fredag 28 augusti 2009

Politik och pop, från P4 häromdagen. Nostalgi, blev intervjuad under almarna. Berättar att miljö en gång var ett högerprojekt. Medan vänstern såg varje bolmande skorsten, och varje slukad naturresurs, som en framgång. Vore nåt för Reinfeldt att ta till sig... Finns här.

11 kommentarer:

  1. Vilka minnen musiken väcker!
    Hade missat att Ultravox sjöng om en kärnkraftsolycka.
    Och Tage Danielsson.

    Det blir ett litet blogginlägg om detta på min sida.

    SvaraRadera
  2. Tack för musiklänken! Den inflikade nyhetssändningen från Moskva om Tjernobyl skickar kalla kårar längs ryggen. Jag bodde då i Uppsala och var beredd på att stan skulle få utrymmas när man först trodde att Forsmark klappat ihop. Den dagen skiftade jag fot i atomkraftfrågan.

    Till temat: en intervju med avgående chefen för tyska Miljöverket Andreas Troge. Han sågar på en gång atomkraften och betonar behovet av minskad konsumtion Artikeln är på tyska men väl värd att kämpa sig genom. http://www.zeit.de/2009/32/Interview-Troge?page=1

    P.Gr.

    SvaraRadera
  3. Måste få undra om en sak:

    Kärnkraftskramarna har hela tiden utgått från antagandet, att ingen katastrof inträffar med den teknik, som numera råder.

    Vi motståndare har snällt ställt upp på de debattvillkoren och bara jamat lite om riskerna.

    Kramarna borde istället få frågan, vad de anser ska göras, när det har smällt.

    SvaraRadera
  4. Du har nu blivit en bild av hur människor konsumerar sin egen planet på rekordtid!
    Du finns nu på BS:s blogg.
    Jag kände att hon borde underrättas och det är nu gjort.

    SvaraRadera
  5. Birger, skulle du kunna tipsa om några bra böcker om ekologisk ekonomi? Jag är väldigt nyfiken på ämnet!

    SvaraRadera
  6. Djävulen är starkare än man någonsin kan tro! Grön framtid, tja, då måste nog kapprustarna avrättas och konsumtionnsekonomin avskaffas och något slags kretsloppstänk införas där världen blir en äng där olika kulturer tillåts finnas sida vin sida under solens milda sken. Där vansinnig propaganda inte längre finns som påverkar människor på ett omedvetet sätt som igentligen gör människan till ett lallande barn, när hon ska utöva sina medborgerliga plikter.
    Förnöjsamhet med tillvaron ska i fortsättningen vara en mänsklig rättighet som är överordnad rätten att sälja och på att tjäna pengar på VAD FAN SOM HELST. /RL

    SvaraRadera
  7. Ziggy: Begreppet "ekologisk ekonomi", "miljöekonomi" etc är ganska luddiga, om de än har olika innebörd. Skillnanden kan framställas så här:http://www.sagarmatha.se/gek/GEKII2006Ekolek.pdf

    Det finns en del böcker i ämnet: en "klassiker" i Sverige är väl Peter Söderbaums Ekologisk Ekonomi.En annan som ger en ganska bra bild är "Samverkan för människa och natur : en introduktion till ekologisk ekonomi". I min bok Miljön, makten och friheten finns en del resonemang kring det som idag kallas ekologisk ekonomi.

    Här finns en ganska intressant sida för den som vill fuundera över saken:
    http://www.foe.co.uk/community/tools/isew/

    SvaraRadera
  8. Anonym 18:41,

    Om du vill veta vad som händer när en västreaktor "smäller", läs om reaktorolyckan i Three Mile Island, Harrisburg.

    Ingen dödades, ingen skadades, ingen fick någon skadlig stråldos. Reaktorn totalförstördes, men de andra reaktorerna på verket körs fortfarande och med stor framgång. Det är självklart fullkomligt ofarligt att befinna sig vid dem.

    Den havererade reaktorn håller på att avvecklas. Slutet gott, allting gott, utom för aktieägarna som förlorade 2 miljarder dollar på ett bräde.

    /Starvid

    SvaraRadera
  9. 14.00 svarar nog bra, men kanske på en fråga som inte har ställts.

    Vad har kärnkraftskramarna för plan, om det osannolika inträffar, dvs en olycka typ Tjernobyl men av "västerländskt" snitt?

    De talar ju bara om en teknik som funkar, när den funkar vill säga.

    SvaraRadera
  10. Anonym 09.04,

    En olycka av Tjernobylsnitt kan fysikaliskt sett inte inträffa i en västreaktor. För att vara lite teknisk kräver en olycka av sådan magnitud dels att man inte har någon reaktorinneslutning av metertjock armerad betong (Tjernobylraktorn stod helt öppet i en vanlig industrilokal) och dels att reaktorn har en så kallad positiv voidkoefficient. En sådan innebär att om temperaturen i reaktortanken stiger ökar också effekten, och därmed temperaturen, och därmed effekten och så vidare, i en självförstärkande explosiv process.

    Västreaktorer är uteslutande av tryckvattenreaktor-, kokvattenreaktor- eller CANDU-typ, och dessa har alla en negativ voidkoefficient, alltså när temperaturen i reaktorn stiger sjunker effekten, alltså en självreglerande reaktion. En Tjernobylolycka kan alltså inte hända, inte mer än att månen inte plötsligt kan falla ner på jorden, då det strider mot fysikens lagar.

    Av uppenbara skäl skulle ingen reaktor med positiv voidkoefficient någonsin erhålla drifttillstånd av en västerländsk kärnkraftsmyndighet. De är nämligen farliga.

    /Starvid

    SvaraRadera
  11. Arbetslinjen och bidragslinjen?
    Hur länge får en miljöomedveten överkonsumtionsomedveten statsminister hålla på?
    Detta är en vädjan från en grön vänstermänniska till en borgelig grön som kan handskas med bokstäver!
    PS Jag passar att be ES om ursäkt för att jag använt ordet smygnasist på denna blogg!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.