotika för "säkerhets skull".
Hej, Birger! Hittade din blogg eftersom jag är jägare och sökte på "varg" och kom till din blogg. Jag gick i samma klass som dig i Norra Latin. Vill bara säga att jag tycker att din blogg är fantastiskt läsvärd, omväxlande, rolig och smart. Vilket erkännas även om jag gärna skjuter varg:-)
SvaraRaderaHälsningar från
Killen snett framför dig, till höger, i 7:an.
"på plats"....
SvaraRaderaDet är flera politiker som använder det uttrycket. Det bara dök upp...
Andra olidliga uttryck i tiden är:
"viktigt" - används i nästan varje mening.
"typ" - löjligt tillägg.
"leverera" - allting levereras numera.
Jag vägrar ta till mig detta fattiga språk och anmärker konsekvent på alla som använder sig av det.
Börje Bengtsson,
SvaraRaderadet är viktigt att saker och ting typ levereras - annars är de aldrig på plats.
Ja, det är ju otrooooligt, så ordfattiga vi är! Helt fantastiskt!
SvaraRaderaMen, hur är det, får man offentligt driva med utseenden nuförtiden? Till på köpet via jämförelsen med en hund?
Ingen kan ju hjälpa hur man är skapt.
Varumärket Schlaug må icke dras ned!
Människan har i vardagen, tagit Plats
SvaraRaderasom den starkaste Krigaren, i Kampen mot tillvaron.
Detta är, för vilket år som helst: Årets viktigaste, Kulturhändelse!
Förbryllande eller kanske inte ...
Vad i alla sin dagar, svarar man den som ifrågasätter, var du lever, hur du lever och med vilka du lever och vad meningen och målsättningen är!
Vist är Elvis bitvis, steg åt rätt håll, eller en färg i paletten.
Vad i alla sina dagar svarar man ...
SvaraRaderaSå, så, lugn, en olycka kan vara en tvillingfödsel.
SvaraRaderaÄntligen en livgivande blogg om språkets valörer - och jag måste sätta mig bakom ratten och köra 30 mil!
SvaraRaderaSka försöka titta in senare!
Ett av de vanligaste orden i dag är "jobbigt". Allting är jobbigt! Alla de synonymer och varianter vi använde fram tills för bara några år sedan är borta! Bara jobbigt kvar... Jag tror detta bottnar i en anpassning till invandrarna.
SvaraRaderaEller i allmän lathet.Ingen vill jobba.
SvaraRaderaoch jag är duktigt trött på "arbetslinjen". Värre ord får man leta efter. Min mormor överlevde förintelsen och vi har släktingar som tvingades växa upp bakom järnridån. Då är det inte särskilt roligt att varje dag tvingas höra tjattret om "arbetslinjen". Hur naiva är vi svenskar egentligen???
SvaraRaderaSe t.ex.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/riksdagskandidat-i-blasvader-pa-natet_4069071.svd
En dag såg jag Astrid Lindgren och Tage Danielsson promenerande och samtalande.
SvaraRaderaFör övriga, anser jag att de flesta, inte har alla hästar hemma!
14:03 på vilket sätt skulle vi ha anpassat vårt språk till invandrarna med ordet jobbigt? Det är väl ett ganska svenskt ord eller åtminstone inlånat från engelskan sedan en god tid tillbaka...
SvaraRaderaOch det verkar ju just vara invandrarna som jobbar om man ska tro Reinfeldts pressekretare i artikeln som nämndes ovan. De rycker ut och gör jobb vi själva inte kan nedvärdera oss att göra. Fy 17 vad jag skäms för att vara svensk i dessa tider!!!
jag är så impad över dina bildval! Man undrar ju hur stort ditt arkiv är? Måste vara Sveriges mest ambitiösa bildbank och alltid slagkraftigt, roligt och belysande.
SvaraRaderaMå du alltid hålla på!
Skäms liksom Monica Hansson över att vara svensk när jag tänker på den behandling som "nysvenskarna" blir utsatta för. Blir satta i läger med socialhjälp utan tillstånd att själva bidra till sin försörjning. Finns det något värre för den som vill reda sin själv och i alla fall har så mycket go i sig att vederbörande tagit sig från sitt egna land till Sverige.
SvaraRaderaVad betyder m-ordet "utanförskap"?
SvaraRaderaBirger. Att ordet solidaritet fallit ur vokabulären är ju naturligt, eftersom företeelsen solidaritet inte är på modet. Tragiskt, håller med. Men vilken värdering/ utveckling speglar uttrycket "på plats" ?
SvaraRaderaErik: kanske bland annat nedmontering av demokratin, enfald i språk och politik, ett allenarådande synsätt, oförmåga till diskussion om vägarna och om ändamålen helgar medlen. Lite neoeokonomisk ingenjörskonst skulle jag också tro ligger bakom...
SvaraRaderaEric: Jag är övertygad om att begreppet "på plats" är noga övervägt. (Det brukar vara så inom den politiska världen). Begreppet vill inte bara ge intryck av att man är aktiv, utan att man gör det enda rätta, man lägger saker på plats, där de skall ligga. (Jämför förra gången borgarna hade makten och talade om "den enda vägens politik"). Politiken är instrumentell, närmast vetenskaplig, vi gör det rätta. Visioner, fantasi och bredd ligger inte i tiden för den politik som förs. Känslor väger mindre än mätbara "fakta".
SvaraRaderaUtttrycket "på plats" är intressant öven ur ett annat perspektiv: det innehåller 5 konsonanter och bara 2 vokaler. Det låter därmed effektivt, rappt. Inte sökande.
Det är alltså fler vokaler vi bör efterfråga i vårens mardsömsvalrörelse? Den som inte kan leverera viktiga vokaler så att de faller på plats får inte min röst i varje fall...
SvaraRaderaman ska komma i håg det!
SvaraRaderaIntressant.
SvaraRaderaDessutom är "på plats" en alliteration. Det låter lite k-pistaktigt, rappt, karlakarligt.
SvaraRadera- Var är frugan?
-På plats!
Eller
SvaraRadera-Var är din man?
-På plats!
På plats låter som två piskrapp.
SvaraRaderaMen man kan förstå Reinfeldts tanke. I ett kaotiskt tillstånd, som i tider av arbetslöshet och finanskris, finns en längtan efter ordning.
Han har ju fria händer att skapa det. Ordning alltså. Men i stället ställer han till kaos och famlar efter ord som ska få oss att tro att han jobbar på ordningen, ansvaret med ekonomin osv. den bistra sanningen, oavsett politisk hemvist, är att han och hans gäng skickar en enorm räkning till kommande generationer genom att inte bidra med ett uns av samhällsuppbyggnad/satsningar i rätt riktning. Det kommer bli kostsamt både ekologiskt och ekonomiskt att reda upp efter Reinfeldtregimen. Det saknas inte varningsklockor och rådgivare. För att så genomgående ignorera dessa krävs det nog ett par slagkraftiga begrepp att tröska runt med i medievalsarna så att folket sövs ned och håller sig på sin plats.
SvaraRaderaMen säg, hur kan dessa stora själfulla ögon tillhöra en sådan cynism?
SvaraRaderaMen det är svårt att leva som man lär, eller kanske lättare att vara på en annan plats än på plats:
SvaraRaderahttp://www.dn.se/opinion/signerat/sveriges-langsta-jullov-1.1024278
Kan det vara tips som högerpartierna (eller i alla fall Reinfeld) tagit från Karl Rove när han varit på besök?
SvaraRaderaUpprepning, upprepning upprepning.
På tal om "jobbiga" uttryck, så tål jag inte höra ordet "grymt" om allting, eller för den delen: ordet "shit", vilket ofta används i TV ( kanske för att det mesta som sänds där är just det) På min tid användes orden fränt och ball, vilket avslöjar att jag föddes på 60-talet. Vad sägs förresten om ordet jobb-coach?
SvaraRaderaAnette