"Alla resurser som regeringen kan satsa bör gå till jobbskapande - det är viktigare än allt annat".
Smaka på det. Det är Sture Nordh, ordförande i TCO, som ger råd till regeringen i dagens pappersupplaga av SvD. Han kan sägas vara norm för hur debatten går.
Vi ska skapa jobb. Inget är viktigare, meddelande också Mona Sahlin, och kräver i egenskap av företrädare för Arbetarpartiet Socialdemokraterna fortsatt 40-timmarsnorm och allas rätt till heltid, däremot inte allas rätt till deltid...
Varför hör jag ingen enda nu levande ledande politiker säga: "Vi ska se till att viktiga arbeten blir utförda, men vi ser inte "ökad sysselsättning" som ett mål i sig. Tvärtom, ser vi stora möjligheter att sänka normalarbetstiden och dessutom ge alla människor rätten att välja deltid. Detta möjliggörs tack vare den rationalisering, effektivisering, automatisering och robotisering som skett. Vi vill stegvis lägga om beskattningen så att arbetstid beskattas allt mindre, och att välfärd finansieras i större utsträckning på beskattning av företagens omsättning. Vi ser sänkt arbetstid och minskande masskonsumtion i vår del av världen som avgörande medel för att, tillsammans med energieffektivisering och annan teknikutveckling, uppnå de klimatmål som forskarna kräver av oss. Vi ser det som avgörande för att komma tillrätta även med annan negativ påverkan på vår gemensamma miljö."
Och sedan skulle jag vilja att någon enda nu levande ledande politiker ställde några frågor till sina kolleger inom de olika partierna: Hur kommer det sig att du tror att just 40 timmars arbetsvecka, som norm, är det optimala? Tror du att det är en naturlag? Tror du på fullt allvar att vår planet klarar ständigt ökande masskonsumtion av varor? Tycker du att det är goda regelverk och ett bra ekonomiskt system vi lever under när det uppfattas som katastrof när vi i år "bara" har samma ekonomiska volym som 2006? Har du funderat över om vi är slavar under det som kallas ekonomi och kravet på evig tillväxt?
fredag 21 augusti 2009
24 kommentarer:
KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.
LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.
MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.
VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.
DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Håller med totalt. Om nu en regering eller riksdag skulle vilja komma med råd och riktlinjer angående jobb och sysselsättning i Sverige så vore väl prioritet nummer 1 att majoriteten av invånarna i Sverige ska ha kunskap om och vara hyfsat självförsörjande när det gäller hållbar odling av mat.
SvaraRaderaBirger, ibland framställer du dig som riktigt korkad. "Skapa jobb" är ett uttryck, ingenting annat. Det finns ingen politiker som vill skapa jobb i betydelsen skapa meningslös "sysselsättning" (I så fall kunde folk anställas för att skrynkla russin eller borra makaroner...). För det andra finns det inget exempel i historien på att samhällen blir bättre och människor mår bättre genom att minimera arbetet. Tvärtom - arbetet är grunden för allt välstånd, detta vet alla.
SvaraRaderaMänniskor (män-i-skor) ska inte behöva tvingas arbeta 8 timmar om dagen, 40 timmar i veckan, 160 timmar per månad och en alldeles jävvla för många massa timmar om året. Vi ska jobba MINDRE och SYSSELSÄTTA oss med mer.
SvaraRaderaPeo! Men visst vill politiker skapa jobb för jobbens egen skull. Eftersom det är skatten på jobben som finaniserar välfärden så krävs det jobb. Det är ju därför man vill stimulera konsumtionen så att den ständigt växer.
SvaraRaderaHB
En märklig värld vi lever i där det finns hur mycket jobb som helst att utföra inom t.ex. skola, vård, omsorg, renhållning m.m. Men istället för att göra dessa jobb går vi arbetslösa...
SvaraRaderaJag personligen är mån om vår utemiljö och ser dagligen hur nedskräpningen gör vår kommun ful och i mina ögon sett verkar det uppgivet. Som arbetssökande skulle jag gärna ta det som en mycket viktig sysselsättning att hålla fint runtomkring köpcentra m.fl. ställen, men ingen verkar vara intresserad av min arbetskraft...
Nu går jag och drar benen efter mig i en värld som verkar mer mån om att gator asfalteras, mobiltelefonmaster byggs, att köpcentra fylls och att vi äter vid varje korvkiosk längs vägen...Dessutom ser till att vårda oss själva med diverse skönhetsprodukter och plastikirurgi. Måna om aktieportföljen och nya bilen. Hur det ser ut längs gång- och cyklevägar det ger man blanka sjutton i...
vsd är det du brukar säga, Birger? Från tillväxtsamhälle till utvecklingssamhälle?
SvaraRaderaVi har jobb så det räcker och blir över i samhället, men det är orättvist fördelat. Ungdomsarbetslösheten är en katastrof - vare sig ungdomarna utbildar sig eller ej blir de i alldeles för hög grad utestängda. En solidarisk arbetsfördelning med anpassade löner skulle vara gynnsam för alla, därför att det allmänna skulle befrias från kostnaderna för arbetslösheten, samtidigt som alla skulle få en egen tryggad ekonomi utan att behöva förnedra sig hos arbetsförmedling och a-kassa.
SvaraRaderaFör samhället kan ungdomarnas utestängdhet i på sikt bli en katastrof - både ekonomiskt och politiskt. För individen är det redan idag en förfärlig - och onödig! - katastrof.
Det som saknas idag är inte arbete, utan en rättvis fördelning av arbetet.
P.Gr.
Rätten att disponera sin egen arbetstid att bara gälla heltid är en TYPISK socialdemokratisk idé. Hela partiet bygger på arbetsrätten och jobbet. Däremot rätten att disponera för egen del och som passar arbetsgivaren är inte fackligt gångbart då KOLLEKTIVET missgynnas.
SvaraRaderaDe som har arbete idag är räddatt förlora det och går gärna upp i heltid. Ska de dessutom betala detta heltidsjagande i form av högre skatter och avgifter(pensionärer, utanförskapets olika grupper) som Mona Sahlin vill ha mig sig blir det ingen vinst alls utom för föreaget som slipper nyanställa.
Kort och gott Ge rätt till flexibel arbetstid för den enskilde att inte bara ge rätt till heltid utan också deltid samt spara i en arbetstidsbank.
Men 09:08 visst skapar politikerna arbeten. Tänk bara på alla nya regler som ständigt hittas på. Då går det åt folk till att kontrollera efterlevnaden, kontrollanter att kontrollera kontrollanterna etc. Många inproduktiva "sysselsättningar". Så tvingar man även dom som skall kontrolleras att betala för att stöddisar kommer ut och pekar med hela handen. På detta sät finansieras dumheterna.
SvaraRaderaNaturligtvis kommer bubblan "evig tillväxt" att spricka en dag. Skriver just spricka för det verkar otroligt att det blir stopp innan.
Som vanligt skriver Birger Schlaug sanningen. Schlaug är en av få politiska röster i landet som förmår att se stora sammanhang och beskriva hur det verkligen hänger ihop.
SvaraRaderaSchlaug skriver INTE sanningen. Han har ju fått det mesta om bakfoten när det gäller arbete och välståndsskapande, vilket även PeO påpekade. Varför tar han inte debatten utanför denna lilla blogg, då möter han större motstånd.
SvaraRaderaOch som toppen på allt jobbskapade tillsättes en avdankad politiker som Generaldirektör.(förkortas GD, bara en bokstav från Gud)
SvaraRaderaOm nu antalet arbetade timmar är det avgörande för välståndsskapandet, varför inte ÖKA arbetstiden då?
SvaraRaderaTänk så mycket välstånd det hade blivit om vi arbetade 70 timmar i veckan! Och bort med semestern! En helt onödig grej när det avgörande för mänskligheten när sysselsättning inom det ekonomiska systemet är det enda som räknas.
Vadå?
Kan man definiera välstånd på annat sätt än pengar och prylar? Nää, du måste skoja!
Jomen kärlek och relationer....
...Kan också kommersialiseras och därmed bidra till tillväxt ja!
Skatt på företagens omsättning istället för på deras vinst låter obegåvat. Bättre kan du Birger. Skall Co2 skatten skrotas då?
SvaraRaderagoran
Goran: Nej, varför skulle skatt på Co2 och andra miljö- och energiskatter skrotas? Så stor skatt på vinster att de kan ersätta stora delar av skatten på arbete - det vill säga (gärna hela) arbetsgivaravgiften och inkomstskatten på lägre inkomster - kan inte tas ut. Den skattebasen är helt enkelt för liten. Att beskatta omsättningen är däremot en utveckling av skattebasen.
SvaraRaderaLilja: Jag har tagit den debatten utanför denna blogg i åtskilliga år - och jag vågar hävda att de debatterna gått mycket bra för min del.
Peo: Du skriver att det inte finns belägg för att samhället blivit bättre någonstans där man arbetat mindre. Så är det kanske. Men det är inte heller det jag påstår. Jag påstår däremot att vi bör ta vara på de fördelar som rationaliseringar, effektiviseringar, automatiseringar och robotiseringar som skett för att ta ut fördelarna i sänkt arbetstid. Det innebär inte att vi kommer att ligga i hängmattan så mycket mer än idag, det innebär däremot att vi får möjlighet till social närvaro på ett annat sätt, att vi får möjlighet att utöva kultur och verksamheter i den oavlönade informella sektorn. Jag tror att det, precis som med friåret gjorde för många av dem som utnyttjade det, kommer att skapa utlopp för kreativitet och engagemang - och ökad livskvalitet.
Du verkar inte fatta. Av de 40 timmar man jobbar per vecka går 25 bort i skatt. Det finns ingen möjlighet att jobba mindre utan att sänka sin levnadsstandar kraftigt. Exempel, jobbar alla 10 timmar mindre tar man bort 2/3 av det man får i plånboken. Det går inte ihop.
SvaraRaderaJag är ingen anhängare av speciellt 40 timmars veckan. Det borde vara upp till arbetsgivaren och arbetstagaren att bestämma hur mkt man ska jobba. Personligen skulle jag vilja jobba mer. Jag ändå säkert i snitt 60 timmat per vecka, men jag kan inte ta upp det eftersom det skulle göra min arbetsgivare till en brottsling. Däremot skulle jag gärna få 50% högre lön, vilket nu inte är möjligt eftersom jag måste mygla med min övertid.
Neoliberal A:
SvaraRaderaDU verkar inte fatta. Är du läskunnig? Läs då detta igen:
"Vi vill stegvis lägga om beskattningen så att arbetstid beskattas allt mindre"
Trots att du befinner dig på denna blogg ganska ofta tycks DU inte ha förstått Birgers resonemang vad gäller arbetstid och beskattning. Du ifrågasätter det gång på gång. Läs innantill ett par gånger till istället.
Bara A
lysande bildillustration i det här inlägget. Ha ha...
SvaraRaderaAnonym,
SvaraRaderaNej, jag förstår inte och Birger kan inte heller förklara. Vad vi kan köpa i form av varor bestäms av hur mkt vi kan producera. Minskar produktionen så måste konsumtionen minska. Antingen drar vi ner på välfärden eller så drar vi ner på det privata konsumtionutrymmet. Det är bara välja.
Birger Schlaug skriver:
SvaraRadera”Jag påstår däremot att vi bör ta vara på de fördelar som rationaliseringar, effektiviseringar, automatiseringar och robotiseringar som skett för att ta ut fördelarna i sänkt arbetstid.”
PeO svarar:
Men Birger, har det verkligen undgått dig att det du nu pekar på är en process som pågått under hela 1900-talet? Vi arbetar faktiskt mycket mindre nu än för 100-150 år sedan! Vi har under denna tid blivit så rika att vi kunnat prioritera BÅDE sänkt arbetstid och högre lön! Och de allra, allra flesta människor tycks vara nöjda med den modellen, så vart vill du komma?
Ja, jösses vad bra skrivet! Kunde skriva under på i stort sett varje ord.
SvaraRaderaDet känns verkligen som om 40 timmar är någon sorts naturlag vi tvingas följa. Som får tillföljd en konsumtionshets som biter sig själv i svansen och vars effekter är förödande både för mänsklig hälsa och planetens.
Det behövs fler röster som hörs i denna fråga!
PeO har helt rätt. Vad Schlaug efterlyser har redan inträffat! Vi har valt BÅDE kortare arbetstid och mer pengar i börsen. Det är livskvalitet, det!
SvaraRaderaKritiker här menar att vi både fått kortare arbetstid och blivit rikare och fått ökad livskvalitet.
SvaraRaderaKortare arbetstid: kan ni konkretisera vad ni menare med att arbetstiden minskat? Idag arbetar en familj ca 16 timmar/dygn mot på 60-talet ca 8 h.
Rikare: rikare på vad? Har barnen blivit rikare på tid med sina föräldrar? Har vi blivit rikare på kvalitetstid? Jorden har dock definitivt blivit rikare på miljöförstöring av vår hejdlösa girighet...
Tack Birger!
SvaraRaderaÄr det inte fascinerande att man, pga dagens debatts fullständiga irrelevans, gläds innerligt bara någon pekar på att alternativ faktiskt existerar.
Dock, alla alternativ till konsumtionssamhället är minst lika komplexa om än på andra plan, därför söker jag med ljus och lykta efter både forum och diskussionspartner och självklart debatt/resonemang om alternativen.
Tex ett för mig tänkbart alternativ tar ca 3 dagar att beskriva så det är inget att föra fram varken på bloggar eller ledarsidor.
Känner du Birger till något bra forum? Eller någon annan som läser detta?
Alla jäkla tankesmedjor pratar ju om samma sak.
Tack igen Birger! Föredömligt!
mvh/Tomas