onsdag 16 september 2009

Budskapet...

Det rör sig, världen över.

17 kommentarer:

  1. imponerande! Och tänk när det blir SJ-reklam.. Then we're talking!

    SvaraRadera
  2. Jag tror att det är dags att på allvar tala om arbetstiden. Alla måste göra SITT YTTERSTA för att det blir en valfråga nästa år. Inte bara Toyota. De rödgröna får inte bara lämna det åt Fi. Skjuter vi det på framtiden så har vi om ytterligare en borgerlig mandatperiod vridit tillbaka klockan hela varvet och då var de senaste 100 åren helt bortkastade. Det enda vi fick var en fullständigt utbränd miljö och så var vi tillbaka på ruta 1...

    Svaret på det "lösliga" problem som timbroiten och "världens lyckligaste man" skriver om på dagens newsmill:

    "Varför har min hustru och jag valt att vår familj ska innehålla en hemmafru i Stockholm år 2009? Vi befinner oss trots allt tusen mil från Hollywood och fyrtio år från Mamma är lik sin mamma. Svaret är lika med en ekvation där variablerna skrivs "barn", "karriär", "personlig utveckling" och "relation". Går den att lösa på ett sätt som ger ett gott liv? Kan båda makarna uppfylla kraven man ställer på sig själv som förälder, karriärist, individ och livspartner samtidigt?"

    ... är naturligtvis: KORTARE ARBETSTID FÖR BÅDA!!!

    Med återinförandet av pigor under denna mandatperiod så kommer hemmafruarna att vara tillbaka i nästa och vi som tillsammans med vår partner vill arbeta mindre för att BÅDA TVÅ vill ha en relation med familj och vänner OCH ha en kreativ och förverkligande sysselsättning, samt ha tid att TILLSAMMANS städa vårt hem, kommer att ha mycket svårt att få igenom vår önskan.

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/09/15/ingenting-gar-upp-mot-en-riktig-hemmafru

    SvaraRadera
  3. Birger, det står var och en fritt att arbeta mindre och därmed också konsumera mindre.
    De här idéerna kom med den norske civilekonomen Christian Vennerød 1982. Det blev en debatt och sedan dog det ut. Vennerød skrev boken ”Arbeta mindre – Lev mer” och den fick verkligen kritik. Det finns gränser för den här livsstilen och den går knappast att praktisera för majoriteten av människor som knappt får pengarna att räcka. Det är inget fel i att konsumera om man därmed uppnår sina mål i livet och upplever tillfredsställelse. Det är konsumtionen för dess egen skull du ska kritisera. Vår livsstil skapar så oändligt stora möjligheter och lycka för de allra flesta människor att en tillbakagång till ett fattigare samhälle knappast är en utväg.

    SvaraRadera
  4. Klockren kampanj av Toyota!


    För övrigt, en lagstadgad arbetstid på, säg? 30 veckor?

    Skulle leda till massutvandring till Norge och Danmark.

    Smaka på den!

    SvaraRadera
  5. Anders O: 30 timmars arbetsvecka har inte bara med psykisk hälsa att göra, utanär en ekonomisk fråga. Om vi delar på jobben så slipper staten betala för dem som inget har. Det fanns en gång et väldigt bra partiprogram (grönt) där detta var en arbetslöshetsfråga i första hand.

    Och varför säger du att debatten dog ut efter en norsk bok? Det stämmer verkligen inte.

    Du har mycket påståenden för dig men väldigt lite belägg.

    SvaraRadera
  6. Vet någon om den här verkligen är från Toyota?

    SvaraRadera
  7. Anders O: Du får gärna arbeta 8 timmar hela livet, det har inget att göra med om andra får rätt till 6 timmars arbetsdag eller inte.

    SvaraRadera
  8. Klart man skall kunna ha 6-timmars arbetsdag om man vill. Det är bara att komma överens med arbetsgivaren.

    SvaraRadera
  9. Pavel: det är inte så "bara" - om hela organisationen och övriga samhället är uppbyggt kring föreställningen om att heltid är 40timmar. Det är många led som måste ändras för att det ska kunna realiseras.

    anonym 11.07: om arbetshetsarna (som förmodligen kommer att idiotförklaras i en annan typ av samhälle) kommer att massutvandra är det antagligen bara en fördel eftersom samhällets tempo då lättare kan lugna ned sig ett par grader, samtidigt som det hur som helst kommer att invandra tillräckligt många människor till Sverige genom klimatförändringar och andra miljöförstöringar för att du (om du blir kvar) inte kommer att tycka att det blir allt för ödsligt... Invandringen av tyskar, holländare och österrikare till Sverige har redan börjat och de söker sig inte direkt dit på grund av vårt uppskruvade arbetstempo...

    SvaraRadera
  10. Anso: det beror ju på arbetsplatsen, men de flesta känns som att de borde vara ganska flexibla. Jag jobbar inom IT och på min arbetsplats har vi folk som jobbar deltid. De flesta butiker är öppna mer än 8 timmar så de borde redan ha någon form av system. Restauranger, frisörer, de flesta servicearbetsplatser har ojämn belasting över dagen och borde kunna lösa det ganska lätt. Det är väl bara klassisk skiftsarbete i industrin som skulle ha svårt för en enskild som vill ha otypiska arbetstider och det är en relativt liten och minskande del av arbetsmarkanden och det borde gå att lösa där också om tillräckligt många på arbetsplatsen är intresserade.

    SvaraRadera
  11. Anders O: Samhället är organiserat med utgångspunkt att den lagstadgade normalarbetstiden är 40 timmar i veckan. Självfallet arbetar en del mer, ändra mindre. Det är normen som bör anpassas till det faktum att vi medvetet rationaliserat, effektiviserat, automatiserat, datoriserat och robotiserat en hel del efter det att normen på 40 timmar infördes.

    Du kanske anser att just 40 timmars arbetstidsnorm är marknadsekonomi.Lag om att normalarbetstiden skall vara 40 timmar uppfattas som god marknadsekonomi. Skulle den sänkas till 30 timmar så beskrivs det ju gärna som planekonomi. Vad 45 timmar skulle vara har vi aldrig fått svar på...

    Det finns dessutom en koppling mellan arbetstid, konsumtion och klimatförändringar - vi behöver, om vi nu skall uppnå målet att inte öka temperaturen mer än 2 grader för att förhindra de värsta följderna av klimatförändringen, såväl smartare teknik som lägre konsumtionsnivå.

    SvaraRadera
  12. Birger, igår skrev du följande som gäller lika väl med dagens inlägg, tyvärr:

    "Men i blockpolitikens överenskommelse ingår att i största möjliga omfattning avsäga sig uppdraget som opinionsbildare i sådant som kan skada det stora partiet. Därav blir det tyst om sänkt arbetstid, grön skatteväxling och snabbare utfasning av kärnkraften. Vilket förstås medför att opinionssiffror som visar stöd för dessa åsikter kommer att minska, varvid språkrören kan säga att de går i takt med opinionen. Moment 22 är uppnått."

    SvaraRadera
  13. Precis som i andra frågor, som kärnkraften, kan vi vända och vrida på siffror, prognoser, rimligheter och orimligheter.

    Jag tycker dagens inlägg knyter an till PEDAGOGISKA GREPP, som du skrivit om.
    Att vara kritisk till (över)konsumtion och ständig tillväxt är inte särskilt ballt idag. Ganska OSEXIGT.
    Den här videon ger den motsatta känslan. Det är INNE, och det är RÄTT. HELT RÄTT.

    Jämför med rökningen. Det är väl inte så farligt att röka lite grann, och folk dör inte av att sitta i rök någon enstaka gång.
    Men det är UTE. Helt UTE.

    Trött på att smyga med, skämmas för, min uppfattning.
    Want to be PROUD OF IT.

    SvaraRadera
  14. Anonym 11:07
    Arbetstidsfrågan är politiskt död. Alla, utom förvirrade gröna, inser att rikedom skapas av arbete, inte av lättja.

    Anonym 11:39
    Du har redan i dag rätt att arbeta mindre. Jag har många vänner som arbetar 75 procent, 50 procent och t.o.m. 25 procent. De överlever men inte mer. Inget roligt liv, tycker jag. Arbetar du mer får du mer pengar att röra dig med och får därmed också ett mycket rikare liv. Detta är den linje de allra flesta förstått och praktiserar.

    Birger
    Visst har vi ”rationaliserat, effektiviserat, automatiserat, datoriserat och robotiserat en hel del efter det att normen på 40 timmar infördes”. Men du glömmer den viktiga regeln att aptiten växer medan man äter, d.v.s. i dagens samhälle är våra behov så mycket fler och större än tidigare. 40 timmar är ingen naturlag, men inbilla ingen att det inte kostar något att minska normalarbetstiden! Att dessutom komma med detta förslag i dessa dagar är ju rena vansinnet. Slutligen måste jag fråga dig vad du har emot ett bra arbete? Jag känner människor som verkligen älskar sitt arbete och arbetar långt mer än 40 timmar. Viktigare än att sänka arbetstiden är kanske då att göra arbetet trevligare? Det har jag dock aldrig hört att du krävt, utan det är i stället lättjan som drar…
    Det sista du skriver, om arbetstiden, konsumtionen och klimatet, är så dumt att jag avböjer en kommentar.

    SvaraRadera
  15. Schlaug!

    Man måste arbeta för sitt uppehälle, om jag bara ligger och såsar på ryggen så kan jag inte bygga eller betala ett boende. Jag måste jobba, tillväxten är evig och tar aldrig slut. Samma visa gäller för varje knodd eller gullunge som sätts till världen. Knega, jobba, knega.

    SvaraRadera
  16. Neoliberal Agendaons sep. 16, 09:02:00 em

    Hur ska man kunna arbeta halvtid när 25 av 40 timmar vi arbetar går i skatt?

    SvaraRadera
  17. "Utshoppad? Dags att tänka nytt? Sänka arbetstiden, konsumera mindre och leva mer... Lämna voodooekonomin och tillväxtsamhället och ta steget in i utvecklingssamhället"

    JA TACK!

    / Realist

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.