torsdag 29 oktober 2009

S-kongress 2: Här har du jobben, Mona!

Med anledning av Mona Sahlins tal igår - där det mest konkreta var hennes nej till sänkt arbetstid och hennes stora vision att mer arbete är både medel och mål - tillägnas denna repris s-kongressen:




Enligt Sahlin är arbete såväl medel som mål. Hennes vision är tydligen att människor skall leva för att lönearbeta. Helle Klein menar att det är själavård för partiet. Det är alldeles förbluffande. Och förskräckligt utvecklingsfientligt.

Det Sahlin inte tycks förstått är att vi sedan 40-timmarsnormen infördes har effektiviserat, rationaliserat, automatiserat, robotiserat och datoriserat. Ändå skall vi upprätthålla 40-timmarsveckan! Så absurt!

Hennes tanke är att välfärden inte kan upprätthållas utan mer arbete. Vilket måste bygga på ett missförstånd. Kanske har den socialdemokratiska ledningen fått för sig att det bara är skatt på arbetstid som kan finansiera vård, skola och omsorg. Så enögt i så fall!

Om några veckor startar den stora klimatkonferensen i Köpenhamn. Klimatfrågan tycks inte beröra Sahlin, det viktigaste är inte klimatet. Det viktigaste är 40-timmarsveckan, med allt vad den innebär: ökad konsumtion, ökad miljöbelastning.

Miljöpartiet har verkligen fått ett block om foten.

Det är dags att lämna konsumtions- och tillväxtsamhället för att ta nästa steg i samhällsevolutionen genom att kräva övergång till utvecklingssamhället. Där fri tid, kultur och social närvaro ses som viktiga politiska mål. Sahlin tycks se konsumtionssamhället som den enda vägen.

Full sysselsättning, som Sahlin predikade, handlar i realiteten om alltför mycket ful sysselsättning, sysselsättning som skadar klimatet. Se gärna filmen här!

Arbete för alla är Sahlins mål - visst, men varför 40 timmars arbetsvecka för alla? Tror hon att 40 timmar är en naturlag? Som måste upprätthållas hur än samhället utvecklas? Ungefär som tyngdlagen? Problem är inte, som högerkommentarer hävdar, att det är trist retorik från Sahlin, problemet med stort P är att det är politik utan förankring i den verklighet som man snart börjar förhandla om i Köpenhamn.

PS!
Tesen om att det tillkommer en massa gröna jobb, när vi skall ställa om samhället i "klimatsmart " riktning, bygger på en märklig analys. Det är naturligtvis så att de "gröna jobben" kommer att ersätta gamla jobb. För det är väl inte meningen att vi både skall tillverka hybridbilar och fulbilar? Producera både energieffektiva kylskåp och energislösande kylskåp? Planera både klimatsmarta projekt och de gamla vanliga projekten, bygga lågenergihus och vanliga slösahus...? Skicka turister både på tåg till Berlin och flyg till Thailand?

För övrigt har den rödgröna samarbetsbloggen levt i tystnad i sex dagar. Synd, det vore kul att höra vad samarbetspartierna anser om Sahlins syn på Det Heliga 40.

18 kommentarer:

  1. Fortsätt urholka stenen!
    Mona

    SvaraRadera
  2. Du väcker hopp om ändring, vi sossar måste också tänka nytt!

    SvaraRadera
  3. Tyvärr är ju Sahlin långt ifrån ensam om denna syn på arbete.

    SvaraRadera
  4. Om man ser det från den positiva sidan får man väl vara glad att vi har åttatimmarsdag införd i alla fall! En gång i tiden var det ju tolvtimmarsdagen som var helig, och en nedkortning till elva timmar skulle medföra ekonomisk katastrof enligt förståsigpåarna! Så nu vi slipper åtminstone höra Sahlin predika om att alla måste jobba tolv timmar om dagen så länge de orkar stå på benen - och sedan blir det direkttransport till kyrkogårn!

    Kämpa på Schlaug - du har rätt!

    SvaraRadera
  5. Om man tittar på omogna industrier brukar de kräva fler anställda än mogna industrier. Allt eftersom så optimeras och renodlas produktionen, vilket minskar personalbehovet. Miljöindustrin får väl då anses vara ännu ganska outvecklad, enligt Monas förhoppningar.

    SvaraRadera
  6. Hej

    Absolut berättigad kritik. Det är häpnadsväckande att höra Sahlin tuffa på som ett gammalt ånglok från det förflutna, totalt blind för de senaste decenniernas effektiviseringar, som mycket väl skulle kunnat förkorta vår arbetstid om det inte varit för det ständiga målet ekonomisk tillväxt.
    Kämpa på Birger!

    SvaraRadera
  7. Oj, vilket härligt inlägg det var idag! Det innehöll så mycket matnyttigt o tänkvärt, bl a om att att gröna jobb inte ska adderas till, utan ersätta, gamla jobb. Sedan känns det nästan utopiskt, men önskvärt, att någon gång kunna höra någon politiker engagerat strida och blöda för att medborgare bör ha tillgång till fri tid.

    SvaraRadera
  8. En sak som Sahlin inte vill beröra men som ändå kommer upp är svenska truppers närvaro i Afghanistan. Såg på webben att det var ikonen Anna Lindh som år 2001 lyckades få kongressen att säga ja till sådant. Ingen trodde väl då att de skulle vara kvar än i denna dag.

    SvaraRadera
  9. Jag ligger i sjuksängen och läser (äntligen) Keynes barnbarn av Christer Sanne. Några saker slår mig:

    - Det Sanne skriver är för mig som rört mig i arbetslivet de senaste 15 åren (i ca 15-talet olika yrken och på långt fler olika arbetsplatser...) ingenting nytt. Tankarna har inte kunnat undgå mig bara genom vanlig, daglig erfarenhet och samtal i vardagen. Det fantastiska med Sannes bok är att få argumenten samlade, att ta del av undersökningar som stöder det man själv tänkt/upplevt.

    Jag är ju på inga sätt någon alien utan i allra högsta grad en av alla de där "vanliga" svenskarna som berörs av politiken. Jag kan inte fatta att denna fråga skulle vara så förbenat bannlyst i S just nu när det tom finns vetenskap och studier av andra länder att tillgå och framför allt, allt fler även i Sverige som vill ha sänkt arbetstid.

    Det blir ju oundvilkigen en ny klassfråga där solidariteten VERKLIGEN behövs. De som nu kan gå ner i tid arbetar inom vissa branscher under särskilt gynnsamma förhållanden, är inte ensamstående osv. Framför allt är de som "downshiftar" ofta de som först "växlat upp" till hög speed, vunnit massa pengar och lämnar IT-jobbet i storstan för att bli hästägare i Uppland etc. dvs har oftast medverkat till ett miljöskadligt arbetsliv innan de drar sig tillbaka och lever gott. Det bästa för både solidariteten och miljön borde väl i alla fall vara att alla slapp växla upp och i stället ha ett jämnare tempo livet igenom som harmonierar med planetens kapacitet?

    Jag kan alltså verkligen inte förstå varför S slår bak ut, vore otroligt intressant om någon i S här kunde förklara för mig var i problemet ligger. Min tes är att S i sin strävan att "hitta tillbaka till rötterna/själen" missar målet helt, och har fastnat vid "arbetet" i sig och inte arbetsförhållanden/fördelningsfrågor etc. Om de i stället skulle fokusera på de senare - som också ryms i S - så ser jag inga som helst krockar mellan de teorier och forskningsreusltat Sanne för fram i sin bok, Socialdemokraterna och den faktiska verkligheten.

    Min andra tanke är:
    - Kan vi inte starta ett insamlingskonto med syfte att bekosta ett antal ex. av Sannes bok som skänks till den socialdemokratiska partistyrelsen, innan valprogrammet spikas? Med gott uppsåt! Jag tror att 20 kr från varje bloggläsare som stöder frågan skulle räcka för att generera en hel del böcker...

    SvaraRadera
  10. Miljöpartist 1981-2002tors okt. 29, 02:17:00 em

    Det märkliga är att det är detta jobb-jobb-jobb-sosseparti som MILJÖPARTIET ska bilda regering tillsammans med!
    Vaaaad har hänt med det gröna partiet?????

    SvaraRadera
  11. I dag är det dags att angripa miljöpartiet på samma sätt som detta parti under de första åren angrep de övriga partierna. Dagens miljöparti saknar både insikter och kunskaper, det har kommit med en mängd människor som hoppat på tåget enbart för att sko sig själva.

    SvaraRadera
  12. Vad menar du med titeln? "Här har jobben, Mona" eller ska det bara vara ett "har" som i "Har du jobben, Mona"?

    SvaraRadera
  13. Men människan är ju utvecklad för att slita för brödfödan. Annars blir vi ju bloggare allihop. Å va är de för ett liv.

    SvaraRadera
  14. Vi som är så duktiga på att prata, medan världen förstörs.
    Varför är inte vi, deltagare i ett fungerande samhälle.
    10000-kronorsfråga eller!!!
    Svårt att ta sig samman, när man föres fram i all snabbare takt, i ett tilltagande mörker.
    Isoleringen och kravet på underkastelse under storflockarna gör oss maktlösa.
    Hur länge som helst?

    SvaraRadera
  15. Tänker på denna förbannade "arbetslinje" och att sjuka människor snart kastas ut ur sjukförsäkringssystemet (från 1 jan 2010).
    De ska arbeta, arbeta, arbeta...att de sedan inte orkar.. Who cares?

    Det är inte människovärdigt! Vart tog solidariteten vägen?

    Varför är det så tyst om detta?

    SvaraRadera
  16. Vi moraliserar oss till döds.
    Enorm dumt är det.
    Både och skulle kunna vara något.

    Men underkastelsens art under
    DÅRHUSET är kvinnligt och manligt
    och väldigt starkt!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.