söndag 18 oktober 2009

不算太坏,主席比约克伦... (Inte så dumt, herr Björklund...)

Det är ju inte varje dag jag säger något uppskattande om Jan Björklund, men Folkpartiets idé om att man skall kunna läsa kinesiska på samma villkor som tyska, spanska och franska i svenska skolor är bra. Mycket bra.

Dels för att asiatiska språk bär en annan världsbild än vår, dels för att de kinesiska förbindelserna ökar. Men också för att det är hart när omöjligt att lära sig kinesiska (det vill säga mandarin), med alla dess tonfall, när man kommit upp i åren. Jag har gjort några tafatta försök. Det gick lättare för Per Gahrton, har jag förstått... Han blev EU-parlamentets kontaktman med Kina.

Själv skrev jag istället en bok tillsammans med Emily Su Hadexia från Kina - du kan läsa den på svenska gratis på nätet här - och följande episod ur boken säger en del om språkförbistringar:

Nu är det inte bara jag som råkat illa ut när det gäller namn.
Många svenskar har drabbats - utan att ha en
aning om det! Jag läste i en rapport från Svensk-Kinesiska
Föreningen att företagare och säljare som kommit till Kina skaffat
visitkort med sitt namn skrivet med kinesiska tecken. Resultaten
blev ibland ganska komiska.

En herre vid namn Malm döptes till
Herr Häst, eftersom den första stavelsen Ma kan skrivas med
tecknet som betyder häst. Men han kunde lika gärna ha fått
tecknet för hampa, mor, eller padda. Alla dessa ord uttalas
nämligen ma på kinesiska, men med olika betoning, och de skrivs
med olika tecken.

Ingen frågade förstås herr Malm om han ville
heta Herr Häst, Herr Mor eller herr Padda istället. …När herr Malm
fått slut på sina visitkort ringde han till ett tryckeri för att
beställa nya. Översättaren hade ingen aning om att han hette
Herr Häst på de förra, så nu fick han heta Herr Hampa. Värre
hade kanske varit om han fått heta Herr Padda...

Tidigare var det besvärligt också för stora kända svenska företag, som t ex
Ericsson och ABB. Dessa förekom under flera olika namn på den
kinesiska marknaden. Men så länge uppdragsgivarna fick vackra
exotiska tecken på sina kort var de nöjda...


Här har du resten av boken. Och här förklaras på knackig kinesiska, säkert med ett antal pinsamma fel:

这不是我每天说几句感谢1比约克隆,但自由党的理念,能够读取作为德国和法国为瑞典学校中的相同的条件是好的。非常好。

部分是因为中国的关系正在增加,部分原因是它几乎是不可能的学习中文的(即普通话),同其所有铃声,当人们在年。我已经试过。这是容易加尔彤,我知道...

23 kommentarer:

  1. Birger har rätt, igen!

    Björklund (FP) har överraskat med ett så klokt förslag, att man blir fuktig i ögonen vid läsningen av dagens text.

    Gröna tankar

    SvaraRadera
  2. Birger! I er bok finns en illustrativ berättelse om hur din medförfattare fick sitt namn på mandarin, kan du inte lägga ut det?

    SvaraRadera
  3. Hej! Läs det som finns i vänstermarginalen om Falun gong! Det visste jag verkligen inte! Inte heller om "verkliga minoriteter". Jätteintressanat, har inte sett någonannastans!
    Emil A

    SvaraRadera
  4. Kinesiska tecken kittlar nyfikenheten.

    Birger, kan du berätta kortfattat om denna skrift? Är det t.ex. sant, att man läser från höger till vänster, eller nerifrån och upp? Hur skriver du exempelvis Björklund, är det med tecknet för en björk och ett dito för lund? Hur gör du då med ditt namn?

    SvaraRadera
  5. Birgers namn får bli lite hur det vill, bara ljuden blir lika. Kan därmed betyda lite vad som helst, men det är väl inte konstigare än att Rutger betyder att Rut ger...

    Man kan säga att man behöver kunna ca 2000 tecken för att kunna läsa en bok eller tidning med god behållning, från vänster till höger. Dock har man även räknat ut att med de 1000 vanligaste tecknen kan man skapa drygt 3000 ord, vilket räcker för att läsa t.ex. en tidning. För att man skall få så stor behållning som möjligt av sina studier i kinesiska så bör man således se till att lära sig tecken som är vanligast i vanlig text.

    SvaraRadera
  6. Schlaug lägger sig ta mig fan i allting. Låt Kina vara ifred! Vad fan får du allt ifrån? Varför ger du ut en bok på kinesiska? Varför kan du inte vara tyst? Varför pratar du om en gammal tant som ingen vet vem det är? Varför spelar du en rockföreställning om en pajas som Elvis? Varför kan du inte hålla käften? Du är ta mig fan skitso. KNIP!

    SvaraRadera
  7. Knagglig översättning. Tecknet för kinesiska kom inte med!
    Hur Som Le

    SvaraRadera
  8. Anonym 09,26 verkar provocerad. Tidigt på morgonen, kom hem sent?
    Mia

    SvaraRadera
  9. Anonym 09,26 verkar provocerad. Tidigt på morgonen, kom hem sent?
    Mia

    SvaraRadera
  10. Tids nog får vi lära oss kinesiska. Kina kommer att dominera världen ännu mer än vad USA gör i dag. I Kina tar man ingen hänsyn till miljö eller egen kulturhistoria, så det ser illa ut.

    SvaraRadera
  11. 09.26!
    Hur skulle det vara om du själv lät bli den här bloggen, om den retar dig så?
    Birger försöker ju bara öppet och med sina erfarenheter reflektera över den värld vi har omkring oss. Och han gör det djärvt, klokt och fyndigt.
    De allra flesta av oss andra är väldigt tacksamma för detta.
    Minna

    SvaraRadera
  12. Tokstollen 09:26 piggade just upp min dag rejält. Tack för ett hjärtligt gapskratt! Snälla, sök inte hjälp. Vore en förlust för omvärlden om du miste nuvarande skrattkittlande tillstånd.

    Själv är jag galen i Schlaug! :-)

    SvaraRadera
  13. Fastnar för din vackra, och lite hemlighetsfulla, formulering
    KINESISKA SPRÅK BÄR EN ANNAN VÄRLDSBILD ÄN VÅR...
    För oss förknippas Kina med diktatur, övergrepp och ekonomiskt under. Vore roligt om det kommersiella intresset också förde med sig intresse för det gamla Kina.
    Själv botaniserar jag i "Kinesiska tänkare (Alf Henrikson o Hwang Tsu-Yu) och Tao te ching -taoismens källa (Stefan Stenudd). Förblufffande hur mycket det har att säga oss idag. 2500 år före Elin Wägner:-)

    SvaraRadera
  14. Till 09:26

    Du förstår, skulle Elin Wägner vara mera bekant för vår tid, då vore det kanske onödigt att sprida info om hennes verk. Men nu är hon ännu ganska okänd (där har du ju rätt) och därför är det så in i vassen viktigt, att puffa för Wägner-böckerna! Börja gärna med "Väckarklocka" av år 1941, så klarnar det kanske.

    SvaraRadera
  15. Asiatisk mentalitet
    "asiatiska språk bär en annan världsbild än vår"

    Så är det, fråga bara vår gamla Koreaambassadör:

    "Det råder ingen tvekan om att för en thailändare, eller en japan eller en korean, har begreppet nationalism ingalunda någon negativ laddning utan tvärtom ligger i paritet med familjen eller högre på värdeskalan. Och begreppet nation är starkt kopplad till etnisk homogenitet; det vore utomordentligt svårt att tänka sig t ex Thailand som en “multikulturell” entitet. För att få permanent uppehållstillstånd i Thailand och än mer att bli thailändsk medborgare - vilket lär gränsa till det omöjliga - krävs att man praktiskt taget helt assimilerar thailändsk homogen beteende- och värdekultur och, inte minst, språket.

    I stort sett liknande samband mellan etnisk homogenitet och nationalkänsla finns naturligtvis i Japan och Sydkorea. Och det är den radikala motsatsen till den överhajpade “multikulturalism” som Västeuropas opinionsbildare och politiker ihärdigt försöker inpränta i ett alltmer motsträvig befolkning."


    http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/11/kan-europa-forbli-sig-likt-med-annorlunda-invanare-dar

    SvaraRadera
  16. 21:22 förmedlar något intressant. Där i öster är det alltså helt PK att vara nationalist?

    Ja, så är det väl även vid "Svenssons köksbord". För att inte tala om SD:s landsdagar. Där är man livrädd för massinvandring, då man befarar att det betyder import av hedersvåld och maffiagäng på köpet.

    SD tycks mena att dylikt elände gott kan stanna i de fattiga länderna, istället för att vi ska dela varandras bördor.

    Därför var det befriande att läsa hemsidan "FRIA GRÖNA RADIKALER.NU", där man pläderar för totalt fri invandring. FGR är så radikala, att t.o.m. gamla MP:are kan sätta örttét i vrångstrupen av att läsa den sidan.

    Men prova!

    SvaraRadera
  17. Eric: Varje språk är bärare av en världsbild, det är väl inte så konstigt. Filosofi, religion, berättelser som muntligt förts från generation till generation - allt formar ett språk och därmed det tänkande som förs vidare. Henriksson och Stenudd - bra läsning som vidgar de mentala burarna.
    Anonym 09:17: Behöver inte tillägga något.

    SvaraRadera
  18. "Förblufffande hur mycket det har att säga oss idag. 2500 år före Elin Wägner"

    Jag är inte föbluffad över vad de sa för 2500 år sen.

    Jag är förbluffad att det redan då fanns så många dårar. Och det har fortsatt så med dårar i historien enda in i nutid.

    För skulle Människor ha levt efter Tao te ching -taoismens källa, Elin Wägner så skulle vi levt i en förbluffande bra Värld.

    / Realist

    SvaraRadera
  19. Hej, 21:22!

    Om det är okej att vara nationalist i Asien, så behöver väl inte vi i väst tycka likadant.

    Låt vara, att vi är delade i denna uppfattning. "Vanligt folk" i småstad köper kanske den nationalistiska modellen, medan kultureliten ("trendsättarna") i storstad har motsatt åsikt.

    Men det måste väl ändå vara den senare kategorins moral som vi bör ta till oss, eftersom det är där som bildningen, kunskapen och den goda smaken dväljs.

    Eller, kommer vi att få bevittna en tvekamp mellan multikulturalismen och unikulturalismen? Svaret kanske ges i valet 2010.

    SvaraRadera
  20. 21:22 här igen.

    Det är knappast så att fosterländskhet är en värdering som i Asien bara omfattas av det du så föraktfullt kallar "vanligt folk". Hela samhället sluter upp kring den nationella gemenskapen. Det gjorde vi svenskar också en gång i tiden, och på det byggde vi vårt folkhem. Utan nation och ett folk, kan inget hem för folket byggas.

    Den asiatiska bildade eliten är precis lika bildad som den vi har i väst, mycket mer bildad om vi ser på Sverige. Vi borde sannerligen ta till oss mer av asiatiska värderingar, både vad gäller bildning och fosterländskhet.

    SvaraRadera
  21. 17:33 alias 21:22, som i övrigt har något viktigt att säga, kanske kan förklara, varför uttrycket "vanligt folk" skulle vara föraktfullt.

    Det är en vanlig benämning på vanligt, hederligt och sunt tänkande "allmoge", till skillnad mot den malliga eliten, som uppför sig överlägset.

    SvaraRadera
  22. Här är 21:22 igen. Borde verkligen börja kalla mig något.

    Jag tycker alls inte att vanligt folk är värda förakt, jag tycker motsatsen, det är vår kulturelit som förtjänar att föraktas.

    Jag opponerade mot att 05:37 verkade se ner på vanligt folk vars åsikter hon tyckte att vi borde ta avstånd för, och istället vurma för det vår degenererade kulturelit gillar.

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.