måndag 8 december 2008

Mer vapen, fler soldater - när ska någon tänka om?

Ska Sverige satsa mer militära resurser i Afghanistan?

Eller ska man dra sig därifrån och omrikta sitt engagemang till civila insatser där sjukvård står i centrum? Regeringens proposition vill öka de militära insatserna.

Det där med att omrikta till enbart sjukvård och andra civila insatser vad gäller internationella insatser är inget för dagens riksdagspartier, men vem säger att det inte bildas något nytt när tiden är mogen för en synvända?

Tror det skulle vinna visst gehör med en sådan vision. Argumentet är ju rationellt:
Världen lider inte brist på soldater och vapen, däremot på läkare, sjuksköterskor, vaccin och mediciner.

Frågan om Afghanistan blir i alla fall den första praktiska stötestenen för Trekanten, det nya block som s, v och mp beslöt att formalisera igår.

Barack Obama, och hans utrikesminister Hillary Clinton, är överens om att styra över soldater och vapen från Irak till Afghanistan, toppat med uttalanden om "lösa problem" i Pakistan. Man vill se fler soldater och mer vapen också från Europa. Risken att det blir ett långvarigt krig är väl dokumenterat, risken att det sker en vietnamisering är uppenbar.

Samtidigt är det värt att notera att svensk trupp nu leds av Natobefäl, steg för steg har antalet soldater ökat samtidigt som Sverige knyts allt närmare Nato. Det sistnämna kan man ha olika uppfattningar om, men alla borde vara överens om att det inte bör ske smygvägen.

Vänstern vill ta hem de svenska soldaterna, socialdemokraterna stöder regeringens förslag på ökad svensk militär närvaro, miljöpartiet tycker det räcker med de soldater man nu har men partiets ledamot i Försvarsberedningen tycks ha en annan uppfattning. (Visserligen har hävdats av Per Gahrton att mp tagit beslut om att dra tillbaka svensk trupp, men det stämmer tydligen inte).

13 kommentarer:

  1. Varför vill inte mp ta hem soldaterna??
    Jess

    SvaraRadera
  2. Citerar: "men vem säger att det inte bildas något nytt när tiden är mogen för en synvända?"
    Vad menas med detta?

    SvaraRadera
  3. våld och förtryck skapar mer våld och löser inga problem anser jag,mer läkare vaccin och medicin ja tack, hade men satsat lika mycket pengar på att stödja och utveckla landet som att sända ditt soldater så tror jag att man varit på god väg mot demokrati och bättre förhållanden.

    SvaraRadera
  4. Hallå Schlaug! Klockren analys i P1 Morgon idag!
    Mimmie

    SvaraRadera
  5. Varför skriver du inte att regeringen också vill öka de civila insatserna i den proposition som du hänvisar till? Men det kanske inte passar in i bilden?

    SvaraRadera
  6. Vad menar Birger med "något nytt"?
    V.g. förtydliga!

    Angående Trekanten, så antyder Reinfeldt att (s) nu blir styrt av (v). Men är det inte precis tvärt om? S backar varken för (v) eller (mp). Vill dessa vara med vid bordet får de allt rätta sig efter det stora partiet. Reinfeldts utsaga var nog mer att se som retorik, för att skrämma sosseväljarna med kommunistspöket.

    Han tänkte nog inte på, att hans ord kunde ge (v) extra röster från den röda delen av väljarkåren.

    SvaraRadera
  7. Nu sitter (mp) och (v) på pottan där jag inte tror de kan pressa (s)
    liksom uppfattningen om Lissabon-fördraget. Ska (s) ha en uppfattning ska den hävdas nu och inte när regeringsplattformen är klar som handlar om utrikes. och säkerhetspolitik.

    SvaraRadera
  8. Aktuellt 21:00 denna kväll (8/12)gästades av Ohly och Eriksson. Intervjuinslag med Puhanka, Goës m.fl. förekom.

    Det blev allt mer tydligt, att Sverige går mot ett tvåpartisystem, och att det därför behövs ett nytt ekologiskt-socialt parti.

    SvaraRadera
  9. Tvåpaqrtisystem? Men det är väl att ta i. Vi har ett enpartisystem, det är så lite som egentligen skiljer de där blocken åt. Visioner om ett annat samhälle saknas. Två nyanser av grått har vi fått!

    SvaraRadera
  10. Ja, Hasse Bildoktor, men vi får tydligen vara glada så länge vi har åtminstone två nyanser av grått!

    Om Mp:s fundamental-realister kunde gå samman och återskapa det riktiga Mp, så finge vi en smula hopp. Men just nu ser allt hopplöst ut.

    Och vad ska man rösta på i EU-valet nästa år, om man vill verka för ett exit?

    SvaraRadera
  11. Alla politiker ser till sig själva och vill vara med de stora i EU,
    och få deras förmåner.
    För exit står snart bara Junilistan
    och Sd, men de är inte attraktiva
    i andra sammanhang.
    Usch

    SvaraRadera
  12. HALLÅ!
    Alla ni blåögda historieokunniga: Soldater kommer alltid att behövas. Åtminstone så länge det finns kommunism, fascism, islamism... osv... osv. Tyvärr är inte alla människor förnuftiga utan vill trycka sin egen vidriga ideologi på andra människor - därför blir det krig och därför behövs någon som försvarar förnuft och demokrati. Den som inte förstår detta går fiendens ärenden!

    SvaraRadera
  13. Vilken tur, att det finns kulor och krut i världen! Det vore ju hemskt, om det skulle uppstå krigsbrist!

    SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.